aspergetaart

Aspergetaart met koolhydraatarm korstdeeg

De witte asperge is wat mij betreft de koningin van de lentegroente, er is echter een nadeel: witte asperges zijn veel te kort verkrijgbaar. Gelukkig hoef je voor deze heerlijke aspergetaart niet op het aspergeseizoen te wachten. De taart is zelfs mooier met groene asperges of met mini-asperges. De koolhydraatarme hartige taartbodem kan je gemakkelijk een tijdje van tevoren bakken zodat je alleen de asperges even hoeft te koken en de aspergetaart kan afbakken. NB: Ik heb de tijd voor het bakken van de bodem hier niet bij gerekend, 25 minuten.

 

 

100% geslaagd!
Voor de aspergetaart gebruik je het liefst minstens zestien dunne asperges, of snijd dikke asperges even in de lengte door na het koken. Ik ben uitgegaan van 200 gram schoongemaakte asperges in de taart, dit recept is bedoeld voor 3-4 personen afhankelijk van of je er nog iets bij eet of een voorgerecht hebt. Wij aten de helft warm en de andere helt de volgende dag koud, oei dat was nog steeds heel erg lekker en de bodem was mooi stevig gebleven zodat je echt een punt uit het vuistje kon eten! En dat wilde ik graag met deze korst bereiken, dus wat mij betreft missie voor 100% geslaagd.aspergetaart

Asperges
Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschieten. Witte asperges groeien in het donker, in een opgehoogd grondbed, waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant maar dan boven de grond geteeld. Vandaar de groene tot violetgroene kleur.
Verse asperges zien er mooi fris en ongerimpeld uit en ze piepen als je ze tegen elkaar wrijft.  Verse asperges zijn stevig krokant, niet buigbaar en de uiteinden zijn niet uitgedroogd.

Gezondheid
Oude kruidenboeken omschrijven de asperge als een geneeskruid. In asperges zit namelijk onder andere de stof asparagine. Deze stof heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen, lage bloeddruk. Verder werkt asperge bloedzuiverend. Ook wordt beweerd dat asperge goed past in afslankprogramma’s: wil je afslanken, eet dan 3 x per week asperges! (bron: http://www.verse-asperges.nl)

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de aspergetaart zelf

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Aspergetaart met koolhydraatarm korstdeeg

aspergetaart

Door Anna-Karina Geplaatst mei 26, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 4 personen
  • Koolhydraten: 5 gram khd incl. korst (4 personen uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Voor deze heerlijke aspergetaart hoef je niet op het witte aspergeseizoen te wachten. De taart is zelfs mooier met groene asperges of met mini-asperges.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Maak de koolhydraatarme Korst, hartige taartbodem volgens dit recept. 25 minuten.
  2. Maak de asperges schoon en snijd ze passend voor een ronde quichevorm van 28 cm. Kook de asperges beetgaar in 4-5 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Rasp de kaas. Boen en rasp de citroenschil en pers 'm uit. Halveer de cherrytomaatjes.
    Strooi 30 gr kaas op de korst. Klop de de eieren los met slagroom, zout en peper. Meng citroensap en -rasp naar smaak door het eimengsel. Giet het mengsel voorzichtig over de taartbodem. Leg de asperges in het eimengsel met de snijkant naar het midden. Leg de gehalveerde cherrytomaatjes tussen de asperges. Bestrooi met de rest van de kaas.
  4. Bak de aspergetaart 20 minuten of tot de bovenkant begint te bruinen. Laat de aspergetaart 2 minuten rusten voordat je 'm aansnijdt.
  5. Serveren met veldsla met een paar verse vruchtjes. Dat wordt een feestje, zeker als de zon er een beetje bij wil schijnen. Eet smakelijk en geniet!
  6. De restjes van de asperges kun je meekoken en van het kookvocht maak je een kruidig soepje. Groene asperges kun je vervangen door witte asperges, die hebben wel een langere gaartijd. In plaats van Parmezaan kun je ook eens Gruyère nemen.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 gedachten over “Aspergetaart met koolhydraatarm korstdeeg”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

286 Shares
Share148
Pin138
Tweet