Aubergine gevuld met tomaat

aubergine gevuld met tomaat

Ik moet het eerlijk toegeven: ik vind aubergine soms een lastige groente om klaar te maken. Gelukkig is er ook aubergine gevuld met tomaat, die is perfect! Een halve gevulde aubergine bevat 7.85 gram koolhydraten. Zo’n aubergine lijkt een simpel geval: mooie gladde paarse schil, egaal vruchtvlees, een overzichtelijke steel, een makkelijk hanteerbare ovaalronde vorm. Maar ik heb toch al menigmaal beteuterd staan te kijken als de aubergine met een veel te stevige bite uit de oven kwam, of juist veel te snotterig. Of als de groenten casserole (of kasserol) niet gelijkmatig wilde garen door een tegenstribbelende aubergine.

Zouten en laten intrekken

Wat in ieder geval belangrijk is voor een voorspoedige verwerking van aubergine is bestrooien met zout en het lang genoeg laten intrekken daarvan. Dat maakt de structuur van de vrucht minder stug en ook minder bitter. Die (bescheiden hoeveelheid) bitterheid zit vooral in de schil overigens. Voor deze aubergine gevuld met tomaat snijd je gewoon de vrucht in tweeën en lepelt het vruchtvlees eruit. Je laat ongeveer een halve centimeter van het vruchtvlees zitten. Vervolgens strooi je zout op de binnenkant van de aubergine. Leg de vrucht met het snijvlak naar beneden op een recht vlak en laat het zout 25 minuten intrekken. Spoel daarna af onder koud stromend water en dep vervolgens droog.

Aubergine een eierplant?

Bij aubergine gevuld met tomaat zie de mooie vorm nog goed terug. Want dat is echt een troef, vind je niet? Prachtding! De aubergine komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. In de 15e eeuw is de aubergine verder in Europa geïntroduceerd. Het woord aubergine is afgeleid van het Sanskriet woord vatinganah, dat ‘plant die winderigheid geneest’ betekent. Dat kan goed kloppen want aubergine bevat heel veel vezels! In het Amerikaans Engels heet de vrucht eggplant. Dit woord werd voor het eerst opgetekend medio 18e eeuw en was oorspronkelijk van toepassing op de witte soorten. Enkele gele en witte soorten waren klein en rond, en leken op een ganzen- of kippenei. In Nederland en in Vlaanderen wordt ook soms nog de oudere naam eierplant gebruikt.


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

aubergine gevuld met tomaat
aubergine gevuld met tomaat

Zo maak je Aubergine gevuld met tomaat

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Aubergine gevuld met tomaat

aubergine gevuld met tomaat
Door: Hans van Deelen
Aubergine gevuld met tomaat is makkelijk te maken, gezond en voedzaam. Daarmee kun je vrienden op een eenvoudig manier trakteren op een feestelijk gerecht.
4.8 van 5 stemmen
Keuken Europees
Trefwoord ovengerecht
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur 15 min

Voedingswaarde

Per helft
calorieën 365.85 kcalkoolhydraten 7.85 geiwitten 13.7 gvetten 29.6 gvezels 5.7 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 helften

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Schep het vruchtvlees eruit met een lepel. Laat ongeveer een halve centimeter vruchtvlees zitten. Bestrooi het uitgeschepte vruchtvlees lichtjes met zout en snijd in stukjes.
  • Bestrooi de uitgeholde binnenzijde van de auberginehelften ruim met zout en laat ze met het snijvlak naar beneden 25 minuten liggen.
  • Snipper de sjalot fijn en snijd de tomaat in blokjes.
  • Fruit de komijn en koriander een halve minuut in wat olie. Voeg dan de sjalot en het aubergine vruchtvlees toe. Bak twee minuten mee. Voeg dan knoflook en tomaten toe. Bak tot de tomaten zacht zijn geworden.
  • Voeg 1 tot 2 eetlepels tomatenpuree toe voor de smeuïgheid. Proef en breng zo nodig op smaak met zout.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
  • Spoel de auberginehelften af onder stromend water en dep goed droog. Vul ze met het tomatenmengsel, plaats ze in een ovenschaal en rasp er kaas over.
  • Bak de ovenschotel 30 minuten of tot de auberginehelften mooi lichtbruin gekleurd en gaar zijn. Prik even in de aubergine om te controleren of deze voldoende zacht is geworden.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties