De witte asperge is wat mij betreft de koningin van de lentegroente, er is echter een nadeel: witte asperges zijn veel te kort verkrijgbaar. Gelukkig hoef je voor deze heerlijke aspergetaart met koolhydraatarm korstdeeg niet op het aspergeseizoen te wachten. De taart is zelfs mooier met groene asperges of met mini-asperges. De koolhydraatarme hartige taartbodem kan je gemakkelijk een tijdje van tevoren bakken zodat je alleen de asperges even hoeft te koken en de aspergetaart kan afbakken. De tijd in het recept is voor als je alles in 1 x doet. Per kwart taart bevat dit gerecht 5.83 gram koolhydraten.
100% geslaagd!
Voor de aspergetaart gebruik je het liefst minstens zestien dunne asperges, of snijd dikke asperges even in de lengte door na het koken. Ik ben uitgegaan van 200 gram schoongemaakte asperges in de taart, dit recept is bedoeld voor 3-4 personen afhankelijk van of je er nog iets bij eet of een voorgerecht hebt. Wij aten de helft warm en de andere helt de volgende dag koud, oei dat was nog steeds heel erg lekker en de bodem was mooi stevig gebleven zodat je echt een punt uit het vuistje kon eten! En dat wilde ik graag met deze korst bereiken, dus wat mij betreft missie voor 100% geslaagd.
Asperges
Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschieten. Witte asperges groeien in het donker, in een opgehoogd grondbed, waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant maar dan boven de grond geteeld. Vandaar de groene tot violetgroene kleur. Verse asperges zien er mooi fris en ongerimpeld uit en ze piepen als je ze tegen elkaar wrijft. Verse asperges zijn stevig krokant, niet buigbaar en de uiteinden zijn niet uitgedroogd.
Gezondheid
Oude kruidenboeken omschrijven de asperge als een geneeskruid. In asperges zit namelijk onder andere de stof asparagine. Deze stof heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen, lage bloeddruk. Verder werkt asperge bloedzuiverend. Ook wordt beweerd dat asperge goed past in afslankprogramma’s: wil je afslanken, eet dan 3 x per week asperges!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de aspergetaart
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Aspergetaart met koolhydraatarm korstdeeg
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 hartige taartbodem, < klik voor recept
VULLING
- 200 gram asperges
- 2 eieren
- peper en zout
- 150 ml slagroom, (een deel ricotta kan ook)
- 100 gram Parmezaanse kaas, Gruyère is ook lekker
- 1 citroen, sap en rasp
- 4 cherrytomaatje
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Maak de koolhydraatarme korst in een quichevorm van Ø 28 cm. Hartige taartbodem volgens dit recept. (totaal 25 minuten).
- Maak de asperges schoon en snijd ze passend voor een ronde quichevorm van Ø 28 cm. Kook ze beetgaar in 4-5 minuten en laat ze uitlekken.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.
- Rasp de kaas. Boen en rasp de citroenschil en pers 'm uit. Snijd de cherrytomaatjes in kwarten.
- Strooi 30 gram geraspte kaas op de korst. Klop de de eieren los met slagroom, zout en peper. Meng citroensap en -rasp naar smaak door het eimengsel. Giet het mengsel voorzichtig over de taartbodem. Druk de asperges in het eimengsel (in een wielvorm) met de topjes naar buiten. Leg de stukjes cherrytomaat tussen de asperges. Bestrooi met de rest van de kaas.
- Bak de hartige taart 20 minuten of tot de bovenkant begint te bruinen. Laat de aspergetaart 2 minuten rusten voordat je 'm aansnijdt.
- Serveer de aspergetaart met veldsla met een paar verse vruchtjes. Dat wordt een feestje, zeker als de zon er een beetje bij wil schijnen. Eet smakelijk en geniet!
Tips
- De restjes van de asperges kun je meekoken en van het kookvocht maak je een kruidig soepje. Groene asperges kun je vervangen door witte asperges, die hebben wel een langere gaartijd. In plaats van Parmezaan kun je ook eens Gruyère nemen.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijke taart!
Verrukkelijke asperges met prima bodem.
Net als al jullie andere recepten!!!❤️
Dank je, wat een plaaaaaaaaaatje!
smaken witte asperges uit pot hier ook goed bij? Ben in deze barre tijden mijn kast aan het legen….
Zeker smaakt dat, alhoewel echt verse natuurlijk lekkerder zijn.
Een fantastisch recept! Het deeg is lekker op smaak maar niet heel uitdrukkelijk aanwezig, en wordt niet nat van de vulling. Zoals in het recept verteld wordt, niet te dik in de vorm leggen, want gedurende het bakken groeit hij wat. De vulling is super fris door de citroen! Een mooie taart voor in de lente, ik zie hem helemaal voor me bij het paas ontbijt. Dank jullie wel.
Zeker Cindy, dit is ook een van onze favorieten, inderdaad lekker fris door de citroen. Asperge en citroen is gewoon een heerlijke combinatie!
Hallo Anna-Karina,
Ik ben erg blij met je recepten en je boek.
Gister heb ik de aspergetaart gemaakt. Super.
Ik ben niet zo’n fan van asperges. Heb jij misschien een idee voor een andere groente in die taart? Boontjes misschien?
Hartelijke groetjes, Kuinira
In principe kan elke groente, ook boontjes, broccoli, venkel. Maar asperges bevatten leuk weinig koolhydraten.
Heb je quiche met asperge zalm en koolhydraatarme korst wat aangepast op eigen behoefte. Meer in de richting van een soufflé. Geen taartbodem. Ronde quichevorm (28 cm) vullen met mengsel van 4 eieren en zalmsnippers op een dun bodempje geraspte oude kaas.
Asperges gekookt vlgs recept en in stukjes van 3 à 4 cm gesneden. Vervolgens een vulling gemaakt van 3 eieren, 175 g crème fraiche en geraspte oude kaas. Deze vulling weer uitgegoten over de asperges, die nu niet meer zichtbaar zijn. De asperges waren voorzien van dille en peterselie. 10 dikke asperges gebruikt en daarmee de hele vorm opgevuld. De quiche smaakte voortreffelijk, verdeeld over twee dagen.
Kan ik de taartbodem ook een dag van te voren maken en bewaren in de koelkast?
ja hoor dat moet wel kunnen, goed afdekken tegen uitdrogen.
Waar een heerlijke taart zeg! Ik heb hem met ricotta gemaakt en een eitje extra.
We hebben genoten samen, en de rest van het weekend.
Deze taart was heerlijk, maak ik zeker nog eens.
Dank je wel.
Morganne
De taartbodem is super lekker en een goed alternatief.
Aangezien ik geen slagroom had heb ik dat vervangen door feta en yoghurt. Dat was ook een zeer lekkere keuze. Verder een beetje parmasan erover voor de kleur en voila heerlijk. Met een groene salade erbij hebben we gesmuld. Dank je voor je recept.
Graag gedaan hoor.
Ik heb de taart met witte asperges gemaakt en ik vond het heerlijk! Bedankt voor zo’n lekker recept!
Graag gedaan!
Vandaag gelijk gemaakt, echte aanrader superlekker. ik had alleen witte asperges was wel minder mooi om te zien dan deze.
dank voor het recept, ga ik zeker vaker maken
Graag gedaan, maak ‘m zo vaak je wilt!