asperges met hollandaisesaus

Asperges met hollandaisesaus en zalm

Asperges kun je op veel verschillende manieren klaarmaken, maar vandaag gaan we delicaat smullen.  In het kader van meimaand aspergemaand een toprecept voor malse asperges met hollandaisesaus, ei en zalm. Met de perfecte licht gebonden goudgele hollandaisesaus, een ware klassieker! Zonder aardappel is het een uitstekende koolhydraatarme maaltijd, gezinsleden kunnen er eventueel een  aardappeltje bij eten. Of zijn jullie de asperges al zat? Nee toch zeker?
NB: De twee eiwitten die je gaat overhouden kan je inzetten voor deze heerlijke cheesecakes!

 

Hollandaisesaus zonder schiften

Een hollandaisesaus is een warme, gebonden saus op basis van eierdooiers en boter. De saus wordt traditioneel geserveerd bij vis en diverse groenten zoals asperges, bloemkool en artisjokken. Even opletten dat de hollandaisesaus niet gaat schiften, want er gaat in deze saus vet en zuur gemengd worden. Dat betekent niet te hoge temperaturen en in kleine hoeveelheden zuur en boter toevoegen en heel goed mengen, de volgende hoeveelheid voeg je pas weer toe als de vorige helemaal is opgenomen. Zo krijg je een perfecte, licht gebonden, goudgele hollandaisesaus voor bij diverse gerechten!

asperges met hollandaisesaus

Asperges schillen

Je hebt niet voor niets de mooiste asperges uitgezocht; die ga je natuurlijk wel met de nodige zorg behandelen! Hoewel asperges schoon zijn, spoel ik ze altijd even af onder stomend water voor ik met schillen begin. Asperges schillen is een belangrijk klusje. Daarvoor heb je allereerst goed gereedschap nodig, Schaf een goede dunschiller aan als je die nog niet hebt. Het is de meerprijs ten opzichte van een goedkoper exemplaar dubbel en dwars waard.

asperges met hollandaisesaus

Leg de asperge plat neer, daarmee voorkom je het breken van de asperges.  Ook is het handig om een houten snijplank als ondergrond te gebruiken. Pak de asperge dan net onder kop tussen duim en wijsvinger en schil vanaf de kop in een lange haal naar beneden. Overlap de halen elke keer een klein stukje en draai de asperge ondertussen steeds een stukje rond, tot de hele asperge schoon is. Controleer of de hele asperge rondom ‘sappig’ is. Verwijder zo nodig nog kleine stukjes die je gemist hebt. Echt doen, want niets is zo naar als een harig stuk in je malse asperge vinden! Als laatste snijd je een stukje van ongeveer 2 cm van de onderkant.

Asperges koken

Asperges koken doe ik in een ovale vispan, daar passen ze mooi in. De schillen en kontjes kook ik mee voor extra veel smaak. Zorg dat de asperges net onder (vers) water staan. Zout toevoegen naar eigen smaak, breng aan de kook en laat dunne 4 en dikke ongeveer 7 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Doof het vuur en laat de asperges in het water na garen afhankelijk van de dikte 10-15 minuten. Zo voorkom je dat de asperges veel te gaar worden of teveel van hun delicate smaak verliezen. Afhankelijk van het soort gerecht dat ik maak, laat ik de asperges wat langer of korter in het water. Voor de asperges in citroendressing vind ik het lekkerder als ze een duidelijke bite hebben. Voor deze klassieke asperges met hollandaisesaus wil ik ze vrij gaar hebben. 

 

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze asperges met hollandaisesaus en zalm

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Asperges met hollandaisesaus en zalm


asperges met hollandaisesaus

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst mei 25, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 5 gr. pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 45 minuten

Toprecept voor malse asperges met hollandaisesaus, ei en zalm. Met de perfecte licht gebonden goudgele hollandaisesaus, een ware delicatesse!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de eieren hard in ca. 8 minuten.
  2. Schil en kook de asperges: zie ook mijn tips in de tekst boven. Kook ze met schillen en kontjes erbij 5 minuten en laat met de deksel op de pan 10-15 minuten nagaren. Pel ondertussen het ei en prak het alvast fijn.
  3. ZALM BAKKEN
    Bak de zalm aan beide zijden, houd de zalm mooi roze van binnen, dus niet te gaar. Maal er aan tafel eventueel pas wat zout over. Als je geen twee dingen tegelijk kunt, houd dan de zalm warm onder alufolie in de oven, terwijl je de saus maakt.
  4. HOLLANDAISESAUS
    Klop met een garde de eidooiers met mosterd en een snuf peper en zout gedurende 3 minuten of meng 1 minuut in een keukenmachine.
  5. Verhit in een steelpannetje citroensap en azijn, laat inkoken tot ongeveer de helft en voeg dit, druppel voor druppel toe aan de geklopte eidooiers. Klop eerst een druppel helemaal door voor je de volgende toevoegt! Giet over in een schoon pannetje met dikke bodem.
  6. Laat op laag vuur de roomboter langzaam smelten, beslist niet bakken of op een te hoge temperatuur. Blijf roeren met een houten lepel tot de roomboter helemaal gesmolten is.
  7. Zet de pan met het eimengsel op laag vuur en voeg direct al roerende de warme boter in een dunne straal toe. Kleine porties tegelijk. De eerste portie eerst heel goed doorroeren voor je de volgende portie toevoegt! Goed van de boden en randen blijven roeren anders krijg je een soort omelet-klonters in je saus. Je blijft de saus roeren tot je een mooie egale licht gebonden saus hebt. Serveer de saus onmiddellijk.
  8. Schik de asperges op de borden, lepel de saus erover en bestrooi met ei. Leg de moot zalm erbovenop en garneer met peterselie. Alle eer en voor de eerste die dit ooit bedacht heeft. Oh my, dat is echt delicaat smullen geblazen!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 gedachten over “Asperges met hollandaisesaus en zalm”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

292 Shares
Share210
Pin82
Tweet