schuitje met zalmsalade

Borrelhapjes en makkelijke amuses

Amuses of borrelhapjes dienen om te amuseren, te genieten etc.  Het is een fantastische manier om de smaakpapillen wakker te schudden en zodoende de spijsvertering te bevorderen. Dus hou je vooral niet in met de smaakmakers! De meeste borrelhapjes hieronder zijn bijzonder makkelijk om te maken. Je hebt ze in een handomdraai op tafel staan. Sommige hebben wel een koeltijd, daar moet je wel rekening mee houden, maar dat maakt het juist weer makkelijk van te voren klaar te maken! Kijk ook eens bij de hartige tussendoortjes.
Op zoek naar kerstideetjes? Hier staan de speciale koolhydraatarme Kerstborrelhapjes!


 

Maak ook eens een van deze amuses of borrelhapjes

Schuitje met zalmsalade

Tijdens een korte vakantie in een huisje op de Veluwe maakte mijn heer Hans deze schuitjes met warmgerookte zalm. Te weinig een recept eigenlijk voor een heel verhaal, maar wel leuk voor deze rubriek.

Je moet in zo’n ‘keuken buiten de deur’ roeien met de riemen die je hebt. Dus van een paar ingrediënten toch iets leuks zien te maken. Het is onze sport om dat dan te doen met een lekkere olijfolie, een tube ketchup en een tube mayonaise, Zaanse dat dan weer wel! Dat is makkelijk te verkrijgen in binnen- en buitenland.

2 koude hardgekookte eieren, 1 Kropje romaine sla, 150 gr warmgerookte zalmflakes, 4 cherrytomaatjes. Voor de saus: 1 deel yoghurt, ½ deel mayonaise, kneepje ketchup, peper. (zout verder niet echt nodig) Garneren met een paar pecannoten en/of amandelen.

Haal een stel mooie blaadjes van de krop sla. Snijd de tomaatjes in stukjes, prak de hardgekookte eieren en roer door elkaar. Maak zoveel dressing als je lekker vindt, houd wel de aangegeven verhouding aan. Proef de dressing en breng op smaak met peper. Roer de dressing door het tomaat ei mengsel en schep de zalmflakes er door. Proef nogmaals of het een beetje lekker is en schep de zalmsalade in de salade schuitjes. Garneer met noten, zie foto’s.

Poffertjes
poffertjesDit poffertjes recept kan altijd en overal voor gebruikt worden. Gezellig feestelijk aan een spiesje rijgen, een poffertje beleggen als prachtig borrelhapje, of een dubbeldikke als avondsnack, snel besmeerd met zelfgemaakte heksenkaas. Misschien maak jij wel een stel poffertjessandwiches als lunch? Of 2 poffers met vulling op een prikkertje bij je salade. Combineer met sla, groente, tomaat, paprika, komkommer, courgette, olijven, etc. Of met een klein stukje fruit en/of kaas, vis, kip, of (vega) vleeswaren. etc. Eindeloos lekker en varieren met beleg zo veel als je durft. Oja, gewoon ouderwetse warme poffertjes met smeltende boter en poedersuiker (euh, gemalen Sukrin), dat kan ook natuurlijk.

koolhydraatarme kaasspread - heksenkaasHeksenkaas – kaasspread
Maak je eigen heksenkaas in 6 smaken! Deze heksenkaas of kaasspread is qua dikte uitstekend smeerbaar én goed te dippen. Smeer het eenvoudig op een lekker poffertje zelfgebakken broodje, crackertjes, plakje komkommer of courgette. Of vul er een stengel bleekselderij mee die je weer in ‘schuitjes’ snijdt. Smeer het op een wrap/omelet, bestrooi met extra kruiden en rol ‘m op. Zelfs dippen kan op een koolhydraatarme manier: dip je rauwkost erin, snijd wel even mooie staafjes of dunne reepjes van komkommer, bleekselderij, wortel of paprika. Zet je rauwkost in een glaasje of bouw er een geinig torentje van, leg er wat nootjes bij en dippen maar! Voor zover mijn ideetjes, hopelijk krijg je zelf ook wat fantasieën over hoe jij het zelf leuk en lekker vindt. Laat je het even weten in de reacties? Smul ze!

