Waar zouden we toch zijn zonder crackers of pannenkoekjes in alle soorten en maten? Eindeloze variaties mogelijk! Crackers heb ik altijd wel op voorraad. De 3 zadencracker en ons keto knäckebröd zijn heerlijke standaardcrackers voor alledag, die kan je beide heel erg lang knapperig houden! Tussendoor probeer ik regelmatig eens andere uit, zoals deze subtiele amandelcrackers (met 0.55 gram koolhydraten per stuk). Ik hou namelijk erg van afwisseling. Meestal maak ik crackers gewoon met water; deze amandelcrackers maakte ik met olie en een ei, daardoor krijg je een heerlijke cracker die lijkt op een zandkoekje. Wat me gelijk weer op een idee brengt!
Toevoegingen
Zelfgebakken crackers zijn een fantastisch alternatief voor normale crackers uit de supermarkt. Gewone crackers zijn meestal op basis van graan en dat is nu eenmaal niet koolhydraatarm. Ik bak inmiddels al jarenlang mijn eigen crackers. Of het nu gaat om een ontbijt- of lunchcracker of een crackertje bij de borrel, er gaat niets boven zelf maken. Je weet precies wat je erin stopt en welke smaak je wilt toevoegen; de ene keer wat zoeter (kaneel) de andere misschien hartiger (Italiaanse of oosterse kruiden). Enige nadeel van deze amandelcrackers, vind ik, dat ze iets makkelijker breken dan de zadencrackers. Voordeel is weer dat deze veel sneller klaar zijn.
Crackers vormen
Crackers zijn heel makkelijk zelf te maken. We geven je onze werkwijze zodat je na een keer oefenen het zelf kan verfijnen. Leg de bol crackerdeeg eerst tussen twee bakvellen en duw een beetje plat. Wrijf dan met je handen het deeg vanuit het midden naar de randen tot je een mooie dunne plak hebt. Even narollen met een deegroller, bovenste vel eraf halen. Vervolgens de randen repareren (onderste bakvel terugvouwen) en recht maken. En tot slot hup de oven in. Ik heb van alles geprobeerd maar dit gaat echt heel snel en makkelijk.
Amandelcrackers gebruiken en bewaren
Deze amandelcrackers smaken heel subtiel, een klein beetje zoetig. Daarmee vormen ze een ideale basis voor je homemade dip, guacamole of tapenade. Of eet ze gewoon tussen de middag met een lik kruidenkaas en wat extra bieslook, zoals ik deed. Bewaar de crackers in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, zo blijven ze zeker een week lekker. Mijn heer Hans heeft ze (zonder beleg) als tussendoortje in één week opgegeten, dus als snack zijn ze ook nog heel erg goed te nassen.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de amandelcrackers
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Amandelcrackers, lekker bros
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 165 °C en zet de bakplaat klaar.
- Kneed alle ingrediënten door elkaar en maak er een bal van.
- Leg de deegbal tussen twee vellen bakpapier en wrijf met je vlakke handen naar de zijkanten. Rol na met een deegroller (of wijnfles), zodat het overal even dik is. Haal het bovenste vel bakpapier er voorzichtig af. Repareer eventuele gaten en randen. Maak de randen recht. Snijd de crackers voor met de botte kant van een mes of steek er vormpjes uit.
- Bak de crackers 10-15 minuten in de oven of tot ze goudbruin (niet te donker bakken!) en droog zijn. Laat afkoelen op een rooster.
- Heerlijk brosssss!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Kan ik ze ook maken met alleen amandelmeel? Hou niet van Cocos…
Dit smaakt zeker NIET naar kokos. Kokosmeel slurpt vocht, dus die 30 gram weglaten kan niet zomaar zonder ook het vochtgehalte aan te passen. Zelf het recept aanpassen naar eigen inzicht? Kijk even naar de foto’s hoe stevig het deeg ongeveer moet worden.
Hoi,
Kom je voor hele recept uit op 885 calorieën, 37 gram eiwit en 126 gram vet ?
Da’s wel heel veel.
Ze zijn wel super lekker.
Groetjes
Als je op de afzonderlijke ingrediënten klikt zie je welke waardes we gebruiken.
