bloemkool nasi in de blender rauwe bloemkool malen tot korreltjes

Bloemkoolrijst maken, bewaren, garen en verwerken

Zelf bloemkoolrijst maken is heel makkelijk! Regelmatig krijgen we vragen over het maken, bewaren, garen en verwerken van bloemkool of bloemkoolrijst. Daarom vandaag maar eens een uitgebreid artikel over bloemkool! Toen ik een aantal jaren geleden zelf begon met koolhydraatarm eten was misschien wel de grootste ontdekking het ongelooflijk veelzijdig gebruik van bloemkool. Voorheen vond ik die Hollandse bloemkool altijd een ietwat saaie groente eigenlijk. Het fenomeen bloemkoolrijst bijvoorbeeld was toen redelijk nieuw en de vele toepassingen ervan vormde een ware openbaring in mijn koolhydraatarme keukentje. En dat is blijkbaar voor meer mensen zo, want bloemkoolrijst is tegenwoordig gewoon kant klaar te koop in de supermarkt.

Advertentie

Bloemkoolrijst maken

Die kant-en-klaar bloemkoolrijst vind ik vaak erg grof bovendien hou ik toch een beetje het idee dat AH, Jumbo, Dirk, Lidl enz. flink verdienen aan in wezen een afvalproduct. Misschien is die kant-en-klaar bloemkoolrijst handig voor als je het altijd druk hebt, maar ik vind zelf bloemkool rijst maken gewoon veel lekkerder. Bovendien veel verser en veel goedkoper! En kijk eens hoe simpel. Hier vertel ik je alles over het maken van neutrale witte bloemkoolrijst. Maar je wilt er vast af en toe smaakjes aan toevoegen, kijk voor inspiratie dan ook eens bij drie verschillende smaken bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst  verwerken

Omdat bloemkool zo neutraal smaakt en veel minder koolhydraten bevat dan aardappelen, rijst of tarwemeel, kun je het uitstekend voor allerlei toepassingen gebruiken. Daarom vind je op deze website een heel aantal recepten met bloemkool en bloemkool rijst waarvan je niet of nauwelijks in de gaten hebt dat het bloemkool is! Het is wat mij betreft namelijk de ideale vervanger voor aardappelen in een stamppotje of huzaren– of couscoussalade. Of gebruik de gare rijst zoals je rijst eet bij een heerlijke curry of als nasi. Of wat denk je van een heerlijk romige risottopizzabodem of bloemkoolpannenkoek? (zie foto’s onder) Kortom: eerst bloemkoolrijst maken dan creatief worden.

bloemkoolrijst maken

Bloemkoolrijst bijvoorbeeld bij deze recepten

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

bloemkool nasi in de blender rauwe bloemkool malen tot korreltjes

Bloemkoolrijst maken

Met een blender, keukenmachine, staafmixer of handrasp kun je in een handomdraai zelf bloemkoolrijst maken. De bloemkoolrijst kun je heel makkelijk bewaren. Maak een voorraadje!
4.67 van 9 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 7 minuten

Ook gebruikt

  • keukenmachine of
  • staafmixer in het bakje of
  • handrasp of
  • hakmolentje met trekkoord of
  • blender

Voedingswaarde

Per portie
kcal 37.5 koolhydraten 4.5 geiwitten 2.85 gvetten 0.3 gvezels 3.3 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

  • 300 g bloemkool, 100-150 gram bloemkool per portie

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

BLOEMKOOLRIJST MAKEN

  • Snijd de bloemkool in kwarten en snijd de onderkant in zodat je de bladeren makkelijk kunt verwijderen. Gebruik een keukenmachine of een staafmixer of een handrasp of een blender.

Met de keukenmachine of staafmixer

  • Maak stukken bloemkool die passen in je kom. Maal de bloemkool tot korrels ter grootte van rijst of couscous. In kleine porties gaat het best. Met de staafmixer het bakje met hakmessen gebruiken.

Met een handrasp

  • Rasp de kwarten op de grove of de fijne rasp, zodat je korrels krijgt ter grootte van rijst of couscous.

Hakmolentje met trekkoord

  • Dit is net zoiets als een keukenmachine, maar dan zonder stekker. Vul het bakje met de stukken bloemkool, doe de deksel erop en trek een paar keer flink aan koordje en voilà je bloemkoolrijst is klaar. Dit is onze favoriete methode eigenlijk, geeft weinig rommel, je oefent je spierballen en het is heel energievriendelijk.

