asperges met hollandaisesaus

Asperges met hollandaisesaus en zalm

Asperges kun je op veel verschillende manieren klaarmaken, maar vandaag gaan we delicaat smullen.  In het kader van meimaand aspergemaand een toprecept voor malse asperges met hollandaisesaus, ei en zalm. Met de perfecte licht gebonden goudgele hollandaisesaus, een ware klassieker! Zonder aardappel is het een uitstekende koolhydraatarme maaltijd, gezinsleden kunnen er eventueel een  aardappeltje bij eten. Of zijn jullie de asperges al zat? Nee toch zeker? NB: De twee eiwitten die je gaat overhouden kan je inzetten voor deze heerlijke cheesecakes!

Hollandaisesaus zonder schiften

Een hollandaisesaus is een warme, gebonden saus op basis van eierdooiers en boter. De saus wordt traditioneel geserveerd bij vis en diverse groenten zoals asperges, bloemkool en artisjokken. Even opletten dat de hollandaisesaus niet gaat schiften, want er gaat in deze saus vet en zuur gemengd worden. Dat betekent niet te hoge temperaturen en in kleine hoeveelheden zuur en boter toevoegen en heel goed mengen. De volgende hoeveelheid voeg je pas weer toe als de vorige helemaal is opgenomen. Zo krijg je een perfecte, licht gebonden, goudgele hollandaisesaus voor bij diverse gerechten! Je kunt de saus niet opwarmen, dus je maakt ‘m als laatste.

Asperges schillen

Je hebt niet voor niets de mooiste asperges uitgezocht; die ga je natuurlijk wel met de nodige zorg behandelen! Hoewel asperges schoon zijn, spoel ik ze toch altijd even af. Schaf een goede dunschiller aan als je die nog niet hebt. Het is de meerprijs ten opzichte van een goedkoper exemplaar dubbel en dwars waard. Leg de asperge plat neer, daarmee voorkom je het breken van de asperges. Gebruik bijvoorbeeld een houten snijplank. Pak de asperge net onder kop tussen duim en wijsvinger en schil vanaf de kop in een lange haal naar beneden. Overlap de halen elke keer een klein stukje en draai de asperge ondertussen steeds een stukje verder. Controleer of de hele asperge rondom ‘sappig’ is. Echt een zorgvuldig klusje. Want niets is zo naar als een harig stuk in je malse asperge vinden! Als laatste snijd je een stukje van ongeveer 2 cm van de onderkant.

Asperges koken

Asperges koken doe ik in een ovale vispan, daar passen ze mooi in. De schillen en kontjes kook ik mee voor extra veel smaak. Zorg dat de asperges net onder (vers) water staan. Zout toevoegen naar eigen smaak, breng aan de kook en laat dunne 4 en dikke ongeveer 7 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Doof het vuur en laat de asperges in het water na garen afhankelijk van de dikte 10-15 minuten. Zo voorkom je dat de asperges veel te gaar worden of teveel van hun delicate smaak verliezen. Afhankelijk van het soort gerecht dat ik maak, laat ik de asperges wat langer of korter in het water. Voor de asperges in citroendressing vind ik het lekkerder als ze een duidelijke bite hebben. Voor deze klassieke asperges met hollandaisesaus wil ik ze vrij gaar hebben. 

asperges met hollandaisesaus

asperges met hollandaisesaus

Zo maak je deze asperges met hollandaisesaus en zalm

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


asperges met hollandaisesaus

Asperges met hollandaisesaus en zalm

Toprecept voor malse asperges met koolhydraatarme hollandaisesaus, ei en zalm. Met de perfecte licht gebonden goudgele hollandaisesaus, een ware delicatesse!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: fornuisgerecht, seizoenen
Voorbereiden: 10 min
Koken: 20 min
Asperges nagaren: 15 min
Totale tijd: 45 min

Koolhydraten - hoeveelheid

5 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 2

Ingrediënten

HOLLANDAISESAUS

Bereiden

  • Kook de eieren hard in ca. 8 minuten.
  • Schil de asperges (zie ook de tips in de tekst). Kook ze 5 minuten, draai het vuur uit. Laat de asperges in het water met de deksel op de pan 10-15 minuten nagaren. Pel ondertussen het ei en prak het fijn.
ZALM BAKKEN
  • Bak de zalm aan beide zijden, houd de zalm mooi roze van binnen. Maal er aan tafel eventueel pas wat zout over. (Als je geen twee dingen tegelijk kunt, houd dan de zalm warm onder alufolie in de oven, terwijl je de saus maakt)
HOLLANDAISESAUS
  • Klop met een garde de eidooiers met mosterd en een snuf peper en zout gedurende 3 minuten.
  • Verhit in een steelpannetje citroensap met azijn, laat inkoken tot ongeveer de helft en voeg dit, druppel voor druppel toe aan de geklopte eidooiers. Klop eerst een druppel helemaal door voor je de volgende toevoegt! Giet over in een schoon pannetje met dikke bodem.
  • Laat op laag vuur de roomboter langzaam smelten, dus niet bakken. Blijf roeren met een houten lepel zodat de roomboter gelijkmatig smelt.
  • Zet de pan met het eimengsel op laag vuur en voeg al roerende de warme boter in een dunne straal toe. Kleine porties tegelijk. De eerste portie eerst heel goed doorroeren voor je de volgende portie toevoegt. Goed van de boden en randen blijven roeren anders krijg je een soort omelet-klonters in je saus. Je blijft de saus roeren tot je een mooie egale licht gebonden saus hebt. Proef en breng zo nodig verder op smaak met peper en zout. Serveer de Hollandaisesaus onmiddellijk.
Serveren
  • Schik de asperges op de borden, lepel de saus erover en bestrooi met geprakt ei. Leg tot slot de moot zalm erbovenop.
  • Alle eer en voor de eerste die dit ooit bedacht heeft. Oh my, dat is echt delicaat smullen geblazen!
Saus als laatste
  • Je kunt de saus niet opwarmen, dus je maakt 'm als laatste, vlak voor het serveren.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 reacties op “Asperges met hollandaisesaus en zalm”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

331 Shares
Share248
Pin83
Tweet