Het aspergeseizoen is steevast een inspirerende tijd voor Huize HAK*. Het witte goud hoort bij ons favoriete eten. We hebben ook al behoorlijk wat recepten met asperges online staan. Maar ik dacht dat ik er nog wel iets aan toe kon voegen, met toch weer een wat andere insteek. Deze heerlijke asperge quiches! Ze zijn ook nog eens hartstikke koolhydraatarm, met maar 1 gram koolhydraten per stuk. Na wat proberen kwam ik uit op een recept dat zowel recht doet aan de asperge, als aan het typische van quiche. Het werd dus romig, met duidelijk herkenbaar kaas aroma, sappige stukken asperge en een licht rokerige smaak van de zalm. Die zalm moet beslist niet de smaak van de asperge overnemen, daar zorgt het ei dan weer voor. Het geheel blijft subtiel en mild van karakter.
Onder de indruk
Ik at eigenlijk pas voor het eerst asperges rond mijn 22e jaar, bij mijn toenmalige vriendinnetje thuis. Het werd daar geserveerd op de manier die nu nog steeds het populairst is: met ei en gesmolten boter. Ik vond het lekker, maar was niet meteen heel erg onder de indruk. Misschien omdat ik liever niet van iets onder de indruk wilde zijn wat met de upper class werd geassocieerd. Ik was me er erg van bewust dat ik een arbeiderskind was. In ieder geval kon ik dat gevoel later makkelijk loslaten en ongegeneerd genieten van asperges, op welke manier dan ook klaar gemaakt (oké, dat klinkt wel heel stellig. Laten we zeggen, zoals ik asperges tot nu toe heb gegeten).
Twee verpakkingen
Aanleiding voor het maken van asperge quiches was het feit dat Anna-Karina en ik één verpakking van 500 gram asperges eigenlijk net te weinig vinden voor een mooie maaltijd, maar twee is weer net teveel. Dus dan blijven er nog wat asperges over, als we twee verpakkingen aanbreken. En dan wil je natuurlijk wel een heel ander soort gerecht kunnen presenteren dan hetgeen je één of twee dagen eerder op tafel zette. En omdat ze zo weinig koolhydraten bevatten zijn ze ook geweldig als lekkernij tussendoor, je hebt er immers 12…!
*HAK = Hans & Anna-Karina
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je asperge quiches
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Asperge quiches
Ook gebruikt
- Gewone muffinvurm met 12 holtes
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 300 g asperges, witte, maar groen kan ook
- 3 eieren
- 225 ml slagroom
- 100 g Parmezaanse kaas, 0 khd indien zelf geraspt
- handje platte peterselie, vers gehakt
- 100 g gerookte zalm
- peper en zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Schil de asperges, snijd ongeveer twee centimeter van de onderkant en kook ze 5 minuten in ruim water. Haal de asperges van de warmtebron en laat ze nog een kwartier in het hete water staan. Dan hebben ze de perfecte garing. Giet af en laat goed uitlekken in een zeef. Snijd de asperges in stukjes van 1 centimeter.
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een muffinblik in, of gebruik siliconen inzetvormpjes.
- Klop de eieren los met slagroom. Voeg ¾ van de kaas toe. Hak peterselie en snijd de zalm, roer beide door het eiermengsel. Voeg de aspergestukjes toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe het asperge-eiermengsel in 12 muffinvormpjes. Bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaan.
- Bak de asperge quiches 20 – 25 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn.
Variatie
- In plaats van zalm kun je natuurlijk ook uitstekend ham nemen. Of blokjes rookkaas. Wil je een extra ingrediënt? Gedroogde tomaat kan lekker zijn, verse tomaat kan maar is erg vochtig. Mocht je ze steviger willen voeg dan wat amandelmeel toe.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hi! Net gemaakt en ze zijn heerlijk vraagje, kan je ze ook bewaren voor een andere dag? Hoe kan je dit het beste doen? Koelkast? En hoe kan je ze het beste weer opwarmen dan? Magnetron of oven? Dank voor het antwoord!
Quiches met ei het best koel bewaren eventueel gewoon even in de oven. Magnetron ben ik geen fan van…
Gisteren gemaakt van wat asperges die ik over had. Ze zijn heerlijk!
Een maand geleden ondertussen voor mn verjaardag gemaakt.
Iedereen vond ze erg lekker! Voor herhaling vatbaar.
Jammer dat het aspergeseizoen zo snel voorbij is.
Bedankt voor het recept. Was weer eens iets anders.
Hilde
Het leuke is dat je ze ook uitstekend met groene asperges kunt maken, dus niet getreurd!
Ze zijn heerlijk! Wij wonen in een overvloed aan asperges (Limburg) en eten ze zeker 2 keer per week. Dit is een heerlijke aanvulling op onze asperge recepten.
Dat zou voor mij een van de redenen zijn om naar het zuiden te verhuizen! Bofkont!
Ik heb het eiermengsel gemaakt met 4 eieren, 500 gram asperges en 200 gram zalm en alles in een springvorm gedaan van 24 cm.
De quiche gegeten als hoofdmaaltijd. Het was heerlijk, samen met wat rucola.
Dit recept blijft er in!
Wat was dat lekker, we hadden nog wel een portie opgekund.
Je kunt dit ook met andere groente maken toch?
jazeker kan dat.
Ik ga dit morgen maken. Valt me wel op dat de asperges nooit in de quiche terecht komen in de beschrijving 😏. Gewoon door het eimengsel roeren?
Mijn heer Hans heeft ze erbij gezet! Succes!
Superrrrrlekker
Lekker idee, ik koop altijd buitenbeentjes van de Lidl, is 750 gram, voldoende voor met ons tweeeen.
Topidee, dat doen wij ook regelmatig.