Arnabeet? Ja, dat is Libanese bloemkool uit de oven. Volgens mij is dit stiekem de koolhydraatarme, Libanese variant van onze friet met mayonaise. Je eet de bloemkool met een heerlijke dipsaus en dat is super, super lekker! Het bevat 2,8 gram koolhydraten per mezze portie. Eigenlijk zou het me allang niet meer moeten verbazen, bovendien had ik het al voorspeld… Maar echt, groente uit de oven smaakt zoveel intenser dan gekookt!
Goudgeel
Vier weken geleden maakten we al dit heerlijk bloemkoolgerecht. Daarbij beloofden we dat we een arnabeet, dus met een geroosterde bloemkool, zouden maken. Vandaag lossen we die schuld in met deze Libanese bloemkool uit de oven. De bloemkool roosteren we 2 x 20 minuten in de oven waardoor die een prachtige goudgele kleur krijgt. Op advies van Sadhu overgieten we de kool ruim met een mengsel van boter en olie en druppelen er citroensap over. Man, man, man… ik hoef je toch niet te vertellen dat dat echt super lekker is?
De Libanese keuken
Libanon ligt aan de Middellandse Zee en heeft, vanwege de handel met Arabieren, ook een behoorlijke invloed op de mediterrane keuken gehad. Niet alleen oranjebloesemwater, granaatappels, citrusvruchten, aubergines en specerijen maar ook saffraan, komijn en kaneel werden zo ook in deze contreien bekend. Libanon heeft een van de meest verfijnde keukens van de Arabische wereld. Eettafels vol gerechtjes, talloze borden en schaaltjes met de meest verrukkelijke hapjes vormen samen een gezellige mezzetafel. Ideaal om te delen met familie en vrienden.
Portiegrootte
Deze verrukkelijke arnabeet kun je ook op verschillende manieren presenteren. Want de Libanese bloemkool uit de oven is niet alleen een heerlijk lunchgerecht maar ook op zo’n mezzetafel staat het fantastisch! je breekt eenvoudig een stukje bloemkool af en haalt dat door de tahindip, superleuk eten! Dit recept is ruim voldoende voor een 2 persoonslunch of op een mezzetafel eet je met meer personen van. Aantal porties 6, dan bevat de arnabeet 2,8 gram koolhydraten per portie. Als lunch voor 2 personen bevat het 8,4 gram koolhydraten per portie.
♥ Ook lekker:

Zo maak je Arnabeet, Libanese bloemkool uit de oven
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Arnabeet, Libanese bloemkool uit de oven
Voedingswaarde
Ingrediënten
- 1 bloemkool - 10,8 khd niet te groot, ± 800 g (600 g eetbare delen)
- 2 klontjes roomboter (gras)
- 2 scheutjes olijfolie
- ½-1 citroen - 1 khd het sap
Tahindip
- 100 g tahin (licht/donker) - 6 khd lichte (sesampasta)
- 150 g Griekse yoghurt - 3 khd (uitgelekt)
- teentje knoflook
- ½ tl paprikapoeder
- kneepje citroensap - naar smaak
- zout - naar smaak
De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 ° en zet een lage ovenschaal klaar.
- Laat alvast Griekse yoghurt uitlekken. Plaats een trechter met papieren koffiefilter in een glas. Doe 150 ml Griekse yoghurt in het filter en laat uitlekken tot gebruik.
Voorkoken
- Snijd zo nodig de onderkant van de bloemkool recht af zodat hij vlak staat en niet omvalt. Blancheer de bloemkool met blad en al 5 minuten in kokend water. Giet af en laat uitlekken. Zet de bloemkool rechtop in de ovenschaal.
- Smelt (niet bakken) de roomboter op laag vuur en meng dit met de olie. Bedruip de bloemkool met de helft van de boterolie en druppel er citroensap over.
Roosteren
- Rooster de bloemkool eerst 20 minuten. Bedruip daarna voor de 2e keer met de rest van de boterolie. Druppel er ook weer citroensap over. Rooster de bloemkool nogmaals 20 minuten of tot de bloemkool goudgeel kleurt. Niet zwart laten worden dat is enorm ongezond.
Tahindip
- Meng voor de dip de tahin met de uitgelekte, dikke yoghurt knijp de knoflook erboven uit. Proef en breng op smaak met paprikapoeder, citroensap en zout.
Serveren
- Serveer de arnabeet met de tahindip. Breek een stukje bloemkool af (met je handen of met een vork) en haal door de tahindip.
- Eet de Libanese bloemkool uit de oven als lunch voor 2, borrelhap of als mezze voor 6. Zowel warm, lauwwarm als koud lekker!
- Hé psst, je houdt dip over. (vandaar ook 2,8 gram koolhydraten voor 6 porties) Die kun je heel lekker als beleg op een cracker smeren, of je neemt twee stengels bleekselderij en vult die ermee!
© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten
Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.
- Lekker & makkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659801
- Gewoon Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659818
- Verrukkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659870
Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!
![]() |
![]() |
![]() |
Bloemkool anders! Lekker en eenvoudig klaar te maken. De dip is heerlijk en voor allerlei andere snacks ook lekker.
Heerlijk gerecht. De bloemkool is voortreffelijk en de heerlijke saus smaakt er uitstekend bij.