asperges in citroendressing

Asperges in citroendressing

Heerlijk ze zijn er weer: Asperges! Gewoon gekookt en dan met ei, gerookte zalm en botersaus, dat smaakt altijd goed. Dat recept is niet voor niets een asperge-klassieker. Maar probeer ook eens deze frisse asperges in citroendressing, met een lekker notenbroodje, om je vinger bij af te likken. Misschien word je ook wel fan, net als wij? Afhankelijk van het aantal asperges eet je het als bij-, voor-, of hoofdgerecht. Superslank gerecht want in totaal slechts 2 khd per portie. Laat je niet afschrikken door de tijden, 20 minuten en 30 minuten is wachttijd waarin je ondertussen de marinade maakt en de notenbroodjes.

Moederdagasperges

Asperges doen mij altijd denken aan mijn moeder. Steevast gaf ik haar, in plaats van een bos bloemen. een kilo asperges voor Moederdag. Geweldig vond ze dat, want ze kocht ze zelf bijna nooit terwijl ze er toch dol op was. Ze vond ze, zeker aan het begin van het seizoen, veel te duur! Als moeder van 10 kinderen verstond mijn moeder de kunst van het zichzelf wegcijferen iets té goed, helaas. Ik zou haar graag deze variant hebben voorgeschoteld, ben benieuwd of ze het had kunnen waarderen… Ik vermoed overigens dat mijn moeder haar asperges nooit anders heeft gegeten dan op de klassieke manier: met ei, ham, botersaus en een piepklein beetje peterselie. Van de schillen en ‘kontjes’ maakte ze soep natuurlijk, “weggooien is zonde”. En gelijk had ze, toch?

Schoonste groente

Een belangrijk pluspunt van asperges is dat er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze middelen worden pas na het oogstseizoen minimaal ingezet en komen niet direct in aanraking met de asperge. Mede daardoor staat dit heerlijke seizoensproduct in de top drie van de schoonste groente van Nederland volgens het aspergecentrum.

Notenbroodje

De notenkruidenboter maak je van zachte grasboter (70 gram), verse peterselie, teentje knoflook, snufje cayennepeper, geraspte kaas (25 gr.) en gehakte walnoten (40 gr.).  Besmeer een vezelbroodje of koolhydraatarm broodje, kaasbroodje of focaccia met de noten-kruidenboter en zet 3-4 minuten onder een hete grill. Reken per belegd broodje ongeveer 0,8 khd.

asperges in citroendressing

asperges in citroendressing

Zo maak je de asperges in citroendressing

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

asperges in citroendressing

Asperges in citroendressing

door Anna-Karina van Denderen
Asperges met ei, zalm en botersaus, altijd lekker natuurlijk. Maar van deze frisse asperges in citroendressing, met een lekker notenbroodje ben ik ook een enorme fan!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Europees
Trefwoord: fornuisgerecht
Voorbereiden: 10 min
Koken: 10 min
Garen en marineren: 50 min
Totale tijd: 1 uur 10 min

Koolhydraten per hoeveelheid

3,8 gram koolhydraten per portie plus 0,8 khd voor een notenbroodje
Koolhydraten 4.6 g
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

Notenbroodje, zie onder

    Bereiden

    • Schil de asperges en snijd 2 cm van de onderkant. Spoel ze schoon en kook ze in ruim water 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges in het hete water met de deksel op de pan nog 20 minuten garen, zo worden ze nooit te gaar en behouden ze het best hun geweldige smaak!
    • Boen ondertussen de citroen schoon en trek met een zesteur krullen van de schil. Geen zesteur? Schil dan de citroenschil heel dun en snijd de schil aan dunne reepjes. Pers de citroen uit.
    • Giet de asperges af en vang het kookvocht op in een maatbeker. Leg de asperges naast elkaar in een ondiepe schaal. Meng 150 ml van het kookvocht met citroensap, citroenschil, olijfolie en azijn. Giet deze dressing over de asperges en maal er wat peper over. Laat de asperges afgedekt 30 minuten marineren.
    • Serveer de asperges lauwwarm met een notenbroodje (zie onder), eet smakelijk en geniet ervan!
    Notenbroodje
    • De notenkruidenboter maak je van zachte grasboter (70 g), verse peterselie, teentje knoflook, snufje cayennepeper, geraspte kaas (25 g) en gehakte walnoten (40 g).  Besmeer een stokbroodje, kaasbroodje of focaccia met de noten-kruidenboter en zet 3-4 minuten onder een hete grill. Reken per belegd broodje ongeveer 0,8 khd.

    © Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

    Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

    Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



     

    (Gezien 4 keer, 1 vandaag)

    Een reactie plaatsen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Een reactie op “Asperges in citroendressing”

    Ken je onze Facebook pagina al?

    Like