asperges met citroendressing

Asperges in citroendressing

Heerlijk ze zijn er weer: Asperges! Gewoon gekookt en dan met ei, gerookte zalm en botersaus, dat smaakt altijd goed. Dat recept is niet voor niets een asperge-klassieker. Maar probeer ook eens deze frisse asperges in citroendressing, met een lekker notenbroodje, om je vinger bij af te likken. Misschien word je ook wel fan, net als wij? Afhankelijk van het aantal asperges eet je het als bij-, voor-, of hoofdgerecht. Superslank gerecht want in totaal slechts 2 khd per portie. Laat je niet afschrikken door de tijden, 20 minuten en 30 minuten is wachttijd waarin je ondertussen de marinade maakt en de notenbroodjes.

asperges met citroendressingMoederdag
Asperges doen mij altijd denken aan mijn moeder. Steevast gaf ik haar in plaats van een bos bloemen een kilo asperges voor Moederdag. Geweldig vond ze dat, want ze kocht ze zelf bijna nooit terwijl ze er dol op was. Ze vond ze, zeker aan het begin van het seizoen, veel te duur! Als moeder van 10 kinderen verstond mijn moeder de kunst van het zichzelf wegcijferen iets té goed, helaas. Ik zou haar graag deze variant hebben voorgeschoteld, ben benieuwd of ze het had kunnen waarderen… Ik vermoed overigens dat mijn moeder haar asperges nooit anders heeft gegeten dan op de klassieke manier: met ei, ham, botersaus en een piepklein beetje peterselie. Van de schillen en ‘kontjes’ maakte ze soep natuurlijk, “weggooien is zonde”. En gelijk had ze, toch?

Advertisements

Schoonste groente
Een belangrijk pluspunt van asperges is dat er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze middelen worden pas na het oogstseizoen minimaal ingezet en komen niet direct in aanraking met de asperge. Mede daardoor staat dit heerlijke seizoensproduct in de top drie van de schoonste groente van Nederland volgens het aspergecentrum.

Notenbroodje
De notenkruidenboter maak je van zachte grasboter (70 gram), verse peterselie, teentje knoflook, snufje cayennepeper, geraspte kaas (25 gr.) en gehakte walnoten (40 gr.).
Besmeer een vezelbroodje of koolhydraatarm broodje, kaasbroodje of focaccia met de noten-kruidenboter en zet 3-4 minuten onder een hete grill. Reken per belegd broodje ongeveer 0,8 khd.

Zo maak je de asperges in citroendressing

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Asperges in citroendressing


asperges met citroendressing

Door Anna-Karina Geplaatst april 29, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 5 gr. pp incl. 1 notenbroodje (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 1 uur 10 minuten

Asperges met ei, zalm en botersaus, altijd lekker natuurlijk. Maar van deze frisse asperges in citroendressing, met een lekker notenbroodje ben ik ook fan!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Spoel en schil de asperges met een dunschiller en snijd en verwijder de eventueel houtige onderkanten. Spoel de asperges en doe ze in een pan met ruim water en kook 5 minuten. (Eventueel met alle afsnijdsels, voor een sterkere smaak en als je soep wilt maken, zie ook boven bij "Schoonste groente") Zet het vuur uit en laat de asperges in het hete water met de deksel op de pan nog 20 minuten garen, zo worden ze nooit te gaar.
  2. Boen ondertussen de citroen goed schoon en trek met een zesteur krullen van de citroenschil. Geen zesteur? Schil dan de citroenschil heel dun en snijd de schil aan dunne reepjes.
    Pers de citroen uit.
  3. Giet de asperges af en vang het kookvocht op. Leg de asperges naast elkaar in een ondiepe schaal. Meng 150 ml van het kookvocht met citroensap, citroenschil, olijfolie en azijn. Giet deze dressing over de asperges en maal er wat peper over. Laat de asperges afgedekt 30 minuten marineren.
    (Gebruik de rest van het kookvocht als basis voor soep, als je wilt.)
  4. Serveer de asperges lauwwarm met de notenbroodjes (zie onder), eet smakelijk en geniet ervan!
  5. Notenbroodje
    De notenkruidenboter maak je van zachte grasboter (70 gram), verse peterselie, teentje knoflook, snufje cayennepeper, geraspte kaas (25 gr.) en gehakte walnoten (40 gr.). Besmeer een kaasbroodje (of focaccia) met noten-kruidenboter en zet 3-4 minuten onder een hete grill. Reken per belegd kaasbroodje ongeveer 1,2 khd.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een reactie op “Asperges in citroendressing”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

158 Shares
Share145
Pin13
Tweet