Met een blender

  • Maak stukken bloemkool die passen in je blender. Voeg water toe en maal de bloemkool tot korrels ter grootte van rijst of couscous. Giet de korrels af door een zeef. Slinger de bloemkoolkorrels goed droog in een theedoek (buiten doen). Of leg een theedoek in een groente centrifuge.

BEWAREN

  • Bewaar de bloemkoolrijst (gaar of rauw) tot maximaal 4 dagen goed afgesloten in de koelkast. Of vries de rauwe bloemkoolrijst in (ongeveer 1 maand). Lekker makkelijk want de rijst hoef je niet eerst te ontdooien, maar kun je het best in bevroren toestand kort wokken.

BLOEMKOOLRIJST GAREN

  • Bloemkool is van zichzelf namelijk redelijk neutraal van smaak, pas als je het (te) lang kookt komt die typische zwavelgeur en -smaak naar voren, daar moet je dus even rekening mee houden. Zelf vind ik de structuur en de smaak het lekkerst als de bloemkoolkorrel nog een beetje bite heeft. Je kunt het op diverse manieren garen, het hangt er ook vanaf of en hoe je de rijst verder wilt gaan verwerken. Hieronder geef ik je de verschillende methodes.

Roerbakken

  • Roerbak of wok de bloemkoolrijst in wat olie op hoog vuur. Blijf omscheppen afhankelijk van de hoeveelheid zo’n 2-3 minuten. Voeg naar smaak wat zout toe en kruiden en specerijen die passen bij je gerecht. Kijk ook eens bij drie verschillende smaken bloemkoolrijst.

In de oven

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakblik met een bakvel en spreid een laagje bloemkoolrijst uit. Ongeveer 10-15 minuten in de oven, tussendoor even omscheppen.

Magnetron

  • Doe de bloemkoolrijst (zonder water) in een afgesloten magnetronbestendige kom. Ik gebruik zelf het liefst glas. Kook/stoom beetgaar op half vermogen (in mijn combi oven) op 600 Watt in ongeveer 2 x 2,5-3,5 minuut. Tussendoor even omscheppen.

Stomen

  • Stoom de bloemkoolrijst in een stoommandje gedurende 5 à 8 minuten gaar. Pers droog in een theedoek (zonder wasverzachter).

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


53 gedachten over “Bloemkoolrijst maken, bewaren, garen en verwerken”

  1. Hallo Anna-Karina,
    weer een vraagje die ik niet bij de onderstaande vragen ben tegengekomen.
    Kun je ook van bevroren bloemkool, Bloemkoolrijst maken?
    groetjes, Petra

    1. Is het al gekookt geweest? Dan niet.
      Als het rauw is ingevroren zou ik dit proberen: bevroren malen met een keukenhulp die dat goed aankan en snel werken. Onmiddellijk in de pan na het malen. En direct consumeren.

      1. Wederom dank voor de snelle reactie. Ik ga het proberen met mijn trekkoord hakmolentje. Eens kijken of deze kleine beetjes tegelijk aan kan.

  2. Wij, stel, zijn helemaal om. Al lange tijd bloemkool als rijst/nasi etc. Ineens wil manlief weten (altijd trek) hoeveel bloemkool p.p. Per maaltijd aanbevolen wordt. Dit weekend maken we paella.

  3. Onlangs heb ik een vegetarische lasagne gemaakt en daar moest een laag in van gehakte champignons bij. Blender geleend voor de champignons maar ’t werd gewoon een papje en niet alles werd gemalen. Het was echt onbegonnen werk. Dus… welke blender zou het goed doen?

    1. Inderdaad is het in een blender of keukenmachine lastig te controleren. Daarom…

      Wij gebruiken het liefst ons hakmolentje met trekkoord (Tefal, heeft twee formaten)voor alle hakwerkzaamheden, een uitje, champignons, paprika, bloemkoolrijst etc. Dit is net zoiets als een keukenmachine, maar dan zonder stekker. Vul het bakje met grove stukken bloemkool of andere groente, doe de deksel erop en trek een paar keer flink aan koordje en voilà je bloemkoolrijst is klaar. Dit is onze favoriete methode eigenlijk, geeft weinig rommel, je oefent je spierballen en het is heel energievriendelijk. Zoek even met google: hakmolentje met trekkoord. Ze zijn er in verschillende formaten, daar kom je wel uit neem ik aan?

      Succes!

  4. Als je de bloemkool raspt, moet deze dan ook worden uitgelekt in een doek of hoeft dat niet?

  5. Om de bloemkoolrijst droog te maken kun je eventueel ook een kaasdoek in een slamolen leggen, dan de bloemkoolrijst erin, en dan draaien maar om het vocht eruit te slingeren. 😉 Is een stuk minder rommel..zowel binnen als buiten. 😉

    Heb zelf ook een vraag, Hoe lang is de bloemkoolrijst in de vriezer te bewaren?

  6. Brigitte Meijers

    Hallo Anna-Karina, als ik van de bloemkoolrijst een koude schotel wil maken moet ik het dan eerst koken? Of staat dat in je boek? Alvast dank. Groetjes, Brigitte

  7. Vandaag heb ik voor t eerst bloemkool gebruikt in plaats van rijst…. ik had niet verwacht dat het zo lekker was. Bedankt voor t recept. Kan ik t restant invriezen en later weer opbakken??

  8. Hallo,

    ik heb vandaag voor het eerst bloemkoolrijst gemaakt, heerlijk.
    maar nu heb ik een vraag, heeft iemand dit al eens met broccoli geprobeerd?

  9. Bloemkool rijst

    Vandaag voor het eerst gemaakt. Echte nasiegoreng
    O my wat was dat heeeeerlijk.
    Binnenkort paella met bloemkoolrijst.

  10. Vraagje… Als ik bloemkoolrijst maak zoals beschreven en dan in de vriezer doe. Als ik dan de nasi ga maken kan het daarna nog opgewarmd worden in de magnetron?

  11. Op de verpakking van de bloemkoolrijst, staat dat je het niet kan invriezen. Hoe zit dit?

  12. Ik had bloemkoolrijst ingevroren, eerst goed laten uitlekken.
    Toch is ieder portie een bonk geworden en is het absoluut niet mogelijk om bevroren te bakken.

  13. Wilma Rooijakkers

    Ga dit vanavond voor het eerst proberen. Hoeveel bloemkool reken je ongeveer per persoon? Met rijst is het 1 kopje, met bloemkool ook?

  14. Ik heb de bloemkoolrijst gemalen in de thermomix is hetzelfde effect als een blender en ging prima zonder water toe te voegen.

  15. Hallo,
    Ik heb vanmorgen bloemkoolrijst gemaakt in de blender, keurig uit laten lekken en uitgeslingerd in de tuin. Kan ik de bloemkoolrijst zo vochtig invriezen? Of eerst drogen?

  16. Hi Anna-Karina,
    Inderdaad, het geeft een beetje troep in de keuken, maar het resultaat (met de mandoline geraspt) is de moeite waard! Bloemkoolrijst is een geweldig product om allerlei gezonde gerechten mee op tafel te toveren. Ik begon met nasi, (mijn partner die geen gram te zwaar is) vond het ook lekker. De bloemkoolbroodjes lukten ook goed en gisteren heb ik in de blender een bloemkool ‘geslacht’ en in de vriezer gezet. Voor andere gerechten uit jouw receptenboek. Je website staat in mijn favorieten! Bedankt.

  17. Ik heb het met een staafmixer geprobeerd. Maar ik ben gestaakt met het proberen fijn te krijgen van de bloemkool.

    1. Ik heb dezelfde ervaring. Met een staafmixer lukt het niet. Vanaf nu koop ik het weer lekker kant en klaar.

  18. Misschien een domme vraag maar waarom moet er eigenlijk water bij als je het in de blender doet om het fijn te maken?

  19. anneke janssen

    ik vind de bloemkoolrijst erg lekker en ook de salade met zalm was erg lekker maar nu savooiekoolroltjes proberen

  20. Hoi Anna Karina,

    Vanavond heb ik de bloemkoolrijst gegeten, heb er 2 bosuitjes, halve rode paprika, peper, mineraalzout-merk Lo Salt en wat chili vlokken doorheen gedaan, Als vlees vegatarische gerookte spekjes erbij. het is weer een toppertje.

    Dank je wel voor dit recept

  21. anneke janssen

    bloemkoolsladen is erg lekker ik had het van verse bloemkool gemaakt gaat goed

  22. Yvonne van Biezen

    Is het ook mogelijk om met de spiralizer bloemkoolrijst te maken. Groetjes Yvonne

  23. Dank je wel voor dit uitgebreide artikel over de veelzijdigheid van bloemkool, het is idd geweldig hoe het rijst, pizzabodem en aardappelpuree kan vervangen. Je hebt gelijk wat betreft de bloemkoolrijst in de supermarkten, ze gebruiken de stronken die ze overhouden van de verpakte roosjes bij de groenteafdeling.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven