Dagelijks krijgen wij via diverse kanalen veel reacties en vragen. Het hoogst scoren de vragen over het vervangen van ingrediƫnten (even op het ingrediƫnt klikken = handig) en vragen over hoe en hoelang je iets het beste kunt bewaren, of je het kunt invriezen en hoe je het moet ontdooien. Tijd om een stel handige bewaartips te verzamelen en met jullie te delen! Zelf zijn we kritisch met invriezen. Dat komt ook omdat we maar een bescheiden vriesmogelijkheid hebben. Gebak en koek maken we sowieso het liefst vers.
Koolhydraatarme baksels etc. bewaren
Uitgebreide algemene bewaartips staan hieronder: koelen, invriezen en ontdooien. Over het algemeen geldt dat koolhydraatarm zelfgemaakt brood, gebak & koek en bijvoorbeeld jams etc. veel minder lang houdbaar zijn dan je gewend bent. Er zit namelijk geen suiker of andere conserveermiddelen in en dat is van invloed op de bewaartijd. Schoon werken helpt, snel afkoelen ook. Brood, gebak & koek afhankelijk van de ingrediƫnten blijven 3-5 dagen goed. De meeste producten afgedekt, donker en koel bewaren. Kijk, ruik en proef een beetje als je het niet vertrouwt. Jam en vruchtensauzen zijn ook beperkt houdbaar, bewaar ze in de koelkast.
Crackers altijd goed droog bakken, dan hou je ze wekenlang goed in een afgesloten pot, behalve die met kaas of veel vet, die kunnen ranzig worden.
Deeg kun je meestal uitstekend -ongebakken- invriezen, zeker de dikke deegsoorten. Zoals het superdeeg voor tortilla’s, taco’s en nachochips en de pizzabodem van fatheaddeeg. Belangrijk is in ieder geval dat je deeg altijd goed verpakt in folie zodat er zo min mogelijk lucht en vocht bij kan.
Kliekjes bewaren
Ook kliekjes van koolhydraatarme maaltijden kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren (vaak de volgende dag als lunch, heerlijk). Invriezen kan in veel gevallen ook wel, maar alles wat je invriest gaat in kwaliteit achteruit. Je bepaalt natuurlijk zelf of je dat acceptabel vindt of niet. Zoals gezegd, wij zijn niet heel dol op invriezen, maar de ‘handig om op voorraad te hebben’ klassiekers zoals o.a.Ā onze kaasbroodjes, focaccia, tomatensaus en de curry pasta, ja die liggen standaard wĆ©l in de diepvries. Bekijk ook eens het plaatje hiernaast (klik voor vergroting!) voor een juiste indeling van koelkast en vriezer.
Algemene bewaartips
Koelen
- Zet je koelkast op 4 Ā°C
- Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast
- Beoordeel zelf of een product nog goed is, kijk, ruik en proef
- Gooi producten met een verstreken TGT-datum weg
- Houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan, zodat je altijd weet waar je iets terug kunt vinden.
- Zet producten die het snelst op moeten vooraan.
- Producten zoveel mogelijk in de originele verpakking bewaren. Is iets geopend, dek het dan goed af.
- Restjes kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat warme gerechten eerst goed afkoelen, voordat je ze in de koelkast zet. Verdeel ze in kleine porties en gebruik eventueel een kom of pan koud water om restjes sneller af te koelen. Zet ze binnen 2 uur in de koelkast.
- Heb je een restje groente of fruit over? Bewaar het goed afgedekt in de koelkast.
- Producten die je gekoeld moet bewaren, zoals vleeswaren of salades, zet je na gebruik zo snel mogelijk terug in de koelkast.
- Zet de koelkasttemperatuur tijdelijk wat lager als je er veel ongekoelde producten in hebt gelegd.
- Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis.
- Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst.
- Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriƫn en andere stoffen. Prijs, materiaal of merk van de bakjes maakt niet uit. Als ze maar goed afgesloten kunnen worden. Kies voor bakjes zonder rare vormen, die je goed kunt schoonmaken en/of in de vaatwasser kunnen. Je kunt stickers gebruiken om de inhoud en datum erop te zetten.
- 1 keer per 3 maanden je koelkast schoonmaken voorkomt besmetting met mogelijk schadelijke bacteriƫn.
Koelkaststicker
Moet je eieren nou in of buiten de koelkast bewaren? En tomaten, druiven en broccoli? Daarover bestaat nog weleens verwarring. Om voedsel langer goed te houden, is er een Ja-Nee Koelkaststicker, van 12 veelgebruikte producten. zie je eenvoudig waar je groente, fruit en eieren het beste kunt bewaren. De sticker is te bestellen bij het Voedingscentrum.
Er is wel een maar aan die voorgestelde bewaarplaats. Wij hebben in ons huis echt helemaal geen goede koele plek, behalve de schuur achterin de tuin. We hebben een meterkast, die is zo vochtig en schimmelig daar bewaren we uitsluitend lege flessen, vazen en een bezem. Dan hebben we nog een trapkast, daar is het ’s winters ongeveer 30 graden, boven nul bedoel ik hĆØ? De architect heeft daar alle verwarmingsbuizen door en onder ontworpen, niet echt heel doordacht. Voor straf zou elke architect een een maand in zijn/haar zelfontworpen huis moeten wonen, maar dat terzijde. Het enige leuke van die warme trapkast is dat we er onze jassen ophangen en zodoende altijd een lekker voorverwarmde jas aan kunnen ’s winters.
In onze huishouding betekent een en ander dat we diverse producten die hier aan de “nee-kant’ staan toch in de koelkast bewaren. Want om nou elke keer naar de schuur te moeten voor een paprikaatje of een tomaatje lijkt me niet echt feestje! Hoewel… met zo’n voorverwarmde jas š Zou die architect daar dan toch heel diep over nagedacht hebben????
Invriezen
In het algemeen: groente en fruit bevatten veel vocht (witlof enzo) en zijn daardoor kwetsbaar voor ijskristallen. Het ontstaan van ijskristallen komt de textuur zeker niet ten goede. Zelf kook ik dingen dan liever vers, maar andere mensen vinden de kwaliteit nog steeds okƩ genoeg. Bekijk ook de uitgebreide invries-lijst per productgroep onderaan de pagina.
- Zorg ervoor dat de temperatuur in je vriezer -18 Ā°C of kouder is. Er kunnen dan geen bacteriĆ«n groeien.
- Als een product tegen de houdbaarheidsdatum loopt, bedenk dan dat je de meeste producten alsnog in kan vriezen. Ontdooi ze wanneer je ze nodig hebt en eet ze dan binnen 24 uur op.
- Als je een niet voorverpakt product invriest, doe dat dan in een gesloten bakje of diepvrieszak en voorzie het van de naam en invriesdatum.
- Je kunt de houdbaarheid van groenten verlengen door ze eerst kort te koken (2 minuten) voordat je ze gaat invriezen. Je kunt de groente nu nog maanden bewaren.
- Ontdooi je vriezer 1 keer per 3-6 maanden.
Hoelang houdbaar in de vriezer?
- Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriƫn groeien. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruit gaan. De meeste producten kun je ongeveer 3 maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies, zie onder voor een uitgebreidere lijst per product.
Uitzonderingen:
- Brood en slagroomgebak: 1 maand
- Rauw rundvlees uit 1 stuk: 9 maanden
- Geblancheerde groenten en zacht fruit: 1 jaar
- Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden
- Margarine en boter: 1-2 maanden (halvarine niet invriezen)
Ontdooien
Ontdooi voedsel bij voorkeur in de koelkast of in de magnetron met de ontdooi-stand.
Mag je ontdooid voedsel opnieuw invriezen?
Nee. Tijdens het ontdooien en weer opnieuw invriezen krijgt je te maken met bacteriƫn die kans krijgen zich op grote schaal te vermenigvuldigen. Nooit doen dus!
Extra aandacht voor vlees, kip en vis ontdooien
- Laat voedsel zoals vlees, kip en andere beesten niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het afgedekt op een bord of in een schaal in de koelkast. Zo voorkom je al te snelle uitgroei van ziekmakende bacteriƫn.
