bloemkool rucola stamppotje

Bloemkool rucola stamppotje

Zo’n lief eenpersoons pannetje met een romig bloemkool rucola stamppotje erin, daar doe je mij een enorm plezier mee. Elke hap puur genieten! De smaken zijn “zeg maar echt helemaal mijn ding”. In mijn oude koolhydraatrijke leven at ik het liefst minstens 3x per week een stamppot, vaak met rauwe sla achtige groenten zoals andijvie, rucola, paksoi en op de een of andere manier moest daar ook altijd kerrie aan te pas komen. Oké, noem het gerust een afwijking, maakt me niet uit. Ik vond die smaken & structuren gewoon heel erg lekker! Nog steeds dus, blijkt nu maar weer eens.

 


Stamppotstand

Vandaag vond ik een halve courgette (175 gr), driekwart bloemkool en een aangebroken zakje rucola, ik schoot als het ware vanzelf in de “stamppotstand”. Moeilijk om te maken is het bloemkool rucola stamppotje  zeker niet. Ik hield de courgette staafjes apart, maar je kunt de courgette ook in blokjes snijden en gebakken door de stamppot roeren als je dat makkelijker vindt. Ik vind het zelf wel lekker als ik meerdere duidelijk verschillende hapjes tijdens een maaltijd heb. Die pittige mosterdachtige smaak van de rucola combineert echt fantastisch met de romige bloemkool. Het tomaatje is perfect voor de afwisseling: een heerlijk sappig beetje zoet-zuur hapje in je stamppotje. Qua specerijen liet ik het stamppotje lekker klassiek een beetje muskaatnoot erover geraspt en een snufje zout was genoeg.

bloemkool rucola stamppotje

Lunch of voor- of hoofdgerecht?
Het bloemkool rucola stamppotje nam ik als lunch. Maar je kunt het ook heel goed als voorgerechtje of zelfs als hoofdgerecht eten. Eet er dan bijvoorbeeld een stukje vis bij of roer een handje gehakte noten door je stamppotje.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je dit bloemkool rucola stamppotje

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Bloemkool rucola stamppotje


bloemkool rucola stamppotje

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst januari 27, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 6,2 gr. pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 25 minuten

Die pittige mosterdachtige smaak van de rucola combineert echt fantastisch met de romige bloemkool. Het tomaatje erdoor is perfect voor de afwisseling. Elke hap puur genieten!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de bloemkool in roosjes en kook in water met wat zout zacht in ongeveer 12-15 minuten.
  2. Snijd ondertussen de tomaatjes in vieren. Was de rucola, centrifugeer droog en hak de rucola grof.
  3. Snijd de courgette in 16 reepjes.
  4. Giet de bloemkool af en zet even op laag vuur om overtollig vocht te laten verdampen. (schud even op) Stamp de bloemkool tot puree met een stamper of gebruik een knijper. Voeg de helft (15 gr.) van de geraspte kaas en mascarpone toe en breng de bloemkoolpuree op smaak met nootmuskaat en eventueel wat zout.
  5. Roer rucola en de tomaatjes door de puree en laat de stamppot in ongeveer 3 minuten helemaal warm worden, roer af en toe even om om gelijkmatig te warmen en om aanbranden te voorkomen.
  6. Bak de courgettereepjes ondertussen gedurende 3 minuten met een snuf kerrie om en om in wat ghee.
  7. Schep het bloemkool rucola stamppotje in een eenpersoons pannetje of schaaltje, garneer met de rest van de kaas en een beetje fijngesneden basilicum. Geef de gebakken courgette staafjes er los bij. Puur genieten!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 gedachten over “Bloemkool rucola stamppotje”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

434 Shares
Share314
Pin120
Tweet