Aubergine pizza’s, koolhydraatarme snack

Eerlijk? In veel gerechten vind ik de structuur van aubergine ’n beetje snotterig en de typische smaak gaat vaak verloren. Dus aubergines bakken of grillen in de oven gaat wat mij betreft het best. Dat komt mooi uit, want de aubergine in deze aubergine pizza’s wordt zowel gebakken als gegrild. Zo krijgt de aubergine geen kans om vocht uit andere ingrediënten op te slurpen. De tomatensaus kan je uitstekend van te voren maken. Of je maakt de saus à la minuut zoals in het recept wordt beschreven. En als je dat ook nog teveel werk vindt, neem je passata waar je zelf kruiden aan toevoegt, dat is een supersnelle variant. 1 plak bevat met de ingrediënten zoals genoemd 2.25 gram koolhydraten. Ik zou deze koolhydraatarme aubergine pizza’s met overtuiging aan mijn Italiaanse ex-buurvrouw serveren!

Aubergine bewaren

Aubergines verdienen een bijzondere behandeling. Bewaar ze niet in de koelkast, ze krijgen snel bruine kroonbladeren en bruine plekken op de schil als ze koeler dan 10 graden bewaard worden. Een donkere, vochtige  koele plaats is het best, ongeveer 16 ºC. Ik heb helaas geen kelder maar bewaar ‘m in de schuur. Hou je na het bereiden van de aubergine pizza’s een stuk aubergine over? Doe huishoudfolie strak over het snijvlak en snijd er de volgende keer eerst een plakje af voordat je de rest gebruikt.  Snijd een aubergine altijd pas vlak voor gebruik, om bruin worden (oxidatie) te voorkomen.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

aubergine pizza's

Zo maak je de aubergine pizza’s

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!

Aubergine pizza’s

De aubergine in deze aubergine pizza’s wordt gegrild, zo krijgt de aubergine geen kans om vocht uit andere ingrediënten op te slurpen.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 55 min

Voedingswaarde

Per stuk
kcal 62.04 koolhydraten 2.25 geiwitten 4.17 gvetten 3.82 gvezels 1.43 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Saus (of neem kant-en-klare passata)

Topping

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Aubergine voorbereiden

  • Was de aubergine goed en snijd in regelmatige plakken van ca 1 cm. Leg de plakken op keukenpapier en bestrooi met zout. Dit trekt het overtollige vocht uit de aubergine. Laat dit 30 minuten staan, terwijl jij de saus maakt.
    Na 20 minuten zet je de heteluchtoven aan op 190 °C.
  • Dep (na die 30 minuten) het vocht van de aubergine. Maak de plakken goed droog met keukenpapier. Smeer ze in met olijfolie en bestrooi de plakken met een beetje Italiaanse kruiden.
  • Bak de aubergineplakken 25 minuten in de oven. De plakken krimpen een beetje en als ze beginnen te bruinen zijn ze klaar om te beleggen.

Tomatensaus

  • (Ik heb altijd een voorraadje Italiaanse tomatensaus in mijn diepvries)
    Voor saus à la minute: snijd de cherrytomaatjes en paprika in kleine stukjes. Bak die in een sauspan met een teentje knoflook kort aan in wat olijfolie, niet bruin laten worden. Voeg wat Italiaanse kruiden (naar eigen smaak) toe en bak nog 5 minuten, schep af en toe om zodat het niet aanbakt. Laat zonder deksel ongeveer 15 minuten zachtjes inkoken, tot het de juiste dikte heeft. Houd de saus warm op laag vuur met deksel op de pan, tot de aubergines klaar zijn.

Topping

  • Snijd de mozzarella in kleine blokjes. Rasp de Parmezaan en snijd 10 blaadjes basilicum fijn en zoek 10 mooie (mini) blaadjes uit voor de garnering.
  • Haal de plakken aubergine uit de oven, zet de oven uit en de grill aan.
  • Verdeel de tomatensaus en fijngesneden basilicum over de aubergineplakken, dan de blokjes mozzarella en als laatste een toef Parmezaan.

Grillen

  • Schuif 3 – 5 minuten onder de hete grill, tot de kaas gesmolten is.

Serveren

  • Maal er nog wat peper over en garneer elke plak met 1 onderste blaadje van de basilicumplant, die heeft zo'n typische vorm. Serveer onmiddellijk.
  • Buon appetito, zouden de Italianen zeggen!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


7 gedachten over “Aubergine pizza’s, koolhydraatarme snack”

  1. Whow wat super lekker,ik had ook de pasta saus al in de vriezer deze was lekkerder nu dan vers gemaakt en opv mozzarella zachte geitenkaas gebruikt en wat restjes paprika. Komt zeker weten in de weekenden vaker. Op het menu
    Dank je

    1. Courgette kun je rauw eten maar aubergine niet, dus in principe hoeft het alleen maar warm te worden en moet de kaas smelten, dus inderdaad een stuk korter. Maar dat ligt eraan hoe dik je de plakken snijdt en hoe zacht je ze wilt hebben. Gewoon even zelf in de gaten houden!

  2. Toch wel erreg zout, ondanks secuur zout eraf halen
    no go again voor mij,
    wel veel andere, heerlijke gerechten gemaakt de laatste tijd

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top