enquête antwoorden

Antwoorden enquête 2021

Geschatte leestijd: 18 minuten

Daar zijn ze dan hoor, de antwoorden op de grote enquête die we enkele weken geleden hebben gehouden.

Zo nuttig en leerzaam. Jullie hebben ons er enorm mee geholpen, iedereen die de moeite heeft genomen te antwoorden: heel hartelijk bedankt!! We hebben de inzenders wel wat moeten opschonen, sommige hadden driedubbel of dubbel ingestuurd en een klein aantal was niet echt serieus te noemen, uiteindelijk bleven er 1791 volledig ingevulde lijsten over, waarvan jullie hieronder de uitslagen in percentages zien. Bij elke vraag geven we zo nodig extra info of uitleg.

Ook veel dank voor mensen die ons ‘algemene opbouwende kritiek’ gaven, bij vraag 21 kun je onze acties en antwoorden lezen. We zullen er vast van tijd tot tijd nog meer verbeterpunten uit halen. De algemene conclusie is wel dat we ‘gewoon heel erg goed bezig’ zijn, we krijgen als rapportcijfer een vette 8,5, zie vraag 22.

En wat ontzettend veel leuke en lieve berichtjes allemaal, we kunnen niet iedereen persoonlijk antwoorden of bedanken, maar we hebben ze allemaal gelezen en gevoeld, dank ook daarvoor!

PS: We hebben 5 kookboeken verloot en de winnaars hebben inmiddels bericht per e-mail ontvangen!

Wij vroegen, jullie antwoordden:

Bekendheid

Buiten de vooraf benoemde kanalen kennen mensen ook via diverse (diabetes) projecten, door TV programma’s, via Gezond Dorp, Diabetesfonds, via andere websites, via familie/collega’s of weten niet meer precies hoe ze ons kennen.

Leuk om te lezen dat toch behoorlijk wat mensen ons al vanaf het begin (2014) of in elk geval meerdere jaren volgen. Dank voor dat vertrouwen in ons! Opvallend veel mensen geven daarbij ook aan dat koolhydraatarm eten echt een leefstijl is geworden.


Welke kanalen, tijdstip en plaats

Slechts een zeer klein deel geeft aan bewust helemaal geen sociale media te gebruiken. Voor ons opvallend veel mensen gebruikt ook Pinterest. Facebook is (en blijft) bij de meeste mensen toch favoriet.

We hebben de vragenlijst via onze nieuwsbrief en Facebook voorgelegd aan onze vaste bezoekers, dus niet verwonderlijk dat die hier ook het hoogst scoren.

Als we onze eigen website analysetool raadplegen zien we dat in de afgelopen 3 maanden krap 55% van al onze bezoekers direct via een zoekterm (zoekmachine) op onze website uitkomt. Sociale media verwijzen zo’n 25% van onze bezoekers door. Ruim 16% bezoekt ons door middel van een snelkoppeling/favoriet/bookmark en de rest komt via andere verwijzers.  

We hebben voor de overzichtelijkheid alle vormen van ja en neutraal/maakt me niet uit bij elkaar geteld. De ja-zeggers (bijna 54%) gaven vaak aan dat ze ons heel erg zouden missen 💕. Ruim 27% maakt het niet uit of heeft daar op een andere manier geen sterke mening over. Zo’n 20% kan wel zonder onze activiteiten op Facebook. Bij elkaar voor ons reden genoeg om door te gaan met Facebook. Al doen we dat wellicht iets minder vaak.


Belangrijkste toelichtingen die mensen geven is dat ze met pensioen zijn, of vanwege corona thuis werken.  Vanaf het werk vrijwel altijd in de pauze voor om voor ’s avonds een boodschappenlijstje te maken.


Apparaat en snelheid (techniek)

We hebben dit de afgelopen jaren enorm zien verschuiven. Dit geeft jullie antwoorden weer. Uit onze eigen analysetool weten we dat tegenwoordig grofweg 65% ons bezoekt via een smartphone, 20% via een tablet en 15% via een laptop of desktop. Overigens verschuift dat een beetje over de dag, ’s avonds is er méér mobiel bezoek.

