koolhydraatarme aubergine waaier

Aubergine waaier

Heerlijk deze koolhydraatarme, mediterrane aubergine waaier. We hadden net bedacht dat we in het najaar misschien, eventueel, als het zo uitkomt naar Portugal zouden willen. Nu weet ik het zeker!!  ‘t Is een waar koolhydraatarm feestje op je bord zo’n mooie auberginewaaier! Als je een klein beetje recht kan snijden is het maken een koud kunstje. Auberginehaters maken ‘m maar met courgette, dat kan evengoed. Zo’n bordje vol ingrediënten uit mediterrane landen maakt een perfect, zonnig smakend gerecht. Ik waande me op deze ietwat druilerige zomerdag heel even in een land aan de Middellandse Zee! 

Gare aubergine waaier

De aubergine is een vezelrijke vrucht (goed voor je stoelgang!) die als groente wordt gegeten. Aubergine is dus een zogenaamde vruchtgroente.  Maat eet aubergine nooit (half) rauw, want de stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Door verhitting wordt het solaninegehalte lager en is het juist een heel goede manier om je darmen te voeden. Het duurt minstens 45 minuten voordat de aubergine waaier gaar is op deze manier. Je kunt de oventijd (wel iets) bekorten door de aubergine eerst te bakken in de pan. Maar daarvoor moet je aubergine in losse plakken snijden en kun je dus niet echt meer zo’n mooie waaier maken. Als je courgette neemt is de baktijd zo’n 30 minuten. Courgette mag namelijk wel een bite hebben en die geeft (half) rauw ook geen problemen.

Tips

De aubergine smeerde ik in met pesto-olie van eigen makelij. Als je dat niet hebt, kun je prima Italiaanse kruiden, zout en olie nemen. Als vulling is tomaat wel echt de minimale basis, en kaas erop vind ik ook wel echt lekker! Ik had nog een stuk gele paprika en een bolletje mozzarella. Maar kijk in je koelkast, want je kunt in principe allerlei groente nemen. Zolang je het in plakjes of repen kunt snijden. Let wel op de gaartijd van harde groentes. Kook wortel of bleekselderij bijvoorbeeld even voor. Ook (vega) gehakt kun je er prima in verwerken. Lekker spelen met smaken. Succes!

koolhydraatarme aubergine waaier

koolhydraatarme aubergine waaier

Zo maak je deze koolhydraatarme aubergine waaier

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


koolhydraatarme aubergine waaier

Koolhydraatarme aubergine waaier

Een waar feestje op je bord zo'n prachtige koolhydraatarm aubergine waaier! Als je een klein beetje recht kan snijden is het maken een koud kunstje. Liever courgette? Kan ook!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: knutselen in de keuken, ovengerecht
Voorbereiden: 15 min
Koken: 45 min
Totale tijd: 1 uur

Koolhydraten - hoeveelheid

8 gram koolhydraten per porti
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

  • 250 g aubergine - 6 khd - 1 gemiddeld grote (of courgette)
Kruidenolie
Vulling

Bereiden

Aubergine snijden
  • Snijd de aubergine in. Maak ongeveer 12 snedes tot aan de steelaanzet. LET OP: probeer zo recht, dun en ver mogelijk in te snijden zonder dat de plakken los raken. Dit is het moeilijkste klusje dus even concentreren (focussen zoals we anno nu zeggen).
Kruidenolie
  • Maak kruidenolie van pesto (of Italiaanse kruiden) en olijfolie. Hak de bosui en knoflook fijn en meng deze met een snuf zout door de olie. Smeer de binnenkant van de aubergine in met de kruidenolie.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en leg de behandelde aubergine in een ovenschaal.
Vulling & bakken
  • Snijd tomaat en mozzarella in plakken. Snijd de paprika in reepjes. Verdeel ze over de aubergine en bestrooi met Italiaanse kruiden.
    koolhydraatarme aubergine waaier
  • Bak de gevulde aubergine waaier eerst 30 minuten. Rasp vervolgens kaas over en zet nog eens 15 minuten in de oven. Ohw die geuren! Controleer de gaarheid van de aubergine. Vooral bij de steelaanzet kan het nog wat rauw zijn. Dek af met aluminiumfolie als je de baktijd moet verlengen. Giet het overtollige vocht eventueel af.
  • Serveer ½ waaier per persoon en maak er een kleine salade bij, of zo'n leuk minikomkommertje met pesto en tomaat zoals op de foto.
  • Sluit je ogen, hoor de golven en voel de zon! Kαλή όρεξη (kalí orexí ), bon appetit, bom proveito, !buen provecho, eet smakelijk!
Liever courgette?
  • Als je courgette neemt is de baktijd 30 minuten, zou ik denken. Courgette mag nog best een bite hebben!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 reacties op “Aubergine waaier”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

464 Shares
Share289
Pin175
Tweet