Aubergine waaier 18

aubergine waaier

Heerlijk deze mediterrane aubergine waaier, we hadden net bedacht dat we in het najaar misschien, eventueel, als het zo uitkomt naar Portugal zouden willen, nu weet ik het zeker!!  ‘t Is een waar koolhydraatarm feestje op je bord zo’n mooie aubergine waaier! Als je een klein beetje recht kan snijden is het maken een koud kunstje. Houd wel rekening met een oventijd van zo’n 45 minuten. Oja… auberginehaters maken ‘m maar met courgette, zie recept. Zo’n bordje vol ingrediënten uit mediterrane landen maakt een perfect, zonnig smakend gerecht. Ik waande me op deze ietwat druilerige zomerdag heel even in een land aan de Middellandse Zee! 

 

Aubergine
De aubergine is een vezelrijke vrucht (goed voor je stoelgang!) die als groente wordt gegeten, daarom noemen sommige mensen de aubergine een ‘vruchtgroente’.  Eet aubergine nooit rauw, de stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Door verhitting wordt het solaninegehalte lager.

Het duurt even voordat de aubergine waaier gaar is op deze manier. Je kunt de oventijd bekorten door de aubergine in losse plakken te snijden en die eerst te bakken in de pan, maar dan heb je niet zo’n gezellige waaier!

aubergine waaier

Variatietips
Ik had toevallig net pesto gemaakt, die gebruikte ik voor de basis van de olie, maar je kunt ook gewoon Italiaanse kruiden, zout en olie nemen om de aubergine (of courgette) mee in te smeren. NB: als je courgette neemt is de baktijd  korter (2x 15 minuten zou ik denken). Courgette mag nog best een bite hebben!
Als vulling is tomaat wel echt de minimale basis, en kaas erop vind ik ook wel echt lekker! Ik had nog een stuk gele paprika en een bolletje mozzarella, dat vond ik wel mooi staan. Kijk in je koelkast, je kunt in principe allerlei groente nemen die je in plakjes of repen kunt snijden. Let wel op de gaartijd van harde groentes, als je bv. plakjes wortel of bleekselderij wilt gebruiken kook die dan even voor. Ook (vega) gehakt kun je er prima in verwerken. Lekker spelen met smaken!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze mooie aubergine waaier

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Aubergine waaier

aubergine waaier

Door Anna-Karina Geplaatst juni 30, 2016

    Aantal of hoeveelheid: 2 porties

  • Koolhydraten: 8 gram khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 45 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Een waar koolhydraatarm feestje op je bord zo'n prachtige aubergine waaier! Als je een klein beetje recht kan snijden is het maken een koud kunstje.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Ligt er natuurlijk ook aan waarmee je 'm vult, maar met een beetje salade erbij is 1 gevulde aubergine (gemiddelde grootte) voldoende als hoofdgerecht voor twee personen.
    *COURGETTE, als je courgette neemt is de baktijd korter (2x 15 minuten zou ik denken). Courgette mag nog best een bite hebben!
  2. AUBERGINE SNIJDEN
    Snijd de aubergine in (ongeveer 12) dunne plakken helemaal tot aan de steelaanzet. LET OP: probeer zo recht, dun en ver mogelijk te snijden zonder dat de plakken los raken. Dit is het moeilijkste klusje dus even concentreren (focussen zoals we anno 2016 zeggen).
  3. OLIE
    Maak de pesto goed dun en smeerbaar met zoveel olijfolie als nodig is. Hak de bosui en knoflook fijn en meng door de olie. Voeg eventueel zout naar smaak aan de olie toe. Besmeer alle kanten van de plakken aubergine in met de olie. vooral ook goed bij de steelaanzet, dat stukje wordt het minst snel gaar.
  4. Verwarm de hetelucht oven voor op 180 graden (gewone oven op 200) en leg de gesneden en geoliede aubergine in een ovenschaal.
  5. Snijd tomaat, paprika en mozzarella zoals aangegeven. Voor de mozzarella gebruik ik mijn eiersnijder= handig! Verdeel alles gelijkmatig tussen de plakken van de aubergine en bestrooi met Provençaalse kruiden.
  6. Bak de gevulde aubergine waaier eerst 30 minuten in het midden van de oven. Rasp er na 30 minuten kaas over en zet nog eens 15 minuten in de oven. Ohw die geuren! Controleer de gaarheid van de aubergine. Vooral bij de steelaanzet kan het nog wat rauw zijn. Dek af met alufolie als je de baktijd moet verlengen (tegen het verbranden van de kaas). Giet eventueel het overtollige vocht voorzichtig af.
  7. Serveer een halve waaier per persoon en maak er een kleine salade bij, of zo'n leuk minikomkommertje met pesto en tomaat zoals op de foto. Sluit je ogen, hoor je de golven en voel je de zon? Kαλή όρεξη (kalí orexí ), bon appetit, bom proveito, !buen provecho, eet smakelijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 gedachten over “Aubergine waaier

