Bewaren van voedsel, koelkastindeling

Bewaren, koelen en invriezen – INFO

Dagelijks krijgen wij via diverse kanalen veel reacties en vragen. Het hoogst scoren de vragen over het vervangen van ingrediĆ«nten (even op het ingrediĆ«nt klikken = handig) en vragen over hoe en hoelang je iets het beste kunt bewaren, of je het kunt invriezen en hoe je het moet ontdooien. Tijd om een stel handige bewaartips te verzamelen en met jullie te delen! Zelf zijn we kritisch met invriezen. Dat komt ook omdat we  maar een bescheiden vriesmogelijkheid hebben. Gebak en koek maken we sowieso het liefst vers.

Advertentie

Koolhydraatarme baksels etc. bewaren

Uitgebreide algemene bewaartips staan hieronder: koelen, invriezen en ontdooien. Over het algemeen geldt dat koolhydraatarm zelfgemaakt brood, gebak & koek en bijvoorbeeld jams etc. veel minder lang houdbaar zijn dan je gewend bent. Er zit namelijk geen suiker of andere conserveermiddelen in en dat is van invloed op de bewaartijd. Schoon werken helpt, snel afkoelen ook. Brood, gebak & koek afhankelijk van de ingrediƫnten blijven 3-5 dagen goed. De meeste producten afgedekt, donker en koel bewaren. Kijk, ruik en proef een beetje als je het niet vertrouwt. Jam en vruchtensauzen zijn ook beperkt houdbaar, bewaar ze in de koelkast.
Crackers altijd goed droog bakken, dan hou je ze wekenlang goed in een afgesloten pot, behalve die met kaas of veel vet, die kunnen ranzig worden.
Deeg kun je meestal uitstekend -ongebakken- invriezen, zeker de dikke deegsoorten. Zoals het superdeeg voor tortilla’s, taco’s en nachochips en de pizzabodem van fatheaddeeg. Belangrijk is in ieder geval dat je deeg altijd goed verpakt in folie zodat er zo min mogelijk lucht en vocht bij kan.

Kliekjes bewaren

Bewaren van voedsel, koelkastindeling

Ook kliekjes van koolhydraatarme maaltijden kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren (vaak de volgende dag als lunch, heerlijk). Invriezen kan in veel gevallen ook wel, maar alles wat je invriest gaat in kwaliteit achteruit. Je bepaalt natuurlijk zelf of je dat acceptabel vindt of niet. Zoals gezegd, wij zijn niet heel dol op invriezen, maar de ‘handig om op voorraad te hebben’ klassiekers zoals o.a.Ā  onze kaasbroodjes, focaccia, tomatensaus en de curry pasta, ja die liggen standaard wĆ©l in de diepvries. Bekijk ook eens het plaatje hiernaast (klik voor vergroting!) voor een juiste indeling van koelkast en vriezer.

Algemene bewaartips

Koelen

  • Zet je koelkast op 4 Ā°C
  • Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast
  • Beoordeel zelf of een product nog goed is, kijk, ruik en proef 
  • Gooi producten met een verstreken TGT-datum weg
  • Houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan, zodat je altijd weet waar je iets terug kunt vinden.
  • Zet producten die het snelst op moeten vooraan.
  • Producten zoveel mogelijk in de originele verpakking bewaren. Is iets geopend, dek het dan goed af.
  • Restjes kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat warme gerechten eerst goed afkoelen, voordat je ze in de koelkast zet. Verdeel ze in kleine porties en gebruik eventueel een kom of pan koud water om restjes sneller af te koelen. Zet ze binnen 2 uur in de koelkast.
  • Heb je een restje groente of fruit over? Bewaar het goed afgedekt in de koelkast.
  • Producten die je gekoeld moet bewaren, zoals vleeswaren of salades, zet je na gebruik zo snel mogelijk terug in de koelkast.
  • Zet de koelkasttemperatuur tijdelijk wat lager als je er veel ongekoelde producten in hebt gelegd.
  • Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis.
  • Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst.
  • Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriĆ«n en andere stoffen. Prijs, materiaal of merk van de bakjes maakt niet uit. Als ze maar goed afgesloten kunnen worden. Kies voor bakjes zonder rare vormen, die je goed kunt schoonmaken en/of in de vaatwasser kunnen. Je kunt stickers gebruiken om de inhoud en datum erop te zetten.
  • 1 keer per 3 maanden je koelkast schoonmaken voorkomt besmetting met mogelijk schadelijke bacteriĆ«n.

