bloemkool met tahindressing

Bloemkool met tahindressing

Via messenger kreeg ik laatst van Sadhu het volgende toegestuurd: “Hoi Anna-Karina, gisteravond at ik de lekkerste bloemkool ooit, in een Libanees restaurant. Het gerecht heet Arnabeet. Misschien inspiratie? Hij staat bij mij vanavond al in de oven! ”  Op basis van zo’n laaiend enthousiast bericht ga ik natuurlijk onmiddellijk op onderzoek uit. Arnabeet blijkt geroosterde bloemkool. Uiteindelijk hebben we daar deze super simpele versie van bloemkool met tahindressing van gemaakt. Niet echt Arnabeet, want wij kookten de bloemkool. We willen het voor jullie niet gelijk al te ingewikkeld maken namelijk. Na een korte studie, husselde ik diverse recepten een beetje door elkaar. Buiten koolhydraatarm is het ook nog eens veganistisch. We vermelden dat maar even extra, want er zijn steeds meer mensen die daar ook op letten.

Koken vs roosteren

In de meeste recepten voor bloemkool met tahinsaus wordt de bloemkool, in z’n geheel, geroosterd in de oven. Een beetje zoals bij onze bloemkool in een yoghurtjasje. Maar er waren twee redenen om dat niet te doen. Ten eerste omdat we slechts een halve bloemkool hadden liggen en ten tweede omdat dat roosteren nogal wat tijd in beslag neemt. Ik was ongeduldig en we doen jullie daar ook meestal niet echt een plezier mee. Daarom heb ik er voor gekozen om de bloemkool in roosjes te breken en gewoon beetgaar te koken in water. Vervolgens maakte ik er natuurlijk wel een bijzondere tahindressing bij. Al met al ook een heerlijk gerecht en een stuk sneller klaar. Maar… ik weet wel zeker dat het met geroosterde bloemkool nóg veel lekkerder zal zijn! Dus als ik van de zomer een mooie Hollandse bloemkool zie liggen pik ik ‘m mee! 

Libanese twist

Geef dus eens een Libanese twist aan je bloemkool! Want het is van oorsprong een Libanees gerecht. Deze Midden-Oosterse bloemkool met tahindressing is zowel warm als koud bijzonder smakelijk. Fijn als je behoefte hebt aan een koolhydraatarme meeneemmaaltijd. Je kunt de sesamdressing dan apart houden, maar het is ook niet erg om het alvast door de bloemkool te doen. Want de smaken trekken dan lekker naar elkaar toe. 

bloemkool met tahindressing

Ook lekker:

Zo maak je Bloemkool met tahindressing

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


bloemkool met tahindressing

Bloemkool met tahindressing

door Anna-Karina van Denderen
Dit is van oorsprong een Libanees gerecht. Deze Midden-Oosterse bloemkool met tahindressing is zowel warm als koud bijzonder smakelijk. Fijn als je behoefte hebt aan een koolhydraatarme meeneemmaaltijd!
5 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Lunch
Keuken: Oosters
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer, groente, vegan
Voorbereiden: 10 min
Koken: 3 min
Totale tijd: 13 min

Voedingswaarden

3,3 gram koolhydraten per portie (als bijgerecht)
Koolhydraten 3.3 g

Uit recept

4 porties

Ingrediënten

Tahin dressing

Bereiden

  • Breek de bloemkool in roosjes en kook ze beetgaar in 3 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  • Rooster een beetje sesamzaad in een droog pannetje.
  • Meng de witte tahin met de helft van het citroensap en een snufje zout. Pers er een teentje knoflook boven uit en gebruik het overig citroensap en water om er een romige, niet te dunne dressing van te maken. Proef of het zout genoeg is.
  • Hak een beetje peterselie en meng dat samen met de dressing door de beetgare bloemkool. Bestrooi de bloemkool met tahinsaus tot slot met wat geroosterd sesamzaad.
  • Heerlijk, zowel warm, koud als lauwwarm heerlijk. Ook lekker op een mezzetafel vol kleine hapjes!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



(Gezien 229 keer, 8 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties op “Bloemkool met tahindressing”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like