Ga ik doen. Dankjewel
Hoe krijg je mooi gevormde crackers, als
ik het uitgerold heb krijg ik nooit een mooi geheel. Snij de randjes bij maar dan nog
Dat gaat heel makkelijk als je het onderste bakvel even aan elke zijde terugvouwt, dan heb je vier poepstrakke randen.
Ga t proberen dank je
Wow! Supergoed recept, heerlijke cracker. Tip: Ook heerlijk met sesamzaadjes, luvit.
Verrukkelijk…. ik geniet gewoon van de smaak… blijverdje….
ook deze crackers zijn heerlijk
We hebben eigenlijk geen vieze recepten online staan 😉
60g kokosolie vind ik erg veel. Waarom is het zoveel? Vorige keer toen ik ze maakte lekte de olie er ook af daarna. Dus kan het ook bijv. Met 30g?
Hoi Lisa,
Als je het anders wilt doen, dan mag dat altijd toch? Wij beschrijven in onze recepten precies hoe wij het deden… Of het ook met 30 g kan hebben wij dus niet geprobeerd.
Laat maar weten hoe het resultaat is met 30 g.
Ik heb de crackers nu voor de 2e keer gemaakt, deze keer geraspte kaas eroverheen gedaan, heerlijk zijn ze!
Ik ga dit zeker proberen! Maar is het een idee om de lijnzaad kort te vermalen waardoor de voedingstoffen ( omega3) beter beschikbaar komt? Of moet je gewoon heel goed kauwen :))
Malen mag hoor 😉
Ik heb gebroken lijnzaad gebruikt.
heerlijk was het.
maar zou je het recept ook nog een keer willen doorgeven met water?
dat kan ik niet vinden
bvd Harriet
Ik denk dat je de pitten lijnzaadcrackers bedoelt.
ziet er weer heerlijk uit. is het mogelijk om het lijnzaad te vervangen.
Van crackers met lijnzaad krijg ik maagklachten.
Alvast bedankt
Je zou sesamzaad kunnen proberen?
Super lekker zeg!! Kan ik toch mijn geliefde filet American weer ergens op eten. Ga ze zeker vaker maken met enig variatie qua zaden enzo
Hoi Anna-Karina,
Toen mijn man twee maanden geleden plotseling te horen kreeg dat hij Diabetes heeft en een HbA1c van 85, stond onze wereld op zijn kop en had ik geen idee wat we nog konden eten. Gelukkig is er internet en zijn er mensen zoals jij. Dit was het eerste recept dat ik heb geprobeerd en bij deze wil ik je heel erg bedanken! We hebben wel een paar kleine aanpassingen gemaakt: sesamzaadjes ipv lijnzaad en het deeg flinterdun uitrollen. Heerlijk, ook tijdens de feestdagen als toastjes met bijvoorbeeld Franse kaas.
Met vriendelijke groet,
Jolanda.
Graag gedaan Jolanda en groet je man van ons!
Hallo, ik heb ze gisteren gemaakt en ze zijn inderdaad lekker. Zou je er ook een rozijntje mee in kunnen verwerken?
Dat kan, maar rozijnen zijn niet koolhydraatarm en verbranden nogal snel in zo’n dun oppervlak.
Das ook waar, wat zou ik er nog kunnen bijdoen zodat het meer een koekje word?
Stukjes noot? Of zaadjes bovenop? Of misschien kun je dan beter naar deze sesamkoekjes of roomboterkoekjes kijken?
Man ik ben helemaal verslaafd aan deze crackers! Helemaal met een lepeltje salsa erop, heerlijk gewoon en nog gezond ook.
Deze vanmorgen gemaakt. Erg lekker. Vanmiddag een feestje aan tafel 😛 dankjewel weer! Straks nog boodschappen doen en dan neem ik de ingrediënten mee voor het pitten lijnzaad cracker recept. Ben benieuwd. Wil een voorraadje maken proeven, want lijkt me handig voor de drukke ochtenden naar werk.
Dat is zeker handig!
Hallo Anna-Karina, ik heb zojuist voor het eerst deze crackers proberen te maken. Ik zie dat jij de hele bakplaat vol hebt liggen met deeg, is dat dezelfde hoeveelheid als in het recept of het dubbele?
Ik had mijn bakplaat op de tweede richel van ondere in mijn oven geplaatst maar na een kwartier waren ze nog nat en wit. Op welke richel plaats jij de bakplaat? Na een kwartier heb ik de bakplaat verplaatst naar de derde richel van onder maar ze zijn nu wel erg donker geworden. Hopelijk smaken ze toch wel goed. Ze liggen nu af te koelen.
Dat klopt ja, mijn bakplaat is 45 x 35 cm. dat komt uit 1 recept. Elke oven is anders, dus inderdaad altijd zelf even in de gaten houden. Zie ook gebruik van de oven.
Wat een heerlijk recept! Heb er net weer eenntje op met filet americain en eentje met gekookt ei. Lekker!
Eet ze, want je hebt er nog een paar over?
heerlijk zijn ze! Ik heb zee maar weer gebakken. Daarbij heb ik
het bakpapier in een rechthoek gevouwen en daarin het deeg uitgerold. Zo kreeg ik een mooie rechthoekige cracker en kon ik hem overal even dik rollen. Heel handig voor mee naar mijn werk met een kaasje.
Dat klinkt als handig!
Hoe kan ik ze het best bewaren
In de tekst kijken daar staat het 😉
Overheerlijk! Ik reageer normaal nooit op website/recepten maar deze crackers zijn echt toppers. Dat moet gewoon gezegd worden! Meer een koekje dan cracker eerlijk gezegd. Ik heb ze nu ook met 100 gram geraspte jong belegen kaas/parmezaanse kaas gemaakt en een zoete versie met 25 stevija kristal en hagelslag van cereal, voor de hartige en zoete trek. Hmm…. bedankt Anna-Karina!
Graag gedaan Anita!
Reacties voelen voor mij als de beloning voor mijn noeste arbeid, dus ik waardeer dat enorm!
Wauw zo lekker, ik bak ze vandaag weer. Als ze in de oven liggen lijkt het of ze in het vet drijven, maar dat proef je later niet meer terug. Heerlijk!
Ja da’s raar hè, ze schuimen/bubbelen heel gezellig 😉
Inmiddels een paar keer gemaakt, maar krijg niet de juiste dikte. Blijf proberen, want de smaak is heerlijk!
Hoe bedoel je niet de juiste dikte? Van de cracker zelf of e substantie van het? En wat is dan volgens jou de juiste dikte?
Echt smullen, heerlijke structuur en supersnel klaar… dit komt in t basispakket:)
Oké goede keus, eet ze!
Wat een lekkere brosse crackers.
Ik heb ze met 60 gr. Roomboter gemaakt en nog een handje sesamzaadjes toegevoegd.
Heerlijk !
Weer een blij mens! Yesssss! 😉
Deze crackers gisteren gemaakt , bij het bereiden vond ik ze al vettig en toen in de oven zag ik het vet die de crackers bakten, zijn lekker maar vettig, ik ou het vet halveren of weglaten 60 te is te veel zijn niet krakend genoeg , groetjes Anna
Ik vind juist die wat zachte structuur hierbij heerlijk! Zo zie je maar: smaken verschillen. Echt krakende crackers maak ik volgens een van de andere recepten.
Goedemiddag,weet iemand waar ik het kokosmeel en amandelmeel kan kopen,hier bij de Jumbo hebben ze het niet,en wat het kost…Vr Gr Lies Jansen.
Klik op een ingrediënt of zoek even online!
Ik heb kokosmeel en amandelmeel bij een groot Albert Heijn filiaal gekocht. Sommige grote winkels verkopen ook agar agar.
Heerlijk deze crackers, eindelijk weer een bite en super makkelijk te maken, dank!
Ik heb ze gemaakt en ben heel blij met jou want ze zijn heerlijk , echt een feestje, geen wonder dat jouw Hans ze zo op had. Gaat hier ook gebeuren denk ik . Bedankt voor het delen van jouw heerlijke recepten . Ga het delen !!
Groetjes,
Hetty
Heerlijk! Ik vond het wel erg vet en het bakpapier droop van het vet,
zou er ook minder cocosolie in mogen ,of lukken de crackers dan niet?
maar nogmaals ,heel lekker en crocant! Ik ben enorm blij met al je recepten, BEDANKT!
Owh, deze zijn ZO lekker. Daar hoeft van mij niets op. Alleen een slot op de kast, anders zijn ze zo op.
Wat een heerlijke recepten heb je hier Anna-Karina! Het is inmiddels mijn grootste bron van inspiratie. Mijn buik verdraagt het allemaal goed en ik ben 1,5 kilo in een week kwijt. Terwijl ik niet eens 100% koolhydraat-arm ben.
Heb niet het idee dat ik op dieet ben, zo lekker eet ik iedere dag. Ga vooral zo door, dan blijf ik elke dag lekker eten.
Dag Anna-Karina
Ik ben heel toevallig op je website terecht gekomen, en heb al uren gelezen op je website.
Ik wil graag een 5-tal kilo kwijt, en ik zal dit proberen door koolhydraatarm te eten.
Ik heb meteen de 3-zaden crackers en de amandelcrackers gemaakt. Super lekker.
Morgen ga ik de kaasmuffins maken, want voor mij zal het moeilijkste zijn om bij het ontbijt geen koolhydraten te eten, dus zorg ik meteen voor verschillende alternatieven.
Bedankt voor je inspirerende recepten!
Groeten
Isabelle
Succes!
super makkelijk en snel, en inderdaad erg lekker
Blij dat ze bevallen zijn!
gaan we proberen morgen. Ik heb alles ervoor al in huis dus…
Afgelopen week de zadencrackers gemaakt, ook heerlijk. Wel iets te dik, dus de volgende keer nog dunner uitstrijken/duwen maar zeker voor herhaling vatbaar. Ik ga ervan uit dat deze net zo lekker zijn.
groetjes Miranda
Was net begonnen de ingrediënten bij elkaar te doen maar ontdekte toen dat ik geen liijnzaad meer had. Wel sesamzaad. Ze komen net de oven uit en het lijkt erop dat dit ook prima gaat. Pff gelukkig.
groeten
Marian
Het zal anders smaken en de structuur is ook anders, maar zal wel lekker zijn!
Goedemiddag,
Ik kreeg deze site door van een kennis. Er staan bijzondere lekkere dingen op die ik zeker ga maken.
Heb alleen even een vraag over de recepten,kan ik dit vergelijken met E nummer vrij koken en bakken. Zie namelijk erg veel dingen die daar mee overeen komen.
Hoor graag van jullie,
Met vriendelijke groet,
Nanda
E-nummervrij eten, koken of bakken zal niet meevallen. Er zijn heel veel E-nummers die totaal onschadelijk zijn en die dagelijks gegeten worden. Maar ik ben wel groot voorstander van zelf doen. Als je een beetje bewust eet laat je de potjes, zakjes, doosjes en flesjes met kant-en-klaar producten voor wat ze zijn. De meeste zaken kun je prima zelf maken. Maar waar de grens ligt van wat voor iemand toelaatbaar is is natuurlijk persoonlijk en daar ga ik niet over. Ik deel hier mijn recepten en inzichten, die zijn op de eerste plaats koolhydraatarm.
Net geprobeerd om de Amandelcrackers te maken, eerst was ik het ei vergeten dus kreeg ik geen bal, toen ik dat ontdekt had was ik alweer positief. Helaas brokkelt alles, zodat het nu op granola lijkt. Wat zou ik verkeerd gedaan hebben? Maar ik geef niet op! Ben heel blij met de recepten, al moet ik nog heel veel oefenen.
De crackers hebben een beetje structuur van zandkoekjes en zijn inderdaad wat kwetsbaarder, zie ook de andere reacties! Inderdaad oefening baart kunst.
Deze crackers gemaakt met hazelnootmeel, gemalen lijnzaad, gemalen zonnepitten, gemalen sesamzaadjes en een puntje xanthaangom. Verder het recept gevolgd en ze zijn me toch lekker!
Leuk al die experimenten. Maal je hazelnootmeel zelf of koop je het?
Laatst bij Action 2 zakken hazelnoten gekocht, helaas nu weer uitverkocht. Ik maal de hazelnoten in een oude elektrische koffiemolen. Wel eerst de noten even grof stuk maken in een vijzel en dan malen. Met hele noten loopt mijn molentje vast. En het gaat maar met kleine beetjes tegelijk en kort malen dan heb ik mooi fijn meel.
tnx!
Hoi, ik weet niet waar je woont maar bij de lidl in duitsland, op de bakafdeling, hebben ze zakjes hazelnootmeel. Je kunt het natuurlijk ook makkelijk zelf malen, als je ergens goedkoop hazelnoten of andere noten kunt krijgen. Notenpasta’s zijn ook heel lekker en makkelijk te maken (als je een goede sterke keukenmachine hebt, want met mijn vorige bleef ik bezig en het lukte maar niet). Lekker op zelfgemaakte crackers!!
Ik woon in Zaandam, maar ik kan zelf niet heel erg goed tegen hazelnoten. Dus ik ben er voorzichtig mee. Ik neem inderdaad weleens wat mee bij onze oosterburen.
Kun je ze goed bewaren? Of moeten ze dan worden ingevroren?
Je kan ze wel een paar dagen bewaren, maar minder lang als de lijnzaadcrackers.
Uitproberen is de beste methode.
Wat bedoel je met zachte kokos olie? Moet het gesmolten zijn?
Kokosolie is vrij zacht bij kamertemperatuur, dus niet uit de koelkast maar ietsje smelten of op kamertemperatuur dan kun je makkelijk een deegje maken.
Deze gemaakt! En ook deze zijn heerlijk. Ik snap de zandkoekje associatie…
Heerlijk met een plakje kaas!
Ik heb de crackers gemaakt. Ging goed en smaakt lekker. Ze zijn wel heel vet, klopt dat?
Ja dat klopt wel, amandelmeel is natuurlijk op zich al vet en dan de kokosolie nog… Dat zijn ‘goede vetten’ en die zorgen nu juist voor een verzadigd gevoel en voldoende goed vet heb je bij een koolhydraatarme leefstijl wel nodig. Maar als je het té vet vindt qua substantie, het mondgevoel bedoel ik, dan kan je overwegen minder kokosolie toe te voegen?
Lijkt lekker, ga ik zeker eens proberen. Bij mij lukken de crackers nooit. Nadat ik ze in de oven of magnetron heb gedaan vallen ze altijd nog uit elkaar. (dit gebeurt bij lijnzaadcrackers en vezelcrackers)
Heb je misschien ook een tip om dit goed te krijgen. Ben namelijk bijna uit de rookkaascrackers gegeten.
Je moet wel een goed recept hebben en het zorgvuldig uitvoeren. Soms kan het aan je oven liggen, die veel heter of minder heet is. Ik gebruik meestal de heteluchtstand. Met mijn 3 zadencracker heb je minder last van uit elkaar vallen. Je kan ook proberen de crackers ietsje dikker te maken? Ik maal in elk geval altijd een deel van de zaden en pitten helemaal tot meel, dat werkt ook als een soort ‘plakmiddel’.
Deze amandelcrackers breken wel snel trouwens, dat vind ik een nadeel, maar (voorzichtig) besmeren met kruidenroomkaas ging goed. Maar een gekookt eitje erop werd een smeerboel 😉
Hopelijk heb je er wat aan Froukje?
Ik maak als standaardcrackers zelfde hoeveelheid lijnzaadmeel en zonnebloempittenmeel (allebei zelf gemalen) en een handje hele zaden. 1/2 theelepel zout op twee cups/bekertjes. Water erbij tot het een dik, kneedbaar deeg is. Minimaal een half uur laten staan. Het lijnzaad moet het water goed opnemen. Uitrollen tot een plak en in kleine en/of grote crackervormen snijden. Flinke tijd bakken, zeker een half uur, op een niet te hoge stand (160 graden) en in de oven laten staan tot hij is afgekoeld. In crackers breken. Deze blijven echt heel en heeeeel lang goed! Ik heb altijd een doosje met kleintjes bij me als ik ga wandelen. De andere zijn zo ook al heerlijk of met iets hartigs of zoets, alles past.
Prachtige site Anna-Karina!