Asperge quiches

Het aspergeseizoen is steevast een inspirerende tijd voor Huize HAK*. Het witte goud hoort bij ons favoriete eten. We hebben ook al behoorlijk wat recepten met asperges online staan. Maar ik dacht dat ik er nog wel iets aan toe kon voegen, met toch weer een wat andere insteek. Deze heerlijke asperge quiches! Ze zijn ook nog eens hartstikke koolhydraatarm, met maar 1 gram koolhydraten per stuk. Na wat proberen kwam ik uit op een recept dat zowel recht doet aan de asperge, als aan het typische van quiche. Het werd dus romig, met duidelijk herkenbaar kaas aroma, sappige stukken asperge en een licht rokerige smaak van de zalm. Die zalm moet beslist niet de smaak van de asperge overnemen, daar zorgt het ei dan weer voor. Het geheel blijft subtiel en mild van karakter.

Onder de indruk

Ik at eigenlijk pas voor het eerst asperges rond mijn 22e jaar, bij mijn toenmalige vriendinnetje thuis. Het werd daar geserveerd op de manier die nu nog steeds het populairst is: met ei en gesmolten boter. Ik vond het lekker, maar was niet meteen heel erg onder de indruk. Misschien omdat ik liever niet van iets onder de indruk wilde zijn wat met de upper class werd geassocieerd. Ik was me er erg van bewust dat ik een arbeiderskind was. In ieder geval kon ik dat gevoel later makkelijk loslaten en ongegeneerd genieten van asperges, op welke manier dan ook klaar gemaakt (oké, dat klinkt wel heel stellig. Laten we zeggen, zoals ik asperges tot nu toe heb gegeten).

Twee verpakkingen

Aanleiding voor het maken van asperge quiches was het feit dat Anna-Karina en ik één verpakking van 500 gram asperges eigenlijk net te weinig vinden voor een mooie maaltijd, maar twee is weer net teveel. Dus dan blijven er nog wat asperges over, als we twee verpakkingen aanbreken. En dan wil je natuurlijk wel een heel ander soort gerecht kunnen presenteren dan hetgeen je één of twee dagen eerder op tafel zette. En omdat ze zo weinig koolhydraten bevatten zijn ze ook geweldig als lekkernij tussendoor, je hebt er immers 12…!

*HAK = Hans & Anna-Karina


Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je asperge quiches

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Asperge quiches

Aanleiding voor het maken van asperge quiches was het feit dat Anna-Karina en ik één verpakking asperges eigenlijk altijd te weinig vinden voor een maaltijd, maar twee teveel. Dus we hielden asperges over, voor deze koolhydraatarme heerlijkheid!
4.91 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min

Ook gebruikt

  • Gewone muffinvurm met 12 holtes

Voedingswaarde

Per stuk
kcal 135.25 koolhydraten 1 geiwitten 6.99 gvetten 11.42 gvezels 0.52 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 quiches

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Schil de asperges, snijd ongeveer twee centimeter van de onderkant en kook ze 5 minuten in ruim water. Haal de asperges van de warmtebron en laat ze nog een kwartier in het hete water staan. Dan hebben ze de perfecte garing. Giet af en laat goed uitlekken in een zeef. Snijd de asperges in stukjes van 1 centimeter.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een muffinblik in, of gebruik siliconen inzetvormpjes.
  • Klop de eieren los met slagroom. Voeg ¾ van de kaas toe. Hak peterselie en snijd de zalm, roer beide door het eiermengsel. Voeg de aspergestukjes toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe het asperge-eiermengsel in 12 muffinvormpjes. Bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaan.
  • Bak de asperge quiches 20 – 25 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn.

Variatie

  • In plaats van zalm kun je natuurlijk ook uitstekend ham nemen. Of blokjes rookkaas. Wil je een extra ingrediënt? Gedroogde tomaat kan lekker zijn, verse tomaat kan maar is erg vochtig. Mocht je ze steviger willen voeg dan wat amandelmeel toe.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


15 gedachten over “Asperge quiches”

  1. Hi! Net gemaakt en ze zijn heerlijk vraagje, kan je ze ook bewaren voor een andere dag? Hoe kan je dit het beste doen? Koelkast? En hoe kan je ze het beste weer opwarmen dan? Magnetron of oven? Dank voor het antwoord!

  2. 5 sterren
    Een maand geleden ondertussen voor mn verjaardag gemaakt.
    Iedereen vond ze erg lekker! Voor herhaling vatbaar.
    Jammer dat het aspergeseizoen zo snel voorbij is.
    Bedankt voor het recept. Was weer eens iets anders.
    Hilde

  3. 5 sterren
    Ze zijn heerlijk! Wij wonen in een overvloed aan asperges (Limburg) en eten ze zeker 2 keer per week. Dit is een heerlijke aanvulling op onze asperge recepten.

  4. 5 sterren
    Ik heb het eiermengsel gemaakt met 4 eieren, 500 gram asperges en 200 gram zalm en alles in een springvorm gedaan van 24 cm.
    De quiche gegeten als hoofdmaaltijd. Het was heerlijk, samen met wat rucola.
    Dit recept blijft er in!

  5. 5 sterren
    Wat was dat lekker, we hadden nog wel een portie opgekund.
    Je kunt dit ook met andere groente maken toch?

  6. Ik ga dit morgen maken. Valt me wel op dat de asperges nooit in de quiche terecht komen in de beschrijving 😏. Gewoon door het eimengsel roeren?

  7. 5 sterren
    Lekker idee, ik koop altijd buitenbeentjes van de Lidl, is 750 gram, voldoende voor met ons tweeeen.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top