Brood vervangen, pasta vervangen, rijst vervangen, suiker vervangen; en op mijn lijstje stond nog: pizza vervangen… inmiddels ben ik een doorgeleerde vervanger 😉 Deze bloemkoolpizza met spinazie is helemaal goedgekeurd. Daarom verdient-ie dus ook een plaatsje op de website. Deze bloemkoolpizza is een heel goede manier om veel groente te eten en een verrukkelijk koolhydraatarm alternatief voor een normale pizza.
Andere ingrediënten, andere structuur
Je maakt deze bloemkoolpizza met een bodem van bloemkool, nee geen grapje. Het resultaat is echt super voedzaam en veel gezonder dan de traditionele pizzabodem. Hoewel je een bloemkoolbodem nooit echt zo knapperig krijgt als een deegbodem, komt deze bloemkoolpizza wel behoorlijk in de buurt! Bovendien is de smaak van de bloemkool pizzabodem ongelooflijk lekker! Voor de stevigheid voeg ik wat amandelmeel toe. De bodem bak je eerst een minuut of 20 à 30 voor. Dus wel even de tijd nemen. Doe er in elk geval tomatensaus en mozzarella op, verder kan je de bloemkool pizzabodem beleggen met alles wat jij maar lekker vindt.
Homemade tomatensaus?
In mijn diepvries ligt eigenlijk altijd wel een voorraadje zelfgemaakte Italiaanse tomatensaus. Echter, die moet je wel even op tijd eruit halen of even opwarmen. Aangezien niet iedereen die op voorraad heeft, zal ik je een tip aan de hand doen. In plaats van de homemade versie kun je ook passata nemen, die van Bio Idea is heerlijk. Hoe dan ook, de saus verdeel je over de bodem. Vervolgens beleggen met lekker veel verse spinazie, basilicum, cherrytomaatjes en Parmezaanse kaas. Dat is een bijzonder appetijtelijk begin van de kerstvakantie!
Portiegrootte?
Als laatste nog iets over de portiegrootte. Wij aten het als hoofdgerecht, de hele plaat pizza is voor 4 personen bedoeld. Dan reken je 8.65 gram koolhydraten per portie. Maar de pizza is niet alleen lekker als hoofdmaaltijd, maar ook in een kleinere hoeveelheid als lunch. Zelfs in eenhapsformaat als borrelhapje is warm aanbevolen. Zie maar!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de bloemkoolpizza
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Bloemkoolpizza met spinazie
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Bodem
- 600 g bloemkool
- 50 g amandelmeel
- 30 g Parmezaanse kaas
- 60 g mozzarella, ½ bolletje in kleine stukjes
- 3 tl oregano
- 1 teentje knoflook
- 2 eieren
- peper en zout
Topping
- 300 ml homemade tomatensaus, < klik voor recept of neem passata
- oregano, vers of gedroogd
- ½ handje basilicum, vers
- 200 g spinazie (wilde)
- 1½ bolletje mozzarella, 125 g + 60 g, in plakken
- 4 cherrytomaatje
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- TOMATENSAUS uit de diepvries halen en in in een bakje doen om te ontdooien. Of neem passata
Bloemkoolbodem
- Allereerst maken we de pizzabodem. Vermaal de bloemkool tot fijne rijstkorrels. Stoom de bloemkoolrijst 3 minuten, gebruik daarvoor een stoommandje of zet een vergiet in een grote pan met een bodem water. De korrels moeten zeker niet papperig worden. Spreid de bloemkoolkorrels uit op een schone theedoek en laat afkoelen.
- Snijd ondertussen 2 bollen mozzarella in plakken. Een ½ bol in kleine stukjes door het deeg. De rest is voor de topping.
- Nadat de bloemkoolrijst een beetje is afgekoeld, pers je de theedoek met bloemkool een paar keer flink uit, zodat je al het vocht uit de bloemkool perst. Hoe droger hoe beter. Meng vervolgens de uitgeknepen bloemkoolrijst met de stukjes mozzarella, amandelmeel, Parmezaan, oregano, knoflook (geperst) en de eieren. Breng tot slot goed op smaak met peper en zout.
