asperges met hollandaisesaus

Asperges met hollandaisesaus en zalm

Asperges kun je op veel verschillende manieren klaarmaken, maar vandaag gaan we delicaat smullen.  In het kader van meimaand aspergemaand een toprecept voor malse asperges met hollandaisesaus, ei en zalm. Met de perfecte licht gebonden goudgele hollandaisesaus, een ware klassieker! Zonder aardappel is het een uitstekende koolhydraatarme maaltijd, per portie 7.7 gram koolhydraten. Gezinsleden kunnen er eventueel een aardappeltje bij eten. Of zijn jullie de asperges al zat? Nee toch zeker? NB: De twee eiwitten die je gaat overhouden kan je inzetten voor deze heerlijke cheesecakes!

Asperges met hollandaisesaus onder schiften

Voor de asperges met hollandaisesaus maken we natuurlijk de klassieke hollandaisesaus. Dat is gebonden saus op basis van eierdooiers en boter. De saus wordt traditioneel geserveerd bij vis en diverse groenten zoals asperges, bloemkool en artisjokken. Echter even opletten dat de hollandaisesaus niet gaat schiften, want er gaat in deze saus vet en zuur gemengd worden. Dat betekent niet te hoge temperaturen en het zuur en vet in kleine hoeveelheden toevoegen. vervolgens steeds goed mengen. Dus de volgende hoeveelheid voeg je pas weer toe als de vorige helemaal is opgenomen. Zo krijg je een perfecte, licht gebonden, goudgele hollandaisesaus. Ook heerlijk bij andere groenten. Je kunt de saus niet zo goed opwarmen, dus je maakt ‘m als laatste.

Asperges schillen

Je hebt niet voor niets de mooiste asperges uitgezocht voor deze asperges met hollandaisesaus; die ga je natuurlijk wel met de nodige zorg behandelen! Hoewel asperges schoon zijn, spoel ik ze toch altijd even af. Schaf een goede dunschiller aan als je die nog niet hebt. Het is de meerprijs ten opzichte van een goedkoper exemplaar dubbel en dwars waard. Leg de asperge plat neer, daarmee voorkom je het breken van de asperges. Gebruik bijvoorbeeld een houten snijplank. Pak de asperge net onder kop tussen duim en wijsvinger en schil vanaf de kop in een lange haal naar beneden. Overlap de halen elke keer een klein stukje en draai de asperge ondertussen steeds een stukje verder. Controleer of de hele asperge rondom ‘sappig’ is. Echt een zorgvuldig klusje. Want niets is zo naar als een harig stuk in je malse asperge vinden! Als laatste snijd je een stukje van ongeveer 2 cm van de onderkant.

Asperges koken

Asperges koken doe ik in een ovale vispan, daar passen ze mooi in. De schillen en kontjes kook ik mee voor extra veel smaak. Zorg dat de asperges net onder (vers) water staan. Zout toevoegen naar eigen smaak, breng aan de kook en laat dunne 4 en dikke ongeveer 7 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Doof het vuur en laat de asperges in het water na garen afhankelijk van de dikte 10-15 minuten. Zo voorkom je dat de asperges veel te gaar worden of teveel van hun delicate smaak verliezen. Afhankelijk van het soort gerecht dat ik maak, laat ik de asperges wat langer of korter in het water. Voor de asperges in citroendressing vind ik het lekkerder als ze een duidelijke bite hebben. Voor deze klassieke asperges met hollandaisesaus wil ik ze vrij gaar hebben. 

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

asperges met hollandaisesaus
asperges met hollandaisesaus

Zo maak je deze asperges met hollandaisesaus en zalm

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Asperges met hollandaisesaus en zalm

asperges met hollandaisesaus
Door: Anna-Karina van Denderen
Toprecept voor malse asperges met koolhydraatarme hollandaisesaus, ei en zalm. Met de perfecte licht gebonden goudgele hollandaisesaus, een ware delicatesse!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Asperges nagaren 15 min
Totale tijd 45 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 823.75 kcalkoolhydraten 7.7 geiwitten 33.6 gvetten 72 gvezels 7 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Kook de eieren hard in ca. 8 minuten.
  • Schil de asperges (zie ook de tips in de tekst). Kook ze 5 minuten, draai het vuur uit. Laat de asperges in het water met de deksel op de pan 10-15 minuten nagaren. Pel ondertussen het ei en prak het fijn.

ZALM BAKKEN

  • Bak de zalm aan beide zijden, houd de zalm mooi roze van binnen. Maal er aan tafel eventueel pas wat zout over. (Als je geen twee dingen tegelijk kunt, houd dan de zalm warm onder alufolie in de oven, terwijl je de saus maakt)

HOLLANDAISESAUS

  • Klop met een garde de eidooiers met mosterd en een snuf peper en zout gedurende 3 minuten.
  • Verhit in een steelpannetje citroensap met azijn, laat inkoken tot ongeveer de helft en voeg dit, druppel voor druppel toe aan de geklopte eidooiers. Klop eerst een druppel helemaal door voor je de volgende toevoegt! Giet over in een schoon pannetje met dikke bodem.
  • Laat op laag vuur de roomboter langzaam smelten, dus niet bakken. Blijf roeren met een houten lepel zodat de roomboter gelijkmatig smelt.
  • Zet de pan met het eimengsel op laag vuur en voeg al roerende de warme boter in een dunne straal toe. Kleine porties tegelijk. De eerste portie eerst heel goed doorroeren voor je de volgende portie toevoegt. Goed van de boden en randen blijven roeren anders krijg je een soort omelet-klonters in je saus. Je blijft de saus roeren tot je een mooie egale licht gebonden saus hebt. Proef en breng zo nodig verder op smaak met peper en zout. Serveer de Hollandaisesaus onmiddellijk.

Serveren

  • Schik de asperges op de borden, lepel de saus erover en bestrooi met geprakt ei. Leg tot slot de moot zalm erbovenop.
  • Alle eer en voor de eerste die dit ooit bedacht heeft. Oh my, dat is echt delicaat smullen geblazen!

Saus als laatste

  • Je kunt de saus niet opwarmen, dus je maakt 'm als laatste, vlak voor het serveren.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top