koolhydraatarme amandel eierkoeken

Amandel eierkoeken

Als Brabander van oorsprong heb ik een warme band met de eierkoek. Daar komt vanuit de traditie geen amandel aan te pas; de basis wordt gevormd door tarwebloem en door suiker. Twee dingen die een “no go” zijn in de koolhydraatarme keuken. Voor deze amandel eierkoeken verving ik dit duo door amandelmeel en Steviala Sweet Bee, oftewel koolhydraatarme ‘honing’. Ze behouden hun karakteristieke vorm – plat van onder en bol van boven – maar onze eierkoeken hebben een iets bescheidener formaat gekregen. Tevens zijn ze iets vaster, maar wel luchtig. De koolhydraatarme eierkoek is een stuk voedzamer dan de ‘originele’ met suiker en heeft niet het nadeel van de suikerpiek in je bloed. Ze bevatten 1.5 gram koolhydraten per stuk, heerlijk in je lunchtrommel!

Oneindig variëren

Natuurlijk kun je oneindig variëren op de ingrediënten die de amandel eierkoeken in gaan. Naast amandelmeel, eieren, Griekse yoghurt en bakpoeder (wij gebruikten wijnsteenbakpoeder) kun je kiezen voor verschillende smaakmakers. Vandaag namen wij vanille en citroen. Maar ik kan me voorstellen dat koriander- of gemberpoeder, kaneel of zoiets als speculaaskruiden ook geweldig zijn. Je kunt er zelfs pitten en zaden aan toevoegen. Als je er maar voor zorgt dat de stukjes heel klein zijn, en dat de substantie niet te droog wordt. En waarom niet een hartige variant met bijvoorbeeld kaas? Laat ons vooral horen wat jij hebt bedacht!

Amandel eierkoeken ook als toetje

Als je het over de Brabantse eierkoek hebt, dan zijn er eigenlijk twee varianten: de zachte eierkoek die in heel Nederland eigenlijk overal te koop is, en de brosse, harde eierkoek die een minder wijde verspreiding kent. Heel verschillend qua mondgevoel, maar allebei niet te versmaden. Onze amandel eierkoeken zijn een koolhydraatarme versie van de zachte eierkoek. Je kunt de amandel eierkoek ook heel goed gebruiken om een toetje te maken. Hoe wij dat deden zie je hier.

Astrid (zie reacties) vroor ze in en dat was uitstekend!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

stapel op eierkoeken
koolhydraatarme amandel eierkoeken

Zo maak je onze amandel eierkoeken

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Amandel eierkoeken

koolhydraatarme amandel eierkoeken
Door: Hans van Deelen
De eierkoek is een heerlijke traktatie die al heel lang meegaat. Nu is er een koolhydraatarme variant in de vorm van onze overheerlijke amandel eierkoek. Niet te versmaden!
4.87 van 15 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Afkoelen 15 min
Totale tijd 35 min

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 196.05 kcalkoolhydraten 1.5 geiwitten 9.3 gvetten 16.55 gvezels 2.55 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een bakvorm in. Wij hebben deze Yorkshire puddingvorm met 4 ondiepe gaten van ongeveer 10 cm doorsnede. Of gebruik 4 eenpersoons vormpjes met uitneembare bodem bijvoorbeeld.
  • Meng alle ingrediënten in een beslagkom. Proef even of het zoet genoeg is en of je eventueel een meer citroenige smaak wilt. Verdeel het beslag over de vormpjes.
  • Bak de amandel eierkoeken 10 minuten of tot ze ze goudgeel kleuren. Blijf er bij, want de eierkoeken kunnen snel verbranden.
  • Laat de eierkoeken 15 minuten afkoelen. Verheug je op de eerste hap!

Bewaren

  • Stop de Amandel eierkoeken na het afkoelen in een plastic zakje, dan blijven ze lekker zacht en smeuïg. Of vries ze in, dat gaat ook uitstekend.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

29 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top