koolhydraatarme amandel eierkoeken

Amandel eierkoeken

Als Brabander van oorsprong heb ik een warme band met de eierkoek. Daar komt vanuit de traditie geen amandel aan te pas; de basis wordt gevormd door tarwebloem en door suiker. Twee dingen die een “no go” zijn in de koolhydraatarme keuken. Voor deze amandel eierkoeken verving ik dit duo door amandelmeel en Steviala Sweet Bee, oftewel koolhydraatarme ‘honing’. Ze behouden hun karakteristieke vorm – plat van onder en bol van boven – maar onze eierkoeken hebben een iets bescheidener formaat gekregen. Tevens zijn ze iets vaster, maar wel luchtig. De koolhydraatarme eierkoek is een stuk voedzamer dan de ‘originele’ met suiker en heeft niet het nadeel van de suikerpiek in je bloed. Heerlijk in je lunchtrommel!

Oneindig variëren

Natuurlijk kun je oneindig variëren op de ingrediënten die de amandel eierkoeken in gaan. Naast amandelmeel, eieren, Griekse yoghurt en bakpoeder (wij gebruikten wijnsteenbakpoeder) kun je kiezen voor verschillende smaakmakers. Vandaag namen wij vanille en citroen. Maar ik kan me voorstellen dat koriander- of gemberpoeder, kaneel of zoiets als speculaaskruiden ook geweldig zijn. Je kunt er zelfs pitten en zaden aan toevoegen. Als je er maar voor zorgt dat de stukjes heel klein zijn, en dat de substantie niet te droog wordt. En waarom niet een hartige variant met bijvoorbeeld kaas? Laat ons vooral horen wat jij hebt bedacht!

Amandel eierkoeken ook als toetje

Als je het over de Brabantse eierkoek hebt, dan zijn er eigenlijk twee varianten: de zachte eierkoek die in heel Nederland eigenlijk overal te koop is, en de brosse, harde eierkoek die een minder wijde verspreiding kent. Heel verschillend qua mondgevoel, maar allebei niet te versmaden. Onze amandel eierkoeken zijn een koolhydraatarme versie van de zachte eierkoek. Je kunt de amandel eierkoek ook heel goed gebruiken om een toetje te maken. Hoe wij dat deden zie je hier.

Astrid (zie reacties) vroor ze in en dat was uitstekend!

stapel op eierkoeken

koolhydraatarme amandel eierkoeken

 

koolhydraatarme amandel eierkoeken

Ook lekker:

Zo maak je onze amandel eierkoek

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Amandel eierkoeken


koolhydraatarme amandel eierkoeken

Door Hans van Deelen Geplaatst december 10, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 4 stuks
  • Koolhydraten: 1,5 gr khd per stuk (4 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

De eierkoeken is een heerlijke traktatie die al heel lang meegaat. Nu is er een koolhydraatarme variant in de vorm van de amandel eierkoeken. Niet te versmaden!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een bakvorm goed in. Wij hebben een Yorkshire pudding vorm met 4 ondiepe gaten van ca. 10 cm doorsnede. Of gebruik 4 eenpersoons vormpjes met uitneembare bodem bijvoorbeeld.
  2. Meng alle ingrediënten in een beslagkom en roer goed door elkaar. Verdeel het beslag over de vorm.
  3. Bak de amandel eierkoeken 10 minuten of tot ze ze goudgeel kleuren. Blijf er bij, want de eierkoeken kunnen snel verbranden.
  4. Laat de eierkoeken afkoelen. Verheug je op de eerste hap!
  5. Stop de eierkoeken na het afkoelen in een plastic zakje, dan blijven ze lekker zacht en smeuïg. Of vries ze in, dat gat ook uitstekend.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 gedachten over “Amandel eierkoeken”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

207 Shares
Share99
Pin108
Tweet