artisjokken

Artisjokken

Eens moet de eerste keer zijn, ook voor artisjokken smullen. Voor velen is dat een hele belevenis. Ook kinderen vinden artisjokken eten een leuk en spannend klusje, het is ook een beetje raar eten laten we eerlijk zijn. Zo’n stugge uit de kluiten gewassen bloemknop op je bord die je met je blote handen te lijf moet en lekker mag dippen in lekkere sausjes. Raar is leuk!

Koolhydraten
Een aantal Nederlandse tellers geeft de waarde 9,5 gram khd per 100 gram voor ‘rauwe artisjok’, dat is inclusief de vezels denk ik. Maar dan nog… wie eet ze rauw? Ik heb ze gekookt gewogen voor en na het eten. Netto at ik 120 gram artisjok (117 eigenlijk). Op een Amerikaanse website vond ik netto waarden die ik omrekende naar Nederlandse gewichten. 85 gram uitlekgewicht artisjokharten uit een potje: 3 gram netto khd + 7 gram vezels. Gekookte hele artisjok per 120 gram: 4 gram netto + 10 gram vezels. Daar durf ik nog wel een paar lekkere sausjes bij te serveren. Als iemand een duidelijker verhaal heeft dan hoor ik het graag, ik reken 4 gr. khd per artisjok exclusief de sausjes.

Artisjokken eten
Ja… nu ligt dat op je bord en en hoe en wat eet je dan? Je eet van artisjokken alleen het zachte deel onderaan elk blad en het hart. Begin met de blaadjes: Trek aan de onderkant een buitenste blad van de artisjok los, doop dat in de vinaigrette of saus en zuig/schraap met je tanden het zachte deel tegelijk met de saus eraf. ? Dit vinden de kinderen meestal heel leuk! Ga zo, blaadje voor blaadje verder tot je het middelste deel hebt bereikt.  Als je alle blaadjes eraf hebt gegeten snijd of pluk je het harige deel (het hooi) er horizontaal af tot je aan het hart zit, dat ziet er grijs uit en dat is het lekkerste deel van artisjokken! Dat deel stoppen ze in potjes voor op je pizza… Oké gebruik je bestek om het hart in stukjes te snijden en met wat sausje(s) op te eten. Suggesties voor drie lekkere sausjes staan bij het recept in aparte vakjes, een vinaigrette, aioli en een guacamole. 
De sausjes kan je uiteraard ook gewoon als dipsaus bij een lekker focaccia broodje serveren, heerlijk bij de borrel op je terras als de zon schijnt of binnen bij de ‘kachel’, altijd goed.

Zo kook je de artisjokken

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Artisjokken


artisjokken

Door Anna-Karina Geplaatst mei 5, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 2
  • Koolhydraten: 4 khd per stuk zonder sausjes (2 uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Klaar in: 45 minuten

Eens moet de eerste keer zijn, ook voor artisjokken smullen. Voor velen is dat een hele belevenis. Ook kinderen vinden artisjokken …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de steel van de artisjokken af en knip eventuele bruine puntjes van de bladeren af. Wrijf het snijvlak even in met een partje citroen. Kook de artisjokken ondersteboven in een pan met ruim water met wat citroensap en een beetje zout in ongeveer 20-35 minuten gaar. Als je een blaadje redelijk makkelijk los kunt trekken is de artisjok gaar. Giet af boven een vergiet en laat ondersteboven uitlekken.
  2. Serveer elke artisjok op een eigen bordje met een kommetje saus of zet de verschillende sausjes in het midden en zodat iedereen zijn favoriete sausje kan dippen. De sausjes staan hieronder. Verzamel de blaadjes mooi op de buitenrand van je bord of zet een (grote) schaal op tafel waar alle afvalblaadjes in kunnen.
  3. Tips voor erbij: een lekkere salade van rucola of veldsla of gestoofde babyleafs. Of maak een soort tapas tafel met garnalen, tonijntapenade, olijven, kaas met een focaccia broodje erbij.
  4. SAUSJES
  5. Vinaigrette
    Een mooie simpele kruidenvinaigrette laat de artisjok goed uitkomen.
    MAKEN: Los een snufje zout op in 1 eetlepel azijn en voeg 1 tl mosterd en 2 eetlepels extra vierge olijfolie toe. Klop goed door tot er een lichtgebonden vinaigrette ontstaat. Snijd wat bieslook en peterselie fijn. Meng de kruiden door de vinaigrette, proef en breng op smaak met peper en zo nodig wat zout.
  6. Luie Aioli
    Aioli of knoflookmayonaise kan je helemaal vanaf de basis zelf maken. Dan maak je eerst zelf mayonaise met eidooier en olie maar eerlijk gezegd ben ik daar nu te lui voor. Ik neem de mayo van AH excellent die is heerlijk als basis voor deze aioli en bevat ook nog eens 0 khd.
    MAKEN: Roer 3 el mayonaise, 1 eetlepels extra vierge olijfolie, 1 tl mosterd, 1 teen knoflook (meer of minder, afhankelijk van je geoefendheid) door elkaar en breng op smaak met zeste (schil) van een biologische citroen (ik had alleen limoen in huis...) Gebruik een zesteur of doe het met de hand. Breng op smaak met peper& zout uit de molen.
  7. Guacamole
    Als we er 1 sausje bij eten dan in elk geval deze, dit is stiekem mijn favoriet om bij de artisjok te eten.
    MAKEN: prak 1 rijpe avocado met 1,5 eetlepel yoghurt of zure room. Voeg een paar drupjes citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Voor een meer aangeklede versie doe je er stukjes ui, tomaat, rode peper en een teentje knoflook door.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Artisjokken”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

150 Shares
Share46
Pin104
Tweet