andijvie stamppot met kerriejus

Andijvie stamppot met kerriejus

Deze heerlijk romige andijvie stamppot met kerriejus doet niet onder voor het ‘echte spul’ met aardappelen. Dus driewerf hoera voor de bloemkool! Mijn experiment is gelukt, dit gaan we zeker herhalen. Ik waagde namelijk een poging om weer eens een ouderwetse andijvie stamppot te maken. Maar dan koolhydraatarm, dus in plaat van aardappelen nam ik bloemkool. Bevat 8.25 gram koolhydraten per portie. Smaakt lekker met worst, in ons geval vega, maar dat kan van alles zijn.

Advertentie

Verslaafd aan andijvie stamppot

Wat jullie nog moeten weten is dat ik vroeger behoorlijk verslaafd was aan andijvie stamppot met kaas. Later werd de andijvie regelmatig vervangen door paksoi en de kaas voor kerrie-jus, maar verslaafd bleef ik. Oja een winterse krulstamp, zoals mijn Brabantse moeder boerenkoolstamppot noemde, ging er trouwens ook moeiteloos in. Echter, in mijn huidige aardappelloze leven waren de stamppotten eigenlijk wel van mijn menu verdwenen. Dus: met bijzonder veel vreugde geef ik kennis van de geboorte van deze andijvie stamppot met kerriejus!

Vega of vlees?

Wij aten de andijviestamppot met een lekkere vegaworst. Met de bratwurst van De Vegetarische Slager(DVS) heb ik al een paar mensen genept. Die bevat 5,3 gr. khd per 100 gram, 1 worst van 80 gram bevat net iets meer dan 4,24 gram koolhydraten, dat is voor een vleesvervanger redelijk weinig. Dat is prettig als je niet altijd vlees wilt eten maar wel af en toe een andere smaak bij je stamppotje wilt. Producten van DVS zijn o.a. te koop bij AH, Deen en Ekoplaza. Maar je mag van mij de andijvie stamppot met kerriejus ook met champignons, een gehaktbal of rookworst eten. Uiteraard neem je iets wat je zelf lekker vindt!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
uitsluitend via Boekdelen!

ISBN 9789082659870

BIJNA uitverkocht!

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

andijvie stamppot met kerriejus
andijvie stamppot met kerriejus

Zo maak je deze andijvie stamppot met kerriejus

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


andijvie stamppot met kerriejus

Andijvie stamppot met kerriejus

Een ouderwetse andijvie stamppot met kerriejus, maar dan koolhydraatarm. I.p.v. aardappelen neem je bloemkool, *nomnom* met worst of gehaktbal.
4.89 van 35 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten

Voedingswaarde

Per portie excl. worst of gehaktbal
kcal 247.25 koolhydraten 8.25 geiwitten 11.15 gvetten 17.5 gvezels 7.25 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Puree

Kerriejus

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

 • Kook roosjes bloemkool gaar in 10-15 minuten.
  Was de andijvie, snijd in repen en slinger droog. Giet de bloemkool af over de rauwe andijvie. Wat mij betreft krijgt de andijvie op deze manier precies de juiste bite en de andijvie is ook al een beetje voorverwarmd.

Kerriejus

 • Snipper -terwijl de bloemkool kookt- de ui en fruit deze met kerriepoeder ongeveer 5 minuten in een steelpannetje met een beetje olie. Voeg een scheutje sojasaus en 3-5 eetlepels water toe. Zet het vuur laag en laat inkoken tot gewenste dikte. Of gebruik een piepklein beetje bindmiddel: arrowroot of johannesbroodpitmeel.

Stamppot maken

 • Stoom de bloemkool droog op laag vuur. Voeg roomkaas, geraspte kaas en boter toe en stamp tot puree. Proef en breng op smaak met nootmuskaat. Schep de (goed!) uitgelekte andijvie erdoor en laat alles doorwarmen. Proef nogmaals en breng op smaak met peper en zout
 • Schep de andijviestamppot op borden en maak een ouderwets kuiltje voor de kerriejus.
 • Serveer met worst of een gehaktballetje.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


64 gedachten over “Andijvie stamppot met kerriejus”

 1. Ik heb het ook geregeld gemaakt. Maar stamp van bloemkool vind ik gauw toch wat aan de nattige kant, ook al kook ik de bloemkool in weinig water en schud ik het na het afgieten en uitlekken goed om op hoog vuur. De groenteman op de markt gaf mij de suggestie om er dan wat amandelmeel door te doen. Zelf heb ik de pastinaak ontdekt, daar krijg je heerlijke vastere puree van, en het smaakt heerlijk.
  Een andere tip van de groenteman was om (steeltjes van) champignons fijn te hakken en te mengen met amandelmeel. Zo krijg je dan vegetarisch “gehakt”. Dat heb ik nog niet geprobeerd.

