aspergetaart met zalm

Aspergetaart met zalm

Deze zalige aspergetaart met zalm is alweer het derde recept in het kader van de meimaand aspergemaand op mijn blog. Dit deeg in combinatie met de luchtige kwark vulling en super sappige asperges maken de aspergetaart met zalm -voorlopig- tot onze gezamenlijke favoriet. Samengevat: “Zullen we dit elke week ‘n keer eten?”

Deegkorst koolhydraatarm

Al eerder zagen jullie deze aspergetaart voorbijkomen. Ook heel lekker die heeft een hardere korst, meer zandtaartachtig, en met weer een totaal andere vulling! Voor deze zachtere korst die wat meer lijkt op bladerdeeg, nam ik mozzarella, boter en amandelmeel als basis. Dat geeft een heel mooi elastisch deeg, wat je gemakkelijk alle kanten op kunt vormen. Dat deeg is zo gemaakt en echt ideaal om welke vorm dan ook mee te kunnen bekleden. Wel altijd extra goed je bakpapier  invetten. Ik was dat stom genoeg vergeten, vandaar de ietwat gehavende korst van mijn aspergetaartje, de smaak is er absoluut niet minder om overigens. Ach… nieuwe ronde, nieuwe kansen, want we gaan deze  aspergetaart met zalm vaker op tafel zetten tenslotte.

aspergetaart met zalm

Koude of warme aspergetaart

Wij aten het zalige aspergetaartje afgekoeld (niet ijskoud), het restje heb ik de volgende dag even opgewarmd in de oven, dat was nog net zo lekker. Als je de taart versgebakken wilt eten moet je ‘m even 5-10 minuten laten rusten voordat je het aansnijdt.
Het deeg gebruik ik ook voor bv. deze heerlijke Tarte tatin van witlof en het Gevuld Italiaans brood.

Asperge is gezond en de meest schone groente

Voor je gezondheid hoef je het zeker niet te laten! Voor asperges worden vóór en tijdens het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Deze middelen worden pas na het oogstseizoen minimaal ingezet en komen niet direct in aanraking met de asperge. Mede daardoor is de asperge (na knoflook) de schoonste groente van Nederland! (Bron: Weet wat je eet)

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze zalige aspergetaart met zalm

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Aspergetaart met zalm

aspergetaart met zalm

Door Anna-Karina Geplaatst mei 17, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 7,5 gr. khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 35 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Het fantastisch lekkere deeg in combinatie met die luchtige vulling en super sappige asperges maken de aspergetaart met zalm tot onze favoriet.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Schil de asperges en snijd ca. 2 cm van de onderkant. Kook de asperges met de schillen en kontjes 5 minuten en laat ze nog 8 minuten staan, dan zijn ze net beetgaar. Spoel koud af en laat ze uitlekken in een vergiet. Het kookvocht, de schillen en kontjes kun je als basis voor een heerlijke soep of saus gebruiken.
  2. DEEG
    Weeg ondertussen amandelmeel en kokosmeel alvast af in een kom en rasp of snijd de mozzarella klein. Smelt roomboter in een ruime steelpan op laag vuur, dus niet bakken! Blijf de boter roeren. Smelt vervolgens de mozzarella in de warme boter en roer met een houten lepel tot de mozzarella als een zachte kauwgombal in de boter ligt. Dat duurt zeker 3-4 minuten. De mozzarella moet gesmolten zijn, maar wordt niet door de boter opgenomen. Voeg dan in 1 keer amandelmeel en kokosmeel toe en roer stevig door elkaar tot je een goed gemengde deegbal in je pan hebt liggen. Doof het vuur en maal wat zout en peper over het deeg. Breek een ei boven het warme deeg, roer het ei er direct helemaal goed doorheen. Je krijgt een mooi glanzend en elastisch deeg (zie foto's). Deeg te vochtig? Voeg een KLEIN (!) beetje kokosmeel toe. Deeg te droog? Voeg een klein beetje Griekse Yoghurt of slagroom toe.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
    Druk het deeg, als het nog warm is, met je handen gelijkmatig in een goed ingevette vorm. (of gebruik extra ingevet bakpapier) Maak ook opstaande randen. Ik gebruikte mijn Ikea ovenschaal van 23 x 15 x 5 cm.
  4. VULLING
    Klop de drie eieren samen met de kwark en de fijngesneden verse kruiden lekker luchtig. Meng 3/4 van de snippers gerookte zalm erdoor en maal er wat peper over. Ik vind de gerookte zalm al zout genoeg, dus ik deed er geen extra zout in. NB: de zalm kun je ook weglaten voor een vegetarische variant, breng dan de vulling wat meer op smaak met verse kruiden.
  5. Giet het ei-zalmmengsel in de deegvorm en leg de asperges, met de kopjes om en om in het mengsel. Garneer de taart met een streep zalmsnippers. Bak de taart in 20-30 minuten in de voorverwarmde oven op een ovenrooster. (dek af met alufolie als het deeg te bruin dreigt te worden)
  6. Laat de aspergetaart 5 minuten rusten of laat helemaal afkoelen voordat je de taart aansnijd met een scherp mes en serveert. Als garnering gebruikte ik een feestelijk eetbaar komkommerkruid bloempje. Zo zalig dit! Eet het bij voorkeur met een eenvoudige salade. Geniet ervan!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

37 gedachten over “Aspergetaart met zalm”

Ken je onze twee kookboeken al?

 

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

187 Shares
Share73
Pin113
Tweet
+11