bloemkoolpizza met spinazie

Bloemkoolpizza met spinazie

Brood vervangen, pasta vervangen, rijst vervangen, suiker vervangen; en op mijn lijstje stond nog: pizza vervangen… inmiddels ben ik een doorgeleerde vervanger 😉 Deze bloemkoolpizza met spinazie is helemaal goedgekeurd. Daarom verdient-ie dus ook een plaatsje op de website. Deze bloemkoolpizza is een heel goede manier om veel groente te eten en een verrukkelijk koolhydraatarm alternatief voor een normale pizza.

Andere ingrediënten, andere structuur

Je maakt deze bloemkoolpizza met een bodem van bloemkool, nee geen grapje. Het resultaat is echt super voedzaam en veel gezonder dan de traditionele pizzabodem. Hoewel je een bloemkoolbodem nooit echt zo knapperig krijgt als een deegbodem, komt deze bloemkoolpizza wel behoorlijk in de buurt! Bovendien is de smaak van de bloemkool pizzabodem ongelooflijk lekker! Voor de stevigheid voeg ik wat amandelmeel toe. De bodem bak je eerst een minuut of 20 à 30 voor. Dus wel even de tijd nemen. Doe er in elk geval tomatensaus en mozzarella op, verder kan je de bloemkool pizzabodem beleggen met alles wat jij maar lekker vindt.

Homemade tomatensaus?

In mijn diepvries ligt eigenlijk altijd wel een voorraadje zelfgemaakte Italiaanse  tomatensaus. Echter, die moet je wel even op tijd eruit halen of even opwarmen. Aangezien niet iedereen die op voorraad heeft, zal ik je een tip aan de hand doen. In plaats van de homemade versie kun je ook passata nemen, die van Bio Idea is heerlijk. Hoe dan ook, de saus verdeel je over de bodem. Vervolgens beleggen met lekker veel verse spinazie, basilicum, cherrytomaatjes en Parmezaanse kaas. Dat is een bijzonder appetijtelijk begin van de kerstvakantie!

Porties

Als laatste nog iets over de portiegrootte. Wij aten het als hoofdgerecht, de hele plaat pizza is voor 4 personen. Maar de pizza is niet alleen lekker als hoofdmaaltijd, maar ook in een kleinere hoeveelheid als lunch. Zelfs in eenhapsformaat als borrelhapje is warm aanbevolen. Zie maar!

bloemkoolpizza met spinazie

bloemkoolpizza met spinazie

bloemkoolpizza met spinazie

Zo maak je de bloemkoolpizza

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

bloemkoolpizza met spinazie

Bloemkoolpizza met spinazie

door Anna-Karina van Denderen
Deze bloemkoolpizza is een heel goede manier om lekker veel groente te eten en een verrukkelijk koolhydraatarm alternatief voor een normale pizza.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: foodswap, knutselen in de keuken, pizza & flatbread
Voorbereiden: 15 min
Koken: 40 min
Totale tijd: 55 min

Voedingswaarden

6,5 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 6.5 g

Uit recept

4 porties

Ingrediënten

Bodem
Topping
Serveren

Bereiden

  • TOMATENSAUS uit de diepvries halen en in in een bakje doen om te ontdooien.
Bloemkoolbodem
  • Allereerst maken we de pizzabodem. Vermaal de bloemkool tot fijne rijstkorrels. Stoom de bloemkoolrijst 3 minuten, gebruik daarvoor een stoommandje of zet een vergiet in een grote pan met een bodem water. De korrels moeten zeker niet papperig worden. Spreid de bloemkoolkorrels uit op een schone theedoek en laat afkoelen.
  • Snijd ondertussen 2 bollen mozzarella in plakken. Een ½ bol in kleine stukjes door het deeg. De rest is voor de topping.
  • Nadat de bloemkoolrijst een beetje is afgekoeld, pers je de theedoek met bloemkool een paar keer flink uit, zodat je al het vocht uit de bloemkool perst. Hoe droger hoe beter. Meng vervolgens de uitgeknepen bloemkoolrijst met de stukjes mozzarella, amandelmeel, Parmezaan, oregano, knoflook (geperst) en de eieren. Breng tot slot goed op smaak met peper en zout.
Bodem voorbakken
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het bloemkooldeeg over de bakplaat en druk goed aan, maak de randen iets hoger. Bak de bodem 20-30 minuten of tot die stevig aanvoelt en goudbruin kleurt.
Topping
  • Verdeel de de tomatensaus over de pizzabodem en bestrooi met wat oregano, verse basilicum en ¾ van de spinazie. Leg daarbovenop de plakken mozzarella en gehalveerde cherrytomaatjes. Rasp er Parmezaan over en bak de pizza met topping nog 10 minuten.
Serveren
  • Druppel ruim olijfolie over de pizza en strooi de rest van de spinazie en fijngesneden basilicum erover. Tenslotte wat grof geschaafde Parmezaan en je kan gaan smullen van je bloemkoolpizza met spinazie.
  • Onweerstaanbaar lekker!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

(Gezien 828 keer, 14 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties op “Bloemkoolpizza met spinazie”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like