bloemkoolpizza

Bloemkoolpizza met spinazie

Brood vervangen, pasta vervangen, rijst vervangen, suiker vervangen; en op mijn lijstje stond nog: pizza vervangen… inmiddels ben ik een doorgeleerde vervanger 😉 Deze bloemkoolpizza met spinazie is helemaal goedgekeurd en verdient dus ook een plaats op mijn website. Deze bloemkoolpizza is een heel goede manier om veel groente te eten en een verrukkelijk koolhydraatarm alternatief voor een normale pizza.

 

Andere structuur
Je maakt deze bloemkoolpizza met een bodem van bloemkool, nee geen grapje. Een bloemkoolbodem krijg je nooit echt zo knapperig als een deegbodem, maar dit komt wel behoorlijk in de buurt! De bloemkool pizzabodem is ook ongelooflijk lekker, voor de stevigheid voeg ik wat amandelmeel toe. Het resultaat is echt supervoedzaam en veel gezonder dan de traditionele pizzabodem. De bodem moet eerst voorgebakken worden (20-30 min.) dus even de tijd nemen. Doe er in elk geval tomatensaus en mozzarella op, verder kan je de bloemkool pizzabodem beleggen met alles wat jij maar lekker vindt.

bloemkoolpizza

In mijn diepvries ligt altijd wel een voorraadje zelfgemaakte Italiaanse tomatensaus, wel even op tijd eruit halen of even opwarmen. Die tomatensaus smeer ik op de bodem, en dan als beleg lekker heel veel verse spinazie, basilicum, cherrytomaatjes en Parmezaanse kaas. Dat is een bijzonder appetijtelijk begin van de kerstvakantie! Wij aten het als hoofdgerecht, de hele plaat pizza is voor 4 personen, maar een kleinere hoeveelheid als lunch of kleine stukjes als borrelhapje is ook zeker aan te bevelen. Zie maar!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de bloemkoolpizza

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Bloemkoolpizza met spinazie

bloemkoolpizza

Door Anna-Karina Geplaatst december 20, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 6,5 gr. pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Klaar in: 55 minuten

Brood vervangen, pasta vervangen, rijst vervangen, suiker vervangen; en op mijn lijstje stond nog: pizza vervangen... inmiddels ben ik …

Ingrediënten

Bereiding

  1. TOMATENSAUS uit de diepvries halen en in in een bakje doen om te ontdooien.
  2. VOOR HET DEEG
    Snijd de bloemkool in roosjes en vermaal (in porties) in de keukenmachine (raspen kan ook) tot 'rijstkorrels'. Stoom de bloemkoolkorrels 3 minuten, gebruik daarvoor een stoommandje of zet een vergiet in een grote pan met een bodem water. De korrels moeten zeker niet papperig worden. Spreid de bloemkoolkorrels uit op een schone theedoek en laat afkoelen. (ondertussen snijd je de mozzarella alvast in plakken, een kwart mag in kleine stukjes voor door het deeg en rasp de kaas voor de topping) Draai de theedoek met korrels een paar keer flink uit, zodat je al het vocht uit de bloemkool perst. Hoe droger hoe beter.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden). Doe bloemkool, de fijngesneden halve mozzarella, amandelmeel, 30 gram Parmezaan, 3 tl. oregano, knoflook en eieren in een grote kom en meng met je (schone) handen goed door elkaar. Breng goed op smaak met peper en zout.
  4. Leg een vel bakpapier op je bakplaat of gebruik een teflon bakmatje. Verdeel het bloemkooldeeg over de bakplaat en druk goed aan, maak de randen iets hoger. Bak de bodem 20-30 minuten in de oven. De bodem moet stevig zijn en lichtbruin kleuren.
  5. VULLING/TOPPING
    Verwarm/ontdooi indien nodig de tomatensaus in een steelpannetje. Verdeel de de tomatensaus over de pizzabodem en bestrooi de saus met wat oregano, verse basilicum en 150 gram gesneden spinazie. Leg daarbovenop de plakken mozzarella en de gehalveerde cherrytomaatjes. Bestrooi met een beetje Parmezaan en peper en bak de bloemkoolpizza nog 10 minuten.
  6. GARNEREN/OPDIENEN
    Druppel ruim olijfolie over de pizza en strooi de rest van de spinazie en fijngesneden basilicum erover. Tenslotte wat grof geschaafde Parmezaan en je kan gaan smullen. Onweerstaanbaar lekker!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 gedachten over “Bloemkoolpizza met spinazie”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

458 Shares
Share297
Pin161
Tweet