Afgelopen jaar hebben we diverse technische verbeteringen doorgevoerd waardoor de snelheid sterk is verbeterd. Joehoe, blijkbaar heeft dat succes! Helemaal niemand vindt de website heel erg traag en nog geen 1% een beetje traag. Dit zijn voor ons prima scores. Toch blijven we steeds op de achtergrond bezig om een en ander nóg sneller te krijgen.


Recepten zoeken en vinden

Deze vraag leverde veruit de meeste, en heel verschillende, opmerkingen op. Daarom zullen we hier ook meer uitleg bij geven.

Sommige opmerkingen duiden op spelfouten die men zelf maakt (vergrootglas). Andere opmerkingen gaan over de snelheid waarmee recepten komen (receptenzoeker). En mensen blijken toch niet zo goed de verschillende zoekmogelijkheden te kennen en/of halen ook de verschillende mogelijkheden door elkaar. Een kleinere groep is blijkbaar zo thuis op de website dat ze alle zoekmogelijkheden goed kunnen onderscheiden en ze ook daadwerkelijk allemaal gebruiken. Veel mensen gebruiken de suggesties die wij zelf doen onderaan in ons verhaal. Maar ook de links in het recept zelf (ingrediënten, maaltijdgangen, trefwoorden etc.) en het menu bovenaan worden geraadpleegd om meer recepten in een bepaalde categorie te vinden.

Receptenzoeker

Deze receptenzoeker is duidelijk populair, ruim 53% gebruikt deze zoekmogelijkheid. Van de bezoekers die de receptenzoeker gebruiken vindt 98% makkelijk tot heel erg makkelijk wat ze zoeken en 2% vindt het lastiger om binnen de receptzoeker een recept te vinden.  

Vergrootglas

Het vergrootglas bovenaan in de menubalk wordt door bijna 40% van de mensen het meest gebruikt. Daarvan vindt ongeveer 88% redelijk makkelijk/heel erg makkelijk wat ze zoeken. De rest (12%) vindt het een beetje lastig. Als redenen geven zij op dat ze bijvoorbeeld niet de juiste benaming weten, of niet de juiste speling kennen, of denken dat zoeken op ingrediënt daarmee niet kan of ze geven aan zelf niet zo handig te zijn met zoeken. Tip: probeer eens minder letters van een woord als je niet zeker bent van de spelling.

Jaararchief en index

Het jaararchief en de receptenindex (ABC) gebruiken mensen vooral om lekker in te grasduinen, zo laten ze zich inspireren. Slechts 2 mensen vinden dat lastig om in te zoeken.

Anders

Ongeveer 5% zoekt anders of helemaal niet. Een ander deel klikt alleen door via de nieuwsbrief of Facebook en helemaal niet via de website. Enkelen zoeken altijd via google naar onze recepten met “site:koolhydraatarmrecept.nl” erbij.


Onze recepten, reageren, het Kookschrift

Leuk om te zien dat er heel regelmatig van onze website iets op jullie bordje terechtkomt, daar doen we het tenslotte voor!

De mensen die soms of anders hebben aangegeven, geven daarbij het meest aan dat ze wel vaker zouden willen maar er nog niet ‘aan toe gekomen zijn’ of het gezin niet meewerkt. Ook gebruiken redelijk wat mensen de recepten meer als inspiratiebron. Anderen hebben een aantal favorieten die regelmatig gekookt worden en zij proberen daardoor minder vaak nieuwe recepten.

Anderen koken vooral met onze kookboeken en slechts af en toe een nieuw verschenen recept.

Meer dan de helft vindt koken vanaf het scherm het fijnst. Regelmatig alleen de eerste keer, als het lekker is printen ze het recept uit om nog eens te koken. Of slaan het op in het Kookschrift.

Bij de printende bezoekers noteren mensen het meest hun eigen aanpassingen en commentaren en die maken daarnaast ook het meest gebruik van onze boeken. Dat zijn dus echte papierliefhebbers.

Bij Anders noteren mensen vaak dat ze alle vormen wel gebruiken, Veel mensen geven aan dat ze een recept overschrijven in een eigen papieren boekje of schriftje.

Veel mensen gebruiken de recepten precies zoals wij ze publiceren, 55% soms met een aanpassing.

Maar liefst 95% van de respondenten vindt dat onze recepten zeer volledig zijn en goed kloppen. Logisch eigenlijk ook, want koken echt alles zelf en beschrijven precies wat wij hebben gedaan. Alleen bij de bezoekersrecepten is dat niet zo, maar we hebben ervaring genoeg om ook die recepten te kunnen beoordelen. Zie ook vraag 20. Bezoekersrecepten.

Gelukkig zijn er maar heel erg weinig mensen die zeggen dat onze recepten regelmatig niet kloppen. Als opmerking wordt daarbij het meest aangegeven dat de tijden niet kloppen, de receptuur wel.

Bij Anders geeft men vooral aan dat ze het niet weten omdat ze onze recepten nooit helemaal nauwkeurig volgen maar er zelf altijd een draai aan geven.

Verreweg de meeste mensen reageren nooit. Ze durven niet, ze hebben er geen behoefte aan, geen zin in of maken er geen tijd voor. Overigens lezen heel veel mensen wel graag de reacties van anderen… (die ‘tegenstrijdigheid’ zien we ook terug bij de bezoekersrecepten)

Van de reageerders doen de meeste dat om ons te bedanken voor het lekkere recept, of in het algemeen voor de -gratis- recepten en de moeite wij daarvoor doen 💕. Anderen geven aan dat met hun reactie vooral anderen willen stimuleren om iets te maken, omdat het zo lekker was of om tips uit te wisselen.

Een ander (gelukkig heel klein) deel geeft aan alleen te reageren als iets NIET klopt of minder lekker was.

De meeste mensen die ons Mijn Kookschrift regelmatig gebruiken vinden het super handig. Ze maken er weekmenu’s mee of planningen voor (kerst)diners en buffetten.

Van de mensen die het Kookschrift -bijna- nooit gebruiken slaan de meeste mensen recepten ergens anders op of printen de recepten direct uit. Sommige mensen weten niet dat er een -gratis- Kookschrift is. In elk recept staat een knop naast de printknop waarmee je dat recept kunt opslaan in je eigen persoonlijke Kookschrift.

Kijk ook eens naar de opzet van dit lege weekmenu, dat kun je zó gebruiken en vullen met je eigen recepten! Alle voedingswaardes worden vervolgens als dagtotaal al voor je bij elkaar geteld.

Op deze vraag waren meer antwoorden mogelijk, 15% van jullie maakt het niet uit en wil gewoon het hele pakket.
Van de overige antwoorden hebben we geteld welke VOORAL gewenst worden.

Naast recepten schrijven we ook af en toe een informatief artikel, die zijn hier te vinden. Bijna 80% wil graag dat die artikelen blijven gaan over deze ketogene leefstijl of over koken en ingrediënten.

Een klein deel wil liever alleen recepten en helemaal geen informatie.

Er verschijnt normaal gesproken 2x per week een nieuw recept van onszelf. Daarnaast 1 x per week een bezoekersrecept. De meerderheid vindt dat helemaal goed zo, of maakt het niks uit.

Maar, toch nog zo’n 15% van jullie wil ons graag overwerkt hebben 😉 Misschien moeten die mensen zelf ook eens een receptje insturen?


Onze koolhydraatarme Kookboeken

Ruim de helft van jullie heeft een of meer kookboeken óf kent ze van de bieb. We hebben een onderverdeling gemaakt van de kookboekbezitters. Bijna een kwart heeft ze zelfs alle drie thuis staan! Je snapt natuurlijk wel dat wij dit heel leuk vinden om te zien en willen iedereen nog eens bedanken voor hun aankoop!

Voor de mensen die onze 3 kookboeken niet kennen, klik op de links voor meer info! Ze zijn overal te koop (of online te bestellen), koop ze bij voorkeur bij een boekhandel om de hoek. Of bestel online in het boekwinkeltje van Hans: Uitgeverij Boekdelen.


Bezoekersrecepten

We willen graag eerst vertellen hoe wij eigenlijk omgaan met recepten die bij ons binnenkomen, daar is bij sommige mensen wat onduidelijk over.

Als mensen ons recepten toesturen beoordelen we allereerst of het wel eigen of recepten met voldoende eigen stempel zijn. Daarnaast moeten ze natuurlijk ook passend zijn bij het thema van onze website en liefst ook nog iets toevoegen aan onze eigen recepten. We plaatsen dus zeker niet alles zomaar op de website. Sommige recepten plaatsen we helemaal niet, bij de meeste recepten moeten we nog een paar keer extra info navragen om het passend te maken. Precieze hoeveelheden, gebruikte merken, oveninstellingen, juiste kook- en baktijden etc. Soms ontbreekt een foto of is te onduidelijk. Ook dan mailen we met de inzenders.

