Je kunt deze ketogene, kruidige bloemkoolcouscous met worstjes zowel warm, lauwwarm als koud eten. Je neemt natuurlijk precies de worstjes die je zelf lekker vindt. Dat zouden zelfs koolhydraatarme frikandellen kunnen zijn! Wij maakten de bloemkoolcouscous basis met frisse verse kruiden: munt en peterselie. Verder zorgen piepklein gemalen paprika en bleekselderij voor een extra gezonde maaltijd. Om het gerecht nog voedzamer te maken en te voorzien van gezonde vetten deden we er een handje noten door. Dat geeft ook gelijk een lekkere bite in het gerecht. Een beetje exotisch tintje komt van een paar granaatappelpitjes. Dat zoetje zorgt ervoor dat kinderen deze bloemkoolcouscous ook lekker vinden. Al met al een bijzonder smakende, maar supersnelle en makkelijke koolhydraatarme gezinsmaaltijd. Het gerecht bevat 7.2 gram koolhydraten per portie, zelf even de worstjes bijtellen die je hebt gekozen.
Veelzijdig meal preppen, 3 x serveertips
Niet alleen de bijzondere maar toegankelijke smaken maken dit een perfecte maaltijd. De bloemkoolcouscous is ook een ideaal gerecht voor je ‘meal prep’ maaltijden. Je maakt de basis in één pan klaar en dat is dus ook makkelijk tijdens de vakantie! Je kunt het makkelijk een paar dagen goed houden in de koelkast, de smaak wordt er juist beter van. Op de foto’s zie je twee ingepakte borden en alles ingepakt. Dus maak gerust een behoorlijke hoeveelheid van de basis bloemkoolcouscous, die je minstens drie keer anders serveert.
- De ene keer eet je bloemkoolcouscous met worstjes warm, met de walnoten en een lepel granaatappelpitjes.
- De volgende dag heb je een vorstelijk gerecht om mee te nemen naar je werk als koude lunchsalade.
- En door een volgende portie meng je een rauw ei en bakt daar een stel heerlijke groenteburgers van die je als bijgerecht kunt inzetten. Ook de burgers kun je invriezen of een paar dagen in de koelkast bewaren. Klinkt dat goed? Ja toch?
Koolhydraatarme couscous van bloemkool
In de westerse keuken heeft couscous*, als onderdeel van de internationale keuken, sinds de jaren negentig van de 20e eeuw veel aan populariteit gewonnen. Onze koolhydraatarme bloemkoolcouscous met worstjes is uiteraard niet van durumtarwe gemaakt, maar de basis is extra fijn gemalen bloemkool. Je bakt die samen met de kruiden en extra groente kort op hoog vuur, zodat je een lekkere bite houdt.
Beetgare bloemkoolcouscous
Als je bloemkoolrijst té lang en dus té gaar bakt, loop je het risico dat het te papperig wordt. Bovendien komt bij lang garen die typische, zwavelige bloemkoolgeur en smaak vrij. Persoonlijk vind ik dat geen feestje, vandaar dat wij steeds adviseren bloemkoolrijst kort te bakken. Op die manier krijg je de beste (neutrale) smaak voor toepassingen ter vervanging van rijst en couscous in koolhydraatarme gerechten. Als je dat nog nooit hebt gegeten, zal het je zeker verbazen dat de bloemkool totaal niet naar bloemkool smaakt in deze vorm.
*
Couscous, uitgesproken als koeskoes, is oorspronkelijk grof gemalen durumtarwe (gries) afkomstig uit Noord-Afrika. Van hiermee gemaakt deeg wordt in een draaitrommel kleine balletjes gevormd die net zoals houdbare pasta’s worden gedroogd. Zowel de deegballetjes zelf als de gerechten die ermee worden gemaakt, worden couscous genoemd. Het gerecht wordt vooral gegeten in Noord-Afrika, waar het als nationaal gerecht wordt beschouwd. Precies zoals rijstgerechten dat zijn voor veel Aziatische landen en aardappelgerechten voor veel westerse landen. (Bron: Wikipedia)
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je bloemkoolcouscous met worstjes
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Bloemkoolcouscous met worstjes
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 6 worstje, naar eigen keus, zelf bijtellen
- olijfolie
- 100 g paprika
- 70 g bleekselderij, 1 stengel
- 300 g bloemkoolrijst
- 1 takje verse munt
- handje platte peterselie
- peper en zout
- kneepje limoensap
- 30 g walnoot
- 30 g granaatappelpitjes
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Bak de worstjes goudbruin in olijfolie. Wij namen vandaag vega chipolata worstjes (2,8 khd per worstje) maar neem wat je zelf lekker vindt!
- Snijd (of hak in een molentje) de paprika en bleekselderij fijn. Hoe fijner hoe meer smaak. Bak de fijne groenten samen met de bloemkoolrijst op hoog vuur 2-3 minuten tot het flink begint te stomen of de rijst beetgaar is.
- Hak de kruiden grof en meng deze door de bloemkoolcoucous. Proef en breng op smaak met peper, zout en een kneepje limoensap. Deze basis kun je koel en afgedekt bewaren tot later gebruik.
- Hak de noten en meng deze vlak voor het serveren door de couscous.
- Serveer de bloemkoolcouscous met de worstjes en tot slot een lepel granaatappelpitjes. Smul ze!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat een lekker recept, ik verwachte dat dit erg naar bloemkool ging smaken,dit was niet het geval het was heerlijk!
Nee klopt, dat is juist zo leuk!