  • Isabelle

    Ondertussen dit gerecht al een paar keer gemaakt, telkens andere vulling. Super lekker. Tijdens de lunch op het werk even opwarmen en dan alle collega’s doen watertanden!

    Het recept (en de website) heb ik al doorgegeven aan een paar collega’s, die ondertussen ook heel enthousiast zijn! Bedankt!

  • Ineke

    Vorige week zaterdag, had ik onverwacht gasten.
    Ik had dit recept voor mezelf gepland, manlief wil zaterdag altijd frieten, en z’n broer lust er wel pap van …
    schoonzus en ik dus samen aan de waaier … Heerlijk echt smullen, de aubergine zo mooi snijden was idd wel een klusje. Maar eenmaal uit de oven was het een waar kunststuk!!
    Heb inmiddels al veel mensen getipt over deze site. Heerlijke recepten en mooie foto’s.

  • tonnie Rayer

    Wat een heerlijk recept! Uberhaupt vind ik de recepten ingenieus bedacht en er ook supersmakelijk uitzien! Heb de waaier met courgette gemaakt, verder de kaas de volle 30 minuten erop. Nog een heerlijke bite en erg lekker van smaak! Een aanrader. Ik ga zeker meer uitproberen van je recepten!

  • Yvonne

    Dit was echt een geweldig gerecht!! Thanks! M’n dochter lust geen aubergine dus zij had courgette. Heerlijk. Nou ben ik niet zo n vlees eter maar zij en mijn vriend miste wel een stukje vlees. Volgende keer maar weer iets met vlees.

  • Erna

    Sinds een tijdje ben ik echt fan van de aubergine geworden. Deze waaier gaat zeker op het menu, wat ziet ie er mooi uit. Ik eet regelmatig met een vriendin, die inmiddels een groooooooote fan van je geworden is. Jouw naam wordt regelmatig genoemd in onze tafelgesprekken. (als je oren toeten weet je dus waarom dat is 😉 )

  • Rita

    het ziet er prachtig uit! of ik het zal klaarmaken is een tweede, mijn man is niet zo makkelijk als de jouwe, hij vind aubergine en courgette maar zozo en dan echt hele kleine lettertjes.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Aubergine is heel lang hier ook niet echt favoriet geweest! Inmiddels eet ik de moussaka met veel plezier en deze waaier vond ik ook echt lekker en als Baba Ganoush (dipsaus) is het ook geweldig! Die laatste moet ik weer eens maken, fotograferen en dan online zetten! Misschien moet je je man eens wegsturen en de waaier in ander gezelschap eten?

      • Tonnie

        ik ga het ook proberen met gourgette , dan wel de licht groene soort is de schil niet zo bitter.

        Baba Ganoush is heerlijk als je het orginele recept maakt ik ben er maar even mee gestopt want ik kon er geen genoeg van krijgen

         

Pagina 1 van 11