Heel erg makkelijk en snel koolhydraatarm bijgerecht van bleekselderij met champignonsaus. Champignonsaus zelf maken is ontzettend simpel. Champignons bakken en en een saus maken van een scheut slagroom en johannesbroodpitmeel. Heb je dat niet dan kun je ook roomkaas of mascarpone nemen. Zolang het maar lekker romig wordt. En als je de intenser smakende kastanjechampignons gebruikt, dan heeft de saus weinig nodig. Een beetje peper en zout is voldoende om een heerlijke smaak mee te geven. Probeer het maar eens! Dit koolhydraatarm bijgerecht bevat 2.4 gram koolhydraten per portie.
Bleekselderij, de ideale groente
Bleekselderij wordt verkocht als struik, een bosjonge, lichtgroene stengels van de selderijplant. Zo’n struik bleekselderij is lekker lang houdbaar in de koelkast. Want je breekt gewoon af wat je gaat gebruiken en laat vervolgens de rest in de groentela liggen. Op die manier blijft de groente met gemak twee weken goed! Mochten de stengels toch een beetje slapjes geworden zijn, leg ze dan een half uurtje in een bak ijskoud water en het zegt gewoon weer *knak*. Al met al maakt dat, dat bleekselderij een van onze meest gekochte groente is, we hebben het eigenlijk altijd wel op voorraad. Ideaal!
Bleekselderij ook onmisbaar in tomatensaus
Elke klassieke Italiaanse tomatensaus begint met het fruiten van het gouden trio: een stengel bleekselderij, een fijngehakt uitje en een worteltje. Tegenwoordig staat bleekselderij, met zijn frisse smaak, vooral bekend als lekker knapperige saladegroente. Echter bleekselderij kan ook worden gebakken, gestoofd of gekookt zelfs in een puree worden verwerkt. Bleekselderij bevat o.a. vitamine C en B en veel kalium. Kalium kan helpen tegen hoge bloeddruk en is goed voor je zenuwstelsel en spieren. Net als asperges is bleekselderij vochtafdrijvend. Allemaal dingen waar wij niet op tegen zijn.
Oja, nog een kleine tip! Je maakt van deze bleekselderij met champignonsaus een uitstekende koolhydraatarme hoofdmaaltijd als je het serveert met bijvoorbeeld deze heerlijke kabeljauw courgetteschotel.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je bleekselderij met champignonsaus
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Bleekselderij met champignonsaus
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 150 g bleekselderij, 2 stengels
- bospaddenstoelenbouillon, (opvangen voor de saus)
- 150 g kastanjechampignons
- johannesbroodpitmeel, of roomkaas of mascarpone
- 30 ml slagroom
- peper
- bleekselderijgroen, vers gehakt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de bleekselderij in stukken van ongeveer 5 cm. Bewaar van het groen om te garneren. Kook de bleekselderij beetgaar in bospaddenstoelenbouillon. Giet af en vang de de bouillon op voor de saus.
- Snijd de champignons in kwarten en bak ze, al omscheppend, in een droge koekenpan tot ze hun vocht beginnen af te geven. Voeg een scheutje slagroom toe en een klein beetje bouillon. Breng aan de kook en bind de saus met johannesbroodpitmeel. (roomkaas of mascarpone kan ook)
- Roer tot slot de bleekselderij door de champignonsaus en warm even goed door. Proef en breng op smaak met wat verse peper uit de molen. Garneer met vers gehakt bleekselderijgroen (of peterselie).
- Zo simpel, zo lekker!
Tip
- Hou je meer van een uitgesproken smaak? Roer dan eens een pittige blauwschimmelkaas door de saus!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heb het gister gemaakt. Vooral de saus is ontzettend lekker. Had geen bospaddenstoelenbouillon, maar met de gewone groenten bouillon ging het dus erg goed. Wel een opmerking: ik mis in de recepten met bleekselderie, dat het beter is die met een dunschiller van de draden af te helpen.
Zelf heb ik daar nooit last van, maar als je dat wilt kan dat uiteraard.
Het smaakte weer helemaal fantastisch! Bedankt voor het recept.
Ik had geen boodschappen gedaan vandaag en geen zin om te koken. Toch flink geweest en je site doorzocht op spullen die ik nog had. Dit leek simpel.
Omdat ik het als hoofdgerecht at heb ik de hoeveelheden uit het recept verhoogd. Ik had geen bospaddestoelenbouillon (vervangen door half kippenbouillonblokje), geen verse peterselie, maar gedroogde, geen johannesbroodpitmeel (vervangen door guar gom). Een andere groente ernaast had ik lekkerder gevonden (had ik maar boodschappen moeten doen!). Een volgende keer dus met een andere groente ernaast.
Geeft johannesbroodpitmeel een betere smaak dan guar gom?
Johannesbroodpitmeel is een vrij neutraal bindmiddel, die gom gebruik ik nooit.
Heb dit net gemaakt, en foei, op een boterham(wel volkoren) gegeten. het was heel erg lekker en ik beloof dat ik de extra koolhydraten er nu af ga lopen . Bedankt voor het heerlijke receptje,Hanneke
Loop ze!
Heerlijk gerecht, gecombineerd met een mooi stuk kabeljauwhaas! Smullen geblazen. Heb alleen het Johannesbroodpitmeel vervangen door Arrowroot, werkte perfect.
Arrowroot kan ook prima. Dank en groetje, AK
Het johannesbroodpitmeel, wordt bij mij een grote klont. Hoe kun je dit voorkomen?
Weinig van gebruiken dat sowieso! Niet een hele schep tegelijk aan je gerecht toevoegen maar een klein beetje gelijkmatig over het gerecht strooien (bestuiven eigenlijk meer) en dan direct doorroeren, soms in twee of drie keer. Succes!
Wat een heerlijk recept! We hebben het gisteren gegeten met een tartaartje en voor mijn man een paar gebakken aardappeltjes. Aan de saus heb ik nog wat uitgebakken spekjes toegevoegd. Een blijvertje!!