koolhydraatarme aubergine waaier

Aubergine waaier

Heerlijk deze koolhydraatarme, mediterrane aubergine waaier. We hadden net bedacht dat we in het najaar misschien, eventueel, als het zo uitkomt naar Portugal zouden willen. Nu weet ik het zeker!!  ’t Is een waar koolhydraatarm feestje op je bord zo’n mooie auberginewaaier! Als je een klein beetje recht kan snijden is het maken een koud kunstje. Auberginehaters maken ‘m maar met courgette, dat kan evengoed. Zo’n bordje vol ingrediënten uit mediterrane landen maakt een perfect, zonnig smakend gerecht, met toch maar 7.9 gram koolhydraten per portie! Ik waande me op deze ietwat druilerige dag heel even in een land aan de Middellandse Zee! 

Geen rauwe aubergine eten

De aubergine is een vezelrijke vrucht (goed voor je stoelgang!) die als groente wordt gegeten. Aubergine is dus een zogenaamde vruchtgroente.  Maat eet aubergine nooit (half) rauw, want de stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Door verhitting wordt het solaninegehalte lager en is het juist een heel goede manier om je darmen te voeden. Het duurt minstens 45 minuten voordat de aubergine waaier gaar is op deze manier. Je kunt de oventijd (wel iets) bekorten door de aubergine eerst te bakken in de pan. Maar daarvoor moet je aubergine in losse plakken snijden en kun je dus niet echt meer zo’n mooie waaier maken. Als je courgette neemt is de baktijd zo’n 30 minuten. Courgette mag namelijk wel een bite hebben en die geeft (half) rauw ook geen problemen.

Tips

De aubergine smeerde ik in met pesto-olie van eigen makelij. Als je dat niet hebt, kun je prima Italiaanse kruiden, zout en olie nemen. Als vulling is tomaat wel echt de minimale basis, en kaas erop vind ik ook wel echt lekker! Ik had nog een stuk gele paprika en een bolletje mozzarella. Maar kijk in je koelkast, want je kunt in principe allerlei groente nemen. Zolang je het in plakjes of repen kunt snijden. Let wel op de gaartijd van harde groentes. Kook wortel of bleekselderij bijvoorbeeld even voor. Ook (vega) gehakt kun je er prima in verwerken. Lekker spelen met smaken. Succes!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme aubergine waaier
koolhydraatarme aubergine waaier

Zo maak je deze koolhydraatarme aubergine waaier

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Koolhydraatarme aubergine waaier

koolhydraatarme aubergine waaier
Door: Anna-Karina van Denderen
Een waar feestje op je bord zo’n prachtige koolhydraatarm aubergine waaier! Als je een klein beetje recht kan snijden is het maken een koud kunstje. Liever courgette? Kan ook!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 294.35 kcalkoolhydraten 7.9 geiwitten 16.6 gvetten 20.5 gvezels 5.7 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Kruidenolie

Vulling

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Aubergine snijden

  • Snijd de aubergine in. Maak ongeveer 12 snedes tot aan de steelaanzet. LET OP: probeer zo recht, dun en ver mogelijk in te snijden zonder dat de plakken los raken. Dit is het moeilijkste klusje dus even concentreren (focussen zoals we anno nu zeggen).

Kruidenolie

  • Maak kruidenolie van pesto (of Italiaanse kruiden) en olijfolie. Hak de bosui en knoflook fijn en meng deze met een snuf zout door de olie. Smeer de binnenkant van de aubergine in met de kruidenolie.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en leg de ingevette aubergine in een ovenschaal.

Vulling & bakken

  • Snijd tomaat en mozzarella in plakken. Snijd de paprika in reepjes. Verdeel ze over de aubergine en bestrooi met Italiaanse kruiden.
    koolhydraatarme aubergine waaier
  • Bak de gevulde aubergine waaier eerst 30 minuten. Rasp er vervolgens kaas over en zet nog eens 15 minuten in de oven. Oh, die geuren! Controleer de gaarheid van de aubergine. Vooral bij de steelaanzet kan het nog wat rauw zijn. Dek af met aluminiumfolie als je de baktijd moet verlengen. Giet het overtollige vocht eventueel af.
  • Serveer ½ waaier per persoon en maak er een kleine salade bij, of zo'n leuk minikomkommertje met pesto en tomaat zoals op de foto.
  • Sluit je ogen, hoor de golven en voel de zon! Kαλή όρεξη (kalí orexí ), bon appetit, bom proveito, !buen provecho, eet smakelijk!

Liever courgette?

  • Als je courgette neemt is de baktijd 30 minuten, zou ik denken. Courgette mag nog best een bite hebben!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top