artisjokken met drie sausjes

Artisjokken

Je houdt ervan of niet. Als je het niet kent, probeer het dan op z’n minst eens te eten. Zo leuk, en eens moet de eerste keer zijn, ook voor artisjokken smullen. Voor velen is de eerste keer een hele belevenis. Ook kinderen vinden artisjokken eten meestal een leuk en spannend klusje. Want eerlijk is eerlijk, het is ook een beetje raar eten eigenlijk. Opeens ligt er een stugge uit de kluiten gewassen bloemknop op je bord,  die je vervolgens met je blote handen te lijf moet. En als klap op de vuurpijl nog lekker ruim mag dippen in diverse zalige sausjes. Raar is leuk! Gewoon dat is zo saai… Keer ‘t om, geef de boel een draai (Klein Orkest).

Koolhydraten

Een aantal Nederlandse tellers geeft voor de artisjokken een waarde van 9,5 gram khd per 100 gram voor ‘rauwe artisjok’. Maar ik vrees dat dat inclusief de vezels is. Maar dan nog… wie eet ze rauw? Ik heb ze gekookt gewogen voor en na het eten. Netto at ik 120 gram artisjok (117 eigenlijk). Op een Amerikaanse website vond ik netto waarden die ik omrekende naar Nederlandse gewichten. 85 gram uitlekgewicht artisjokharten uit een potje: 3 gram netto khd + 7 gram vezels. Gekookte hele artisjok per 120 gram: 4 gram netto + 10 gram vezels. Daar durf ik nog wel een paar lekkere sausjes bij te serveren. Als iemand een duidelijker verhaal heeft dan hoor ik het graag, ik reken 4 gram koolhydraten per artisjok exclusief de sausjes.

Artisjokken met sausjes eten!

Tja… nu ligt dat ding op je bord en en hoe nu verder? Je eet van artisjokken alleen het zachte deel onderaan elk blad en het hart. Begin met de blaadjes: Trek vervolgens aan de onderkant een buitenste blad van de artisjok los. Daarna doop je het onderkantje in de vinaigrette of saus. Tot slot zuig/schraap met je tanden het zachte deel tegelijk met de saus eraf. Herhaal dit, blaadje voor blaadje, totdat je het middelste deel hebt bereikt.  Dan snijd of pluk je het harige deel (het hooi) eraf.  Ga door tot je helemaal aan het hart zit, dat ziet er grijs uit. Welnu, dát is het lekkerste deel van artisjokken! Dat deel stoppen ze in potjes voor op je pizza… Oké gebruik je bestek om het hart in stukjes te snijden en met wat sausje(s) op te eten. Lekker of lekker?

Suggesties voor drie lekkere artisjok sausjes staan bij het recept in aparte vakjes, een vinaigrette, aioli en een guacamole. De sausjes kan je uiteraard ook gewoon als dipsaus bij een lekker focaccia broodje serveren, heerlijk bij de borrel op je terras als de zon schijnt of binnen bij de ‘kachel’, altijd goed.

Wanneer in het seizoen?

De artisjok komt van oorsprong uit Perzië en Turkije en is hier wel het hele jaar door verkrijgbaar. Maar als je met het seizoen rekening houdt, kun je ze het best tussen mei tot en met november uit Frankrijk eten. Buiten deze periode komen ze van verder: uit Egypte en Spanje. Artisjok wordt ook op -zeer- kleine schaal in Nederland geteeld.

Zo kook je de artisjokken met sausjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

artisjokken met drie sausjes

Artisjokken met drie sausjes

Je houdt ervan of niet. Als je het niet kent, probeer het dan op z’n minst eens te eten. Zo leuk en superlekker! Eens moet de eerste keer zijn, ook voor artisjokken met sausjes eten. Voor velen is die eerste keer een hele belevenis.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: knutselen in de keuken
Voorbereiden: 5 min
Koken: 20 min
Sausjes maken: 20 min
Totale tijd: 45 min

Koolhydraten - hoeveelheid

5 gram koolhydraten per stuk met sausjes
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

Drie sausjes, zie onder

    Bereiden

    • Snijd de steel van de artisjokken af en knip eventuele bruine puntjes van de bladeren af. Wrijf het snijvlak even in met een partje citroen.
    • Kook de artisjokken ondersteboven in een pan met ruim water met wat citroensap en een beetje zout gaar (20-35 minuten helemaal afhankelijk van de grootte). Als je een blaadje redelijk makkelijk los kunt trekken is de artisjok gaar. Giet af en laat de artisjokken ondersteboven uitlekken.
    SAUSJES
      Vinaigrette
      • Een mooie simpele kruidenvinaigrette laat de artisjok goed uitkomen.
      • Klop een snufje zout met 1 el azijn, 1 tl mosterd en 2 el extra vierge olijfolie tot er een lichtgebonden vinaigrette ontstaat. Snijd wat bieslook en peterselie fijn en meng die door de vinaigrette. Proef en breng op smaak met peper.
      Aïoli
      • Aïoli is knoflookmayonaise. Ik neem de mayonaise van AH excellent, 0 khd, als basis.
      • Roer 3 el mayonaise met 1 el extra vierge olijfolie, 1 tl mosterd, 1 teen knoflook door elkaar en breng op smaak citroenrasp. Breng op smaak met peper en zout.
      Guacamole
      • Als we er maar één sausje bij eten dan in elk geval deze, dit is stiekem mijn favoriet om bij de artisjok te eten.
      • Prak 1 rijpe avocado met 1,5 eetlepel yoghurt of zure room. Voeg een paar drupjes citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Voor een meer aangeklede versie doe je er stukjes ui, tomaat, rode peper en een teentje knoflook door.
      Serveren
      • Serveer de artisjokken met de verschillende sausjes centraal opgesteld, zodat iedereen zijn favoriete sausje kan dippen.
      • Verzamel de blaadjes mooi op de buitenrand van je bord of zet een (grote) schaal op tafel waar alle afvalblaadjes in kunnen.
      • Tips voor erbij: een lekkere salade van rucola of veldsla of gestoofde babyleafs. Of maak een tapas tafel met garnalen, tonijntapenade, olijven, kaas met een focaccia broodje erbij.

      © Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

      Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


      Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

      Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

      Een reactie plaatsen

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

      3 reacties op “Artisjokken”

      Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

       

      151 Shares
      Share47
      Pin104
      Tweet