Als je goed hebt opgelet weet je inmiddels dat ik (Anna-Karina) groot voorstander ben van gezellig eten. En waarom ook niet? Doe mij iets leuks met een sausje of smeerseltje en ik ben helemaal in mijn element! Of het nu gaat om Heksenkaas® of Edamame hummus of deze gruwelijk lekkere Baba Ganoush. En zeg nu zelf, wat is er mis met gepureerde groente? Dat past perfect in de koolhydraatarme keuken. Het liefst heb ik een hele grote tafel vol met zulke gezellige schaaltjes. Uiteraard vergezeld van wat koolhydraatarm brood en een nog grotere schaal rauwkost en gegrilde groente. Daarbij graag een beetje leuk gezelschap, live muziek en, als het niet te veel gevraagd is, ook nog een goed gesprek. Gelukkig komt die wens regelmatig uit! Dit recept (hele schaaltje) bevat in totaal 10 gram koolhydraten.
Baba Ganoush, mild en rokerig
Baba Ganoush is een romige puree op basis van gegrilde aubergine. Het prutje (sorry, dat is het gewoon) kun je op verschillende manieren maken. De een laat het liever wat grof de ander maakt het helemaal fijn, ik wreef het door elkaar met een lepel. Ook qua ingrediënten mag je er wat mij betreft alles aan toevoegen wat je zelf leuk lijkt. Maar een klassieke Baba Ganoush heeft in elke geval een milde, iets rokerige smaak. Ik hou daar erg van! Ik gaar de aubergine niet op een houtvuurtje. Daarom voeg ik er een beetje gerookt paprikapoeder (pimentón) aan toe.
Pimentón
Pimentón wordt gemaakt van een speciaal soort paprika’s, die worden gerookt (gedroogd en gekeerd) boven een vuur van eikenhout. Dat proces kan wel tot twee weken duren. Daarna worden zaadlijsten en het steeltje verwijderd, de paprika zelf wordt vermalen tot een mooi knalrood, uitermate intens smakend paprika poeder. Er zijn verschillende varianten van pimentón verkrijgbaar meestal mild, zoet of pittig. Ze worden allemaal van een andere paprika-soort gemaakt. Pimentón heeft dus een vrij intense smaak, daarom heb je er maar weinig van nodig. Daarom even opletten met doseren, je kunt beter voorzichtig beginnen en later wat meer toevoegen!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Baba Ganoush
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Baba ganoush – koolhydraatarme auberginedip
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 aubergine
- olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 el tahin (licht/donker), sesampasta 15 ml
- ½ tl paprikapoeder
- ¼ tl pimentón, paprikapoeder gerookt
- 1 tl komijn
- kneepje citroensap, 5 ml
- peper en zout
- snufje kaneel
Optioneel
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en leg een bakvel op de bakplaat. Halveer de aubergine en snijd er een ruitpatroon in. Bestrijk de aubergine met olijfolie en rooster de aubergine in zo'n 45 minuten gaar.
- Haal de aubergine uit de oven en schraap het zachte vruchtvlees uit de schil met een lepel.
Verwerken
- 1. In de keukenmachine voor een fijne puree. 2. Wrijf het met een lepel tot een iets grovere mousse.
- Meng het vruchtvlees van de aubergine met een teentje uitgeperste knoflook, de tahin, beide soorten paprikapoeder en komijnpoeder. Proef en voeg citroensap, snufje kaneel, peper en zout naar smaak toe. Optioneel: voeg voor een extra romige Baba Ganoush feta toe.
- Doe over in een kommetje en drizzle er olijfolie over. (op de foto wat hennepzaad voor de kleur)
- En nu heerlijk dippen met een koolhydraatarm broodje en/of wat rauwkost.
Bij de hoofdmaaltijd?
- Voor een volledige maaltijd geef je er een Griekse salade van komkommer, rode ui, feta en kalamata olijven bij, zoals op de foto.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Lekkerrrrrr. Hoe lang is dit te bewaren? Kan het in de diepvries?
Oei dat zou ik niet weten, maar het is het proberen waard!
Echt een goed idee, om de aubergine alvast in vierkanten in te snijden. Zo komt het vruchtvlees er veel makkelijker uit!
Ik leerde van een vriendin van mij om de knoflook (en een pepertje) in de sneden te duwen en de aubergine zo in de oven te plaatsen. Dan wordt de knoflook heerlijk zacht en verspreidt zijn geur en smaak.
Goed recept!
Hoi Sadhu! Wat leuk om je hier tegenkomen. Dank voor complimenten en de tips.
Hoi Anna-Karina,
ja ik vind het ook leuk om jullie hier tegen te komen!
groetjes van Sadhu
Echt heerlijk deze Baba Ganoush, Ik ben vaak in Israel geweest en daar zijn heel veel verschillende soorten van deze overheerlijke auberginedip. Gemaakt volgens jouw recept smaakt het heerlijk en heeft echt de voor mij zo bekende en authentieke smaak uit het midden oosten. Dank weer voor dit recept!
Nou dat vatten we maar op als een dijk van een compliment 😉 Dank je wel & gezellige dagen!