  1. TIP: pastinaak is echt niet koolhydraatarm, je kunt veel beter peterseliewortel nemen. Er zijn veel meer lekkere purees denkbaar, op de website staan er diverse zoek maar eens met het vergrootglas naar “puree“. Nog een tip: het notengehakt uit dit recept os ook heel lekker in/bij andere schotels eventueel ook mengen met kastanjechampignons.

 2. Wederom een heerlijk recept. Wij (mijn man en ik) eten de andijviestampot zonder de kerrie jus, dat hoeft er voor ons niet bij. Wel met een slagersrookworst of een gehaktbal.

 3. Dit recept staat al een paar jaar met stip op ons menu. Sinds een tijdje vervang ik af en toe de andijvie door paksoi. Iets knapperiger en pittiger, ook erg lekker.

 4. Lekker👌😋, met rauwe fijngesneden andijvie ….
  Als het winter wordt versie maken met rookworst…😀

 5. Morgenavond staat deze topper weer op het menu. Ik neem een deel bloemkool en een deel knolselderij. Over het algemeen lukt het me niet om jus te maken, maar bij dit recept wel 😄

  Dat wordt weer smullen! 😋😋😋

 6. Zojuist wordt er besloten dat we geen aardappels meer door de stamppot andijvie doen. Mijn kinderen vonden het niet eerlijk dat ik deze stamppot had. 😛 het was heerlijk.

 7. Andijvie stampit

  Heerlijk mijn man heeft het gemaakt.
  Met een lekkere gehaktbal.
  Met die jus met pittige kerrie.
  Was weer top

 8. Heb je nog een tip voor een vleesvervanger zonder al te veel toevoegingen? Bij ons (in België) verkopen ze bij AH geen producten van DVS… En ik wil graag één maal per week veggie eten.

 9. Kan de bloemkool ook vervangen worden door wortelpeterselie en/of knolselderij? Of wordt het dan misschien te zoet voor de andijvie?

 10. Vraag: ik heb laatst geprobeerd bloemkoolrijst te maken, maar dat lukte niet, het werd puree. Deze heb ik toch maar ingevroren, maar hij is natuurlijk nog wel rauw. Hoe kan ik dit gekookt krijgen om te gebruiken voor stamppot?

 11. Gisteren begonnen met kh arm.
  Had nog andijvie in de koelkast liggen en dacht: wat kan ik daar nou mee maken?
  En toen kwam ik dit recept tegen. Heb het net gemaakt om straks mee te nemen naar mijn werk en natuurlijk wel even geproefd? en het was heerlijk! Ik mis de aardappelen ook niet, hoewel je wel de bloemkool proeft. Maar dat geeft niet. Thanx!

 12. Hallo Anna-Karina
  Dank je wel
  vandaag de andijvie stamppot gemaakt heerlijk gegeten ik ben alleen, dus een halve andijvie en een halve bloemkool gebruikt, ik heb maar de helft op kunnen eten en de rest in de diepvriezer gedaan.
  groetjes Tonnie

 13. Hoi Karina,
  Dit gerecht vanavond gemaakt….dus net gegeten
  Superrrrrr lekker.
  Blij dat ik je site heb gevonden!

  Groetjes Willy

 14. Anna Karina wat een heerlijk recept is dit. Ik heb iemand thuis die absoluut niet van aardappelen houdt en dus ook geen stamppot eet. Toen ik dus dit recept zag, dacht ik YES. Maken. Het was me heerlijk! Voor herhaling vatbaar. Ook die kerrie jus is een topper.
  Groetjes Corry

 15. Hoi Anna-Karina,

  Gisterenavond heb ik me ‘gewaagd’ aan de andijviestamppot, die ik al vaak voorbij zag komen. ‘Gewaagd’, omdat bloemkool als aardappelvervanger me helemaal niks leek: ik ben niet zo’n bloemkoolfan. Maar niets was minder waar. Ik heb ervan genoten! Zelfs nog lekkerder dan de aardappelversie. Zo heerlijk romig. En lekker met de kerriejus! Dankjewel Anna-Karina!!

