Asperge met zalmtartaar en kruidendressing

asperge met zalmtartaar en kruidendressing

Klassiek smullen maar toch anders in het kader van meimaand aspergemaand. Vandaag schotel ik jullie een bijzonder kostelijke variatie op het thema asperge met zalm en ei voor. Ik maakte een koud voorgerechtje van slechts 1 asperge met zalmtartaar en kruidendressing omdat het moest passen in ons 5 gangen asperge menu. Je kunt de hoeveelheid asperges natuurlijk gemakkelijk uitbreiden. In het recept voor een gewoon voorgerecht ben ik uitgegaan van 2 asperges per portie. Het gerechtje is makkelijk en snel te maken, eenvoudig alles voorbereiden en in de koelkast zetten. Vlak voor het opdienen alleen even de bordjes opmaken. Ideaal voor als je gasten krijgt!

Smaken en structuren

Asperge stilleven - Erik Zwaga
Asperge stilleven – Erik Zwaga

Op zich zijn de ingrediënten voor de asperge met zalmtartaar en kruidendressing heel klassiek en voor de hand liggend. Echter de zalmtartaar is ‘gegaard’ zoals bij cheviche met citroensap. Het zuur verandert de structuur van de proteïne in de vis. En het geeft daardoor een heel ander mondgevoel dan gewoon gerookte zalm of sashimi. De kruidendressing vult dat mooi aan en het eitje en de slagroom maken dat je elk hapje weer anders kunt samenstellen zodat je echt een heel mooi palet van verschillende structuren en smaken hebt, koninklijk smullen! En dat met slechts 2,1 gram khd per persoon.

Asperges
De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao. Ik heb gezocht naar een plaatje daarvan maar helaas niet gevonden… Het stilleven van Erik Zwaga vond ik ook wel heel mooi!

Door de eeuwen heen heeft de asperge een lange weg bewandeld om uiteindelijk via Italië en Frankrijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. Allereerst in de buurt van Bergen op Zoom en de zandige duingebieden. De Nederlandse aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n honderd jaar oud. Na de Tweede Wereldoorlog is de aspergecultuur pas echt tot leven gekomen en wel in Noord-Limburg. Door de geschikte arme zandgronden en de beschikbaarheid van veel en goedkope arbeid in de vorm van voornamelijk grote Katholieke gezinnen, werd Zuidoost-Nederland het aspergegebied bij uitstek. Tegenwoordig is de asperge in elke Nederlandse provincie te vinden maar ligt het centrum nog steeds in Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant. Nederlandse asperges worden met veel passie geproduceerd zodat je kunt blijven genieten van dit heerlijke seizoensproduct!
(bron: Aspergecentrum)

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze asperge met zalmtartaar en kruidendressing

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Asperge met zalmtartaar en kruidendressing


asperge met zalmtartaar en kruidendressing

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst mei 11, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 2,1 gr. khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 31 minuten

Klassiek smullen maar toch anders, deze asperge met zalmtartaar en kruidendressing is een bijzonder kostelijke asperge variatie!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook een ei hard in ong. 7 -8 minuten. (reken een half ei per persoon als je dit gerecht als voorgerecht maakt) Spoel koud, pel het ei en bewaar onder water in de koeling.
  2. Schil de asperges en snijd 2 cm van de onderkant. Kook ze 5 minuten en laat 10 minuten met deksel op de pan in het hete water staan tot ze beetgaar zijn. Als je van wat zachtere asperges houdt, laat je ze langer liggen. Spoel koud af en laat goed uitlekken, bewaar koel.
  3. Ondertussen maak je de dressing. Hak daarvoor de kruiden fijn en meng ze met olie en limoensap. Proef en breng verder op smaak met peper en zout uit de molen. Optioneel een drupje zoetstof. Zet koel weg.
  4. Snijd beide soorten zalm klein en meng door elkaar. Voeg citroensap toe, een klein scheutje olijfolie en breng op smaak met gemalen peper. Meng goed en zet ook koel en afgedekt weg tot gebruik.
  5. SERVEREN: Prak het ei. Snijd de asperges een stukje onder de kop recht af, de topjes zet je rechtop, dat staat gelijk al feestelijk. Maak de bordjes verder naar eigen fantasie op, (ik vond mijn bordjes niet zo heel erg goed gelukt deze keer... ) als laatste wat peper uit de molen erover malen. Feestelijk, klassiek maar toch anders genieten!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

307 Shares
Share100
Pin207
Tweet