artisjokken met drie sausjes

Artisjokken

Je houdt ervan of niet. Als je het niet kent, probeer het dan op z’n minst eens te eten. Zo leuk, en eens moet de eerste keer zijn, ook voor artisjokken smullen. Voor velen is de eerste keer een hele belevenis. Ook kinderen vinden artisjokken eten meestal een leuk en spannend klusje. Want eerlijk is eerlijk, het is ook een beetje raar eten eigenlijk. Opeens ligt er een stugge uit de kluiten gewassen bloemknop op je bord,  die je vervolgens met je blote handen te lijf moet. En als klap op de vuurpijl nog lekker ruim mag dippen in diverse zalige sausjes. Raar is leuk! Gewoon dat is zo saai… Keer ’t om, geef de boel een draai (Klein Orkest).

Koolhydraten berekenen eetbare delen artisjok

Ik heb de artisjokken gekookt gewogen voor het eten en na het eten. Zo wist ik precies hoeveel we ervan hebben gegeten: per portie 120 gram. Volgens NEVO bevat artisjok uit blik/glas (eetbare delen) per 100 gram 27 kcal, koolhydraten 1.5 g, eiwitten 2.1 g, vetten 0.4 g, vezels 0 g. Zo doende durf ik er nog wel een paar lekkere sausjes bij te serveren. Inclusief de sausjes bevat het gerecht 4.1 gram koolhydraten per 1 artisjok. Wij hielden over van de sausjes, dus… Als iemand een duidelijker verhaal heeft dan hoor ik het graag.

Artisjokken met sausjes eten!

Tja… nu ligt dat ding op je bord en en hoe nu verder? Je eet van artisjokken alleen het zachte deel onderaan elk blad en het hart. Begin met de blaadjes: Trek vervolgens aan de onderkant een buitenste blad van de artisjok los. Daarna doop je het onderkantje in de vinaigrette of saus. Tot slot zuig/schraap met je tanden het zachte deel tegelijk met de saus eraf. Herhaal dit, blaadje voor blaadje, totdat je het middelste deel hebt bereikt.  Dan snijd of pluk je het harige deel (het hooi) eraf.  Ga door tot je helemaal aan het hart zit, dat ziet er grijs uit. Welnu, dát is het lekkerste deel van artisjokken! Dat deel stoppen ze in potjes voor op je pizza… Oké gebruik je bestek om het hart in stukjes te snijden en met wat sausje(s) op te eten. Lekker of lekker?

Suggesties voor drie lekkere artisjok sausjes staan bij het recept in aparte vakjes, een vinaigrette, aïoli en een guacamole. De sausjes kan je uiteraard ook gewoon als dipsaus bij een lekker focaccia broodje serveren, heerlijk bij de borrel op je terras als de zon schijnt of binnen bij de ‘kachel’, altijd goed.

Wanneer in het seizoen?

De artisjok komt van oorsprong uit Perzië en Turkije en is hier wel het hele jaar door verkrijgbaar. Maar als je met het seizoen rekening houdt, kun je ze het best tussen mei tot en met november uit Frankrijk eten. Buiten deze periode komen ze van verder: uit Egypte en Spanje. Artisjok wordt ook op -zeer- kleine schaal in Nederland geteeld.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo kook je de artisjokken met sausjes

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Artisjokken met drie sausjes

artisjokken met drie sausjes
Door: Anna-Karina van Denderen
Je houdt ervan of niet. Als je het niet kent, probeer het dan op z’n minst eens te eten. Zo leuk en superlekker! Eens moet de eerste keer zijn, ook voor artisjokken met sausjes eten. Voor velen is die eerste keer een hele belevenis.
4.8 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 20 min
Sausjes maken 20 min
Totale tijd 45 min

Voedingswaarde

Per stuk inclusief alle sausjes
calorieën 484.4 kcalkoolhydraten 4.1 geiwitten 4.8 gvetten 48.1 gvezels 2.85 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

  • 240 g artisjokken - 2 stuks, wij aten 120 g pp netto artisjok op, zie de tekst
  • ½ citroen - (of azijn)
  • snufje zout

Drie sausjes

    1. Vinaigrette

    2. Aïoli

    Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

    Bereiden
     

    • Snijd de steel van de artisjokken af en knip eventuele bruine puntjes van de bladeren af. Wrijf het snijvlak even in met een partje citroen.
    • Kook de artisjokken ondersteboven in een pan met ruim water met wat citroensap en een beetje zout gaar (20-35 minuten helemaal afhankelijk van de grootte). Als je een blaadje redelijk makkelijk los kunt trekken is de artisjok gaar. Giet af en laat de artisjokken ondersteboven uitlekken.

    SAUSJES MAKEN

      Vinaigrette

      • Een mooie simpele kruidenvinaigrette laat de artisjok goed uitkomen.
      • Klop het snufje zout met azijn, mosterd en extra vierge olijfolie tot er een lichtgebonden vinaigrette ontstaat. Snijd wat bieslook en peterselie fijn en meng die door de vinaigrette. Proef en breng op smaak met peper.

      Aïoli

      • Aïoli is knoflookmayonaise. Ik neem de mayonaise van AH excellent, 0 khd, als basis.
      • Roer de mayonaise met extra vierge olijfolie, mosterd, geperste knoflook door elkaar en breng op smaak met een vleugje citroenrasp, peper en zout.

      Guacamole

      • Als we er maar één sausje bij eten dan in elk geval deze, dit is stiekem mijn favoriet om bij de artisjok te eten.
      • Prak de avocado met Griekse yoghurt (of zure room). Voeg een paar drupjes citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Voor een meer aangeklede versie doe je er stukjes ui, tomaat, rode peper en een teentje knoflook door.

      Serveren

      • Serveer de artisjokken met de verschillende sausjes centraal opgesteld, zodat iedereen zijn favoriete sausje kan dippen.
      • Verzamel de blaadjes mooi op de buitenrand van je bord of zet een (grote) schaal op tafel waar alle afvalblaadjes in kunnen.
      • Tips voor erbij: een lekkere salade van rucola of veldsla of gestoofde babyleafs. Of maak een tapas tafel met garnalen, tonijntapenade, olijven, kaas met een focaccia broodje erbij.

      © Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

      Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


      Onze 3 bestsellende kookboeken!

      Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

      Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
      Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
      Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

      Kookboek bestellen?

      Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

      Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

      Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

      Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


      Abonneer
      Laat het weten als er
      guest

      Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

      3 Reacties
      Inline feedbacks
      Bekijk alle reacties
      Scroll naar top