lekker veel verse groente-koolhydraatarm-lowcarb

Beginnen met het koolhydraatarm of keto dieet

Er zijn tal van redenen om te beginnen met koolhydraatarm (KHA) eten. Mensen gebruiken een koolhydraatarm dieet, ook wel keto-dieet genoemd, om af te vallen en de algehele gezondheid te verbeteren. Onderzoek toont aan dat het keto-dieet helpt bij het verbeteren van gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 en het verlagen van de bloeddruk. Een koolhydraatarm dieet is een manier van eten met veel vet, matig eiwit en weinig koolhydraten. Het maakt een einde aan de achtbaan van pieken en crashes in de bloedsuikerspiegel, waardoor het lichaam vet kan verbranden. Kortom er valt veel gezondheidswinst te behalen als je de keto leefstijl hanteert en correct uitvoert.

Advertentie

Raadpleeg je arts

Als je kampt met gezondheidsproblemen en/of medicatie gebruikt (voor bv. diabetes, hoge bloeddruk en vooral bij nierproblemen etc.) raadpleeg dan altijd een arts voordat je aan deze nieuwe leefstijl begint. Het kan ook heel goed zijn dat de medicatie van tijd tot tijd aangepast dient te worden aan het nieuwe eetpatroon.

Beginnen met koolhydraatarm of ketogeen eten

Welke reden je ook zelf hebt om zelf te beginnen met koolhydraatarm of ketogeen eten, het is wel nuttig om kennis te hebben van de achtergronden van een koolhydraatarme leefstijl. Want het is wel iets meer dan ‘gewoon geen koolhydraten eten’. Want je wilt het KHA dieet toch wel op een gezonde manier uitvoeren?  In dit artikel vertellen we je beknopt wat je minimaal zou moeten weten voor je besluit koolhydraatarm te gaan eten.

Verschillende soorten koolhydraten

Als je gaat beginnen met koolhydraatarm of ketogeen eten, dan schrap je een groot deel van de koolhydraten uit je menu. Koolhydraten leveren energie aan het lichaam. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers en zetmeel die we uit voeding halen. Er zijn enkelvoudige koolhydraten en meervoudige koolhydraten.

 • Enkelvoudige koolhydraten vind je in fruit, melk en groenten, maar ook in frisdrank, koekjes en snoep. In fruit, melk en groenten zitten ook vezels, mineralen en vitaminen. Frisdrank, koek en snoep hebben die belangrijke voedingsstoffen niet: je lichaam heeft er verder niets aan. “Fout” dus.
 • Meervoudige koolhydraten kosten het lichaam meer energie om in glucose om te zetten. “Goed” dus.
  Verder heb je nog vezels: dit zijn onverteerbare, meervoudige koolhydraten die nauwelijks calorieën leveren maar je wel een vol gevoel geven. “Heel goed” dus.

Koolhydraatarm, bloedsuikerspiegel en verzadiging

Wanneer je eet, wordt je voeding o.a. omgezet in glucose en stijgt het glucosegehalte in je bloed. Je lichaam maakt vervolgens insuline aan om de bloedsuikerspiegel te regelen en ervoor te zorgen dat het voedsel wordt omgezet in energie. Bij de inname van koolhydraten gebeurt dit sneller dan bij het eten van eiwit of vet. Een overschot aan koolhydraten wordt omgezet in lichaamsvet.

Koolhydraten kunnen een lage of een hoge glycemische index hebben. Dit is een maat voor de snelheid waarmee glucose uit koolhydraten in het bloed beschikbaar komt. Koolhydraten met een lage glycemische index doen de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen en dalen, waardoor je langer een verzadigd gevoel zal hebben.

Het belang van extra eiwitten en gezonder vetten

Als je koolhydraatrijke producten achterwege laat en verder niets aanpast, dan is je lichaam de belangrijkste energiebron kwijt. Je hebt natuurlijk energie nodig hebt om goed te functioneren, dus je lichaam gaat op zoek naar andere energiebronnen. Dat zijn eiwitten en vetten. Je wilt echter voorkomen dat het lichaam eiwitten gaat verbranden (spierafbraak). Daarom is het heel belangrijk om extra eiwitten in je voeding op te nemen als je gaat beginnen met koolhydraatarm of ketogeen eten, deze beschermen je tegen die spierafbraak. Daarnaast eet je meer gezonde vetten. Als er voldoende eiwitten en vetten zijn zal je lichaam automatisch overschakelen op het verbranden van vetcellen om aan de nodige energie te komen, we spreken dan van ‘in ketose zijn’.

Uitgangspunten koolhydraatarm eten

Wij hanteren deze uitgangspunten voor gezonde koolhydraatarme of ketogene leefstijl:

 • 2/3 van alle koolhydraten (khd) die je eet komt uit groenten (ook belangrijk i.v.m. voldoende vezels)
 • Eet gevarieerd
 • Eet minimaal 20 gram khd per dag
 • Startfase 20 – 30 gram khd per dag (duurt maximaal 6 weken)
 • Vervolgfase 20 – 50 gram khd per dag (zolang als nodig)
 • Aantallen zijn gemiddeld over een week
 • Vermijd (tarwe)brood, pasta, rijst, vruchtensappen, frisdrank, dadels, rozijnen, vijgen en dergelijke
 • Drink voldoende

Vervolgartikelen:


Sinds wij zelf KHA eten zijn we een stuk fitter en AK’s reumatische klachten zijn een stuk minder en ook de chronische eczeem, waar ze haar leven lang al mee rondliep, is totaal verdwenen. Zo fijn!!