Bodem voorbakken
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Verdeel het bloemkooldeeg over de bakplaat en druk goed aan, maak de randen iets hoger. Bak de bodem 20-30 minuten of tot die stevig aanvoelt en goudbruin kleurt.
Topping
- Verdeel de de tomatensaus over de pizzabodem en bestrooi met wat oregano, verse basilicum en ¾ van de spinazie. Leg daarbovenop de plakken mozzarella en gehalveerde cherrytomaatjes. Rasp er Parmezaan over en bak de pizza met topping nog 10 minuten.
Serveren
- Druppel ruim olijfolie over de pizza en strooi de rest van de spinazie en fijngesneden basilicum erover. Tenslotte wat grof geschaafde Parmezaan en je kan gaan smullen van je bloemkoolpizza met spinazie.
- Onweerstaanbaar lekker!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hij was heerlij, ik had bloemkoolrijst gekocht en die gewokt een paar minuutjes. Prima te doen en minder werk.
Dank voorde gezellige foto!
Hoe veel gram mozzarella voor de bodem. Ik heb namelijk kant en klaar geraspte mozzarella gekocht. Bovendien er zijn veel verschillende grootte bolletjes mozzarella te koop. Ben verzot op bloemkool pizza bodem. Ga het eindelijk zelf morgen maken.
1 bolletje (gewoon) weegt 125 gram uitgelekt.
Heerlijke pizza. Ik maak hem de volgende keer meer spicey!
Heerlijk! En voor mij ook prima te maken! Ben zelfs enthousiast geworden! Ik ga meer gerechten proberen!
De bodem was supergelukt, maar na toevoeging vd topping toch een vochtige bodem… (teveel tomatensaus??)
Een bloemkoolbodem is inderdaad altijd zachter dan dan een bodem van meel. Heb je de tonijnbodem ook al eens geprobeerd?
Vandaag weer eens pizza gemaakt was weer erg lekker!
De bloemkool pizza met spinazie is heerlijk en zeker goed gelukt. Dank voor recept.
Vandaag deze pizza gemaakt en we hebben genoten. Bedankt voor het lekkere recept.
Heerlijke pizza, alleen de bodem was erg vochtig. Wat doe ik verkeerd?
Zeker niet te lang koken! En heel erg goed het vocht eruit knijpen.
Ik heb nog een slowjuicer staan. Die komt nu geweldig van pas om bloemkool uit te persen. Ik doe er gewoon de rauwe bloemkool in en er komt bloemkoolsap en uitgeperste bloemkool uit. Het sap gooi ik weg en de uitgeperste bloemkool kan zo in de pizza.
Vanmiddag de bloemkoolpizza gemaakt. Ook de tomatensaus die daarbij nodig is. Dat is bij elkaar wel veel werk maar……. Meer dan de moeite waard. Wat hebben we heerlijk gegeten!
Ik heb een hele grote bloemkool gekocht en veel saus gemaakt. De bloemkool kan, nadat die klein is gemaakt in de keukenmachine, in de vriezer. 5 porties maar liefst! Zo ook de tomatensaus. Vandaag veel werk, maar de komende 5 weken ben ik zo klaar. Deze heerlijke pizza ga ik iedere week eten. Een beetje sla erbij en je bent helemaal blij! Ik wel tenminste.
Geweldig, zo leuk: blije klanten!
Hoi hoi
kan je de pizzabodem ook invriezen?
of restjes bevoorbeeld invriezen, lijkt me echt handig om in huis te hebben.
ik en mijn man staan in shiften en met mijn extra job ben ik veel van huis, dus snelle hapjes en gerechtjes zijn dan handig of wanneer we laat thuis zijn
Hoi Kathy,
De bodem invriezen kan je zeker proberen, gebruik dan uitsluitend verse producten en niet bloemkool die al eens is ingevroren geweest. Ik zou de topping wel lekker vers in de oven afbakken, als de bodem nog bevroren is, neem dan wat extra afbaktijd 5-10 minuten afhankelijk van hoe dik de bodem is. Succes!