Asperge mosterdsoep met crème fraîche

asperge mosterdsoep

We maakten een heerlijke low carb asperge mosterdsoep. Onder een stralende winterzon en voorjaarstemperaturen zijn in Limburg weer vele hectares aspergebedden strak in het gelid klaar gelegd. Vervolgens zijn de bedden bedekt onder zwart  plastic om te zorgen dat het boven de grond opkomende ‘Witte Goud’ niet verkleurt en mooi wit blijft. De eerste asperges worden al medio maart gestoken. Het aspergeseizoen loopt traditiegetrouw 24 juni af. De witte asperges mogen vanaf dan niet meer beschikbaar zijn. De groene echter nog wel. Daarmee kun je dus jaarrond bijzonder smakelijke gerechten op tafel toveren. Deze asperge mosterdsoep bevat 3.75 gram koolhydraten per bordje.

Zaanse trots

We wonen inmiddels lang genoeg in Zaandam om te weten dat mosterdsoep een plaatselijke trots is. Je kunt het vaak genoeg op een menukaart vinden. En de 2.219.371 bezoekers per jaar van de Zaanse Schans* passeren vrijwel allemaal de mosterdmolen die een heerlijke milde grove mosterd produceert. De mosterd is in het hele land makkelijk verkrijgbaar, bovendien vriendelijk voor je portemonnee. Wij maakten deze asperge mosterdsoep met onze ‘eigen’ Zaanse natuurlijk!

Specerijen

Eigenlijk zijn het twee molens die op de Zaanse Schans zijn samengevoegd: bovenop specerijenpakhuis Indië’s Welvaren staat sinds 1955 molen De Huisman, maar ze stonden lange tijd naast elkaar aan het Blauwe Pad in Zaandam. Snuifmolen De Huisman uit 1786 en specerijenmolen Indië’s Welvaren uit 1908 moesten wijken voor stadsuitbreiding. Nu vormen de panden samen één eigentijds bedrijf in een oud jasje, met overal de geur van vers gemalen specerijen.

Geïnspireerd door deze ambachtelijke smaakmaker ontsproot het idee om het aromatische van de mosterd te combineren met de delicate smaak van groene asperges. Als verbinding tussen de smaken hebben we gekozen voor romige zuivel. Als je de asperge mosterdsoep extra feestelijk wilt maken, zonder dat je een koolhydratenboost krijgt, kun je er sneetjes pompoenpittenbrood met zalmplakjes bij serveren.

* Bezoekersaantallen top 5 attracties Nederland (2017)
1 Efteling 5.186.945
2 Lovers Canal Cruises 2.283.420
3 Van Gogh Museum 2.255.010
4 Zaanse Schans 2.219.371
5 Rijksmuseum Amsterdam 2.160.000


Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

asperge mosterdsoep

asperge mosterdsoep

Zo maak je de asperge mosterdsoep

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Asperge mosterdsoep met crème fraîche

asperge mosterdsoep
Door: van Deelen
We wonen inmiddels lang genoeg in Zaandam om te weten dat mosterdsoep een plaatselijke trots is. Wij voegen er graag groene asperges aan toe. Maak het af met een lepel crème fraîche en wat fijngesneden bosui. Smullen maar!
5 van 2 stemmen
Gang Lunch, Soep
Keuken Europees
Trefwoord soep
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 130 koolhydraten 3.75 geiwitten 3.3 gvetten 10.75 gvezels 2.23 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwijder 2 cm van de onderkant van de asperges en kook ze 6 minuten. Spoel ze koud af om het kookproces te stoppen. Snijd ⅓ van de onderkant af. Pureer die onderste stukjes. Snijd de rest van de asperges in éénhapsformaat.
  • Snipper de sjalotten en fruit ze in een klontje boter. Voeg de gepureerde asperges en de mosterd toe. Laat even op een laag vuur stoven.
  • Voeg de bouillon toe. Laat 5 minuten koken. Voeg de aspergestukjes toe en naar smaak peper.
  • Roer de crème fraîche even los en snijd de bosui in ringetjes.
  • Serveer met crème fraîche en bosui. Geef er pompoenpittenbrood met plakjes gerookte zalm bij.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top