Amuses of borrelhapjes dienen om te amuseren, te genieten etc. Het is een fantastische manier om de smaakpapillen wakker te schudden en zodoende de spijsvertering te bevorderen. Dus hou je vooral niet in met de smaakmakers! De meeste borrelhapjes hieronder zijn bijzonder makkelijk om te maken. Je hebt ze in een handomdraai op tafel staan. Sommige hebben wel een koeltijd, daar moet je wel rekening mee houden, maar dat maakt het juist weer makkelijk van te voren klaar te maken! Kijk ook eens bij de hartige tussendoortjes.
Op zoek naar kerstideetjes? Hier staan de speciale koolhydraatarme Kerstborrelhapjes!
Maak ook eens een van deze amuses of borrelhapjes
Poffertjes
Dit poffertjes recept kan altijd en overal voor gebruikt worden. Gezellig feestelijk aan een spiesje rijgen, een poffertje beleggen als prachtig borrelhapje, of een dubbeldikke als avondsnack, snel besmeerd met zelfgemaakte heksenkaas. Misschien maak jij wel een stel poffertjessandwiches als lunch? Of 2 poffers met vulling op een prikkertje bij je salade. Combineer met sla, groente, tomaat, paprika, komkommer, courgette, olijven, etc. Of met een klein stukje fruit en/of kaas, vis, kip, of (vega) vleeswaren. etc. Eindeloos lekker en varieren met beleg zo veel als je durft. Oja, gewoon ouderwetse warme poffertjes met smeltende boter en poedersuiker (euh, gemalen Sukrin), dat kan ook natuurlijk.
Heksenkaas – kaasspread
Maak je eigen heksenkaas in 6 smaken! Deze heksenkaas of kaasspread is qua dikte uitstekend smeerbaar én goed te dippen. Smeer het eenvoudig op een lekker poffertje zelfgebakken broodje, crackertjes, plakje komkommer of courgette. Of vul er een stengel bleekselderij mee die je weer in ‘schuitjes’ snijdt. Smeer het op een wrap/omelet, bestrooi met extra kruiden en rol ‘m op. Zelfs dippen kan op een koolhydraatarme manier: dip je rauwkost erin, snijd wel even mooie staafjes of dunne reepjes van komkommer, bleekselderij, wortel of paprika. Zet je rauwkost in een glaasje of bouw er een geinig torentje van, leg er wat nootjes bij en dippen maar! Voor zover mijn ideetjes, hopelijk krijg je zelf ook wat fantasieën over hoe jij het zelf leuk en lekker vindt. Laat je het even weten in de reacties? Smul ze!
Garnalen met cocktail dip
Sausje roeren, garnalen erin steken en klaar is je grappige voorafje. Het lijkt wel op zo’n muts met belletjes van een harlekijn. Of een badende octopus met z’n 8 poten buiten de rand… Een lekker klassiek (feest) gerecht in een vrolijk jasje op deze manier. De garnalen met zelfgemaakte cocktailsaus als dip zijn echt makkelijk klaar te maken. Of leg alle garnalen op een bordje met de saus en prikkertjes er apart bij. Zet op tafel als borrelhapje en laat iedereen lekker z’n gang gaan…
Makreel mousse amuse glaasje
Gevulde avocado eieren
Avocado en ei, twee simpele ingrediënten die elkaars smaken wonderbaarlijk versterken. Altijd goed eigenlijk dit setje. Deze gevulde avocado eieren zien er echt uit om op te eten en ik kan je verklappen: dat is nou precies de bedoeling! Ik ben alvast voor de feestmaand de afdeling borrelhapjes en tussendoortjes wat aan het uitbreiden. Deze gevulde avocado eieren passen uitstekend bij de kerstdagen, al was het alleen maar vanwege de groen-rode kleurcombinatie.
Serie van drie mooie borrelhapjes
Borrelhapje met rivierkreeftjes, borrelglaasje met zalm en komkommer en gevulde paprikaatjes. Drie makkelijke en heerlijke borrelhapjes verschenen in een serie. Als je de hoeveelheden een beetje aanpast en er eventueel wat sla bij serveert kan je dit als lunch serveren of je maakt er juist kleinere hapjes van op een lepel. Hoe dan ook heel snel gemaakt en superlekker! Klik op de foto voor de eerste in de serie.
Tomaatspiesjes
Een topper is natuurlijk dit spiesje met tomaat, mozzarella en een blaadje verse basilicum! In het recept staan ook kaasbroodjes maar die hoeven er niet bij.
12 Gevulde snackpaprika’s
6 Oranje snackpaprika’s, afgekoelde bloemkool couscous van dit recept, walnoten, bieslook en rucola
Was en halveer paprika’s verwijder zaadlijsten, kook ze 4 minuten en spoel direct koud af. Vul de halve paprika’s met de bloemkool couscous garneer met noot en bieslook serveer op een schaal met wat rucola. (ook lekker als lunch!)
Witlofster met zalmsalade
Zalm wraps
Eenvoudige dunne wrap of omeletrol: 1 ei, peper en zout voor een steviger wrap doe er wat amandelmeel door. Vulling: smeerbare roomkaas, 1 tl gemberpoeder, dille, plakje gerookte zalm
Klop een ei met peper en zout naar smaak los. Bak het ei op een matig vuur tot het begint te stollen, zet de hittebron uit en laat de omelet in de pan ca. 2 minuten afkoelen. Herhaal dit voor zoveel rollen als je wilt bakken. Vullen: Roer de kruidenroomkaas een beetje smeuïg en smeer over de helft van de omelet, strooi er extra dille over en bedek de andere helft met gerookte zalm. Maal er versgemalen (zwarte) peper over. Rol je omelet voorzichtig zo strak mogelijk op, doe ze in huishoudfolie en leg minimaal 3 uur in de koelkast. Snijd vlak voor gebruik in plakjes van ca. 1,5 cm per stuk en steek er een takje dille in.
Het spreekt voor zich dat je hier eindeloos op kunt variëren! Kruiden, noten, slasoorten, augurk, kappertjes, knoflook. Kijk ook eens bij de ‘heksenkaas‘ die kan je ook uitstekend smeren!
Gegrilde asperges met kaas
Mini asperges, olie, peper, zout, citroensap en Parmezaanse kaas. Wat met gewone groene asperges kan doe je voor een feestje gewoon met mini asperges, kort bakken en dan onder de grill met kaas!
Of heel makkelijk: kook de asperges ultrakort en rol ze in een plakje zalm, of vegetarisch kipfilet o.i.d.
Tonijnamuse
(iets ingewikkelder) Zie recept
Grove tonijntapenade
Forel mousse
1 sinaasappel (1/2 rasp en 1/2 slierten), 100 gram gerookte forel, 125 ml slagroom, ½ eetlepel geraspte mierikswortel, (verse) dille
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil dun af.
Pureer de forel met 2-3 eetlepels slagroom in de keukenmachine. De rest van de slagroom stijf kloppen, spatel het forelmengsel met mierikswortel en je sinaasappelrasp luchtig door de geklopte slagroom en breng op smaak met peper en zout. Laat de forelmousse in een spuitzak minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Laat de slierten sinaasappelschil in wat water 5 minuten zachtjes koken en daarna op keukenpapier uitlekken. Spuit op 6 amuselepels een toef forelmousse en garneer met sinaasappelschil en dille.
Ik vind dit een super leuke website. Wat een creativiteit.
Dank je Ton, we doen ons best 😉