Bloemkool met tahindressing

bloemkool met tahindressing

Via messenger kreeg ik laatst van Sadhu het volgende toegestuurd: “Hoi Anna-Karina, gisteravond at ik de lekkerste bloemkool ooit, in een Libanees restaurant. Het gerecht heet Arnabeet. Misschien inspiratie? Hij staat bij mij vanavond al in de oven! ”  Op basis van zo’n laaiend enthousiast bericht ga ik natuurlijk onmiddellijk op onderzoek uit. Arnabeet blijkt geroosterde bloemkool. Uiteindelijk hebben we daar deze super simpele versie van bloemkool met tahindressing van gemaakt. Niet echt Arnabeet, want wij kookten de bloemkool. We willen het voor jullie niet gelijk al te ingewikkeld maken namelijk. Na een korte studie, husselde ik diverse recepten een beetje door elkaar. Buiten koolhydraatarm is het ook nog eens veganistisch. We vermelden dat maar even extra, want er zijn steeds meer mensen die daar ook op letten.

Koken vs roosteren

In de meeste recepten voor bloemkool met tahinsaus wordt de bloemkool, in z’n geheel, geroosterd in de oven. Een beetje zoals bij onze bloemkool in een yoghurtjasje. Maar er waren twee redenen om dat niet te doen. Ten eerste omdat we slechts een halve bloemkool hadden liggen en ten tweede omdat dat roosteren nogal wat tijd in beslag neemt. Ik was ongeduldig en we doen jullie daar ook meestal niet echt een plezier mee. Daarom heb ik er voor gekozen om de bloemkool in roosjes te breken en gewoon beetgaar te koken in water. Vervolgens maakte ik er natuurlijk wel een bijzondere tahindressing bij. Al met al ook een heerlijk gerecht en een stuk sneller klaar. Maar… ik weet wel zeker dat het met geroosterde bloemkool nóg veel lekkerder zal zijn! Dus als ik van de zomer een mooie Hollandse bloemkool zie liggen pik ik ‘m mee! 

Libanese twist

Geef dus eens een Libanese twist aan je bloemkool! Want het is van oorsprong een Libanees gerecht. Deze Midden-Oosterse bloemkool met tahindressing is zowel warm als koud bijzonder smakelijk. Fijn als je behoefte hebt aan een koolhydraatarme meeneemmaaltijd. Je kunt de sesamdressing dan apart houden, maar het is ook niet erg om het alvast door de bloemkool te doen. Want de smaken trekken dan lekker naar elkaar toe. 

bloemkool met tahindressing

♥ Ook lekker:

Zo maak je Bloemkool met tahindressing

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


bloemkool met tahindressing

Bloemkool met tahindressing

Door: Anna-Karina van Denderen
Dit is van oorsprong een Libanees gerecht. Deze Midden-Oosterse bloemkool met tahindressing is zowel warm als koud bijzonder smakelijk. Fijn als je behoefte hebt aan een koolhydraatarme meeneemmaaltijd!
5 van 3 stemmen

Voedingswaarde

3,3 gram koolhydraten per portie (als bijgerecht)
koolhydraten 3.3 g
Gang Bijgerecht, Lunch
Keuken Oosters
Trefwoord dip, saus, dressing, smeer, groente, vegan
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 3 min
Totale tijd 13 min
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

Ingrediënten

Tahin dressing

  • 100 ml witte tahin - 6 khd (sesampasta)
  • citroensap - 0,4 khd van een ½ citroen, naar smaak
  • teentje knoflook
  • snufje zout - naar smaak
  • 15 ml water - of iets meer, om te verdunnen
  • handje peterselie - gehakt

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Breek de bloemkool in roosjes en kook ze beetgaar in 3 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  • Rooster een beetje sesamzaad in een droog pannetje.
  • Meng de witte tahin met de helft van het citroensap en een snufje zout. Pers er een teentje knoflook boven uit en gebruik het overig citroensap en water om er een romige, niet te dunne dressing van te maken. Proef of het zout genoeg is.
  • Hak een beetje peterselie en meng dat samen met de dressing door de beetgare bloemkool. Bestrooi de bloemkool met tahinsaus tot slot met wat geroosterd sesamzaad.
  • Heerlijk, zowel warm, koud als lauwwarm heerlijk. Ook lekker op een mezzetafel vol kleine hapjes!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joke
Joke
8 maanden geleden

Hoe maak ik tahindressing.