Koelkaststicker

Moet je eieren nou in of buiten de koelkast bewaren? En tomaten, druiven en broccoli? Daarover bestaat nog weleens verwarring. Om voedsel langer goed te houden, is er een Ja-Nee Koelkaststicker, van 12 veelgebruikte producten. zie je eenvoudig waar je groente, fruit en eieren het beste kunt bewaren. De sticker is te bestellen bij het Voedingscentrum.

ja-nee_koelkaststicker

Er is wel een maar aan die voorgestelde bewaarplaats. Wij hebben in ons huis echt helemaal geen goede koele plek, behalve de schuur achterin de tuin. We hebben een meterkast, die is zo vochtig en schimmelig daar bewaren we uitsluitend lege flessen, vazen en een bezem. Dan hebben we nog een trapkast, daar is het ’s winters ongeveer 30 graden, boven nul bedoel ik hĆØ? De architect heeft daar alle verwarmingsbuizen door en onder ontworpen, niet echt heel doordacht. Voor straf zou elke architect een een maand in zijn/haar zelfontworpen huis moeten wonen, maar dat terzijde. Het enige leuke van die warme trapkast is dat we er onze jassen ophangen en zodoende altijd een lekker voorverwarmde jas aan kunnen ’s winters.

In onze huishouding betekent een en ander dat we diverse producten die hier aan de “nee-kant’ staan toch in de koelkast bewaren. Want om nou elke keer naar de schuur te moeten voor een paprikaatje of een tomaatje lijkt me niet echt feestje! Hoewel… met zo’n voorverwarmde jas šŸ™‚ Zou die architect daar dan toch heel diep over nagedacht hebben????

Invriezen

In het algemeen: groente en fruit bevatten veel vocht (witlof enzo) en zijn daardoor kwetsbaar voor ijskristallen. Het ontstaan van ijskristallen komt de textuur zeker niet ten goede. Zelf kook ik dingen dan liever vers, maar andere mensen vinden de kwaliteit nog steeds okƩ genoeg. Bekijk ook de uitgebreide invries-lijst per productgroep onderaan de pagina.

  • Zorg ervoor dat de temperatuur in je vriezer -18 Ā°C of kouder is. Er kunnen dan geen bacteriĆ«n groeien.
  • Als een product tegen de houdbaarheidsdatum loopt, bedenk dan dat je de meeste producten alsnog in kan vriezen. Ontdooi ze wanneer je ze nodig hebt en eet ze dan binnen 24 uur op.
  • Als je een niet voorverpakt product invriest, doe dat dan in een gesloten bakje of diepvrieszak en voorzie het van de naam en invriesdatum.
  • Je kunt de houdbaarheid van groenten verlengen door ze eerst kort te koken (2 minuten) voordat je ze gaat invriezen. Je kunt de groente nu nog maanden bewaren.
  • Ontdooi je vriezer 1 keer per 3-6 maanden. 

Hoelang houdbaar in de vriezer?

  • Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriĆ«n groeien. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruit gaan. De meeste producten kun je ongeveer 3 maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies, zie onder voor een uitgebreidere lijst per product.

Uitzonderingen:

  • Brood en slagroomgebak: 1 maand
  • Rauw rundvlees uit 1 stuk: 9 maanden
  • Geblancheerde groenten en zacht fruit: 1 jaar
  • Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden
  • Margarine en boter: 1-2 maanden (halvarine niet invriezen)

Ontdooien

Ontdooi voedsel bij voorkeur in de koelkast of in de magnetron met de ontdooi-stand.

Mag je ontdooid voedsel opnieuw invriezen?
Nee. Tijdens het ontdooien en weer opnieuw invriezen krijgt je te maken met bacteriƫn die kans krijgen zich op grote schaal te vermenigvuldigen. Nooit doen dus!

