andijvie stamppot met kerriejus

Andijvie stamppot met kerriejus

Deze heerlijk romige andijvie stamppot met kerriejus doet niet onder voor het ‘echte spul’ van aardappelen. Dus driewerf hoera voor de bloemkool! Mijn experiment is gelukt, dit gaan we zeker herhalen. Ik waagde namelijk een poging om weer eens een ouderwetse andijvie stamppot te maken. Maar dan koolhydraatarm, dus in plaat van aardappelen nam ik bloemkool. Met erbij een lekkere worst, in ons geval vega, maar dat kan van alles zijn.

Verslaafd aan andijvie stamppot

Wat jullie nog moeten weten is dat ik vroeger behoorlijk verslaafd was aan andijvie stamppot met kaas. Later werd de andijvie regelmatig vervangen door paksoi en de kaas voor kerrie-jus, maar verslaafd bleef ik. Oja een winterse krulstamp, zoals mijn Brabantse moeder boerenkoolstamppot noemde, ging er trouwens ook moeiteloos in. Echter, in mijn huidige aardappelloze leven waren de stamppotten eigenlijk wel van mijn menu verdwenen. Dus: met bijzonder veel vreugde geef ik kennis van de geboorte van deze andijvie stamppot met kerriejus!

Braadworst

Wij aten de andijviestamppot met een lekkere worst. In traditionele worst zit meestal, naast erg veel zout, ook een hele berg toevoegingen waarvan je je afvraagt waarom moest dat erin? Met de bratwurst van De Vegetarische Slager(DVS) heb ik al een paar mensen genept. Die bevatten 5,3 gr. khd per 100 gram, 1 worst van 80 gram bevat net iets meer dan 4,24 gram koolhydraten, dat is voor een vleesvervanger redelijk weinig. Dat is prettig als je niet altijd vlees wilt eten maar wel af en toe een andere smaak bij je stamppotje wilt. Producten van DVS zijn o.a. te koop bij AH, Deen en Ekoplaza. Maar je mag van mij de andijvie stamppot met kerriejus ook met een gehaktbal doen, of rookworst of wat je zelf lekker vindt!

andijvie stamppot met kerriejus

andijvie stamppot met kerriejus

 

Zo maak je deze andijvie stamppot met kerriejus

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


andijvie stamppot met kerriejus

Andijvie stamppot met kerriejus

door Anna-Karina van Denderen
Een ouderwetse andijvie stamppot met kerriejus, maar dan koolhydraatarm. I.p.v. aardappelen neem je bloemkool, *nomnom* met worst of gehaktbal.
4.67 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: stamppot
Voorbereiden: 10 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 25 min

Voedingswaarden

4,2 gram koolhydraten per portie excl. worst of gehaktbal

Uit recept

2 porties

Ingrediënten

Puree
Kerriejus

Bereiden

  • Kook roosjes bloemkool gaar in 10-15 minuten. Snijd en was de andijvie en doe in een vergiet. Giet de bloemkool af over de rauwe andijvie. Wat mij betreft krijgt de andijvie op deze manier precies de juiste bite en de andijvie is ook al een beetje verwarmd.
Kerriejus
  • Snipper de ui en fruit met kerriepoeder ongeveer 5 minuten in een steelpannetje. Voeg een scheutje sojasaus en 3-5 eetlepels water toe. Zet het vuur laag en laat inkoken tot gewenste dikte. Of gebruik een piepklein beetje bindmiddel: arrowroot of johannesbroodpitmeel.
Puree maken
  • Stoom de bloemkool droog op laag vuur. Voeg roomkaas, geraspte kaas en boter toe en stamp tot puree. Proef en breng op smaak met nootmuskaat. Schep de (goed!) uitgelekte andijvie erdoor en laat doorwarmen. Proef en breng op smaak met peper en zout
  • Schep de andijviestamppot op borden en maak een ouderwets kuiltje voor de kerriejus.
  • Serveer met worst of een gehaktballetje.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 3.098 keer, 8 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

61 reacties op “Andijvie stamppot met kerriejus”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like