Je houdt ervan of niet. Als je het niet kent, probeer het dan op z’n minst eens te eten. Zo leuk, en eens moet de eerste keer zijn, ook voor artisjokken smullen. Voor velen is de eerste keer een hele belevenis. Ook kinderen vinden artisjokken eten meestal een leuk en spannend klusje. Want eerlijk is eerlijk, het is ook een beetje raar eten eigenlijk. Opeens ligt er een stugge uit de kluiten gewassen bloemknop op je bord, die je vervolgens met je blote handen te lijf moet. En als klap op de vuurpijl nog lekker ruim mag dippen in diverse zalige sausjes. Raar is leuk! Gewoon dat is zo saai… Keer ’t om, geef de boel een draai (Klein Orkest).
Koolhydraten berekenen eetbare delen artisjok
Ik heb de artisjokken gekookt gewogen voor het eten en na het eten. Zo wist ik precies hoeveel we ervan hebben gegeten: per portie 120 gram. Volgens NEVO bevat artisjok uit blik/glas (eetbare delen) per 100 gram 27 kcal, koolhydraten 1.5 g, eiwitten 2.1 g, vetten 0.4 g, vezels 0 g. Zo doende durf ik er nog wel een paar lekkere sausjes bij te serveren. Inclusief de sausjes bevat het gerecht 4.1 gram koolhydraten per 1 artisjok. Wij hielden over van de sausjes, dus… Als iemand een duidelijker verhaal heeft dan hoor ik het graag.
Artisjokken met sausjes eten!
Tja… nu ligt dat ding op je bord en en hoe nu verder? Je eet van artisjokken alleen het zachte deel onderaan elk blad en het hart. Begin met de blaadjes: Trek vervolgens aan de onderkant een buitenste blad van de artisjok los. Daarna doop je het onderkantje in de vinaigrette of saus. Tot slot zuig/schraap met je tanden het zachte deel tegelijk met de saus eraf. Herhaal dit, blaadje voor blaadje, totdat je het middelste deel hebt bereikt. Dan snijd of pluk je het harige deel (het hooi) eraf. Ga door tot je helemaal aan het hart zit, dat ziet er grijs uit. Welnu, dát is het lekkerste deel van artisjokken! Dat deel stoppen ze in potjes voor op je pizza… Oké gebruik je bestek om het hart in stukjes te snijden en met wat sausje(s) op te eten. Lekker of lekker?
Suggesties voor drie lekkere artisjok sausjes staan bij het recept in aparte vakjes, een vinaigrette, aïoli en een guacamole. De sausjes kan je uiteraard ook gewoon als dipsaus bij een lekker focaccia broodje serveren, heerlijk bij de borrel op je terras als de zon schijnt of binnen bij de ‘kachel’, altijd goed.
Wanneer in het seizoen?
De artisjok komt van oorsprong uit Perzië en Turkije en is hier wel het hele jaar door verkrijgbaar. Maar als je met het seizoen rekening houdt, kun je ze het best tussen mei tot en met november uit Frankrijk eten. Buiten deze periode komen ze van verder: uit Egypte en Spanje. Artisjok wordt ook op -zeer- kleine schaal in Nederland geteeld.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo kook je de artisjokken met sausjes
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Artisjokken met drie sausjes
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 240 g artisjokken, 2 stuks, wij aten 120 g pp netto artisjok op, zie de tekst
- ½ citroen, (of azijn)
- snufje zout
Drie sausjes
1. Vinaigrette
- snufje zout
- 1 el azijn
- 1 tl Zaanse mosterd
- 2 el olijfolie, goede
- bieslook
- platte peterselie
- peper
2. Aïoli
- 3 el mayonaise
- 1 el olijfolie, goede
- 1 tl Zaanse mosterd
- 1 teentje knoflook
- vleugje citroenrasp
- peper en zout
3. Guacamole
- 1 avocado
- 1½ el Griekse yoghurt
- kneepje citroensap
- peper en zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de steel van de artisjokken af en knip eventuele bruine puntjes van de bladeren af. Wrijf het snijvlak even in met een partje citroen.
- Kook de artisjokken ondersteboven in een pan met ruim water met wat citroensap en een beetje zout gaar (20-35 minuten helemaal afhankelijk van de grootte). Als je een blaadje redelijk makkelijk los kunt trekken is de artisjok gaar. Giet af en laat de artisjokken ondersteboven uitlekken.
SAUSJES MAKEN
Vinaigrette
- Een mooie simpele kruidenvinaigrette laat de artisjok goed uitkomen.
- Klop het snufje zout met azijn, mosterd en extra vierge olijfolie tot er een lichtgebonden vinaigrette ontstaat. Snijd wat bieslook en peterselie fijn en meng die door de vinaigrette. Proef en breng op smaak met peper.
Aïoli
- Aïoli is knoflookmayonaise. Ik neem de mayonaise van AH excellent, 0 khd, als basis.
- Roer de mayonaise met extra vierge olijfolie, mosterd, geperste knoflook door elkaar en breng op smaak met een vleugje citroenrasp, peper en zout.
Guacamole
- Als we er maar één sausje bij eten dan in elk geval deze, dit is stiekem mijn favoriet om bij de artisjok te eten.
- Prak de avocado met Griekse yoghurt (of zure room). Voeg een paar drupjes citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Voor een meer aangeklede versie doe je er stukjes ui, tomaat, rode peper en een teentje knoflook door.
Serveren
- Serveer de artisjokken met de verschillende sausjes centraal opgesteld, zodat iedereen zijn favoriete sausje kan dippen.
- Verzamel de blaadjes mooi op de buitenrand van je bord of zet een (grote) schaal op tafel waar alle afvalblaadjes in kunnen.
- Tips voor erbij: een lekkere salade van rucola of veldsla of gestoofde babyleafs. Of maak een tapas tafel met garnalen, tonijntapenade, olijven, kaas met een focaccia broodje erbij.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Laatst gegeten in een restaurant in de Millingerwaard, was de eerste keer dat ik artisjok gegeten heb. Was lekker maar is voor mij geen volledige maaltijd maar prima als voorgerecht.
Was wel een hele gezellige avond zo met 12 personen aan tafel met de artisjok op je bord.
Zaterdagavond, zalig op mijn gemak in mijn zetel voor de tv …
Een artisjok en vinaigrette, wat was ik gelukkig!
Morganne
Dat is een mooi beeld!