bleekselderijsalade met puntpaprika

Bleekselderijsalade met puntpaprika

Het stortregende in Zaandam toen we achter ons heerlijke bordje bleekselderijsalade met puntpaprika zaten. Een vleugje sinaasappel en de munt geven de salade een bijzonder exotisch smaakje mee. Het weer is allesbehalve exotisch… jeetje, je weet helemaal niet meer waar je aan toe bent met dit weer. De ene keer is het tropisch warm, de andere keer waaien de pannen van de daken en stortregent het alsof het nooit meer zal ophouden. Hoe speel je daarop in met je koolhydraatarme maaltijd? Je trek in voedsel wordt toch ook gestuurd door de weersomstandigheden? Gelukkig kun je met deze salade alle denkbare weersomstandigheden het hoofd bieden. Deze bleekselderijsalade met puntpaprika brengt je een stevige bite, een frisse smaak en een verzadigd gevoel, zonder dat dit een druk op je maag geeft. Laat maar komen die wisselvallige ‘zomer’.

Perfecte combi: zoetje, crunch, exotisch en pit!

Puntpaprika is net wat zoeter dan de standaard rode paprika, en het vruchtvlees is ook wat dunner. Dat geeft een prettig mondgevoel in een salade. En omdat hoj een stuk langer is kun je er mooie lange repen van snijden. Bleekselderij is fris en knisperig. Als je een mooie verse struik hebt, dan zijn de stengels lekker sappig. Dat is goed. Als je ze in mooie, dunne elleboogjes snijdt, dan eten ze ook soepel weg. Mocht je echt niet van bleekselderij houden neem dan komkommer, zonder zaad. Dat gemengd met een zoetje (beetje appel), een crunch (walnoot), iets exotisch (sinaasappel en munt) en een beetje pit (kaas, zie onder) zorgt voor een perfecte combi.

Advertisements

Bleekselderijsalade eet je bij…

Eigenlijk kun je de koolhydraatarme bleekselderijsalade bijna overal bij serveren. Stukje (vega)vlees, een ovenschotel, een stoofpotje, een gebakken visje… En mocht die barbecue weer uit de schuur getrokken kunnen worden, zorg er dan voor dat bleekselderij en puntpaprika binnen handbereik zijn. De bleekselderijsalade met puntpaprika is ook bijzonder geschikt als lunch. Ook om mee te nemen, neem de gemengde sla en de aangemaakte salade los mee naar werk, dan kun je vorstelijk smullen! Wij aten het als hoofdmaaltijd met een lekker koolhydraatarm broodje erbij.

Mocht je nog willen beknibbelen op het aantal koolhydraten, dan kun je de appel de wacht aanzeggen. Maar het tast het smaakevenwicht wel aan. Hmm! Wij verwerken graag wat fruit in een salade, zo eet je toch wat fruit maar wordt het geen suikerbom.

bleekselderijsalade met puntpaprika

Parmezaan of Grana Padano?

Over de bleekselderijsalade met puntpaprika gaat Parmezaanse kaas. Je kunt ook Grana padano gebruiken, hoewel dat strikt genomen niet hetzelfde is. Ze worden beide verkocht in puntjes, dat is de voornaamste overeenkomst 🙂 De bereidingswijze van Parmezaanse kaas veel strikter dan die van de Grana padano. De Grana koe mag  van alles eten, gras maar ook hooi en droogvoer. De echte Parmezaan koeien mogen uitsluitend vers, plaatselijk gegroeid gras eten. Ook de melk van deze luxe koeien wordt anders behandeld. Van de twee melkbeurten per dag wordt bij de Parmezaan 1 x per dag afgeroomd. Bij de Grana-melk beide keren, dat maakt de kaas minder vet. Ook is de Parmezaan met 12 tot 24 rijping ouder dan de Grana Padano, die slecht 9 tot 16 maanden rijpt en dus een stuk zachter van smaak. De pikante nasmaak van de Parmigiano Reggiano is vetter en wat zouter. Hou je van iets meer pit? Ga dan voor de echte Parmezaan.

 

bleekselderijsalade met puntpaprika

 

bleekselderijsalade met puntpaprika

Ook lekker:

Zo maak je bleekselderijsalade met puntpaprika

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Bleekselderijsalade met puntpaprika


bleekselderijsalade met puntpaprika

Door Hans van Deelen Geplaatst augustus 16, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 5 gr khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten

Eigenlijk kun je deze salade met bleekselderij en puntpaprika bijna overal bij serveren. Lekker met een broodje, stukje (vega)vlees, een ovenschotel, een stoofpotje, een gebakken visje... allemaal prima!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Leg de blaadjes sla losjes in een brede schaal of op een groot bord.
  2. Snijd de paprika in smalle reepjes en de bleekselderij in dunne elleboogjes. Doe ze in een kom om te mengen.
    Snijd de appel in kleine stukjes en voeg toe en rasp er sinaasappelschil over.
  3. Voeg de gehakte walnoten toe.
  4. Meng de yoghurt, mayonaise en munt erdoor. Proef en breng op smaak met peper en zout. Schik dit mengsel op de slablaadjes in de schaal.
  5. Schaaf er Parmezaanse kaas erover heen. Nog meer smulplezier met een lekker koolhydraatarm broodje erbij!
  6. PS: Mocht je echt niet van bleekselderij houden neem dan komkommer, met schil, maar zonder zaad.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een reactie op “Bleekselderijsalade met puntpaprika”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

78 Shares
Share42
Pin36
Tweet