5 x koude soepen

5 x Koude soepen

Het weer in Nederland is deze zomer ouderwets grillig. Soms lijk je te verzuipen in de plensregen en staan de straten onder water. Dan weer lig je te puffen in een hermetisch afgesloten woning om de zon buiten te houden, met de ventilator aan op volle kracht. Dan is het moeilijk om te plannen wanneer je nou het beste koude soepen onder de aandacht kunt brengen. Stel dat het bericht daarover net verschijnt als het dagenlang staat te stortregenen. Maar goed, dat risico hebben we dus gewoon genomen. En je kunt het recept natuurlijk vast klaar leggen, want die super hete dagen worden steeds talrijker… (vandaag weer boven de 30 graden dus maken die soep!)

Variatie in smaak en kleur

Ook als het om koude soepen gaat, valt er een heleboel te variëren, zowel qua kleur als wat betreft smaak. De bekendste koude soep is ongetwijfeld gazpacho, en die hebben we zeker niet overgeslagen. Gazpacho is niet voor niets zo populair. Maar je kunt ook uitstekend voor een koude soep aan de slag met avocado, wortel of rabarber. Kun je je er al iets bij voorstellen? Het romige van avocado, het zoetje van wortel, of het friszure van rabarber? En ook al staat dit keer niet het woord campinggerecht in de titel, je kunt het natuurlijk uitstekend serveren bij de tent, caravan of vouwwagen. Dat is dubbel genieten!

5 x koude soepen

 

Welke van deze koude soepen maak jij?

 

Frisse avocadosoep

Deze soep is tongstrelend, fluweelzacht en romig. Je kunt deze frisse avocadosoep natuurlijk serveren in een amuseglaasje, maar hij zal bij een zomerse bbq zeker niet misstaan. Voor de meeste koude soepen hoef je niet lang in de keuken te staan, gewoon alles in de blender. Sommige koude soepen worden naarmate ze langer staan (24 uur) lekkerder, omdat de smaken dan ‘trouwen’. 

Frisse avocadosoep

frisse avocadosoep
Als je van guacamole houdt moet je echt deze hemelse frisse avocadosoep eens proberen. Want de soep is tongstrelend, fluweelzacht en romig.
Ga naar dit recept

Tomaten-komkommersoep

Deze tomaten-komkommersoep hoef je niet te koken. Dat is een groot voordeel in de zomer wanneer je niet boven een warm fornuis wilt staan! Je pureert de ingrediënten en brengt de soep op smaak met kruiden en groentebouillon. Je maakt er heel eenvoudig een grote hoeveelheid van. Werkelijk ideaal! We hebben de soep geheel veganistisch gemaakt. Als topping kun je kiezen voor (plantaardige) zuivel.

Tomaten-komkommersoep, lekker zomers

Deze verfrissende, kruidige tomaten-komkommersoep hoef je niet te koken. Dat is een groot voordeel in de zomer, als je niet boven een warm fornuis wilt staan!
Ga naar dit recept

Oosterse wortelsoep citroen en koriander

In deze soep proef je het zoete van wortel, de mild romige smaak van kokosmelk, het aromatische van gember, het pittige van kerrie, het verfrissende van citroen en het bijzondere aroma van verse koriander. Als je de wortelen voor deze oosterse koude wortelsoep in redelijk kleine stukjes snijdt, dan is het extra lekker om de soep niet helemaal glad te pureren, zodat je nog wat stukjes proeft en wat te kauwen hebt. Dat is ook beter voor je verzadigingsgevoel. De soep moet goed koel zijn. Maar ook weer niet zó ijskoud dat het je smaakpapillen verdooft. Dan proef je veel minder van de aanwezige smaken.

Oosterse wortelsoep met citroen en koriander

oosterse koude wortelsoep met citroen en koriander
Een verkoelende wortelsoep met een boeket aan smaken, met verfrissende citroen en aromatische koriander
Ga naar dit recept

Hartige rabarbersoep

De meeste mensen bereiden en eten rabarber als fruit, dat wil zeggen als zoet gerecht. Wij ook eigenlijk. In deze hartige rabarbersoep hebben we er voor gekozen om het friszure van de rabarber een romige tegenhanger te geven. Voor de nodige pit gebruikten we een pepertje. Fantastisch als oppeppertje voor de maaltijd of pittig tussendoortje.

Hartige rabarbersoep: friszuur, romig en pittig

hartige rabarbersoep
Probeer eens een hartige rabarbersoep! Friszure rabarber met heerlijk romige kokosmelk en voor de nodige pit gebruikte een vers pepertje.
Ga naar dit recept

Koude gazpacho zomersoep

Zoals velen van jullie wel weten is Gazpacho van origine een Spaans gerecht. Het is een koude soep op basis van komkommer, tomaat, ui en paprika. Koude gazpacho wordt op smaak gebracht met olijfolie en knoflook. Koude gazpacho verfrist, lest je dorst, vult uitstekend en voorziet het lichaam van de nodige vitamines, mineralen en zout. Dat laatste is zeker niet onbelangrijk bij hoge temperaturen. De soep is in een handomdraai gemaakt, maar het is wel lekker om het minstens een half uur te koelen.

Koude gazpacho zomersoep

koude gazpacho zomersoep
Deze pittige koude gazpacho verfrist, lest je dorst, vult prima en voorziet het lichaam van de nodige vitamines, mineralen en zout, ideaal voor warme dagen!
Ga naar dit recept

 

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!

Mocht je zelf nog leuke ideetjes hebben voor koude soepen, laat deze achter bij de reacties onderaan!


 

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



(Gezien 2.635 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?

Like