25 gedachten over “Beginnen met het koolhydraatarm of keto dieet”

 1. Hallo Anna-Karina,

  Jij geeft op 4-01-2018 antwoord over het aanpassen van de waarden van je gebruik aan koolhydraten. Onderaan de pagina zou een link staan, maar ik kan deze niet vinden. Waar staat deze?

 2. Kan ik ook koolhydraatarm eten als hartpatiënt?
  Ik hoor en lees berichten van verhoogd cholesterol …

  1. In principe kan dat prima. Maar wij hebben geen zicht op uw persoonlijke situatie. Wees verstandig, en overleg altijd eerst met een arts of diëtist (die ook echt iets weet van koolhydraatarm eten) wat in uw situatie mogelijk is.

 3. Wat een interessante website heb je. Ik ben nu 2 dagen bezig met koolhydraatarm eten, echter vraag ik me toch iets af. Hoe effectief/gezond is koolhydraatarm eten voor je als je geen lichaamsbeweging kunt hebben. Ik wil namelijk heel graag weer een gezondere leefstijl aannemen wat betreft voeding, omdat ik helaas niet kan bewegen momenteel. Heb jij hier enig idee van?

  1. Jazeker dan is het ook effectief, al zul je dan de waardes moeten aanpassen aan je verbruik. Uiteindelijk geeft de weegschaal aan of je voldoende eet of teveel. Onderaan in het artikel staat een link, als je die volgt kom je op de pagina die je vertelt hoe je dat uit kunt rekenen voor je persoonlijke situatie.

 4. Ik heb jou kookboek besteld wat begin mei binnen komt?maar is dat eindelijk wel bedoeld als je zo als ik KH peperkt wilt eten?

 5. ik vind het zo jammer, of ik moet het over het hoofd zien, maar dat je de recepten niet kunt opslaan.

 6. Hallo Anna Karina,

  Begin nog maar net. Maar heb verschillende recepten gezien waar slagroom in wordt gedaan.

  Nu heb ik last van cholesterol en is slagroom dus niet goed voor mij. Is er iets wat het kan vervangen?

  1. Ik ben geen arts of voedingsdeskundige. Als receptenmaker zou ik zeggen: hangt van het recept af. De ene keer zou je crème fraîche kunnen nemen, de andere keer beter iets als roomkaas, mascarpone of ricotta. Verder even met een arts overleggen.

 7. Hallo Anna Karina,

  Even een vraagje; doordat je bij een khd-arme leefwijze uiteraard geen brood eet, vraag ik me af of je een tip hebt hoe je aan voldoende jodium in je voeding komt. Ik neem momenteel miltivitamines met jodium, maar misschien heb jij wel een goede andere tip?

   1. Dankjewel voor je snelle reaktie. Zo te lezen hoef ik eigenlijk niet zo bang te zijn voor een jodium tekort. Ik eet regelmatig vis en eieren, zeekraal komt ook een keer op het menu om uit te proberen. Ik ben het helemaal met je eens, beter ’t natuurlijke spul dan chemie uit een potje.

 8. hallo Anna Karina,

  hartelijk dank voor alle info, recepten enz. Ben grote fan van je website, eet vaak wat jij hebt verzonnen en daar wil ik je graag voor bedanken… dus bij deze! Ik hoop dat je nog lang doorgaat!!

  warme groet Joke

 9. Ik ben een tijdje geleden onder begeleiding van een dietiste koolhydraat arm gaan eten om te proberen mijn suikerspiegel naar beneden te krijgen. Ik heb geen overgewicht maar toch diabetes type 2. Zit in de familie. Kwam jouw site tegen en sindsdien heb ik een aantal recepten geprobeerd. Alles is even lekker, complimenten hoor! Ben erg blij met de brood achtige recepten want brood mis ik wel, en dat er zelfs ijsjes en cakes op staan, fantastisch! Ik heb afgelopen week bloed laten prikken en krijg binnenkort de uitslag, ben heel benieuwd of het heeft geholpen!

   1. Hoi! Ik ben inmiddels 5 maanden bezig met minder koolhydraten eten omdat mijn medicijnen niet werkten. Er moest iets gebeuren, anders had ik insuline moeten gaan spuiten. Ik eet dus geen brood, pasta, rijst, aardappels en ook geen met suiker gezoete voeding. Wel alle andere groente en ook gewoon fruit. Het werkt zo goed dat ik sinds kort een derde van mijn medicijnen weg mag laten. Nu is het de vraag of mijn glucosewaarden ook zonder deze derde laag blijven. Als dat niet zo is ga ik weer de dosis nemen van voorheen, maar heb ik in ieder geval voorkomen dat ik moest gaan spuiten. Bedankt voor de mooie site, ik heb er heel veel aan gehad toen ik moest gaan bedenken je dat nou eigenlijk doet, eten zonder koolhydraten ?

 10. Ik ben vandaag begonnen met koolhydraatarm dieet. Ik heb de spinazie muffin met tomaat gemaakt. Overheerlijk! Dank je voor de recepten.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven