bloemkool nasi in de blender rauwe bloemkool malen tot korreltjes

Bloemkoolrijst maken, bewaren, garen en verwerken

Zeld bloemkoolrijst maken is heel makkelijk! Regelmatig krijgen we vragen over het maken, bewaren, garen en verwerken van bloemkool of bloemkoolrijst. Daarom vandaag maar eens een uitgebreid artikel over bloemkool! Toen ik een aantal jaren geleden zelf begon met koolhydraatarm eten was misschien wel de grootste ontdekking het ongelooflijk veelzijdig gebruik van bloemkool. Voorheen vond ik die Hollandse bloemkool altijd een ietwat saaie groente eigenlijk. Het fenomeen bloemkoolrijst bijvoorbeeld was toen redelijk nieuw en de vele toepassingen ervan vormde een ware openbaring in mijn koolhydraatarme keukentje. En dat is blijkbaar voor meer mensen zo, want bloemkoolrijst is tegenwoordig gewoon kant klaar te koop in de supermarkt.

Bloemkoolrijst maken

Die kant-en-klaar bloemkoolrijst vind ik vaak erg grof bovendien hou ik toch een beetje het idee dat AH/Jumbo/Dirk enz. flink verdienen aan in wezen een afvalproduct. Misschien handig voor als je het altijd druk hebt, maar ik maak het lekker zelf (verser en veel goedkoper!). Want bloemkoolrijst maken stelt echt helemaal niks voor. Met een blender, keukenmachine, staafmixer of handrasp maak je in een handomdraai bloemkoolrijst. De eerste paar keer was mijn keuken een slagveld, tegenwoordig kan ik het -bijna- zonder knoeien.

De grovere of fijnere bloemkoolkorreltjes kun je heel makkelijk bewaren. Lekker een voorraadje aanleggen zou ik zeggen.
Enkele simpele stappen voor het maken van de rauwe bloemkoolrijst.

 • Eerst neem je een rauwe bloemkool
 • Vervolgens snijd je de kool in kwarten en snijd de onderkant in zodat je de bladeren makkelijk kunt verwijderen
 • Om van die stukken rijst te maken gebruik je een keukenmachine/ staafmixer, handrasp of blender
  1. met een keukenmachine/ staafmixer
   maak stukken die passen in de kom en maal de bloemkool tot korrels ter grootte van rijst of couscous. In kleine porties gaat het best.
  2. met een handrasp
   rasp de kwarten grof of fijn
  3. met een blender
   maak stukken die passen in de blender, voeg water toe en maal de bloemkool tot korrels ter grootte van rijst of couscous. Giet de korrels af door een zeef en slinger helemaal droog in een theedoek (buiten doen 😉 ).

bloemkoolrijst nasi in de blender rauwe bloemkool malen tot korreltjes

Bloemkoolrijst bewaren

Bewaar de bloemkoolrijst (gaar of rauw) tot maximaal 4 dagen goed afgesloten in de koelkast. Of vries de rauwe bloemkoolrijst (ong.. 1 maand) in, lekker makkelijk want de rijst hoef je niet eerst te ontdooien maar kun je het best in bevroren toestand verwerken.

Bloemkoolrijst garen

Bloemkool is van zichzelf namelijk redelijk neutraal van smaak, pas als je het (te) lang kookt komt die typische zwavelgeur en -smaak naar voren, daar moet je dus even rekening mee houden. Zelf vind ik de structuur en de smaak het lekkerst als de bloemkoolkorrel nog een beetje bite heeft. Je kunt het op diverse manieren garen, het hangt er ook vanaf of en hoe je de rijst verder wilt gaan verwerken.

 1. Roerbak of wok de bloemkoolrijst in wat olie op hoog vuur. Blijf omscheppen afhankelijk van de hoeveelheid zo’n 2-5 minuten. Voeg naar smaak wat zout toe en kruiden en specerijen die passen bij je gerecht.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed dan een bakblik met een bakvel en spreid een laagje bloemkoolrijst uit. Ongeveer 10-15 minuten in de oven, tussendoor even omscheppen.
 3. Doe de bloemkoolrijst (zonder water) in een afgesloten magnetronbestendige kom. Ik gebruik zelf het liefst glas. Kook vervolgens beetgaar op half vermogen (in mijn combi oven) op 600 Watt in ongeveer 2 x 2,5-3,5 minuut tussendoor even omscheppen.
 4. Stoom de rijst in 5 à 8 minuten gaar. Pers droog in een theedoek (zonder wasverzachter).

bloemkoolrijst bloemkoolpizza

Bloemkoolrijst verwerken

Omdat bloemkool zo neutraal smaakt en veel minder koolhydraten bevat dan aardappelen, rijst of tarwemeel, kun je het uitstekend voor allerlei toepassingen gebruiken. Daarom vind je op deze website een heel aantal recepten met bloemkool en bloemkool rijst waarvan je niet of nauwelijks in de gaten hebt dat het bloemkool is! Het is wat mij betreft namelijk de ideale vervanger voor aardappelen in een stamppotje of huzaren– of couscoussalade. Of gebruik de gare rijst zoals je rijst eet bij een heerlijke curry of als nasi. Of wat denk je van een heerlijk romige risottopizzabodem of bloemkoolpannenkoek? (zie foto’s onder) Kortom: wees creatief met bloemkool!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Voorbeeldgerechten met bloemkool

Volgens mij heb je zo weer voldoende inspiratie om zelf aan de slag te kunnen. Succes en laat me vooral weten wat jouw favoriet is! Dat kan in de reacties onderaan of gebruik daarvoor onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Klik voor vergrotingen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 gedachten over “Bloemkoolrijst maken, bewaren, garen en verwerken”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

8.8K Shares
Share1.5K
Pin7.3K
Tweet