asperge ijs

Asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes

In het kader van meimaand aspergemaand vind ik dit heerlijk romige asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes helemaal uitstekend passen als afsluiter. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het is echt heel bijzonder zo’n heerlijk zelfgemaakt asperge ijs. Ik ben benieuwd wie van jullie wel eens asperge ijs heeft gegeten? Bijzonder toch?

 

Limburgs asperge ijs

Wie asperges zegt zegt Limburg. Ik had weleens asperge ijs gegeten in een Limburgs restaurantje, als afsluiter van een uitgebreid aspergemenu. Thuis had ik het nog niet gemaakt, nu ik toch zo’n prachtige ijsmachine heb kan ik leuk experimenteren met dit soort bijzondere ijsjes. Heb je zelf geen ijsmachine? Dan maak je dit ijs ook gewoon in je 3 sterren ijsvak of diepvries. Je moet het mengsel dan elk half uur helemaal goed doorroeren. Hoe vaker je roert, hoe mooier de structuur van het ijs wordt.

TIP voor perfect ijs

Bereid ijs liefst zo kort mogelijk van tevoren, bijvoorbeeld 3-4 uur voor het serveren, dan is het goed te scheppen. IJs dat langer in de vriezer heeft wordt harder en harder. Als het te hard is gestaan moet je het zeker een half uur van te voren uit de diepvries halen. Verdeel ijs wat je niet gelijk gebruikt in porties en vries het zo in, dat is makkelijker voor de volgende keer!

Eiwit over?

Je gebruikt voor dit asperge ijs vier eigelen, dus je houdt het eiwit van de eieren over. Van 1 overgebleven eiwit maak je met de amandelschilfers 15 lekkere amandelkoekjes voor o.a. bij het ijs. Met de rest van het eiwit kun je leuke andere dingen doen, kijk in dit artikel wat precies.

asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes

Klik voor vergrotingen

Zo maak je dit romige asperge ijs

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes

asperge ijs

Door Anna-Karina Geplaatst mei 28, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: ruim een 500 ml ijs
  • Koolhydraten: ca. 3 gr. pp, deze even zelf berekenen a.u.b. (ruim een 500 ml ijs uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 3 uren 30 minuten

In het kader van meimaand aspergemaand vind ik dit heerlijk romige asperge ijs met frambozen en amandelkoekjes helemaal uitstekend passen als afsluiter.

Ingrediënten

Bereiding

  1. IJS MAKEN
    Schil de asperges en snijd ze in stukken. Kook de asperges -en als je wilt de schillen ook- in een pan met deksel in de slagroom samen met vanille. Kook ze helemaal gaar en zacht. Voeg eventueel een klein scheutje water toe. Je krijgt dan meer een sorbetijs substantie en minder romig.
    Pureer de asperges met de room in een keukenmachine en wrijf de aspergemassa met een lepel door een fijne zeef. Je houd dus een aspergeroom over, de vezels gooi je weg.

    Klop de eigelen op met zoetstof en giet de warme aspergeroom erbij terwijl je roert om directe stolling te voorkomen. Zet de massa op een laag vuurtje en laat lichtjes binden terwijl je goed blijft roeren. Niet laten koken! Laat deze asperge ijs basis goed afkoelen. Proef nog even of je het zoet genoeg vindt voordat je er ijs van maakt. Draai er ijs van volgens de gebruiksaanwijzing van jouw machine. Of zet 2-3 uur in de diepvries en roer elk half uur de ijskristallen goed door met een vork. Verdeel het ijs in porties als je een deel later gaat gebruiken.
  2. AMANDELKOEKJES MAKEN
    Volg de beschrijving voor deze amandelkoekjes, ik heb de chocola achterwege gelaten.
  3. SERVEREN
    Als het ijs lang in de vriezer heeft gestaan haat het hard worden, haal het er dan op tijd uit, zodat het weer te scheppen is! Reken op een half uu, afhankelijk van je portiegrootte.
    Schep het ijs op een bordje of in een glas en serveer er wat framboosjes bij, strooi er een klein beetje cacaopoeder op en steek er een amandelkoekje in. En nu genieten!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

27 Shares
Share10
Pin17
Tweet