amuse glaasje met makreel mousse

Amuse glaasje makreel mousse

Met een lekkere mousse en wat piepklein gesneden knapperige groente in een amuse glaasje heb je al gauw succes op je feestje. Deze makreel mousse is stoer, pittig en kruidig, bomvol smaak! Nee het hoeft helemaal niet perse met makreel natuurlijk! Zalm, forel, tonijn kan ook, desnoods uit blik… Je maakt ze makkelijk van tevoren en je tovert ze vlak voor gebruik uit de koelkast. Serveren met een mooi klein lepeltje. Op de foto zie je vrij veel mousse per glaasje, ik zou de volgende keer wat meer groente toevoegen zodat ik er 6 glaasjes uit kan halen (recept al aangepast). Een restje makreel mousse laat zich uitstekend smeren op een crackertje.

Feest!
Heb ik al eens verteld dat wij nooit onze verjaardagen vieren? We nodigen in plaats daarvan liever een muzikant of band uit bij ons thuis en wat leuke mensen om te luisteren natuurlijk. We staan dan een weekendje samen in de keuken om lekkere hapjes en soepen te maken, want spijs en lafenis verhoogd de feestvreugde enorm. Deze stoere pittige makreel mousse zou zomaar de volgende maand geserveerd kunnen gaan worden tijdens ons eerstvolgende huisconcert.

Ooit kocht ik bij een kringloopwinkel een stuk of 40 dezelfde hoge borrelglaasjes, handig want (niet geheel toevallig) er passen ook 40 gasten in onze woonkamer! 

Klik voor vergrotingen

Zo maak je dit amuse glaasje met makreel mousse

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Amuse glaasje makreel mousse


amuse glaasje met makreel mousse

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst oktober 27, 2015

 • Aantal of hoeveelheid: 6 glaasjes
 • Koolhydraten: 1,5 gr. per glaasje (6 glaasjes uit recept)
 • Voorbereiding: 15 minuten

Deze makreel mousse is stoer, pittig en kruidig, bomvol smaak dus! Je maakt ze makkelijk van tevoren en je tovert ze vlak voor gebruik uit de koelkast.

Ingrediënten

  MOUSSE
 • 1 gerookte makreel 1 khd ca. 200 gr. zalm of filets, forel kan ook
 • 1 eetlepel mayonaise 0 khd (excellent AH)
 • 1 bekertje crème fraîche 3,75 khd 125 ml of mascarpone = dikker
 • 1 eetlepel citroensap 0,2 khd
 • 1 eetlepel verse peterselie 0,1 khd takjes verwijderd
 • 1 eetlepel verse dille 0,1 khd takjes verwijderd, toppen voor garnering gebruiken
 • 1 - 2 theelepels sambal 0,3 khd naar smaak, tabasco of mierikswortel kan ook.
 • GARNERING
 • 1/4 piepklein gesneden komkommer 1,3 khd zonder zaad, alleen het harde deel!
 • 1/2 piepklein gesneden stengel bleekselderij 2 khd
 • snufje paprikapoeder (gerookt)

Bereiding

 1. Ontdoe de makreel van z'n vel en verwijder de graten, pluk in stukjes en doe in een hoge kom. Gerookte zalm, forel of desnoods tonijn uit blik kan ook... beetje ruim denken.
 2. Voeg mayonaise, crème fraîche, citroensap kruiden en 1 theelepel sambal aan de makreel stukjes toe. Pureer alles tot een mooie gladde mousse. Proef en voeg zonodig nog sambal toe.
 3. TIP: Ik deed de mousse in een spuitzak omdat mijn glaasjes nogal smal en hoog zijn en ik zonder knoeien onderin wilde hebben. Heb je wat bredere glaasjes dan kan je het vast ook scheppen. Als je de mousse nog dikker wilt, gebruik je mascarpone.
 4. Vul de glaasjes in laagjes een beetje mousse afgewisseld met de piepklein gesneden (harde crunchy) groenten. In principe kan je de komkommer ook vervangen door rauwe courgette, paprika in alle kleuren zolang het maar een beetje harde groenten zijn. Als laatste een beetje groente en een piepklein snufje gerookt paprikapoeder of bv. dilletoppen Zet gekoeld weg en serveer koud met een lepeltje. Party time! Veel plezier!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 gedachten over “Amuse glaasje makreel mousse”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.3K Shares
Share337
Pin918
Tweet