aspergetaart met koolhydraatarm korstdeeg

Aspergetaart met koolhydraatarm korstdeeg

De witte asperge is wat mij betreft de koningin van de lentegroente, er is echter een nadeel: witte asperges zijn veel te kort verkrijgbaar. Gelukkig hoef je voor deze heerlijke aspergetaart met koolhydraatarm korstdeeg niet op het aspergeseizoen te wachten. De taart is zelfs mooier met groene asperges of met mini-asperges. De koolhydraatarme hartige taartbodem kan je gemakkelijk een tijdje van tevoren bakken zodat je alleen de asperges even hoeft te koken en de aspergetaart kan afbakken. NB: Ik heb de tijd voor het bakken van de bodem hier niet bij gerekend, 25 minuten.

100% geslaagd!

Voor de aspergetaart gebruik je het liefst minstens zestien dunne asperges, of snijd dikke asperges even in de lengte door na het koken. Ik ben uitgegaan van 200 gram schoongemaakte asperges in de taart, dit recept is bedoeld voor 3-4 personen afhankelijk van of je er nog iets bij eet of een voorgerecht hebt. Wij aten de helft warm en de andere helt de volgende dag koud, oei dat was nog steeds heel erg lekker en de bodem was mooi stevig gebleven zodat je echt een punt uit het vuistje kon eten! En dat wilde ik graag met deze korst bereiken, dus wat mij betreft missie voor 100% geslaagd.

Asperges

Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschieten. Witte asperges groeien in het donker, in een opgehoogd grondbed, waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant maar dan boven de grond geteeld. Vandaar de groene tot violetgroene kleur.
Verse asperges zien er mooi fris en ongerimpeld uit en ze piepen als je ze tegen elkaar wrijft.  Verse asperges zijn stevig krokant, niet buigbaar en de uiteinden zijn niet uitgedroogd.

Gezondheid

Oude kruidenboeken omschrijven de asperge als een geneeskruid. In asperges zit namelijk onder andere de stof asparagine. Deze stof heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen, lage bloeddruk. Verder werkt asperge bloedzuiverend. Ook wordt beweerd dat asperge goed past in afslankprogramma’s: wil je afslanken, eet dan 3 x per week asperges! (bron: http://www.verse-asperges.nl)

aspergetaart met koolhydraatarm korstdeeg

 

 

Zo maak je de aspergetaart

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

aspergetaart met koolhydraatarm korstdeeg

Aspergetaart met koolhydraatarm korstdeeg

Voor deze heerlijke aspergetaart hoef je niet op het witte aspergeseizoen te wachten. De taart is zelfs mooier met groene asperges of met mini-asperges.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: ovengerecht
Voorbereiden: 5 min
Koken: 25 min
Totale tijd: 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

5 gram koolhydraten inclusief korst
Uit recept: 4 porties

Ingrediënten

KORST, zie onder
    VULLING

    Bereiden

    • Maak de koolhydraatarme korst in een quichevorm van Ø 28 cm. Hartige taartbodem volgens dit recept, 25 minuten.
    • Maak de asperges schoon en snijd ze passend voor een ronde quichevorm van Ø 28 cm. Kook ze beetgaar in 4-5 minuten en laat ze uitlekken.
    • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.
    • Rasp de kaas. Boen en rasp de citroenschil en pers 'm uit. Snijd de cherrytomaatjes in kwarten.
    • Strooi 30 gram geraspte kaas op de korst. Klop de de eieren los met slagroom, zout en peper. Meng citroensap en -rasp naar smaak door het eimengsel. Giet het mengsel voorzichtig over de taartbodem. Druk de asperges in het eimengsel (in een wielvorm) met de topjes naar buiten. Leg de stukjes cherrytomaat tussen de asperges. Bestrooi met de rest van de kaas.
      aspergetaart
    • Bak de hartige taart 20 minuten of tot de bovenkant begint te bruinen. Laat de aspergetaart 2 minuten rusten voordat je 'm aansnijdt.
    • Serveer de aspergetaart met veldsla met een paar verse vruchtjes. Dat wordt een feestje, zeker als de zon er een beetje bij wil schijnen. Eet smakelijk en geniet!
    Tips
    • De restjes van de asperges kun je meekoken en van het kookvocht maak je een kruidig soepje. Groene asperges kun je vervangen door witte asperges, die hebben wel een langere gaartijd. In plaats van Parmezaan kun je ook eens Gruyère nemen.

    © Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

    Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

    Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


    Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    17 reacties op “Aspergetaart met koolhydraatarm korstdeeg”

    Ken je onze Facebook pagina al?

    Like

     

    416 Shares
    Share240
    Pin176
    Tweet