aubergine gevuld met tomaat

Aubergine gevuld met tomaat

Ik moet het eerlijk toegeven: ik vind aubergine soms een lastige groente om klaar te maken. Het lijkt een simpel geval: mooie gladde paarse schil, egaal vruchtvlees, een overzichtelijke steel, een makkelijk hanteerbare ovaalronde vorm. Maar ik heb toch al menigmaal beteuterd staan te kijken als de aubergine met een veel te stevige bite uit de oven kwam, of juist veel te snotterig. Of als de groenten casserole niet gelijkmatig wilde garen door een tegenstribbelende aubergine. Gelukkig is er ook aubergine gevuld met tomaat, die is perfect!

Zouten en laten intrekken

Wat in ieder geval belangrijk is voor een voorspoedige verwerking van aubergine is bestrooien met zout en het lang genoeg laten intrekken daarvan. Dat maakt de structuur van de vrucht minder stug en ook minder bitter. Die (bescheiden hoeveelheid) bitterheid zit vooral in de schil overigens. Voor deze aubergine gevuld met tomaat snijd je gewoon de vrucht in tweeën en lepelt het vruchtvlees eruit. Je laat ongeveer een halve centimeter van het vruchtvlees zitten. Vervolgens strooi je zout op de binnenkant van de aubergine. Leg de vrucht met het snijvlak naar beneden op een recht vlak en laat het zout 25 minuten intrekken. Spoel daarna af onder koud stromend water en dep vervolgens droog.

 

aubergine gevuld met tomaat

Aubergine een eierplant?

Bij aubergine gevuld met tomaat zie de mooie vorm nog goed terug. Want dat is echt een troef, vind je niet? Prachtding! De aubergine komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. In de 15 e eeuw is de aubergine verder in Europa geïntroduceerd. Het woord aubergine is afgeleid van het Sanskriet woord vatinganah, dat ‘plant die winderigheid geneest’ betekent. Dat kan goed kloppen want aubergine bevat heel veel vezels! In het Amerikaans Engels heet de vrucht eggplant. Dit woord werd voor het eerst opgetekend medio 18e eeuw en was oorspronkelijk van toepassing op de witte soorten. Enkele gele en witte soorten waren klein en rond, en leken op een ganzen- of kippenei. In Nederland en in Vlaanderen wordt ook soms nog de oudere naam eierplant gebruikt.

aubergine gevuld met tomaat

Ook lekker:

Zo maak je Aubergine gevuld met tomaat

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Aubergine gevuld met tomaat

aubergine gevuld met tomaat

Door Hans van Deelen Geplaatst september 11, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 6,5 gr khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 1 uur 15 minuten

Aubergine gevuld met tomaat is makkelijk te maken, gezond en voedzaam. Daarmee kun je vrienden op een eenvoudig manier trakteren op een feestelijk gerecht.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de aubergine doormidden over de lang zijde. Schep het vruchtvlees eruit met een lepel. Laat ongeveer een halve centimeter vruchtvlees zitten. Bestrooi het uitgeschepte vruchtvlees lichtjes met zout en snijd in kleine stukjes.
  2. Bestrooi de uitgeholde binnenzijde van de auberginehelften ruim met zout en laat ze met het snijvlak laten beneden 25 minuten liggen.
  3. Snipper de sjalot fijn en snijd de tomaat in blokjes.
  4. Fruit de komijn en koriander een halve minuut in wat olie. Voeg dan de sjalot en het aubergine vruchtvlees toe. Bak twee minuten mee. Voeg dan knoflook en tomaten toe. Bak tot de tomaten zacht zijn geworden.
  5. Voeg 1 tot 2 eetlepels tomatenpuree toe voor de smeuïgheid. Proef en breng zo nodig op smaak met zout.
  6. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
  7. Spoel de auberginehelften af onder stromend water en dep goed droog. Vul ze met het tomatenmengsel, plaats ze in een ovenschaal en rasp er kaas over.
  8. Bak de ovenschotel 30 minuten of tot de auberginehelften mooi lichtbruin gekleurd en gaar zijn. Prik even in de aubergine om te controleren of deze voldoende zacht is geworden.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 gedachten over “Aubergine gevuld met tomaat”

Ken je onze twee kookboeken al?
twee kookboeken koolhydraatarm