bloemkoolcouscous met worstjes

Bloemkoolcouscous met worstjes

Je kunt deze ketogene, kruidige bloemkoolcouscous met worstjes zowel warm, lauwwarm als koud eten. Je neemt natuurlijk precies de worstjes die je zelf lekker vindt. Dat zouden zelfs koolhydraatarme frikandellen kunnen zijn! Wij maakten de bloemkoolcouscous basis met frisse verse kruiden: munt en peterselie. Verder zorgen piepklein gemalen paprika en bleekselderij voor een extra gezonde maaltijd. Om het gerecht nog voedzamer te maken en te voorzien van gezonde vetten deden we er een handje noten door. Dat geeft ook gelijk een lekkere bite in het gerecht. Een beetje exotisch tintje komt van een paar granaatappelpitjes. Dat zoetje zorgt ervoor dat kinderen deze bloemkoolcouscous ook lekker vinden. Al met al een bijzonder smakende, maar supersnelle en makkelijke koolhydraatarme gezinsmaaltijd.

Veelzijdig meal preppen, 3 x serveertips

Niet alleen de bijzondere maar toegankelijke smaken maken dit een perfecte maaltijd. De bloemkoolcouscous is ook een ideaal gerecht voor je ‘meal prep’ maaltijden. Je maakt de basis in één pan klaar en dat is dus ook makkelijk tijdens de vakantie! Je kunt het makkelijk een paar dagen goed houden in de koelkast, de smaak wordt er juist beter van. Op de foto’s zie je twee ingepakte borden en alles ingepakt. Dus maak gerust een behoorlijke hoeveelheid van de basis bloemkoolcouscous, die je minstens drie keer anders serveert.

  1. De ene keer eet je bloemkoolcouscous met worstjes warm, met de walnoten en een lepel granaatappelpitjes.
  2. De volgende dag heb je een vorstelijk gerecht om mee te nemen naar je werk als koude lunchsalade.
  3. En door een volgende portie meng je een rauw ei en bakt daar een stel heerlijke groenteburgers van die je als bijgerecht kunt inzetten. Ook de burgers kun je invriezen of een paar dagen in de koelkast bewaren. Klinkt dat goed? Ja toch?

 

Koolhydraatarme couscous van bloemkool

In de westerse keuken heeft couscous*, als onderdeel van de internationale keuken, sinds de jaren negentig van de 20e eeuw veel aan populariteit gewonnen. Onze koolhydraatarme bloemkoolcouscous met worstjes is uiteraard niet van durumtarwe gemaakt, maar de basis is extra fijn gemalen bloemkool. Je bakt die samen met de kruiden en extra groente kort op hoog vuur, zodat je een lekkere bite houdt.

Beetgare bloemkoolcouscous

Als je bloemkoolrijst té lang en dus té gaar bakt, loop je het risico dat het te papperig wordt. Bovendien komt bij lang garen die typische, zwavelige bloemkoolgeur en smaak vrij. Persoonlijk vind ik dat geen feestje, vandaar dat wij steeds adviseren bloemkoolrijst kort te bakken. Op die manier krijg je de beste (neutrale) smaak voor toepassingen ter vervanging van rijst en couscous in koolhydraatarme gerechten. Als je dat nog nooit hebt gegeten, zal het je zeker verbazen dat de bloemkool totaal niet naar bloemkool smaakt in deze vorm.

*
Couscous (arabisch:????), uitgesproken als koeskoes, is oorspronkelijk grof gemalen durumtarwe (gries) afkomstig uit Noord-Afrika. Van hiermee gemaakt deeg wordt in een draaitrommel kleine balletjes gevormd die net zoals houdbare pasta’s worden gedroogd. Zowel de deegballetjes zelf als de gerechten die ermee worden gemaakt, worden couscous genoemd. Het gerecht wordt vooral gegeten in Noord-Afrika, waar het als nationaal gerecht wordt beschouwd. Precies zoals rijstgerechten dat zijn voor veel Aziatische landen en aardappelgerechten voor veel westerse landen.  (Bron: Wikipedia)

 

bloemkoolcouscous met worstjes

bloemkoolcouscous met worstjes

 

Ook lekker:

Zo maak je bloemkoolcouscous met worstjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


bloemkoolcouscous met worstjes

Bloemkoolcouscous met worstjes

door Hans van Deelen
De granaatappelpitjes zorgen ervoor dat kinderen deze bloemkoolcouscous met worstjes ook lekker vinden. Dé perfecte koolhydraatarme gezinsmaaltijd!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: fornuisgerecht
Voorbereiden: 10 min
Koken: 10 min
Totale tijd: 20 min

Voedingswaarden

7 gram koolhydraten per portie excl. worst
Koolhydraten 7 g

Uit recept

3 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Bak de worstjes goudbruin in olijfolie. Wij namen vandaag vega chipolata worstjes (2,8 khd per worstje) maar neem wat je zelf lekker vindt!
  • Snijd (of hak in een molentje) de paprika en bleekselderij fijn. Hoe fijner hoe meer smaak. Bak de fijne groenten samen met de bloemkoolrijst op hoog vuur 2-3 minuten tot het flink begint te stomen of de rijst beetgaar is.
    bloemkoolcouscous met worstjes
  • Hak de kruiden grof en meng deze door de bloemkoolcoucous. Proef en breng op smaak met peper, zout en een kneepje limoensap. Deze basis kun je koel en afgedekt bewaren tot later gebruik.
    bloemkoolcouscous met worstjes
  • Hak de noten en meng deze vlak voor het serveren door de couscous.
  • Serveer de bloemkoolcouscous met de worstjes en tot slot een lepel granaatappelpitjes. Smul ze!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 567 keer, 4 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties op “Bloemkoolcouscous met worstjes”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like