De koolraap is gelukkig weer bezig aan een opmars. Fijn om te gebruiken in de koolhydraatarme keuken, immers deze groente bevat slechts 2 gram koolhydraten per 100 gram. We geven je vandaag drie suggesties om koolhydraatarme koolraap te serveren. Het eerste recept hieronder is Koolraap met peterselie en kaas, de tweede Koolraapfriet met gestoofde kerrie-uien en als laatste vindt een recept voor Koolhydraatarme koolraap met kruidenroomkaas. Het zijn stuk voor stuk super makkelijke fornuisgerechten en ze staan met 20 minuten op tafel. Wij wisselden af met koolraapblokjes en koolraapfriet, maar op zich kan het uiteraard allebei, ’t is maar net wat je leuker of makkelijker vindt. Je kunt koolraapfriet kant-en-klaar kopen (€ 5,23 per kilo), maar zelf snijden is wel veel goedkoper (€ 1,99 per kilo)!
Armeluisvoedsel
Koolraap werd vroeger (tot ongeveer 1970) heel vaak gegeten. Maar het werd steeds meer gezien als armeluisvoedsel, want goedkoop en voedzaam. Aangezien de welvaart vanaf 1960 enorm omhoog ging trokken mensen hun neus op voor deze voedzame groente en raakte hij ‘vergeten’. Koolraap verdient de opmars dubbel en dwars want het is een verrassend veelzijdige groente. Overigens moet je deze paars-groen-gele knol niet verwarren met andere knollen zoals knolraap, koolrabi of knolselderij! Daar schreven we al eens dit artikel over.
Koolhydraatarme koolraap
We lieten je al eerder lekkere gerechten met koolraap zien. Koolraap word meestal gekookt of gestoofd gegeten. Het prachtige oranje-gele vruchtvlees krijgt op die manier een subtiele, zoetige en bijzonder aromatische smaak. Je kunt de beetgare koolraap op verschillende manieren afmaken. Daardoor leent het zich ook uitermate goed als bijgerecht. Immers afhankelijk van wat je erbij wilt eten kies je je smaken. Reken voor 1 portie koolhydraatarme koolraap als bijgerecht 150-200 gram schoon gewicht, dus geschild. Een hele koolraap met schil weegt tussen 750 en 950 gram, dat zou voor 3 tot 4 personen zeker voldoende moeten zijn.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je koolhydraatarme koolraap
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolraap met peterselie en kaas
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 300 g koolraap, in blokjes van 1,5 x1,5 cm
- 1 el olijfolie
- 30 g geraspte kaas, extra belegen is lekker
- 5 g platte peterselie, fijngehakt
- selderijzout , naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Schil de koolraap met een brede dunschiller en snijd er blokjes van (ongeveer 1,5 x 1,5 cm). Kook de blokjes beetgaar in 8 minuten.
- Rasp ondertussen de kaas en hak de peterselie.
- Giet de koolraap terug, stoom droog in de pan en bak ze licht aan met wat olie. Voeg ⅔ van de geraspte kaas en ⅔ van de gehakte peterselie toe en roer even om tot de kaas is gesmolten.
- Serveer in een een schaaltje met de rest van de kaas en peterselie.
- Heerlijk bij een tartaartje, ander rood vlees of sausijsjes.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Koolraapfriet met gestoofde kerrie-uien
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 300 g koolraap, in frieten
- 20 g sjalot, in ringen – 1 gemiddeld grote
- 15 ml olijfolie
- 1 tl kerrie
- 1 tl erythritol
- 15 ml slagroom
- peper en zout
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Schil de koolraap, snijd in frieten van ongeveer 1,5 cm dik. Kook de koolraapfrieten in 8-10 minuten beetgaar.
Gestoofde kerrie-uien
- Snijd ondertussen de sjalot in ringen en stoof deze zachtjes in de olijfolie met kerrie en de erythritol gaar. Roer er een scheutje slagroom door.
- Giet de beetgare koolraap af en dien de koolraapfriet op met de gestoofde kerrie-uien, maal er tot slot wat peper en zout over.Lekker met gegrilde kip of hachee!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Koolhydraatarme koolraap met kruidenroomkaas
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 300 g koolraap, gesneden
- 15 ml olijfolie
- 30 g kruidenroomkaas
- 3 g bieslook
- zout, naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Schil de koolraap en snijd in blokjes of frieten van 1,5 cm. Kook deze in 8 minuten beetgaar. Giet af en stoom droog in de pan. Stoof kort met een lepel olijfolie. Hak de bieslook fijn en roer ⅔ ervan samen met de kruidenroomkaas door de koolraap, verwarm even door en doe over op een schaaltje. Geef de rest van de bieslook er apart bij. Heerlijk bij malse kipfilet of vis!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
3 gedachten over “3x Koolhydraatarme koolraap”
Reacties zijn gesloten.
Oh.. héérlijk !! Ik ben dol op koolraap, die aardse smaak – zo lekker! Vroeger thuis ( zo lang geleden!) dan nog met een bloem- en botersausje, en nootmuskaat natuurlijk. Een feestmaaltje met een biefstukje en een bloemig aardappeltje..
Oh ja, maar deze zijn ook lekker hoor!
Ik ga ze zeker proberen, want aan bloem-botersaus en bloemige aardappeltjes doen we niet meer!!