garnalen met dipGarnalen met cocktail dip
Sausje roeren, garnalen erin steken en klaar is je grappige voorafje. Het lijkt wel op zo’n muts met belletjes van een harlekijn. Of een badende octopus met z’n 8 poten buiten de rand… Een lekker klassiek (feest) gerecht in een vrolijk jasje op deze manier. De garnalen met zelfgemaakte cocktailsaus als dip zijn echt makkelijk klaar te maken. Of leg alle garnalen op een bordje met de saus en prikkertjes er apart bij. Zet op tafel als borrelhapje en laat iedereen lekker z’n gang gaan…

Makamuse glaasje met makreel moussereel mousse amuse glaasje
Met een lekkere mousse en wat piepklein gesneden knapperige groente in een amuse glaasje heb je al gauw succes op je feestje. Deze makreel mousse is stoer, pittig en kruidig, bomvol smaak! Je maakt ze makkelijk van tevoren en je tovert ze vlak voor gebruik uit de koelkast. Serveren met een mooi klein lepeltje.

 

Gevulde avocado eieren
Avocado en ei, twee simpele ingrediënten die elkaars smaken wonderbaarlijk versterken. Altijd goed eigenlijk dit setje. Deze gevulde avocado eieren zien er echt uit om op te eten en ik kan je verklappen: dat is nou precies de bedoeling! Ik ben alvast voor de feestmaand de afdeling borrelhapjes en tussendoortjes wat aan het uitbreiden. Deze gevulde avocado eieren passen uitstekend bij de kerstdagen, al was het alleen maar vanwege de groen-rode kleurcombinatie.

borrelhapjes - zalm-rivierkreeft - gevulde paprika - koolhydraatarm-recept-04Serie van drie mooie borrelhapjes
Borrelhapje met rivierkreeftjes, borrelglaasje met zalm en komkommer en gevulde paprikaatjes. Drie makkelijke en heerlijke borrelhapjes verschenen in een serie. Als je de hoeveelheden een beetje aanpast en er eventueel wat sla bij serveert kan je dit als lunch serveren of je maakt er juist kleinere hapjes van op een lepel. Hoe dan ook heel snel gemaakt en superlekker! Klik op de foto voor de eerste in de serie.

 

Tomaatspiesjesmozzarellaspiesje
Een topper is natuurlijk dit spiesje met tomaat, mozzarella en een blaadje verse basilicum! In het recept staan ook kaasbroodjes maar die hoeven er niet bij.

12 Gevulde snackpaprika’s
6 Oranje snackpaprika’s, afgekoelde bloemkool couscous van dit recept, walnoten, bieslook en rucola
Was en halveer paprika’s verwijder zaadlijsten, kook ze 4 minuten en spoel direct koud af. Vul de halve paprika’s met de bloemkool couscous garneer met noot en bieslook serveer op een schaal met wat rucola. (ook lekker als lunch!)

Witlof – zalm ster
Tomaatjes, zalm, roomkaas, gorgonzola, dille
Witlof blaadjes schoonmaken en loshalen. Zalm met de kaas en dille in de keukenmachine pureren tot een ‘zalfje’. Tomaatjes in kwarten snijden. Spuit  het zalmzalfje op de witlofblaadjes en garneer met tomaat. Serveer in stervorm. Een beetje meer maken is wenselijk, je smeert het ook net zo makkelijk op een stukje komkommer, in een stukje bleekselderij of op een half tomaatje! Of… voor andere gasten een toastje of broodje.

Zalm wraps

Eenvoudige dunne wrap of omeletrol: 1 ei, peper en zout voor een steviger wrap doe er wat amandelmeel door. Vulling: smeerbare roomkaas, 1 tl gemberpoeder, dille, plakje gerookte zalm
Klop een ei met peper en zout naar smaak los. Bak het ei op een matig vuur tot het begint te stollen, zet de hittebron uit en laat de omelet in de pan ca. 2 minuten afkoelen. Herhaal dit voor zoveel rollen als je wilt bakken. Vullen:  Roer de kruidenroomkaas een beetje smeuïg en smeer over de helft van de omelet, strooi er extra dille over en bedek de andere helft met gerookte zalm. Maal er versgemalen (zwarte) peper over. Rol je omelet voorzichtig zo strak mogelijk op, doe ze in huishoudfolie en leg minimaal 3 uur in de koelkast. Snijd vlak voor gebruik in plakjes van ca. 1,5 cm per stuk en steek er een takje dille in.
Het spreekt voor zich dat je hier eindeloos op kunt variëren! Kruiden, noten, slasoorten, augurk, kappertjes, knoflook. Kijk ook eens bij de ‘heksenkaas‘ die kan je ook uitstekend smeren!

gegrilde aspergesGegrilde asperges met kaas
Mini asperges, olie, peper, zout, citroensap en Parmezaanse kaas. Wat met gewone groene asperges kan doe je voor een feestje gewoon met mini asperges, kort bakken en dan onder de grill met kaas!
Of heel makkelijk: kook de asperges ultrakort en rol ze in een plakje zalm, of vegetarisch kipfilet o.i.d.

