Eigenlijk zijn deze bloemkool kaassnacks gewoon in stukken gesneden dunne bloemkool pizzabodem met uitsluitend kaas erop. Als je rauwe bloemkool over hebt, maak je eenvoudig met wat ei, mozzarella en kruiden een heerlijke cheesy snack of bijgerecht. Het ‘geheim’ van bloemkool als ingrediënt voor een pizzabodem gebruiken is dat je de bloemkool na het stomen heel erg goed droog moet knijpen! Soms heb ik er meerdere theedoeken voor nodig. Dat houdt me eerlijk gezegd soms tegen om aan de koolhydraatarme pizzabodem te beginnen. Daarom gaarde ik voor dit recept de rauwe bloemkool in de magnetron. Dus zonder water en zonder *verder gedoe*. Je maakt een hele ovenplaat, waar je vervolgens 20 stukjes van snijdt, reken dan met 0.58 gram koolhydraten per stukje.
Leftover, no waste
Wij aten de bloemkool kaassnacks bij de Groente sla-wraps met pindasaus er bleef aardig wat over; dat bleek ook heel lekker met de zelfgemaakte tomatensaus, heerlijk leftover ontbijt!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je deze bloemkool kaassnacks
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Bloemkool kaassnacks
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 350 g bloemkoolrijst
- 1 bol mozzarella, 125 gram gemiddeld
- 2 kleine eieren
- Italiaanse kruiden
- kerrie
- peper en zout, naar smaak
Erover
- 40 g geraspte kaas, 0 khd indien zelf geraspt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Maal of rasp de bloemkool tot korrels ter grootte van rijst. Of neem kant-en-klaar bloemkoolrijst. Gaar de bloemkoolrijst (in een glazen magnetronschaal met deksel) in de magnetron op 600 W, 7 minuten. Schep direct door om alle stoom te laten ontsnappen. Liever geen magnetron gebruiken? Roerbak de -droge- bloemkoolrijst dan 2 minuten op hoog vuur in wat olie tot het beetgaar is.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
- Snijd, rasp of scheur de mozzarella in kleine stukjes, meng dat met de eieren, Italiaanse kruiden, kerrie, peper en zout (naar smaak) en de enigszins afgekoelde bloemkoolrijst.
- Vorm er een dunne koek van op de beklede bakplaat. Rasp er tot slot een dun laagje kaas over.
- Bak de koek 25 minuten of tot de bovenkant goudbruin kleurt. Laat een beetje afkoelen buiten de oven.
- Snijd in 20 stukken: repen, vierkantjes, driehoekjes… wat jij wilt! Kan koud en warm gegeten worden. Lekker met de zelfgemaakte tomatensaus erbij. Smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Erg lekker recept! Bij gebrek aan mozzarella een keer gemaakt met feta en geraspte emmentaler erover, heerlijk hartig.
Het is mij vanmiddag gelukt, indachtig de opmerkingen heb ik gezorgd dat de bloemkool goed droog was. Kan best wat kruiden hebben, Heerlijk
Wat fijn dat iedereen reacties achter laat. Ik ben van plan dit vandaag te maken. Ik heb ook een kleinere oven dus wellicht is het recept voor mij voor 2 platen. Ben benieuwd.
Dat vinden wij inderdaad ook heel leuk. Maar soms ook gewoon handig voor anderen. Zo kom je soms op heel leuke ideetjes of kun je je eigen ideeën delen. We zijn al met al best trots op onze eigen community 😉 Niet iedereen heeft facebook tenslotte!
Wij hebben de bloemkoolkaassnacks vanmorgen uitgeprobeerd bij de koffie, hij was nog warm, ik vond het heerlijk. Straks koud bij de slawraps met pindasaus. Ik was natuurlijk al voorbereid dat het zacht bleef! Ik heb de bloemkool in de magnetron gegaard. Dat gaat prima. Ik vindt het zo leuk dat jullie steeds weer wat nieuws uitproberen, dankjewel. Groetjes Hennie.
🙂 en dan toch maar 3 sterren?
Anna-Karina ik wil dit ook uitproberen maar ik zie in veel reacties dat het wat vochtig blijft zou ik niet wat gemalen lijnzaad of een klein beetje psyliumvezel voor de binding kunnen toevoegen??
Dat kan
Hallo Anna-Karina,
Al een paar weken volg ik je recepten op mijn Ipad. Ik ben er erg enthousiast over en heb vorige week je boek besteld. Mijn complimenten. Een schitterend uitgevoerd boek. Heldere recepten en om te smullen. Een feestje om hier uit te koken. Achtergrond informatie is informatief en duidelijk . Ik ben een 70 jarige vrouw die haar leven poogt gezond te leven en te eten. Dit boek is daar een prachtige aanvulling op. Mijn dank is groot.
Warme groet, Marjo
Wat een leuk berichtje Marjo! We wensen je heel veel kook-, en leesplezier!
ik heb de mijne meer dan 40 minuten in de oven gehad en is nu nog slap, hoe komt dat?
Bloemkoolkaasnacks worden niet echt krokant, mocht je dat denken. Ze blijven een beetje ‘koekig’, maar niet slap. Verder kan ik het hiervandaan niet helemaal beoordelen. Maar dan zijn ze dikker en/of natter of de temperatuur is een heel stuk lager dan in onze heteluchtoven. Of de plaat staat helemaal laag in de oven. Zoiets moet het toch zijn, zou ik denken? Lees ook maar eens ons artikel over “Het gebruik van de oven“.
Ik ben net nieuw dus voor mij even uitproberen:). Op de foto zien ze er zo lekker knapperig uit, bij mij was helaas het tegenovergestelde het geval.. een tip?
Inderdaad ze zijn niet knapperig, bloemkool gaat ook niet echt knapperig worden.
Hallo, Karina heerlijk al die knapperige baksels maar hoe hou ik ze knapperig.
Ben alleen dus hou vaak veel over. Volstaat een koektrommel of plastic bakje.
Lijkt me makkelijk met de feestdagen alvast klaar.
Spijtig genoeg (worden of) blijven dit soort baksels niet echt knapperig. Als er een knapperig randje aanzit zal dit bij het bewaren verdwijnen. Niet erg, ook lekker!
Ik heb ze gemaakt vind ze heerlijk mijn zoons zijn er helemaal gek op
Goeie zoons!
ik heb nog nooit bloemkool ‘gekookt’ in de magnetron, doe je het dan gewoon geraspt in een glazen magnetronschaal met de deksel erop, zonder water toevoegen? lijkt me een heerlijk recept
Ja inderdaad! Maar wel op 600W. Zo blijft het droger!
de hoeveelheid van dit recept is voor mijn bakplaat (ronde van een combi-oven) net iets teveel om een dunnere koek te maken. Maar hij werd gewoon een pizza en lekker. Dus gisteren maakte ik hem weer volgens dit recept, nu als een soort Flamkuchen. Eerst de basis gemaakt en gebakken. Na afkoelen dun besmeerd met creme-fraiche. Uitjes erop en geraspte kaas. En wat stukjes parmaham. Toen lekker krokant gebakken in de oven. Heerlijk.
Ik heb geen magnetron. Ben ik dan toch gedoemd tot het gebruiken van meerdere theedoeken? 😉
Ja, of even kort wokken?
Dank je wel, ik maak deze voor de 2e keer, ze zijn zooooooooooooo lekker!
Ik ben echt fan van deze site!
Goed idee, die ga ik zelf ook weer eens maken! Ik maakte regelmatig bij soep. Maar nu zit ik meer in mijn cracker periode denk ik 😉