Boerenkool anders dubbelrecept: 2x lekker

Vandaag geef ik je 2 manieren om dit verrukkelijke en voedzame boerenkool gerecht te serveren. Je stooft in beide gevallen deze boerenkool anders in een koekenpan gaar en het Marokkaanse kruidenmengsel Ras el Hanout geeft de perfecte pit aan je boerenkool. Ik heb er een romige puree bijgemaakt van koolraap en knolselderij, die bevatten wat meer koolhydraten. Als je nog minder koolhydraten wilt, neem dan bloemkool, pompoen of een andere combinatie voor de puree. Zoveel mensen, zoveel wensen tenslotte! Ik moedig iedereen van harte aan om vooral zelf zo te koken dat je het lekker vindt, op deze website vind je vast wel genoeg inspiratie.


Boerenkool stamppot of boerenkool ovenschotel?

Je kunt de puree en de boerenkool na bereiding eenvoudig door elkaar stampen, dan heb je een lekker makkelijk boerenkool stamppotje. Samen met een paar (vega) worstjes of ouderwetse rookworst altijd een uitstekende winterse maaltijd. Of als je vooruit wilt koken maak je er een ovenschotel van. De boerenkool gaat onderin en de puree er bovenop druk er een paar halve tomaatjes in en rasp er wat kaas over. Als je  schotel koud uit de koelkast komt dan bak je de schotel zeker 20 minuten in een voorverwarmde oven. Als je de schotel vers  aakt en de groente nog warm is, dan is 15 minuten op 220 graden (200 graden hetelucht) wel voldoende. Boerenkool anders dan anders!

boerenkool anders

Op de foto’s zie je beide bereidingen, smaakte allebei even lekker. De stamppot smaakte iets zoeter en in de ovenschotel proef je meer van de boerenkool. De ovenschaaltjes zijn eenpersoons-pannetjes. Het recept is bedoeld voor 3 personen.

Ik bedenk net dat je de boerenkool ook in een portobello zou kunnen doen (zonder puree) en dan met kaas in de oven… wie gaat ‘t proberen?

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze heerlijke boerenkool anders

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Boerenkool anders dubbelrecept: 2x lekker


Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst februari 2, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 7,5 khd pp (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 55 minuten

Je stooft deze 'Boerenkool anders' in een koekenpan gaar, de Ras el Hanout geeft het de perfecte pit. Geweldig met romige koolraap-knolselderijpuree.

Ingrediënten

Bereiding

  1. PUREE:
    Snijd plakken van de koolraap en de knolselderij. Schil de plakken en snijd ze in blokjes. Kook de blokjes in water met wat zout in 15-20 minuten gaar.
  2. Snijd ondertussen de ui en champignons. Neem een ruime koekenpan of wok en bak de ui ringen gedurende 1 minuut in wat kokosolie. Bak de plakjes champignons 3 minuten mee. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de gesneden boerenkool toe, strooi de Ras el Hanout erover en naar smaak wat peper en zout uit de molen. Roer om, giet er wat water bij en laat de boerenkool met een deksel op de pan 8-10 minuten zachtjes smoren. Schep af en toe om.
  3. Giet de knolselderij en koolraap af en stamp fijn of knijp door de pureeknijper. Roer er mascarpone door en breng op smaak met peper en zout uit de molen.
  4. STAMPPOT
    Meng alles door elkaar, proef en breng nog op smaak met peper en zout. Serveer met (vega) chipolata of rookworst.
  5. OVENSCHOTEL
    Schep de boerenkool onderin het pannetje of kleine ovenschotel en een laagje puree erbovenop. Druk 3 gehalveerde cherrytomaatjes in de puree en rasp er wat kaas over. Bak de schotel 15 minuten in de warme oven 220 graden (200 graden hetelucht).
  6. Allebei errug lekkere boerenkool anders! De ovenschotel is heel geschikt om vooraf te maken. Welke je ook maakt: smul ze!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 gedachten over “Boerenkool anders dubbelrecept: 2x lekker”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

489 Shares
Share282
Pin207
Tweet