Tonijn amuse (iets ingewikkelder)
Zie recept

Grove tonijntapenade
Zie dit recept ik vulde er kaasmandjes mee

tonijntapenade

Forel mousse

1 sinaasappel (1/2 rasp en 1/2 slierten), 100 gram gerookte forel, 125 ml slagroom, ½ eetlepel geraspte mierikswortel, (verse) dille
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil dun af.
Pureer de forel met 2-3 eetlepels slagroom in de keukenmachine. De rest van de slagroom stijf kloppen, spatel het forelmengsel met mierikswortel en je sinaasappelrasp luchtig door de geklopte slagroom en breng op smaak met peper en zout. Laat de forelmousse in een spuitzak minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Laat de slierten sinaasappelschil in wat water 5 minuten zachtjes koken en daarna op keukenpapier uitlekken. Spuit op 6 amuselepels een toef forelmousse en garneer met sinaasappelschil en dille.

eiersalade op komkommerEiersalade op komkommer
Zie voor volledige beschrijving dit recept
1/4 komkommer in plakjes en 3 eieren (dubbel door de eiersnijder) met 1tl. mayo, 1 tl. yoghurt, 1 tl. crème fraîche (restje), 1 tl. augurkennat, kerrie, sojasaus Tamari, P&Z. Bestrooi met paprikapoeder. Heerlijke ‘gewone’ borrelhapjes.

Geitenkaas-druiven balletjesgeitenkaas-druiven - koolhydraatarm-recept-01
75 gr. gepelde en gehakte pistachenoten, 150 gr. blanke geitenkaas (Bettine), eetlepel fijngehakte munt, 20 pitloze witte druiven of bolletjes van meloen of komkommer.
Meng geitenkaas met gehakte munt. Rol geitenkaas rond elke druif en rol de balletjes door de gehakte pistachenoten. Dit kan zelfs een paar dagen van te voren worden gemaakt! Goed afdekken met folie en in de koelkast bewaren. Haal ze minstens een half uur voor gebruik uit de koeling. Laat ze heel of snijd ze doormidden en steek er een prikkertje in. Prachtig!

Boerenkoolchips

Zie mijn recept voor boerenkoolchips

Gemarineerde champignons
Zie dit recept

Geitenkaas borrelahpjes met sesam
1 bosuitje, 1 theelepel olijfolie, 2 eetlepel sesamzaad, 75 g zachte geitenkaas (bv. Bettine Blanc), 2 gedroogde abrikozen.
Bak het bosuitje in zijn geheel in de grillpan in 2-3 minuten gaar. Snijd het groen in 8 stukken. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en leg ze op een bord. Rol de geitenkaas door het sesamzaad en snijd het in acht plakjes. Snijd de abrikozen in reepjes. Leg op elke amuselepel een plakje geitenkaas, reepjes abrikoos en een stukje bosui. 

Gevulde tomaatjes & komkommerschuitjes
Kruidenkaas mengen met (eventueel ook zalm, tonijn, gerookte makreel, forel of kip of een garnaaltje) diverse verse kruiden, bieslook, peterselie en bosui. Op smaak brengen met peper of iets pittigs als tabasco, chili of sambal. Halveer de tomaatjes en hol ze uit. Spuit de vulling erin.
Of voor komkommer borrelhapjes:
Snijd de komkommer (en/of stengel bleekselderij) in de lengte doormidden en schep de zaden eruit met een lepel, vul de holte op en snijd in ‘schuitjes’. Garneer met groene kruiden.

Tartaar van zalm (glaasje)tartaar van zalm
Maak de tartaar volgens het recept van de zalm tartaar, maar snijdt voor borrelhapjes alle ingrediënten nóg kleiner. Je kunt het op verschillende manieren serveren, schep laagjes in een mooi glaasje of presenteer de ingrediënten op een amuselepel.

Pinguins (in de winter, met Kerst met kinderen maken!)
Minimozzarella in vieren snijden, zwarte olijven 1 insnijden 1 heel laten en plakjes wortel, lieve borrelhapjes!

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

715 Shares
Share499
Pin216
Tweet