Heerlijk ze zijn er weer: witte asperges! Asperges bevatten maar weinig koolhydraten: 20 kcal, koolhydraten 1.8 g, eiwitten 2.2 g, vetten 0.1 g, vezels 1.9 g per 100 gram. Gekookt en dan met gekookt ei, gerookte zalm of ham en botersaus, dat smaakt altijd goed. Dat recept is niet voor niets een, koolhydraatarme, asperge-klassieker. Maar probeer ook eens deze lauwwarme asperges in citroendressing. Samen met een lekker notenbroodje, werkelijk om je vinger bij af te likken. Misschien word je ook wel fan, net als wij? Afhankelijk van het aantal asperges eet je het als bij-, voor-, of hoofdgerecht.
Laat je niet afschrikken door de tijden, 20 minuten en 30 minuten is wachttijd waarin je ondertussen de marinade maakt en de notenbroodjes. Overigens kun je ok best groene asperges gebruiken, let dan wel even op de aangepaste, kortere, kooktijd. Al met al bevat dit gerecht 6 gram koolhydraten per portie, inclusief dat heerlijke notenbroodje!
Moederdag-asperges
Asperges doen mij altijd denken aan mijn moeder. Steevast gaf ik haar, in plaats van een bos bloemen een kilo asperges voor Moederdag. Geweldig vond ze dat, want ze kocht ze zelf bijna nooit terwijl ze er toch dol op was. Ze vond ze veel te duur! Als moeder van 10 kinderen verstond mijn moeder de kunst van het zichzelf wegcijferen iets té goed, helaas. Ik zou haar graag deze variant hebben voorgeschoteld, ben benieuwd of ze het had kunnen waarderen… Ik vermoed overigens dat mijn moeder haar asperges nooit anders heeft gegeten dan op de klassieke manier: met ei, ham, botersaus en een piepklein beetje peterselie. Van de schillen en ‘kontjes’ maakte ze soep natuurlijk, want “weggooien is zonde”. En gelijk had ze, toch?
Schoonste groente
Een belangrijk pluspunt van asperges is dat er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze middelen worden pas na het oogstseizoen minimaal ingezet en komen niet direct in aanraking met de asperge. Mede daardoor staat dit heerlijke seizoensproduct in de top drie van de schoonste groente van Nederland volgens het aspergecentrum. Nog een reden om deze asperges in citroendressing gauw op je menu te zetten!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de asperges in citroendressing
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Asperges in citroendressing
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 400 g asperges, Witte of groene. Groene hoeven minder lang te koken. Geschild gewogen.
- 1 citroen, schil en sap
- 3 el olijfolie
- 1 el kruidenazijn
- peper
Notenbroodje
- 2 kaasbroodje, < recept
- 70 g roomboter
- 40 g walnoot, gehakt
- 25 g geraspte kaas
- takje platte peterselie
- ½ teentje knoflook
- snufje cayennepeper, naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Schil de asperges en snijd een stukje van de onderkant. Spoel ze schoon en kook ze in ruim water 5 minuten, groene asperges 3 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges in het hete water met de deksel op de pan nog 20 minuten garen, zo worden ze nooit te gaar en behouden ze het best hun geweldige smaak!
- Boen ondertussen de citroen schoon en trek met een zesteur krullen van de schil. Geen zesteur? Schil dan de citroenschil heel dun en snijd de schil aan dunne reepjes, zonder het wit dat is echt smerig bitter. Pers de citroen uit.
- Giet de asperges af en vang het kookvocht op in een maatbeker. Leg de asperges naast elkaar in een ondiepe schaal. Meng 150 ml van het kookvocht met citroensap, citroenschil, olijfolie en azijn. Giet deze dressing over de asperges en maal er wat peper over. Laat de asperges afgedekt 30 minuten marineren.
Notenbroodje bakken en grillen
- Bak ondertussen de kaasbroodjes. Of neem plakjes stokbrood of focaccia.Meng voor de notenkruidenboter de overige ingrediënten. Besmeer het kaasbroodje ermee en zet 3-4 minuten onder een hete grill.
Serveren
- Serveer de asperges in citroendressing lauwwarm met het notenbroodje, eet smakelijk en geniet ervan! Zalig als lunch of voorgerecht.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hallo Hans en Anna-Karina.
De verse asperges zijn er weer, dat wordt weer smullen
bedank voor de recepten. Komen er nog meer?
By the way, ben 6 kilo afgevallen. Liefs Ada Brussee.
Uiteraard, je kunt hier alle aspergerecepten vinden. Knap, die 6 kilo!