 16. Pien van Leeuwen

  Terwijl jij geniet van een welverdiend dagje ‘vrij-af’ heb ik gesmuld van bovenstaand recept, en werkelijk: je mist op geen enkele manier een aardappel. Verrukkellijk……

 17. Zóóó lekker dit! Ik had geen andijvie in huis, maar met sperziebonen ook verrukkelijk!!

 18. Heb dit recept vandaag gemaakt! Het smaakte heerlijk, ik heb er wat meer kaas doorgedaan. Zou dat de oorzaak zijn, dat het wat nat werd op het bord?

 19. Mijn man had deze gemaakt. We hebben ervan genoten. Ik had niet in de gaten dat er geen aardappelen in zaten, dacht dat hij er gewoon andere kruiden in had gedaan. Deze is (ook) voor herhaling vatbaar.

 20. MMMMM, wat lekker!

  Een blijvertje dit recept, fijn hoor al die keuze en de duidelijke informatie!

 21. Vanavond deze stamppot voor het eerst gemaakt. Superlekker.
  Ga ik zeker nog eens maken. Zelfs mijn man vond het lekker.
  Dank je voor de heerlijke recepten.
  Heb al veel geprint en in een map gedaan dus zo mijn eigen soort kookboek gemaakt.

 22. Heb gisteren de ouderwetse ‘stimpstamp’gemaakt in een koolhydraatarme versie. Inplaats van aardappelen een rest van de pompoen die ik eerder gebruikt had voor het recept met de zuurkool (yammie yammie) en selderieknol, samen verwerkt als puree. Wat mij betreft kan het wedijveren met de oorspronkelijke versie. Heerlijk met vega speckjes van de vegetarische slager. Dit wordt weer zo’n ‘old time favorit’. Weet je dat ik na een jaar koolhydraatarm, dus aardappelloos eten, piepers helemaal niet meer lekker vind?

 23. Van dit recept hebben we gesmuld.

  De bloemkoolpuree was wel iets te slap/nat. Maar heerlijk van smaak!

  De volgende keer kook ik de bloemkool en na het pureren wring ik het in een schone theedoek even een beetje uit.

  AANRADER!

 24. LookAroundTheCorner

  Dit is echt een lekker recept. Ik heb het nu al een paar keer gegeten, het verveelt niet.

 25. Nom nom nom, alweer een nieuwe favoriet. Wat is die bloemkool puree een goed alternatief voor aardappelen!

 26. Dit heb ik gemaakt maar dan met fijn gehakte spinazie. (Ik ben dan van spinaziestampot). Ik miste de ala crème, die ik normaal heb helemaal niet. Hij was HEERLIJK!

  Dank voor de vele recepten ik maak er vaak gebruik van, en ook alle informatie die verder te vinden is op je website.

 27. Vandaag deze stamppot gegeten. Hij was heel erg lekker. Ga ik zeker vaker klaarmaken.

 28. Superlekker. Je proeft wel dat de bloemkool de aardappels vervangt. Maar je mist de aardappels totaal niet. We hebben ervan genoten! In plaats van kerrie heb ik sambal gebruikt, ben niet zo dol op kerrie.

 29. Jammie Jammie wat een heerlijkheid, je mist de aardappels niet, integendeel zelfs.
  Samen met vega balletjes gegeten, die ik samen met de jus heb verwarmd.
  Dank je wel voor dit heerlijke recept

  vriendelijke groet,
  Janoja

 30. Heerlijk recept, aardappels worden niet gemist! Valt goed op te variëren, dank voor je leuke site!

 31. Zo, deze stamppot is lekker! Was iets te vochtig gworden, doordat ik de andijvie niet ‘uitgeknepen’ had. Maar de smaak is raak. Ga ik meer maken. O ja. Ik had er een gehacktbal bij gedaan. Van de Vegetarische Slager. Ook lekker.

 32. Vanavond gemaakt, echt een aanrader! Heb er wel spekjes aan toegevoegd 🙂 en jus was niet nodig, heerlijk romig.

  Dit recept komt zeker in de herhaling!

 33. Hallo,
  Het lijkt me een heerlijk recept… opgeslagen in mijn favorieten ?
  Correct if I’m wrong maar is dit een recept voor 2 personen? Kan ik een portie invriezen?
  Groetjes Aletta

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven