asperge mosterdsoep

Asperge mosterdsoep met crème fraîche

Het aspergeseizoen loopt eind juni af. In 2018 is daarvoor de datum van 24 juni vastgesteld. De witte asperges mogen vanaf dan niet meer beschikbaar zijn. De groene echter nog wel. Daarmee kun je ook nog bijzonder smakelijke gerechten op tafel krijgen. Wat te denken van asperge mosterdsoep!

Zaanse trots

We wonen inmiddels lang genoeg in Zaandam om te weten dat mosterdsoep een plaatselijke trots is. Je kunt het vaak genoeg op een menukaart vinden. En de 2.219.371 bezoekers per jaar van de Zaanse Schans* passeren vrijwel allemaal de mosterdmolen die een heerlijke milde grove mosterd produceert. De mosterd is in het hele land makkelijk verkrijgbaar, bovendien vriendelijk voor je portemonnee. Met deze Zaanse mosterd kun je een heel mooie mosterdsoep maken, wij voegen er graag groene asperge aan toe.

asperge mosterdsoep
Specerijen

Eigenlijk zijn het twee molens die op de Zaanse Schans zijn samengevoegd: bovenop specerijenpakhuis Indië’s Welvaren staat sinds 1955 molen De Huisman, maar ze stonden lange tijd naast elkaar aan het Blauwe Pad in Zaandam. Snuifmolen De Huisman uit 1786 en specerijenmolen Indië’s Welvaren uit 1908 moesten wijken voor stadsuitbreiding. Nu vormen de panden samen één eigentijds bedrijf in een oud jasje, met overal de geur van vers gemalen specerijen.
Geïnspireerd door deze ambachtelijke smaakmaker ontsproot het idee om het aromatische van de mosterd te combineren met de delicate smaak van groene asperges. Als verbinding tussen de smaken hebben we gekozen voor romige zuivel. Als je het extra feestelijk wilt maken (zonder dat je een koolhydratenboost krijgt) kun je er sneetjes pompoenpittenbrood met zalmplakjes bij serveren.

asperge mosterdsoep

* Bezoekersaantallen top 5 attracties Nederland (2017)
1 Efteling 5.186.945
2 Lovers Canal Cruises 2.283.420
3 Van Gogh Museum 2.255.010
4 Zaanse Schans 2.219.371
5 Rijksmuseum Amsterdam 2.160.000

 

Ook lekker:

Zo maak je de asperge mosterdsoep

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Asperge mosterdsoep met crème fraîche


asperge mosterdsoep

Door Hans van Deelen Geplaatst juni 15, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 3,5 gr khd pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

We wonen inmiddels lang genoeg in Zaandam om te weten dat mosterdsoep een plaatselijke trots is. Wij voegen er graag groene asperges aan toe. Maak het af met een lepel crème fraîche en wat fijngesneden bosui. Smullen maar!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwijder 2 cm van de onderkant van de asperges en kook ze 6 minuten. Spoel ze koud af om het kookproces te stoppen. Snijd ⅓ van de onderkant af. Pureer die onderste stukjes. Snijd de rest van de asperges in éénhapsformaat.
  2. Snipper de sjalotten en fruit ze in een klontje boter. Voeg de gepureerde asperges en de mosterd toe. Laat even op een laag vuur stoven.
  3. Voeg de bouillon toe. Laat 5 minuten koken. Voeg de aspergestukjes toe en naar smaak peper.
  4. Roer de crème fraîche even los en snijd de bosui in ringetjes.
  5. Serveer met crème fraîche en bosui. Geef er pompoenpittenbrood met plakjes gerookte zalm bij.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties op “Asperge mosterdsoep met crème fraîche”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

219 Shares
Share85
Pin134
Tweet