Beginnen met ketogeen koolhydraatarm eten

lekker veel verse groente-koolhydraatarm-lowcarb

Er zijn tal van redenen om te beginnen met koolhydraatarm eten. Veel mensen willen wat afvallen of  hun gewicht onder controle houden. Misschien streef je zelf naar een betere algehele gezondheid of wil je juist een goede gezondheid behouden? Sinds wij zelf koolhydraatarm eten zijn we een stuk fitter en AK’s reumatische klachten zijn een stuk minder en ook de chronische eczeem, waar ze haar leven lang al mee rondliep, is totaal verdwenen! 

Beginnen met koolhydraatarm of ketogeen eten

Welke reden je ook zelf hebt om zelf te beginnen met koolhydraatarm of ketogeen eten, het is heel nuttig is om een klein beetje kennis te hebben van de achtergronden van een koolhydraatarme leefstijl. Want het iets meer dan ‘gewoon geen koolhydraten eten’. Wil je het op een gezonde manier doen tenminste…  In dit artikel vertellen we je beknopt wat je minimaal zou moeten weten voor je besluit koolhydraatarm te gaan eten.

Verschillende soorten koolhydraten

Als je gaat beginnen met koolhydraatarm of ketogeen eten, dan schrap je een groot deel van de koolhydraten uit je oude menu. Koolhydraten leveren energie aan het lichaam. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers en zetmeel die we uit voeding halen. Er zijn enkelvoudige koolhydraten en meervoudige koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten vind je in fruit, melk en groenten, maar ook in frisdrank, koekjes en snoep. In fruit, melk en groenten zitten ook vezels, mineralen en vitaminen. Frisdrank, koek en snoep hebben die belangrijke voedingsstoffen niet: je lichaam heeft er verder niets aan. “Fout” dus.

Meervoudige koolhydraten kosten het lichaam meer energie om in glucose om te zetten. “Goed” dus.
Verder heb je nog vezels: dit zijn onverteerbare, meervoudige koolhydraten die nauwelijks calorieën leveren maar je wel een vol gevoel geven. “Heel goed” dus.

Koolhydraatarm, bloedsuikerspiegel en verzadiging

Wanneer je eet, wordt je voeding omgezet in glucose en stijgt het glucosegehalte in je bloed. Bij koolhydraten gebeurt dit sneller dan bij eiwit of vet. Je lichaam maakt vervolgens insuline aan om de bloedsuikerspiegel te regelen en ervoor te zorgen dat het voedsel wordt omgezet in energie. Een overschot aan koolhydraten wordt omgezet in lichaamsvet.

Koolhydraten kunnen een lage of een hoge glycemische index hebben. Dit is een maat voor de snelheid waarmee glucose uit koolhydraten in het bloed beschikbaar komt. Koolhydraten met een lage glycemische index doen de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen en dalen, waardoor je langer een verzadigd gevoel zal hebben.

Het belang van extra eiwitten en gezonder vetten

Als je koolhydraatrijke producten achterwege laat en verder niets aanpast, dan is je lichaam de belangrijkste energiebron kwijt. Je hebt natuurlijk energie nodig hebt om goed te functioneren, dus je lichaam gaat op zoek naar andere energiebronnen. Dat zijn eiwitten en vetten. Je wilt echter voorkomen dat het lichaam eiwitten gaat verbranden (spierafbraak). Daarom is het heel belangrijk om extra eiwitten in je voeding op te nemen als je gaat beginnen met koolhydraatarm of ketogeen eten, deze beschermen je tegen die spierafbraak. Daarnaast eet je meer gezonde vetten. Als er voldoende eiwitten en vetten zijn zal je lichaam automatisch overschakelen op het verbranden van vetcellen om aan de nodige energie te komen, we spreken dan van ‘in ketose zijn’.

Uitgangspunten koolhydraatarm eten

Wij hanteren deze uitgangspunten voor gezonde koolhydraatarme of ketogene leefstijl:

  • 2/3 van alle koolhydraten (khd) die je eet komt uit groenten (ook belangrijk i.v.m. voldoende vezels)
  • Eet gevarieerd
  • Eet minimaal 20 gram khd per dag
  • Startfase 20 – 30 gram khd per dag (duurt maximaal 6 weken)
  • Vervolgfase 20 – 50 gram khd per dag (zolang als nodig)
  • Aantallen zijn gemiddeld over een week
  • Vermijd (tarwe)brood, pasta, rijst, vruchtensappen, frisdrank, dadels, rozijnen, vijgen en dergelijke
  • Drink voldoende

Vervolgartikelen:

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.

Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:

Verrukkelijk
Koolhydraatarm

Kookboek koolhydraatarm Verrukkelijk Koolhydraatarm- 9789082659870

Trefwoorden

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

25 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top