andijvie stamppot - koolhydraatarm

Andijvie stamppot met kerriejus

Driewerf hoera voor de bloemkool! Mijn experiment is gelukt, dit gaan we zeker herhalen. Ik waagde een poging om weer eens een ouderwetse andijvie stamppot te maken maar dan koolhydraatarm. I.p.v. aardappelen neem je bloemkool en dan met een lekkere kerriejus en bratwurst of gehaktbal. Deze heerlijk romige andijvie stamppot met kerriejus doet niet onder voor het ‘echte spul’ van aardappelen.

Verslaafd aan andijvie stamppot

Wat jullie nog moeten weten is dat ik vroeger behoorlijk verslaafd was aan andijvie stamppot met kaas. Later werd de andijvie regelmatig vervangen door paksoi en de kaas voor kerrie-jus, maar verslaafd bleef ik. Oja een winterse krulstamp, zoals mijn Brabantse moeder boerenkoolstamppot noemde, ging er trouwens ook moeiteloos in. Maar in mijn huidige aardappelloze leven waren de stamppotten eigenlijk wel van mijn menu verdwenen. Ik ben zo blij dat ik ze weer terug heb! Dus echt waar: Hulde aan de bloemkool!

Braadworst

In traditionele worst zit meestal, naast erg veel zout, ook een hele berg toevoegingen waarvan je je afvraagt waarom moest dat erin? Met de bratwurst van De Vegetarische Slager(DVS) heb ik al een paar mensen genept. Ze bevatten 5,3 gr. khd per 100 gram, 1 worst van 80 gram bevat net iets meer dan 4,24 gr. khd. dat is voor een vleesvervanger redelijk weinig. Dat is prettig als je niet altijd vlees wilt eten maar wel af en toe een andere smaak bij je stamppotje wilt. Producten van DVS zijn o.a. te koop bij AH, Deen en Ekoplaza.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze andijvie stamppot met kerriejus

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Andijvie stamppot met kerriejus


andijvie stamppot - koolhydraatarm

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst september 24, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 4,2 gr. pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 25 minuten

Een ouderwetse andijvie stamppot maar dan koolhydraatarm. I.p.v. aardappelen neem je bloemkool, *nomnom* met lekkere kerriejus en bratwurst of gehaktbal.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Maak roosjes van de bloemkool en kook gaar in water met zout: ong. 12 minuten.
  2. Snipper ondertussen de ui en fruit met kerriepoeder ongeveer 5 minuten in een sauspannetje. Voeg een scheutje sojasaus en 3-5 eetlepels water toe. Zet het vuur laag en laat inkoken tot gewenste dikte.
  3. Doe de gewassen en gesneden andijvie in een vergiet. Giet de bloemkool af over de rauwe andijvie. Wat mij betreft krijgt de andijvie op deze manier precies de juiste bite en de andijvie is ook al een beetje verwarmd.
  4. Maak een puree van de bloemkool met roomkaas, kaas en boter. Proef en breng op smaak met nootmuskaat. Schep de uitgelekte andijvie erdoor en laat even goed doorwarmen. Proef en maal er nog wat peper over als je wilt.
  5. Schep de andijviestamppot op borden en maak een ouderwets kuiltje voor de kerriejus. Lekker klassiek smullen met een bratwurst of gehaktballetje. (Zie opmerking in de tekst over aantal khd) Puur genieten!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

60 gedachten over “Andijvie stamppot met kerriejus”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.3K Shares
Share1.1K
Pin222
Tweet