asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes

Asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes

In het kader van meimaand aspergemaand een nagerecht met asperges. Dit heerlijk romige asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes is de perfecte koolhydraatarme afsluiter van een vorstelijk aspergemenu. Het klinkt misschien wat vreemd ij van asperges? Maar het is echt heerlijk hoor dit zelfgemaakt asperge ijs.

Limburgs asperge ijs

Wie asperges zegt zegt Limburg. Ik had weleens asperge ijs gegeten in een Limburgs restaurantje, als afsluiter van een uitgebreid aspergemenu. Thuis had ik het nog niet gemaakt, nu ik toch zo’n prachtige ijsmachine heb kan ik leuk experimenteren met dit soort bijzondere ijsjes. Heb je zelf geen ijsmachine? Dan maak je dit ijs ook gewoon in je 3 sterren ijsvak of diepvries. Je moet het mengsel dan elk half uur helemaal goed doorroeren. Hoe vaker je roert, hoe mooier de structuur van het ijs wordt.

TIP voor perfect ijs

Bereid ijs liefst zo kort mogelijk van tevoren, bijvoorbeeld 3-4 uur voor het serveren, dan is het goed te scheppen. IJs dat langer in de vriezer heeft wordt harder en harder. Als het te hard is gestaan moet je het zeker een half uur van te voren uit de diepvries halen. Verdeel ijs wat je niet gelijk gebruikt in porties en vries het zo in, dat is makkelijker voor de volgende keer!

Eiwit over?

Ik ben benieuwd wie van jullie wel eens asperge ijs heeft gegeten? En of het recept dan lijkt op deze of dat je een heel andere variant hebt?  Je gebruikt voor dit asperge ijs vier eidooiers, dus je houdt het eiwit van de eieren over. Van 1 overgebleven eiwit maak je met amandelschaafsel 15 lekkere amandelkoekjes. Niet alleen voor bij het ijs maar ook als koekje zijn die geweldig!  Met de rest van het eiwit kun je leuke andere dingen doen, kijk in dit artikel wat precies.

asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes

 

asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes 

Zo maak je dit romige asperge ijs

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes

Asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes

Dit heerlijk romige asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes is de perfecte koolhydraatarme afsluiter van een vorstelijk aspergemenu. Het klinkt misschien wat vreemd ijs van asperges? Maar het is echt heerlijk hoor dit zelfgemaakt asperge ijs.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert
Keuken: Europees
Trefwoord: ijs, knutselen in de keuken
Voorbereiden: 10 min
Koken: 20 min
Koelen en vriezen: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

± 3 gram koolhydraten pp, afhankelijk van grootte
Uit recept: 500 ml ijs

Ingrediënten

IJs
Garnering

Bereiden

IJS MAKEN
  • Schil de asperges en snijd ze in stukken. Kook de asperges samen met de vanille in de slagroom, met een deksel op de pan. Kook ze helemaal gaar en zacht. Voeg eventueel een klein scheutje water toe. Je krijgt dan minder romig ijs, maar meer sorbetijs-achtiger.
  • Pureer de asperges met de room in een keukenmachine (geen staafmixer) en wrijf de aspergemassa met een lepel door een fijne zeef. Je houd dus een aspergeroom over, de vezels gooi je weg.
  • Klop de eidooiers op met zoetstof en giet al roerende de warme aspergeroom erbij. Verwarm de massa op een laag vuurt en laat lichtjes binden, blijf roeren. Niet laten koken! Laat deze asperge ijsbasis helemaal afkoelen. Proef nog even of het zoet genoeg is. Draai er ijs van volgens de gebruiksaanwijzing van jouw machine. Of zet 2-3 uur in de diepvries en roer elk half uur de ijskristallen goed door met een vork. Verdeel het ijs in porties als je een deel later gaat gebruiken.
AMANDELKOEKJES MAKEN
  • Volg de beschrijving voor deze amandelkoekjes, ik heb de chocola achterwege gelaten.
SERVEREN
  • Als het ijs lang in de vriezer heeft gestaan is het keihard geworden, haal het 20-30 minuten voor het serveren uit de diepvries.
  • Schep het ijs op een bordje of in een glas en serveer er wat frambozen bij. Strooi er een snufje cacaopoeder op en steek er een amandelkoekje in. En nu genieten!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

37 Shares
Share10
Pin27
Tweet