Klassiek smullen maar toch anders in het kader van meimaand aspergemaand. Vandaag schotel ik jullie een bijzonder kostelijke variatie op het thema asperge met zalm en ei voor. Ik maakte een koud voorgerechtje van slechts 1 asperge met zalmtartaar en kruidendressing. Ja, eentje maar, omdat het moest passen in ons vijfgangen aspergemenu. Je kunt de hoeveelheid asperges natuurlijk gemakkelijk uitbreiden. In het recept voor een gewoon voorgerecht ben ik uitgegaan van 2 asperges per portie. Dan bevat het 2.1 gram koolhydraten per portie. Het gerechtje is makkelijk en snel te maken, eenvoudig alles voorbereiden en in de koelkast zetten. Vlak voor het opdienen alleen even de bordjes opmaken. Ideaal voor als je gasten krijgt!
Smaken en structuren
Op zich zijn de ingrediënten voor de asperge met zalmtartaar en kruidendressing heel klassiek en voor de hand liggend. Echter de zalmtartaar is ‘gegaard’ zoals bij cheviche met citroensap. Het zuur verandert de structuur van de proteïne in de vis. En het geeft daardoor een heel ander mondgevoel dan gewoon gerookte zalm of sashimi. De kruidendressing vult dat mooi aan en het eitje en de slagroom maken dat je elk hapje weer anders kunt samenstellen zodat je echt een heel mooi palet van verschillende structuren en smaken hebt, koninklijk smullen! En dat met slechts 2,1 gram koolhydraten per persoon.
Asperges
De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. Geen bewijzen dat ze daar ook al asperge met zalmtartaar kenden. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte). Alwaar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao. Ik heb gezocht naar een plaatje daarvan maar helaas niet gevonden… Dit stilleven van Erik Zwaga vond ik ook wel heel mooi!
Zuidoost-Nederland
Door de eeuwen heen heeft de asperge een lange weg bewandeld om uiteindelijk via Italië en Frankrijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. Allereerst in de buurt van Bergen op Zoom en de zandige duingebieden. De Nederlandse aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n honderd jaar oud. Na de Tweede Wereldoorlog is de aspergecultuur pas echt tot leven gekomen en wel in Noord-Limburg. Door de geschikte arme zandgronden en de beschikbaarheid van veel en goedkope arbeid in de vorm van voornamelijk grote Katholieke gezinnen, werd Zuidoost-Nederland het aspergegebied bij uitstek. Tegenwoordig is de asperge in elke Nederlandse provincie te vinden maar ligt het centrum nog steeds in Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant. Nederlandse asperges worden met veel passie geproduceerd zodat je kunt blijven genieten van dit heerlijke seizoensproduct!
(bron: Aspergecentrum)
Zo maak je deze asperge met zalmtartaar en kruidendressing
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Asperge met zalmtartaar en kruidendressing
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Kruidendressing
- dille, paar takjes
- handje kervel , vers of peterselie
- 10 ml olijfolie
- kneepje limoensap
- peper en zout
Zalmtartaar
- 75 g gerookte zalm
- 50 g zalm, vers
- kneepje citroensap
- olijfolie
Serveren
- slagroom, 2 toefjes ongezoet
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Kook het ei hard in 8 minuten en laat afkoelen in koud water.
- Schil de asperges en snijd 2 cm van de onderkant. Kook ze 5 minuten en laat 10 minuten met deksel op de pan in het hete water nagaren tot beetgaar. Als je van zachtere asperges wilt, laat je ze langer liggen. Spoel ze koud af en laat uitlekken.
Kruidendressing
- Hak voor de dressing de kruiden fijn en meng ze met olie en limoensap. Proef en breng verder op smaak met peper en zout. Optioneel een drupje zoetstof.
Zalmtartaar
- Snijd de gerookte en verse zalm klein en meng met citroensap, een klein scheutje olijfolie en breng op smaak met gemalen peper.
Serveren
- Pel en prak het ei. Snijd de asperges een stukje onder de kop recht af, de topjes zet je rechtop, dat staat gelijk al feestelijk. Een toef ongezoet slagroom erbij en maak de bordjes verder naar eigen fantasie op. Maal er tot slot peper uit de molen over.
- Feestelijk, klassiek en toch anders genieten!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet