Als Brabander van oorsprong heb ik een warme band met de eierkoek. Daar komt vanuit de traditie geen amandel aan te pas; de basis wordt gevormd door tarwebloem en door suiker. Twee dingen die een “no go” zijn in de koolhydraatarme keuken. Voor deze amandel eierkoeken verving ik dit duo door amandelmeel en Steviala Sweet Bee, oftewel koolhydraatarme ‘honing’. Ze behouden hun karakteristieke vorm – plat van onder en bol van boven – maar onze eierkoeken hebben een iets bescheidener formaat gekregen. Tevens zijn ze iets vaster, maar wel luchtig. De koolhydraatarme eierkoek is een stuk voedzamer dan de ‘originele’ met suiker en heeft niet het nadeel van de suikerpiek in je bloed. Ze bevatten 1.5 gram koolhydraten per stuk, heerlijk in je lunchtrommel!
Oneindig variëren
Natuurlijk kun je oneindig variëren op de ingrediënten die de amandel eierkoeken in gaan. Naast amandelmeel, eieren, Griekse yoghurt en bakpoeder (wij gebruikten wijnsteenbakpoeder) kun je kiezen voor verschillende smaakmakers. Vandaag namen wij vanille en citroen. Maar ik kan me voorstellen dat koriander- of gemberpoeder, kaneel of zoiets als speculaaskruiden ook geweldig zijn. Je kunt er zelfs pitten en zaden aan toevoegen. Als je er maar voor zorgt dat de stukjes heel klein zijn, en dat de substantie niet te droog wordt. En waarom niet een hartige variant met bijvoorbeeld kaas? Laat ons vooral horen wat jij hebt bedacht!
Amandel eierkoeken ook als toetje
Als je het over de Brabantse eierkoek hebt, dan zijn er eigenlijk twee varianten: de zachte eierkoek die in heel Nederland eigenlijk overal te koop is, en de brosse, harde eierkoek die een minder wijde verspreiding kent. Heel verschillend qua mondgevoel, maar allebei niet te versmaden. Onze amandel eierkoeken zijn een koolhydraatarme versie van de zachte eierkoek. Je kunt de amandel eierkoek ook heel goed gebruiken om een toetje te maken. Hoe wij dat deden zie je hier.
Astrid (zie reacties) vroor ze in en dat was uitstekend!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je onze amandel eierkoeken
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Amandel eierkoeken
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel, (Pit & Pit)
- 1 tl bakpoeder,
- zoetstof, 1½ el Steviala Sweet Bee
- 20 ml Griekse yoghurt, extra volle el
- 2 L eieren,
- snufje zout
- vanille, vers, droog, extract of essence
- citroenrasp, van ¼ – ½ citroen naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een bakvorm in. Wij hebben deze Yorkshire puddingvorm met 4 ondiepe gaten van ongeveer 10 cm doorsnede. Of gebruik 4 eenpersoons vormpjes met uitneembare bodem bijvoorbeeld.
- Meng alle ingrediënten in een beslagkom. Proef even of het zoet genoeg is en of je eventueel een meer citroenige smaak wilt. Verdeel het beslag over de vormpjes.
- Bak de amandel eierkoeken 10 minuten of tot ze ze goudgeel kleuren. Blijf er bij, want de eierkoeken kunnen snel verbranden.
- Laat de eierkoeken 15 minuten afkoelen. Verheug je op de eerste hap!
Bewaren
- Stop de Amandel eierkoeken na het afkoelen in een plastic zakje, dan blijven ze lekker zacht en smeuïg. Of vries ze in, dat gaat ook uitstekend.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hallo allemaal,
Vandaag gemaakt ik heb deze keer gekozen om de hartige variant te maken. Basis recept zonder suiker en citroen. Maar met 2 theelepel Griekse kruiden en 50 gram oude geitenkaas. Bijzonder lekker.
Lekker hoor!
Kan het kloppen dat de mijne altijd iets meer baktijd nodig hebben.
Als dat zo is dan is dat zo toch? Blijkbaar is onze oven dan heter? Of je wilt dingen gaarder bakken dan wij doen. Mijn ervaring is je dat baksels met amandelmeel nooit te lang moet willen bakken, ze worden dan heel droog!
Erg lekker en super makkelijk en snel te maken. Heb 5 sterren gegeven.
Vanmiddag deze eierkoeken gemaakt. Wat zijn die heerlijk. Ik moet mijzelf bedwingen om er niet nog 1 te nemen.😋
Heerlijk! Ik heb er 10 kleine van gemaakt in een muffinvorm. Waarschijnlijk iets te dik, want ze zijn niet helemaal “droog” maar daardoor niet minder lekker! Ik had geen vanille in huis dus wat extra citroenrasp er in gedaan, heerlijk fris!
Als ik meer sterren kon geven gaf ik die wat zijn deze eierkoeken ‘heerlijk’ dit is een blijvertje 😀
Hoe zouden de smaken met wat sinaasappel rasp dat ga ik deze week nog is ff uitproberen
Eenvoudig en snel recept. De koeken waren heerlijk!
O wat lekker!!!! Ga ze dit weekend weer maken en wat overblijft (wellicht niks? haha) invriezen.
Dank je voor dit recept.
Graag gedaan
Ik heb de 2 eieren eerst gescheiden en het eiwit stijf geklopt. Als je dat als laatste door het beslag heen spatelt, dan worden de eierkoeken wat luchtiger. Erg lekker!
Ja dat zal zeker!
Is er ook een andere zoetstof mogelijk? Ik heb vloeibare zoetstof, kan ik dat ook gebruiken?
Gewoon proberen, lijkt me?
Onverwachts bezoek en eierkoeken zijn zo klaar! 6 stuks uit het recept in een met kerstdecoratie papieren cake vormpjes met een grote bodem (gekocht in Zweden) .Gebakken met volle kwark! Toef slagroom erop, stukje aardbei, 3 blauwe bessen met een dun chocolade sterretje (Aldi) Echt net een taartje! iedereen vond het lekker zegt er iemand….is dit wel goed voor jou, mag jij dit ook???? Nu dit voelde als een groot compliment voor jullie!!!! KH 2! Ik wens jullie alle goeds voor 2020 en hel veel kook inspiratie waarvan ik stilletjes hoop dat wij daar in 2020 weer van mogen meegenieten! groetjes Ineke
Oh ja, heerlijk en zo herkenbaar!! “Zeg…,jij was toch op dieet??” Vol verbazing. Dat is de beste promotie voor deze koolhydraatarme leefstijl. Door dit soort recepten willen we juist laten zien dat je geen ‘uitzonderingspositie’ hoeft in te nemen bij sociale gebeurtenissen. Daardoor hoef je ook niet het idee te hebben dat je iets inlevert, maar voelt ketogeen, koolhydraatarm eten als pure winst! (en dat is het natuurlijk ook…) Een gezond en verrukkelijk 2020 gewenst!
Vandaag heb ik hartige eierkoeken gemaakt en behalve de vanille, citroen en zoetstof heb het basisrecept gebruikt. Hierbij heb ik wat extra zout, 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden en 50 gram geraspte kaas gedaan. Het beslag is verdeeld over 6 eenpersoonsvormpjes met uitneembare bodem die na 12 minuten mooi gerezen en goudbruin waren. Ze zijn prima gelukt, smaken heerlijk en na het afkoelen gingen ze gemakkelijk uit hun vormpjes. De eerste hartige eierkoek is inmiddels al opgegeten 🙂
Whow, wat leuk om te horen!
Heerlijke eierkoeken,meteen gemaakt, ook met kaneel.
Ze zijn door ons bezoek meteen allemaal opgegeten😁👍
Leuk!
Heeft iemand al ervaring met invriezen van de eierkoek? Ik wil ze alvast gaan maken en met kerst opeten.
Volgens mij kat dat uitstekend.
Ik heb ze ingevroren en terug opgegeten 🙂 Even lekker!!! Echt een goed receptje. Vooral de citroenrasp geeft een extraatje. Weeral bedankt !!!
Fijn dat je het even doorgeeft Astrid, ik heb het erbij gezet!!
Omdat het bakpapier op was heb ik het beslag in een quichevorm gedaan en zo gebakken. Het is prima gelukt en de punten eierkoek smaken heerlijk! In plaats van Griekse yoghurt heb ik gewone volle yoghurt gebruikt. De eierkoek is nog steeds luchtig en smeuïg. Volgende keer ga ik hartige eierkoeken maken!
Heerlijk en super goed gelukt.
Zoals vele recepten waar ik dankbaar gebruik van maak.
Diabetes omgekeerd.
Dat van die 2% Griekse yoghurt, zou ik dat in al jullie recepten kunnen gebruiken ipv 10%? En kan ik dan voorkomen dat het gerecht dan wat droog wordt, bv door n scheutje olijfolie?
Volvet wordt juist in baksels gebruikt vanwege het vetgehalte. Een ander soort olie (betere vetten voor jou?) toevoegen kan ook natuurlijk.
dit lijkt me heerlijk, die eierkoeken! Ik ben dan ook een Brabantse! Maar…..mijn LDL cholesterol blijft alsmaar hoog, daarom eet ik liever minder vet, dus de 2% Griekse yoghurt. Zou dat daarmee ook kunnen?
Kan zeker, al worden ze dan ietsje droger.