Arnabeet, Libanese geroosterde bloemkool

Arnabeet, Libanese bloemkool uit de oven

Arnabeet? Ja, dat is Libanese bloemkool uit de oven. Volgens mij is dit stiekem de koolhydraatarme, Libanese variant van onze friet met mayonaise. Je eet de bloemkool met een heerlijke dipsaus en dat is super, super lekker! Het bevat 2,8 gram koolhydraten per mezze portie. Eigenlijk zou het me allang niet meer moeten verbazen, bovendien had ik het al voorspeld… Maar echt, groente uit de oven smaakt zoveel intenser dan gekookt!

Goudgeel

Vier weken geleden maakten we al dit heerlijk bloemkoolgerecht. Daarbij beloofden we dat we een arnabeet, dus met een geroosterde bloemkool, zouden maken. Vandaag lossen we die schuld in met deze Libanese bloemkool uit de oven. De bloemkool roosteren we 2 x 20 minuten in de oven waardoor die een prachtige goudgele kleur krijgt. Op advies van Sadhu overgieten we de kool ruim met een mengsel van boter en olie en druppelen er citroensap over. Man, man, man… ik hoef je toch niet te vertellen dat dat echt super lekker is?

De Libanese keuken

Libanon ligt aan de Middellandse Zee en heeft, vanwege de handel met Arabieren, ook een behoorlijke  invloed op de mediterrane keuken gehad. Niet alleen oranjebloesemwater, granaatappels, citrusvruchten, aubergines en specerijen maar ook saffraan, komijn en kaneel werden zo ook in deze contreien bekend. Libanon heeft een van de meest verfijnde keukens van de Arabische wereld. Eettafels vol gerechtjes, talloze borden en schaaltjes met de meest verrukkelijke hapjes vormen samen een gezellige mezzetafel. Ideaal om te delen met familie en vrienden.

Portiegrootte

Deze verrukkelijke arnabeet kun je ook op verschillende manieren presenteren. Want de Libanese bloemkool uit de oven is niet alleen een heerlijk lunchgerecht maar ook op zo’n mezzetafel staat het fantastisch! je breekt eenvoudig een stukje bloemkool af en haalt dat door de tahindip, superleuk eten! Dit recept is ruim voldoende voor een 2 persoonslunch of op een mezzetafel eet je met meer personen van. Aantal porties 6, dan bevat de arnabeet 2,8 gram koolhydraten per portie. Als lunch voor 2 personen bevat het 8,4 gram koolhydraten per portie.

Ook lekker:

 Arnabeet, Libanese bloemkool uit de oven

Arnabeet, Libanese bloemkool uit de oven

Zo maak je Arnabeet, Libanese bloemkool uit de oven

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


Arnabeet, Libanese geroosterde bloemkool

Arnabeet, Libanese bloemkool uit de oven

Arnabeet? Ja, dat is Libanese bloemkool uit de oven. Volgens mij is dit stiekem de koolhydraatarme, Libanese variant van onze friet met mayonaise. Eigenlijk zou het me allang niet meer moeten verbazen, maar echt, groente uit de oven smaakt zoveel intenser dan gekookt!!
5 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Bijgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer, grillen, roosteren & bbq, groente, ovengerecht
Voorbereiden: 10 min
Koken: 5 min
Oven: 40 min
Totale tijd: 55 min

Koolhydraten - hoeveelheid

2,8 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 6 borrelporties

Ingrediënten

Tahindip

Bereiden

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 ° en zet een lage ovenschaal klaar.
  • Laat alvast Griekse yoghurt uitlekken. Plaats een trechter met papieren koffiefilter in een glas. Doe 150 ml Griekse yoghurt in het filter en laat uitlekken tot gebruik.
    Griekse yoghurt uitlekken
Voorkoken
  • Snijd zo nodig de onderkant van de bloemkool recht af zodat hij vlak staat en niet omvalt. Blancheer de bloemkool met blad en al 5 minuten in kokend water. Giet af en laat uitlekken. Zet de bloemkool rechtop in de ovenschaal.
  • Smelt (niet bakken) de roomboter op laag vuur en meng dit met de olie. Bedruip de bloemkool met de helft van de boterolie en druppel er citroensap over.
Roosteren
  • Rooster de bloemkool eerst 20 minuten. Bedruip daarna voor de 2e keer met de rest van de boterolie. Druppel er ook weer citroensap over. Rooster de bloemkool nogmaals 20 minuten of tot de bloemkool goudgeel kleurt. Niet zwart laten worden dat is enorm ongezond.
    Bedruip de bloemkool uit de oven
Tahindip
  • Meng voor de dip de tahin met de uitgelekte, dikke yoghurt knijp de knoflook erboven uit. Proef en breng op smaak met paprikapoeder, citroensap en zout.
Serveren
  • Serveer de arnabeet met de tahindip. Breek een stukje bloemkool af (met je handen of met een vork) en haal door de tahindip.
  • Eet de Libanese bloemkool uit de oven als lunch voor 2, borrelhap of als mezze voor 6. Zowel warm, lauwwarm als koud lekker!
  • Hé psst, je houdt dip over. (vandaar ook 2,8 gram koolhydraten voor 6 porties) Die kun je heel lekker als beleg op een cracker smeren, of je neemt twee stengels bleekselderij en vult die ermee!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties op “Arnabeet, Libanese bloemkool uit de oven”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

187 Shares
Share145
Pin42
Tweet