Extra aandacht voor vlees, kip en vis ontdooien

  • Laat voedsel zoals vlees, kip en andere beesten niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het  afgedekt op een bord of in een schaal in de koelkast. Zo voorkom je al te snelle uitgroei van ziekmakende bacteriĆ«n. 
  • Kleinere stukken kun je ontdooien in de magnetron met de ontdooistand. Bereid het dan wel direct na het ontdooien. 
  • Grote stukken zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is. 
  • Spoel na het ontdooien het resterende lichaamssap weg. 

Bron algemene tips: Voedingscentrum
Zoek je de bewaartijd van een specifiek product? Probeer de checker van het Voedingscentrum.

Diepvrieslijst

Binnen de horeca wordt gewerkt naar HACCP voorschriften. Hieronder de diepvrieslijst.

Product

Bewaartijd (-18 C tot -22 C)
Invriezen van Vlees & kip 
Rauw Rundvlees6 tot 12 maanden
Rauw Varkensvlees4 maanden
Rauwe Kip9 maanden
Gemalen vlees: hamburgers, gehakt, slavink2 tot 3 maanden
Gebakken & gebraden vlees3 maanden
Restant vlees van barbecueniet meer bewaren

Invriezen van Vleeswaren
 
Gezouten vleeswaren (rookvlees, ontbijtspek, bacon, cervelaatworst)1 tot 3 maanden
Gekookte vleeswaren: (boterhamworst, Gelderse worst, gekookte worst, gebraden gehakt e.a.)3 maanden
Ham, casselerrib, kipfilet3 maanden
Fricandeau, rosbief3 maanden
Filet AmƩricanniet invriezen

Invriezen van Vis
 
Magere vis (tonijn, schol en rauwe kabeljauw)6 maanden
Vette vis: makreel, rauwe zalm3 maanden
Gerookte vis: zalm, makreel en paling3 maanden
Gebakken vis: lekkerbek, kibbeling3 maanden
Zoute haring3 maanden
Rauwe mosselenniet invriezen
Gekookte mosselen3 maanden
Garnalen3 maanden

Invriezen van Zuivel
 
Melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt, kwark, slagroom e.d.)niet invriezen
Boter & margarine1 tot 2 maanden
Halvarineniet invriezen
Een stuk kaas (jonge kaas, jong-belegen kaas, belegen kaas, oude kaas)2 tot 4 maanden
Plakken kaas & geraspte kaasniet invriezen
Zachte kaas (Brie, camembert)3 maanden
Smeerkaasniet invriezen
Ongekookte rauwe eieren & gekookt/gebakken einiet invriezen

Invriezen van Groenten

Bij invriezen eerst blancheren:
Gesneden groenten3 maanden
Bladgroenten (spinazie, andijvie, sla)niet invriezen
Broccoli, sperziebonen, wortelen12 maanden
Bloemkool, witlof 12 maanden
Aubergine, courgette, paprika12 maanden
Komkommer & tomaat (rauwkost)niet invriezen

Invriezen van babyvoeding
 
Moedermelk6 maanden
Flesvoedingniet invriezen
Zelfgemaakt: fruithapje, groentehapje8 maanden

Invriezen overige producten
 
Producten uit blikIn een diepvries bakje: 3 maanden
Producten uit een potIn een diepvries bakje: 3 maanden
Sauzen uit fles/pot/tube (mayonaise, ketchup, cocktailsaus e.d.)niet invriezen
Olijven, augurken, zilveruitjes, huzarensalade, eiersaladeniet invriezen
Kant-en-klaar maaltijden3 maanden
Bereide soep3 maanden
Gebak met slagroom/ slagroomgebak1 maand
Vlaai zonder slagroom, gebak zonder slagroom, appelgebak3 maanden

Trefwoorden

5 gedachten over “Bewaren, koelen en invriezen – INFO”

  1. Dank je Anna Karina het is weer een voortreffelijk informatiepakket. Ik heb het allemaal op mijn beginscherm gezet. Dankjewel voor alles

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven