Aubergine waaier

koolhydraatarme aubergine waaier

Heerlijk deze koolhydraatarme, mediterrane aubergine waaier. We hadden net bedacht dat we in het najaar misschien, eventueel, als het zo uitkomt naar Portugal zouden willen. Nu weet ik het zeker!!  ’t Is een waar koolhydraatarm feestje op je bord zo’n mooie auberginewaaier! Als je een klein beetje recht kan snijden is het maken een koud kunstje. Auberginehaters maken ‘m maar met courgette, dat kan evengoed. Zo’n bordje vol ingrediënten uit mediterrane landen maakt een perfect, zonnig smakend gerecht, met toch maar 7.9 gram koolhydraten per portie! Ik waande me op deze ietwat druilerige dag heel even in een land aan de Middellandse Zee! 

Geen rauwe aubergine eten

De aubergine is een vezelrijke vrucht (goed voor je stoelgang!) die als groente wordt gegeten. Aubergine is dus een zogenaamde vruchtgroente.  Maat eet aubergine nooit (half) rauw, want de stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Door verhitting wordt het solaninegehalte lager en is het juist een heel goede manier om je darmen te voeden. Het duurt minstens 45 minuten voordat de aubergine waaier gaar is op deze manier. Je kunt de oventijd (wel iets) bekorten door de aubergine eerst te bakken in de pan. Maar daarvoor moet je aubergine in losse plakken snijden en kun je dus niet echt meer zo’n mooie waaier maken. Als je courgette neemt is de baktijd zo’n 30 minuten. Courgette mag namelijk wel een bite hebben en die geeft (half) rauw ook geen problemen.

Tips

De aubergine smeerde ik in met pesto-olie van eigen makelij. Als je dat niet hebt, kun je prima Italiaanse kruiden, zout en olie nemen. Als vulling is tomaat wel echt de minimale basis, en kaas erop vind ik ook wel echt lekker! Ik had nog een stuk gele paprika en een bolletje mozzarella. Maar kijk in je koelkast, want je kunt in principe allerlei groente nemen. Zolang je het in plakjes of repen kunt snijden. Let wel op de gaartijd van harde groentes. Kook wortel of bleekselderij bijvoorbeeld even voor. Ook (vega) gehakt kun je er prima in verwerken. Lekker spelen met smaken. Succes!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme aubergine waaier
koolhydraatarme aubergine waaier

Zo maak je deze koolhydraatarme aubergine waaier

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


koolhydraatarme aubergine waaier

Koolhydraatarme aubergine waaier

Een waar feestje op je bord zo’n prachtige koolhydraatarm aubergine waaier! Als je een klein beetje recht kan snijden is het maken een koud kunstje. Liever courgette? Kan ook!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur

Voedingswaarde

Per portie
kcal 294.35 koolhydraten 7.9 geiwitten 16.6 gvetten 20.5 gvezels 5.7 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Kruidenolie

Vulling

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Aubergine snijden

  • Snijd de aubergine in. Maak ongeveer 12 snedes tot aan de steelaanzet. LET OP: probeer zo recht, dun en ver mogelijk in te snijden zonder dat de plakken los raken. Dit is het moeilijkste klusje dus even concentreren (focussen zoals we anno nu zeggen).

Kruidenolie

  • Maak kruidenolie van pesto (of Italiaanse kruiden) en olijfolie. Hak de bosui en knoflook fijn en meng deze met een snuf zout door de olie. Smeer de binnenkant van de aubergine in met de kruidenolie.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en leg de ingevette aubergine in een ovenschaal.

Vulling & bakken

  • Snijd tomaat en mozzarella in plakken. Snijd de paprika in reepjes. Verdeel ze over de aubergine en bestrooi met Italiaanse kruiden.
    koolhydraatarme aubergine waaier
  • Bak de gevulde aubergine waaier eerst 30 minuten. Rasp er vervolgens kaas over en zet nog eens 15 minuten in de oven. Oh, die geuren! Controleer de gaarheid van de aubergine. Vooral bij de steelaanzet kan het nog wat rauw zijn. Dek af met aluminiumfolie als je de baktijd moet verlengen. Giet het overtollige vocht eventueel af.
  • Serveer ½ waaier per persoon en maak er een kleine salade bij, of zo'n leuk minikomkommertje met pesto en tomaat zoals op de foto.
  • Sluit je ogen, hoor de golven en voel de zon! Kαλή όρεξη (kalí orexí ), bon appetit, bom proveito, !buen provecho, eet smakelijk!

Liever courgette?

  • Als je courgette neemt is de baktijd 30 minuten, zou ik denken. Courgette mag nog best een bite hebben!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



32 gedachten over “Aubergine waaier”

  1. heerlijk gegeten, heb er voor ons als vleesliefhebbers ook gehakt tussen gedaan,ging prima

  2. Marijke Beverwijk

    Heerlijk, heerlijk, heerlijk! Echt al jouw recepten lukken bijzonder goed! En dank zij deze heerlijke gerechten hoef ik geen medicijnen meer te gebruiken voor mijn diabetes type twee! En ook de medicijnen voor hoge bloeddruk worden minder! Kledingmaat van 44 naar 38-40….. en ik voel mij super fijn! Sinds eind mei eet ik koolhydraatarm in overleg met de praktijkondersteunster van de huisarts en jouw website werd door mijn diëtiste aanbevolen! Ik ben ook blij met de twee kookboeken die ik in huis heb. Enorm bedankt hiervoor!

  3. Gerry Delfos van Dijk

    Vanavond de auberginewaaier gegeten,was voor de tweede keer.Heb als vulling gehakt gebruikt,vermengd met een restje feta en tuinkruiden.Zoals gewoonlijk weer een heerlijk recept.Samen met mijn lief woon ik op Kreta.Het minderen van koolhydraten heeft ervoor gezorgd dat ik ruim 20 kilo ben afgevallen.Iedere dag krijg ik via e mail een nieuw recept en het is altijd moeilijk om daaruit te kiezen.Bedankt Anna Karina en Hans zonder jullie had ik dit niet kunnen bereiken.

  4. Vanmorgen met m’n hoofd bijna in de ventilator de auberginewaaier gemaakt. Hier op Kreta hebben ze gelukkig genoeg aubergines. Omdat de temperatuur nu in de herfst wat zakt heb ik weer zin om de keuken in te duiken. Morgen zwembaddag en moussaka. Bedankt weer voor je lekkere recepten en groeten vanaf een zonnig Kreta.

  5. Vandaag de aubergines bij AH meegenomen en de nieuwe oven is geïnstalleerd dus ja, hij staat gepland, samen met nog veeeeeeel meer ovengerechten, dat nieuwe ding moet tenslotte uitgeprobeerd worden ;-). Wederom warme groet van achter de ventilator, Erna.

  6. Dit recept uit je boek gemaakt en wow wat verrukkelijk! De keuken rook heerlijk. Volgende keer eens met courgette proberen maar met aubergine was echt heerlijk. Deze houden we erin. Ook nog eens makkelijk om te maken. Echt top.

  7. Lies van den Akker

    Was een plaatje om te zien en smaakte prima.
    Ik had er ook gehakt tussenin gedaan, deze had iets malser gekunt. Verder erg geslaagd.

  8. Gemaakt vanuit boek, beschrijving helaas niet zo compleet als de site. Toch zeer smakelijk gegeten.

  9. Ondertussen dit gerecht al een paar keer gemaakt, telkens andere vulling. Super lekker. Tijdens de lunch op het werk even opwarmen en dan alle collega’s doen watertanden!

    Het recept (en de website) heb ik al doorgegeven aan een paar collega’s, die ondertussen ook heel enthousiast zijn! Bedankt!

  10. Vorige week zaterdag, had ik onverwacht gasten.
    Ik had dit recept voor mezelf gepland, manlief wil zaterdag altijd frieten, en z’n broer lust er wel pap van …
    schoonzus en ik dus samen aan de waaier … Heerlijk echt smullen, de aubergine zo mooi snijden was idd wel een klusje. Maar eenmaal uit de oven was het een waar kunststuk!!
    Heb inmiddels al veel mensen getipt over deze site. Heerlijke recepten en mooie foto’s.

  11. tonnie Rayer

    Wat een heerlijk recept! Uberhaupt vind ik de recepten ingenieus bedacht en er ook supersmakelijk uitzien! Heb de waaier met courgette gemaakt, verder de kaas de volle 30 minuten erop. Nog een heerlijke bite en erg lekker van smaak! Een aanrader. Ik ga zeker meer uitproberen van je recepten!

  12. Heerlijk heerlijk en makkelijk te maken, dit ga ik zeker vaker eten

    thanks voor het heerlijke recept

  13. Dit was echt een geweldig gerecht!! Thanks! M’n dochter lust geen aubergine dus zij had courgette. Heerlijk. Nou ben ik niet zo n vlees eter maar zij en mijn vriend miste wel een stukje vlees. Volgende keer maar weer iets met vlees.

  14. Sinds een tijdje ben ik echt fan van de aubergine geworden. Deze waaier gaat zeker op het menu, wat ziet ie er mooi uit. Ik eet regelmatig met een vriendin, die inmiddels een groooooooote fan van je geworden is. Jouw naam wordt regelmatig genoemd in onze tafelgesprekken. (als je oren toeten weet je dus waarom dat is 😉 )

  15. het ziet er prachtig uit! of ik het zal klaarmaken is een tweede, mijn man is niet zo makkelijk als de jouwe, hij vind aubergine en courgette maar zozo en dan echt hele kleine lettertjes.

    1. Aubergine is heel lang hier ook niet echt favoriet geweest! Inmiddels eet ik de moussaka met veel plezier en deze waaier vond ik ook echt lekker en als Baba Ganoush (dipsaus) is het ook geweldig! Die laatste moet ik weer eens maken, fotograferen en dan online zetten! Misschien moet je je man eens wegsturen en de waaier in ander gezelschap eten?

      1. ik ga het ook proberen met gourgette , dan wel de licht groene soort is de schil niet zo bitter.

        Baba Ganoush is heerlijk als je het orginele recept maakt ik ben er maar even mee gestopt want ik kon er geen genoeg van krijgen

         

          1. Oei, oei,oei wat een heerlijk recept. Samen met mijn schoonzusje ben ik echt aangemoedigd om weer khd-arm te eten. De weegschaal vindt het ook leuk!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top