Aubergine pizza’s 6


De aubergine is ongelooflijk fascinerend, die prachtig vorm en glanzend gladde schil beloven zoveel moois! Maar helaas, in veel gerechten vind ik de structuur van aubergine ‘n beetje snotterig en de typische smaak gaat vaak verloren. Aubergines grillen gaat wat mij betreft het best. Ook de aubergine in deze aubergine pizza’s wordt gegrild, zo krijgt de aubergine geen kans om vocht uit andere ingrediënten op te slurpen.

aubergine-koolhydraatarm-receptHet is wel een weekendrecept, dat wil zeggen dat je even de rust moet hebben om het te maken.  De Italiaanse tomatensaus kan je uitstekend van te voren maken. Aubergine pizza’s is een van de weinige aubergine gerechten die ik echt heel smakelijk vind. Ik zou deze koolhydraatarme aubergine pizza’s met overtuiging aan mijn Italiaanse buurvrouw serveren!

AUBERGINE BEWAREN:
Aubergines verdienen een bijzondere behandeling. Bewaar ze niet in de koelkast, ze krijgen snel bruine kroonbladeren en bruine plekken op de schil als ze koeler dan 10 graden bewaard worden. Een donkere, vochtige  koele plaats is het best, ca. 16ºC. Ik heb helaas geen kelder maar bewaar ‘m in de schuur. Hou je een stuk aubergine over? Doe huishoudfolie strak over het snijvlak en snijd er de volgende dag eerst een plakje af voor je de rest gebruikt.
SNIJDEN:
Snijd een aubergine pas vlak voor gebruik, om bruin worden (oxidatie) te voorkomen.

Klik voor vergroting

Zo maak je de aubergine pizza’s

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Aubergine pizza’s

Door Anna-Karina Geplaatst november 16, 2014

    Aantal of hoeveelheid: 10

  • Koolhydraten: 1,6 per plak (10 uit recept)
  • Voorbereiding: 30 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

De aubergine is ongelooflijk fascinerend, die prachtig vorm en glanzend gladde schil beloven zoveel moois! Maar helaas, in veel …

Ingrediënten

Bereiding

  1. AUBERGINE VOORBEREIDEN
    Was de aubergine goed en snijd in regelmatige plakken van ca 1 cm. Leg de plakken op keukenpapier en bestrooi met zout. Dit trekt het overtollige vocht uit de aubergine. Laat dit 30 minuten staan, terwijl jij de saus maakt.
    Na 20 minuten zet je de oven aan op 210 graden (hetelucht 190 graden). Na 30 minuten haal (of spoel) je het zout samen met het vocht van de aubergine. Maak de plakken goed droog met keukenpapier. Smeer ze in met olijfolie en bestrooi de plakken met de Italiaanse kruiden. Bak de plakken op een rooster ongeveer 25 minuten. De plakken krimpen een beetje en als ze beginnen te bruinen zijn ze klaar.
  2. SAUS MAKEN
    (ik heb een voorraadje Italiaanse tomatensaus in mijn diepvries) Was tomaten en paprika onder stromend water en snijd ze in kleine stukjes. Bak in een sauspan met olijfolie een teentje knoflook kort aan, niet bruin laten worden. Doe de tomaten, paprika en een theelepel Italiaanse kruiden erbij. Bak dit 5 minuten, schep af en toe om zodat het niet aanbakt. zet het vuur laag en laat zonder deksel zachtjes pruttelend inkoken ongeveer 15 minuten, tot het de juiste dikte heeft. Af en toe omroeren en hou in de gaten of het niet te droog wordt, indien nodig een lepeltje water toevoegen. Hou de saus warm op laag vuur met deksel op de pan, tot de aubergines klaar zijn.
  3. KAAS en BASILICUM SNIJDEN
    Snijd de mozzarella in kleine blokjes. Rasp Parmezaan en snijd ca. 10 blaadjes basilicum fijn en zoek 10 mooie (mini) blaadjes uit voor de garnering.
  4. PIZZA'S BOUWEN
    Haal het rooster met de plakken aubergine uit de oven, zet de oven uit en de grill aan.
    Verdeel eerst de tomatensaus en fijngesneden basilicum over de aubergineplakken, dan de blokjes mozzarella en als laatste een toef Parmezaan. Schuif 3 - 5 minuten onder de hete grill, tot de kaas gesmolten is.
  5. GARNEREN
    Maal er nog wat peper over en garneer elke plak met 1 onderste blaadje van de basilicumplant, die heeft zo'n typische vorm. Onmiddellijk serveren. Buon appetito, zouden de Italianen zeggen!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

 



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Aubergine pizza’s

Pagina 1 van 11