- Kleinere stukken kun je ontdooien in de magnetron met de ontdooistand. Bereid het dan wel direct na het ontdooien.
- Grote stukken zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is.
- Spoel na het ontdooien het resterende lichaamssap weg.
Bron algemene tips: Voedingscentrum
Zoek je de bewaartijd van een specifiek product? Probeer de checker van het Voedingscentrum.
Diepvrieslijst
Binnen de horeca wordt gewerkt naar HACCP voorschriften. Hieronder de diepvrieslijst.
Product | Bewaartijd (-18 C tot -22 C) |
Invriezen van Vlees & kip | |
Rauw Rundvlees | 6 tot 12 maanden |
Rauw Varkensvlees | 4 maanden |
Rauwe Kip | 9 maanden |
Gemalen vlees: hamburgers, gehakt, slavink | 2 tot 3 maanden |
Gebakken & gebraden vlees | 3 maanden |
Restant vlees van barbecue | niet meer bewaren |
Invriezen van Vleeswaren | |
Gezouten vleeswaren (rookvlees, ontbijtspek, bacon, cervelaatworst) | 1 tot 3 maanden |
Gekookte vleeswaren: (boterhamworst, Gelderse worst, gekookte worst, gebraden gehakt e.a.) | 3 maanden |
Ham, casselerrib, kipfilet | 3 maanden |
Fricandeau, rosbief | 3 maanden |
Filet AmƩrican | niet invriezen |
Invriezen van Vis | |
Magere vis (tonijn, schol en rauwe kabeljauw) | 6 maanden |
Vette vis: makreel, rauwe zalm | 3 maanden |
Gerookte vis: zalm, makreel en paling | 3 maanden |
Gebakken vis: lekkerbek, kibbeling | 3 maanden |
Zoute haring | 3 maanden |
Rauwe mosselen | niet invriezen |
Gekookte mosselen | 3 maanden |
Garnalen | 3 maanden |
Invriezen van Zuivel | |
Melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt, kwark, slagroom e.d.) | niet invriezen |
Boter & margarine | 1 tot 2 maanden |
Halvarine | niet invriezen |
Een stuk kaas (jonge kaas, jong-belegen kaas, belegen kaas, oude kaas) | 2 tot 4 maanden |
Plakken kaas & geraspte kaas | niet invriezen |
Zachte kaas (Brie, camembert) | 3 maanden |
Smeerkaas | niet invriezen |
Ongekookte rauwe eieren & gekookt/gebakken ei | niet invriezen |
Invriezen van Groenten | Bij invriezen eerst blancheren: |
Gesneden groenten | 3 maanden |
Bladgroenten (spinazie, andijvie, sla) | niet invriezen |
Broccoli, sperziebonen, wortelen | 12 maanden |
Bloemkool, witlof | 12 maanden |
Aubergine, courgette, paprika | 12 maanden |
Komkommer & tomaat (rauwkost) | niet invriezen |
Invriezen van babyvoeding | |
Moedermelk | 6 maanden |
Flesvoeding | niet invriezen |
Zelfgemaakt: fruithapje, groentehapje | 8 maanden |
Invriezen overige producten | |
Producten uit blik | In een diepvries bakje: 3 maanden |
Producten uit een pot | In een diepvries bakje: 3 maanden |
Sauzen uit fles/pot/tube (mayonaise, ketchup, cocktailsaus e.d.) | niet invriezen |
Olijven, augurken, zilveruitjes, huzarensalade, eiersalade | niet invriezen |
Kant-en-klaar maaltijden | 3 maanden |
Bereide soep | 3 maanden |
Gebak met slagroom/ slagroomgebak | 1 maand |
Vlaai zonder slagroom, gebak zonder slagroom, appelgebak | 3 maanden |
Hoi ,
Dank je wel heel interessante informatie.
Handig toch, om alles weer eens op een rijtje te hebben dacht ik? Soms vergeet ik het zelf ook weer hoor š
heel handig, dank je wel voor de opfrisser !
Dank je Anna Karina het is weer een voortreffelijk informatiepakket. Ik heb het allemaal op mijn beginscherm gezet. Dankjewel voor alles
Dat is een eervolle plaats š Goed weekend!