In Italiaanse gerechten vervang je de pasta door courgette, aubergine of pompoen. Maar wat gebruik je als vervanger van gewone rijst? Geen courgette, dat zou namelijk veel te nat worden. Maar bloemkool of eventueel broccoli is ideaal! Deze bloemkool nasi is een ideaal gerecht om van tevoren klaar te maken. Maak de groente klaar, maar de bloemkoolrijst pak je vlak voor het serveren. Dan blijft de bloemkoolrijst lekker knapperig. Zet de groente tot gebruik afgedekt in de koelkast, dat komt de smaak zelfs alleen maar ten goede! Deze koolhydraatarme nasi bevat 7 gram koolhydraten per portie.
Makkie
Bloemkool heeft van zichzelf niet zoveel smaak en dat is in dit geval een voordeel! Want de groente in deze bloemkool nasi doen het werk. Als je de rauwe bloemkool maalt of raspt dan lijken de korrels erg op rijst. Maal ze iets fijner en je hebt cous cous. Bloemkoolrijst is ongelooflijk makkelijk klaar te maken. Bovendien krijg je op deze manier ook nog eens extra veel groente binnen en dus een stuk minder koolhydraten! Het is inmiddels heel populair als rijstvervanger en zelfs kant-en-klaar te koop in bijna elke supermarkt. Bloemkoolrijst kun je rauw invriezen en in bevroren bakken. Je kunt het gebruiken als basis voor allerlei andere koolhydraatarme gerechten. Elders op de website staat ook een heerlijke gele bloemkoolrijst en wat te denken van die overheerlijke bloemkool beignets of kruidige bloemkool broodjes?
Oosterse specerijen
Waar ik het bij de ingrediënten voor de bloemkoolnasi heb over oosterse specerijen: ik deed kerrie, laos, komijn, ketoembar (korianderzaad gemalen) en gember, van elk 1 theelepel. Maar kies vooral een verhouding die je zelf lekker vindt. Ik gebruik liever geen kant en klaar mixen uit een zakje, doosje of pakje. Daar zitten vaak allerlei toevoegingen in. En veel teveel zout en suiker.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:












Zo maak je de bloemkool nasi
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Koolhydraatarme bloemkool nasi, superlekker!
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 100 g sperzieboontjes
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 50 g paprika, in reepjes
- olijfolie
- nasikruiden, zie onder
- stukje trassi, garnalenpasta)
- 1 teentje knoflook
- 175 g nasivlees, of kip indien vega zelf bijtellen
- sambal, naar smaak
- 250 g bloemkoolrijst
Optioneel
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Maak de boontjes schoon en kook ze in 6 minuten beetgaar. Spoel koud af dan behouden ze een mooie kleur.
- Snipper de ui en snijd de paprika.
- Meng de nasikruiden. Neem van alles 1 tl. : kerrie, laos, komijn, ketoembar (korianderzaad gemalen) en gemberpoeder.
- Bak ui en paprika gedurende 3 minuten in olie aan en voeg specerijen, trassi en geperste knoflook toe en bak 1 minuut mee. Bak het nasivlees mee (quorn kan ook) en laat garen. Doe er een scheutje water bij als het te droog is. Proef en voeg sambal naar smaak toe. (Optioneel kan je ook wat kokoscream, van een blok santen, toevoegen voor een romige kokossmaak).
- Voeg de boontjes toe en laat alles op een laag vuur zachtjes stoven.
Bloemkoolrijst
- Wok de bloemkoolrijst vlak voor het serveren 1-2 minuten op hoog vuur, tot het flink begint te stomen dan is het klaar. Langer doorbakken geeft de typische zwavelsmaak. Meng de bloemkool door de nasi of serveer apart.
- Serveer in warme kommen en eet de bloemkool nasi met stokjes. Dat maakt het wel extra feestelijk… Lekker met een komkommersalade.
TIP
- De nasikruiden kun je ook in een grotere hoeveelheid maken, handig voor een volgende keer!
- Wij gebruikten in plaats van nasivlees stukjes Quorn.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: