Baba ganoush – auberginedip

baba ganoush - Griekse auberginedip

Als je hebt opgelet weet je inmiddels dat ik groot voorstander ben van gezellig eten. En waarom ook niet? Doe mij iets leuks met een sausje of smeerseltje en ik ben helemaal in mijn element! Of het nu gaat om Heksenkaas® of Edamame hummus of deze gruwelijk lekkere Baba Ganoush. En zeg nu zelf, wat is er mis met gepureerde groente? Dat past perfect in de koolhydraatarme keuken. Het liefst heb ik een hele grote tafel vol met zulke gezellige schaaltjes. Uiteraard vergezeld van wat koolhydraatarm brood en een nog grotere schaal rauwkost en gegrilde groente. Daarbij graag een beetje leuk gezelschap, live muziek en, als het niet te veel gevraagd is, ook nog een goed gesprek. Gelukkig komt die wens regelmatig uit!

 

Baba Ganoush, mild en rokerig

Baba Ganoush is een romige puree op basis van gegrilde aubergine. Het prutje (sorry, dat is het gewoon) kun je op verschillende manieren maken. De een laat het liever wat grof de ander maakt het helemaal fijn, ik wreef het door elkaar met een lepel. Ook qua ingrediënten mag je er wat mij betreft alles aan toevoegen wat je zelf leuk lijkt. Maar een klassieke Baba Ganoush heeft in elke geval een milde, iets rokerige smaak. Ik hou daar erg van! Ik gaar de aubergine niet op een houtvuurtje. Daarom voeg ik er een beetje gerookt paprikapoeder (pimentón) aan toe.

Eigenlijk is dit schaaltje een broertje van het andere schaaltje waar een ander tof sausje inzat.

Baba Ganoush

Pimentón

Pimentón wordt gemaakt van een speciaal soort paprika’s, die worden gerookt (gedroogd en gekeerd) boven een vuur van eikenhout. Dat proces kan wel tot twee weken duren. Daarna worden zaadlijsten en het steeltje verwijderd, de paprika zelf wordt vermalen tot een mooi knalrood, uitermate intens smakend paprika poeder. Er zijn verschillende varianten van pimentón verkrijgbaar meestal mild, zoet of pittig. Ze worden allemaal van een andere paprika-soort gemaakt. Pimentón heeft dus een vrij intense smaak, daarom heb je er maar weinig van nodig. Daarom even opletten met doseren, je kunt beter voorzichtig beginnen en later wat meer toevoegen!

baba ganoush - Griekse auberginedip

Kijk hier voor meer recepten met aubergine.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je Baba Ganoush

baba ganoush - auberginedip

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Baba ganoush – auberginedip

baba ganoush - Griekse auberginedip

Door Anna-Karina Geplaatst september 22, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 1 schaaltje
  • Koolhydraten: 8 gr. khd hele recept (1 schaaltje uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 45 minuten
  • Klaar in: 50 minuten

De klassieke Baba Ganoush is een Griekse auberginedip met een milde, iets rokerige smaak. Ik voeg er wat pimentón aan toe om dat -eenvoudig- te bereiken.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en leg een bakvel op de bakplaat. Halveer de aubergine en snijd er een ruitpatroon in. Bestrijk de aubergine met olijfolie en rooster de aubergine in zo'n 45 minuten gaar.
  2. Haal de aubergine uit de oven en laat even afkoelen. Schraap het zachte vruchtvlees uit de schil met een lepel.
  3. VARIATIES: Voor een fijne puree meng je het in een keukenmachine. Voor een wat grovere substantie wrijf je het met een lepel.
  4. Meng het vruchtvlees van de aubergine met een teentje uitgeperste knoflook, de tahin, beide soorten paprikapoeder, de komijn en het sap van een halve citroen. Optioneel: voeg voor een extra romige Baba Ganoush ook wat feta toe.
  5. Proef en breng de baba ganoush op smaak met een snufje kaneel, peper en zout. Doe over in een kommetje en drizzle er olijfolie over. (op de foto wat hennepzaad voor de kleur)
  6. En nu heerlijk dippen met een broodje en/of rauwkost. Voor een volledige maaltijd geef je er een Griekse salade van komkommer, rode ui, feta en kalamata olijven bij.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *