baba ganoush - Griekse auberginedip

Baba ganoush – auberginedip

Als je goed hebt opgelet weet je inmiddels dat ik (Anna-Karina) groot voorstander ben van gezellig eten. En waarom ook niet? Doe mij iets leuks met een sausje of smeerseltje en ik ben helemaal in mijn element! Of het nu gaat om Heksenkaas® of Edamame hummus of deze gruwelijk lekkere Baba Ganoush. En zeg nu zelf, wat is er mis met gepureerde groente? Dat past perfect in de koolhydraatarme keuken. Het liefst heb ik een hele grote tafel vol met zulke gezellige schaaltjes. Uiteraard vergezeld van wat koolhydraatarm brood en een nog grotere schaal rauwkost en gegrilde groente. Daarbij graag een beetje leuk gezelschap, live muziek en, als het niet te veel gevraagd is, ook nog een goed gesprek. Gelukkig komt die wens regelmatig uit! Dit recept (hele schaaltje) bevat in totaal 10 gram koolhydraten.

Baba Ganoush, mild en rokerig

Baba Ganoush is een romige puree op basis van gegrilde aubergine. Het prutje (sorry, dat is het gewoon) kun je op verschillende manieren maken. De een laat het liever wat grof de ander maakt het helemaal fijn, ik wreef het door elkaar met een lepel. Ook qua ingrediënten mag je er wat mij betreft alles aan toevoegen wat je zelf leuk lijkt. Maar een klassieke Baba Ganoush heeft in elke geval een milde, iets rokerige smaak. Ik hou daar erg van! Ik gaar de aubergine niet op een houtvuurtje. Daarom voeg ik er een beetje gerookt paprikapoeder (pimentón) aan toe.

Pimentón

Pimentón wordt gemaakt van een speciaal soort paprika’s, die worden gerookt (gedroogd en gekeerd) boven een vuur van eikenhout. Dat proces kan wel tot twee weken duren. Daarna worden zaadlijsten en het steeltje verwijderd, de paprika zelf wordt vermalen tot een mooi knalrood, uitermate intens smakend paprika poeder. Er zijn verschillende varianten van pimentón verkrijgbaar meestal mild, zoet of pittig. Ze worden allemaal van een andere paprika-soort gemaakt. Pimentón heeft dus een vrij intense smaak, daarom heb je er maar weinig van nodig. Daarom even opletten met doseren, je kunt beter voorzichtig beginnen en later wat meer toevoegen!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Baba Ganoush
Eigenlijk is dit schaaltje een broertje van het andere schaaltje waar een ander tof sausje inzat.
baba ganoush - auberginedip

Zo maak je Baba Ganoush

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Baba ganoush – koolhydraatarme auberginedip

baba ganoush - Griekse auberginedip
Door: Anna-Karina van Denderen
De klassieke Baba Ganoush is een Griekse auberginedip met een milde, iets rokerige smaak. Ik voeg er wat pimentón aan toe om dat -eenvoudig- te bereiken.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 169

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 55 min

Voedingswaarde

Hele recept
calorieën 248.2 kcalkoolhydraten 10 geiwitten 6.3 gvetten 17.6 gvezels 10.6 g
Hoeveelheid (aan te passen)1 schaaltje

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en leg een bakvel op de bakplaat. Halveer de aubergine en snijd er een ruitpatroon in. Bestrijk de aubergine met olijfolie en rooster de aubergine in zo'n 45 minuten gaar.
  • Haal de aubergine uit de oven en schraap het zachte vruchtvlees uit de schil met een lepel.

Verwerken

  • 1. In de keukenmachine voor een fijne puree.
    2. Wrijf het met een lepel tot een iets grovere mousse.
  • Meng het vruchtvlees van de aubergine met een teentje uitgeperste knoflook, de tahin, beide soorten paprikapoeder en komijnpoeder. Proef en voeg citroensap, snufje kaneel, peper en zout naar smaak toe. Optioneel: voeg voor een extra romige Baba Ganoush feta toe.
  • Doe over in een kommetje en drizzle er olijfolie over. (op de foto wat hennepzaad voor de kleur)
  • En nu heerlijk dippen met een koolhydraatarm broodje en/of wat rauwkost.

Bij de hoofdmaaltijd?

  • Voor een volledige maaltijd geef je er een Griekse salade van komkommer, rode ui, feta en kalamata olijven bij, zoals op de foto.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top