Wij herschrijven vervolgens zelf de recepten allemaal, zodat ze passen bij onze receptstijl en gebruikelijke beschrijvingen. We vullen waar nodig de ingrediëntlijsten/beschrijvingen aan. Ook berekenen wij zelf de voedingswaarden. Eventuele kleine -merk-aanpassingen doen we in overleg met de inzender en zonder het origineel geweld aan te doen. Ook bewerken wij al te donkere foto’s. Al met best nog een hele klus dus.

Hoewel we reeds een paar vaste inzenders hebben (hartstikke leuk!!!) is het niet zo, zoals iemand suggereerde, dat de inzenders alleen ‘bevriende enthousiastelingen’ zijn. Géén van de inzenders kennen wij persoonlijk.

Een minderheid (ongeveer 12%) is neutraal, vindt ze totaal niet interessant of twijfelt aan de bezoekersrecepten. Deze minst enthousiaste bezoekers gaven daarbij vooral dit soort opmerkingen:

 • te vaak vlees bij
 • te vaak gebak/snoep
 • durf ze niet te maken, weet niet of ze wel kloppen of vertrouw ze niet
 • aantal koolhydraten is vaak te hoog
 • matige foto’s, onaantrekkelijk
 • mindere kwaliteit

Bijna 70% vindt de recepten door bezoekers juist geweldig. Zij geven ook het vaakst aan dat ze ze regelmatig uitproberen. Daarnaast noemen jullie:

 • de recepten zijn leerzaam of heel inspirerend
 • is leuk om te zien hoe anderen het doen
 • jullie geven daarmee iedereen een kans
 • jullie betrekken lezers actief
 • de recepten zijn heel stimulerend
 • ze zijn echt ‘uit de praktijk’
 • de recepten zijn vaak inventief en super simpel
 • juist leuk gewone recepten van gewone mensen
 • goed dat er wat vaker vlees bij zit
 • hoe meer afwisseling hoe leuker

De rest zegt ze ‘heel leuk’ te vinden. De meeste mensen geven hierbij aan de recepten inspirerend te vinden. Ook vinden ze ze ‘verrassend’ of een ‘aanvulling op jullie recepten’ en ‘weer eens wat anders’. Ook aardig wat mensen reageerden in de trant van ‘fijn dan mensen dat doen’, of ‘goed dat ze dat durven, want zelf durf ik dat niet’.

21. Wat zouden we kunnen verbeteren? Suggesties of opmerkingen?

We lazen bij deze vraag vooral heel veel: niks, is goed zo, pluimen, toppie, ben heel blij met jullie en prima, ga zo door. (en ja ook een paar heel rare opmerkingen, waar we jullie maar niet mee vermoeien). Dankbaarheid voor de vele afgevallen kilo’s en niet gebruikte medicijnen mede door onze recepten (jullie hebben dat toch echt zelf gedaan, chapeau!).

Daarnaast heel veel lieve bedankjes en complimenten voor ‘al zolang gratis recepten leveren’ en ‘degelijke’ website. Onze duidelijkheid in combinatie met enthousiasme, het vleugje humor wordt zeer gewaardeerd. We moeten vooral doorgaan met onze ‘no nonsens’ en ‘niet aanstellerige, nuchtere’ benadering. Ook veel opmerkingen die we kunnen scharen onder goede kwaliteit en veel afwisseling van de recepten. Onze recepten blijken vaak blijvertjes te worden en men leert veel van ons, da’s toch superleuk om te horen?!!

De meeste opbouwende kritiek ging over:

 • zoekfunctie verbeteren
  gedaan of wordt verder aan gewerkt, zie vraag 9
 • teveel tekst voor je bij het recept bent
  wij geven juist vaak extra info in dat deel, maar om mensen tegemoet te komen hebben we een knop naar het recept bovenaan gezet. We houden wel even in de gaten of we niet een lading extra vragen krijgen over dingen die we juist daar uitleggen.
 • de reclame
  Veel mensen vinden de reclames irritant. Dat snappen we, maar het is voor ons gewoon nodig. Zo’n website draait nu eenmaal niet gratis! Wij maken de nodige kosten en moeten ook gewoon met geld betalen bij de supermarkt, wij worden niet gesponsord ofzo. De advertentie inkomsten gebruiken wij voor de -best wel dure- hosting van onze website en diverse softwarepakketten die noodzakelijk zijn om te maken wat jullie gebruiken. Met zoveel recepten online en zoveel bezoekers moet ook die technische kant wel betrouwbaar en in orde zijn. Naast het bedenken, boodschappen doen, proefkoken, aanpassen en opnieuw koken, fotograferen, schrijven en herschrijven beantwoorden we ook heel veel mails, vragen, en reacties via diverse kanalen. We kunnen dat alleen gratis blijven aanbieden juist door die inkomsten via advertenties.
  Sommige mensen klikken grappig genoeg juist bewust op de reclame als dank, zij snappen dat wij ook kosten maken en willen op deze manier iets terugdoen, lief & BEDANKT!

Verder in willekeurige volgorde kwamen deze opmerkingen voorbij:

 • minder vleesrecepten
 • juist meer vleesrecepten
 • minder uitgebreid tips geven
 • juist meer tips geven
 • minder bakrecepten
 • juist meer bakrecepten
 • meer persoonlijk geklets
 • juist minder persoonlijk geklets
 • het Kookschrift werkt heel fijn
 • het Kookschrift werkt juist niet zo fijn
  je browsercache legen en scherm verversen werkt bij inlogproblemen
  in de handleiding wordt alles stap voor stap uitgelegd
 • de recepten zijn (te) simpel
 • de recepten zijn (te) soms lastig/moeilijk
  We proberen het redelijk eenvoudig te houden, heel erg ingewikkelde recepten hebben we niet. Ken je eigen kookkunsten, als je weet dat je met sommige recepten moeite gaat krijgen zoek dan naar iets makkelijks. Of kook de ingewikkelder (meer uitdagender of onbekende) recepten als je echt ruim de tijd hebt. Sommige mensen vinden nieuwe dingen uitproberen juist erg leuk en leerzaam, anderen houden alles veel liever bij wat ze al kennen.
 • meer tips voor alle denkbare allergieën en toleranties
  Hoewel we altijd bereid zijn tot meedenken, zijn we zelf niet zo thuis in allergieën of intoleranties. Wij weten ook echt niet alles en kunnen ook niet overal specialist in zijn. Mensen met speciale wensen kunnen misschien zelf ook op zoek gaan wat in hun geval wél kan en ook nog bij hun persoonlijke smaak past. Zelfredzaamheid is ook best fijn, toch?
 • vervanging voor diverse ingrediënten (zie ook hierboven)
  Klik even op de ingrediënten mensen, daar staan meestal ook vervangingen of alternatieven. En lees ook onze tips bij de reacties van anderen onder het recept. Daar zijn vragen soms al beantwoord. Accepteer dat sommige dingen nu eenmaal niet echt goed te vervangen zijn, zonder op smaak of structuur in te leveren. Ingrediënten hebben allemaal hun unieke eigenschappen… Soms is een ander recept gewoon het beste alternatief voor jouw persoonlijke wensen.
 • vervanging voor de oven of vervanging voor de magnetron
 • voedingswaarden uitbreiden
  voor 85% van de honderden recepten al gedaan
 • een eigen app
  die komt er niet, veel te kostbaar
 • aangeven of een recept in een van de boeken staat
  doen we al
 • een 4e kookboek uitgeven!
  da’s lief, maar helaas voorlopig even geen tijd voor, eerst een paar andere projecten op de website afronden
 • zeurderige of negatieve reacties er meteen uitgooien
 • printen of bekijken van recepten op mobiel/tablet/laptop: kleinere letters, grotere letters, donkerder of juist lichtere tekst
  dat kun je zelf aanpassen via de eigen printer of eigen apparaat of browser, wij hanteren normale basisinstellingen


Verreweg de meeste mensen ( > 95%) geven ons een 8 of hoger. We hebben de cijfers afgerond naar beneden op halve cijfers, gemiddeld geven jullie ons 8,58, daar zijn we dik tevreden mee!

Dat was het 😉

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top