asperge lasagne met zalm

Asperge lasagne met zalm

Deze asperge lasagne met zalm is een prachtig subtiel gerecht met een lekker crunchy korstje. Alle alle ingrediënten komen uitstekend tot hun recht. Met uiteraard de asperge in de hoofdrol. De courgette gebruikten we rauw, dan blijft de smaak ervan lekker fris. 100 gram gerookte zalm is voldoende. Daardoor overheerst de zalm niet, maar zorgt voor precies voldoende pit. De room smeedt alle smaken tot één evenwichtig geheel.

Dikke asperges

Voor deze asperge lasagne met zalm kun je trouwens het beste asperges kopen van zo’n 2 centimeter dik en maximaal 25 centimeter lang. Je kunt dan de asperges halveren én in de lengte door midden snijden. Omdat je dan een vlakke kant hebt, is het makkelijker om te stapelen en je hebt meer stukjes zodat je voldoende lagen kunt maken! Bovendien is de smaakbalans (verhouding saus/courgette/asperge in 1 hap) ook beter.

Asperges, asperges en asperges!

Wij aten ieder de helft als hoofdgerecht, was teveel eigenlijk. Je kunt ook kleinere porties van de asperge lasagne met zalm serveren met een salade erbij of als voorgerechtje of lunch. Wij smullen zolang het aspergeseizoen nog niet voorbij is zo vaak als we kunnen van het ‘witte goud’. Natuurlijk op de klassieke manier met boter, ei en zalm. Maar een mens wil wel eens wat anders nietwaar? En voor de website verzinnen we sowieso elk jaar weer nieuwe aspergerecepten. 

Aspergemenu

Anna-Karina maakte eens een heel 5 gangen aspergemenu voor mijn verjaardag. Zeer genoeglijk, met als klap op de vuurpijl heel bijzonder asperge-ijs toe!  Het aspergeseizoen loopt trouwens van eind april tot aan Sint Jan op 24 juni. Het einde van het aspergeseizoen is overigens niet omdat er daarna geen asperges meer te oogsten zijn, maar omdat de stengels van de aspergeplant moeten doorgroeien om stikstof uit de lucht te halen. Daarna kan de plant zich herstellen voor het volgende -heerlijke- aspergeseizoen.

Variatie aspergerecepten

Lekker variëren staat bij ons hoog in het vaandel. Dat variëren is ons meer dan gelukt met deze asperge lasagne met zalm. Als je niet van zalm houdt, gebruik dan ham; of pittige kaas als je het vegetarisch wilt houden. Ben je wel dol op asperges? Op de website, en natuurlijk ook in onze boeken, staan allerlei lekkere en makkelijke aspergerecepten die je doen watertanden. Wat te denken van asperges met guacamole, van asperges in citroendressing, of van asperge met zalmtartaar? En dan hebben we het alleen nog maar over witte asperges. Als het om groene asperges gaat zijn er ook nog volop mogelijkheden!

asperge lasagne met zalm, rusten dan aansnijden

asperge lasagne met zalm, stevig bouwsel

Ook lekker:

Zo maak je asperge lasagne met zalm

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


asperge lasagne met zalm

Asperge lasagne met zalm

Asperge lasagne met zalm is een prachtig subtiel gerecht met een lekker korstje, waarin alle ingrediënten uitstekend tot hun recht komen. Met uiteraard de asperge in de hoofdrol.
4.5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Europees
Trefwoord: ovengerecht, seizoenen
Voorbereiden: 20 min
Koken: 40 min
Totale tijd: 1 uur

Koolhydraten - hoeveelheid

9 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 3 porties

Ingrediënten

Crunchlaag

Bereiden

  • Schil de asperges, halveer ze en kook ze 5 minuten. Haal daarna van de warmtebron en laat ze met het deksel erop nog 5 minuten nagaren tot ze beetgaar zijn. Giet ze af en laat even afkoelen. Snijd de halve asperges in de lengte doormidden.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (hete lucht oven 180 °C).
  • Schaaf de courgette in de lengte in dunne, lange plakken. Waarschijnlijk zul je niet alles gebruiken.
  • Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes.
  • Hak de peterselie grof.
  • Verwarm de roomkaas met de slagroom, bouillonpoeder, geraspte nootmuskaat en gehakte peterselie, tot de roomkaas is opgelost. Laat het niet koken. Voeg de zalm toe en warm even door. Proef en breng op smaak met wat peper. Iets verdunnen met water indien nodig.
  • Maak laagjes in een niet te grote ovenschaal (ca. 15 x 20 cm) Begin met een laag courgette, vervolgens een dun laagje saus, laagje zalm, dan een rijtje asperge, en dwars erop weer plakken courgette. Zo krijg je een stevig bouwsel. Herhaal en sluit af met een laag saus.
  • Meng het amandelmeel met de Parmezaanse kaas en peper en bestrooi de schotel ermee.
  • Bak de asperge lasagne met zalm 30 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de laatste 2 minuten onder de grill zodat het mooi goudgeel kleurt. Laat een paar minuten rusten. Snijd aan met een scherp mes en serveer onmiddellijk. Eet en geniet.
  • NB: het is normaal dat de groenten wat vocht loslaten, dat kun je niet echt voorkomen.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties op “Asperge lasagne met zalm”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

332 Shares
Share176
Pin156
Tweet