koolhydraatarme crackers

3 x koolhydraatarme crackers

Vandaag 3x zelfgemaakte koolhydraatarme crackers op basis van lijnzaad, zaden, pitten en noten zijn zo leuk om te maken. Ontzettend handig om in te zetten bij het ontbijt of bij de lunch. Beleg ze als tussendoortje of avondsnack met Franse kaas. Neem ze mee naar een feestje of op vakantie! Je kunt kant-en-klaar lijnzaadcrackers kopen (merk RAW bijvoorbeeld), maar die zijn behoorlijk prijzig. Je betaalt al snel tegen de € 4,00 voor 10 crackers. Zelf maken is echt leuk en zeker niet moeilijk, als je onze gouden tips ter harte neemt. Je hebt dan veel goedkopere koolhydraatarme crackers, die je helemaal naar eigen wens kunt samenstellen.

3 recepten voor

Hieronder staan de 3 crackerrecepten afzonderlijk uitgewerkt. De eerste is een lijnzaad hazelnootcracker (koolhydraten 0.66 g per stuk), die zijn heel geschikt voor elke dag. De tweede is een omegacracker met zeewier (koolhydraten 0.8 g per stuk), de omegacrackers zijn uitstekend onder een lekker Frans kaasje, of drie… En als laatste zie je Mexicaanse lijnzaadcrackers (koolhydraten 0.5 g per stuk), die zijn -door o.a. de kaas- zo al lekker als hartige snack en hoeven eigenlijk niet eens belegd te worden. Elk crackerrecept hieronder is voldoende voor een bakplaat van 44 x 35 cm met ongeveer 20 crackers. Als je zelf gaat experimenteren met deze recepten ga dan uit van zo’n 230 gram pitten, zaden en notenmix.

Algemene tips voor de perfecte cracker

  • Je maalt voor goed samenhangende een deel van de droge ingrediënten fijn. Dat kan met een koffiemolen, handmolentje met trekkoord, een keukenmachine of met een goede staafmixer.
  • De hoeveelheid water die je toevoegt hangt onder andere af van welke ingrediënten je gebruikt. Lijnzaad neemt bijvoorbeeld veel meer vocht op dan sesamzaad. Begin altijd gematigd met water toevoegen, er kan altijd wat water bij. Laat het deeg 10 minuten rusten en voeg dan zo nodig nog wat water toe. Het is de bedoeling dat je een stevig, niet meer vloeiend, crackerdeeg krijgt.
  • Wrijf het deeg tussen twee vellen bakpapier met platte handen uit naar de randen. Even narollen met een deegroller tot een dunne vlakke plak. Haal het bovenste vel er af. Repareer (plamuur) eventuele gaten met een pannenkoekmes. Maak de randen recht door het onderste bakvel even terug te vouwen langs elke rand. Snijd er vervolgens crackers van.
  • Maak verschillende formaten koolhydraatarme crackers. Kleine vierkante crackertjes zijn leuk om mee te snacken en rechthoekige zijn om te beleggen voor lunch en ontbijt en maak smalle en langwerpige om te eten als soepstengel etc.
  • De exacte baktijd van de is onder andere afhankelijk van de vochtigheid van je deeg, de dikte van je cracker en je persoonlijke voorkeur. Wij geven onze persoonlijke baktijden in de recepten aan met onze 4D heteluchtoven. Dat is een goede richtlijn, maar bedenk: geen oven is hetzelfde. Liever wat langer drogen op lage temperatuur dan een taaie cracker!

Bewaren

Je bewaart de het best donker en afgesloten buiten de koelkast. Zelf heb ik daarvoor een glazen pot met deksel. In een keukenkastje is prima. Mits goed droog gebakken blijven de crackers zo echt wekenlang knapperig. Zo niet, droog ze dan nogmaals in een matig warme oven.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je 3 x koolhydraatarme crackers


Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Lijnzaad hazelnootcrackers

Lijnzaad hazelnootcrackers -koolhydraatarme crackers
Door: Anna-Karina van Denderen
Een cracker voor elke dag, als je ze helemaal neutraal wilt, skip dan de kaneel en kardemom.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 45 min

Ook gebruikt

  • Bakplaat

Voedingswaarde

Per portie van 2 stuks (onbelegd)
calorieën 138.33 kcalkoolhydraten 1.23 geiwitten 5.25 gvetten 11.64 gvezels 2.93 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 per portie à 2stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 155 °C.
  • Maal de hazelnoten en de zonnebloempitten fijn tot meel. Meng dat meel met het lijnzaad, sesamzaad, kaneel, kardemom en zout. Voeg eerst 100 ml water toe, roer goed door en laat 10 minuten staan. Roer even door en voeg zoveel water toe tot je de juiste substantie* hebt. Maak er een bal van.
  • Wrijf de deegbal tussen twee vellen bakpapier met platte handen naar de randen. Even narollen met een deegroller tot een dunne vlakke plak. Haal het bovenste vel er af. Maak de randen recht door het bakvel terug te vouwen. Snijd er crackers van**. Bak deze crackers 20 minuten, draai ze om en bak nog eens 15 minuten of tot ze droog en krokant zijn.
  • *De hoeveelheid water die je toevoegt hangt onder andere af van welke ingrediënten je precies hebt gebruikt. Begin altijd gematigd met water toevoegen, er kan altijd wat water bij. Laat het deeg daarom ook altijd even rusten en voeg dan zo nodig nog wat water toe. Het is de bedoeling dat je een stevig, niet meer vloeiend, crackerdeeg krijgt.
  • **Maak verschillende handige formaten, kleine vierkante crackertjes om te snacken en rechthoekig voor lunch en ontbijt, langwerpige om te eten als soepstengel etc.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Omegacrackers met zeewier

koolhydraatarme crackers
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze crackers zijn uitstekend onder een lekker Frans kaasje, of drie…
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur
Rusten 10 min
Totale tijd 1 uur 20 min

Voedingswaarde

Per portie van 2 stuks (onbelegd)
calorieën 121.94 kcalkoolhydraten 1.55 geiwitten 5.7 gvetten 10.01 gvezels 2.29 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 porties à 2 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 155 °C.
  • Maal 80 gram van de omegamix met de norivellen en het zout fijn. Voeg eerst 200 ml water toe, roer goed door. Laat 10 minuten staan. Roer door en voeg water toe tot je de juiste substantie* hebt. Maak er een bal van. Wrijf de deegbal tussen twee vellen bakpapier met platte handen naar de randen. Even narollen met een deegroller tot een dunne vlakke plak. Haal het bovenste vel er af. Maak de randen recht door het bakvel terug te vouwen. Snijd er crackers van**.
  • Bak deze crackers 30 minuten, draai ze om en bak nog eens 20-30 minuten of tot ze droog en krokant zijn.
  • Zoals je ziet gaat hier behoorlijk wat water in en zullen de crackers langer dan gemiddeld moeten bakken.
  • *De hoeveelheid water die je toevoegt hangt onder andere af van welke ingrediënten je precies hebt gebruikt. Begin altijd gematigd met water toevoegen, er kan altijd wat water bij. Laat het deeg daarom ook altijd even rusten en voeg dan zo nodig nog wat water toe. Het is de bedoeling dat je een stevig, niet meer vloeiend, crackerdeeg krijgt.
    **Maak verschillende handige formaten, kleine vierkante crackertjes om te snacken en rechthoekig voor lunch en ontbijt, langwerpige om te eten als soepstengel etc.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Mexicaanse lijnzaadcrackers met kaas

koolhydraatarme crackers
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze crackers behoeven eigenlijk geen aankleding, ze zijn gewoon bloot heerlijk als krokante snack!
4.5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Rusten 10 min
Totale tijd 50 min

Voedingswaarde

Per portie van 2 stuks (onbelegd)
calorieën 102.97 kcalkoolhydraten 0.73 geiwitten 4.54 gvetten 8.26 gvezels 2.95 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 porties à 2 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 155°C.
  • Maal de - en zonnebloempitten tot meel. Meng het meel met het maanzaad en lijnzaad, voeg de tacokruiden en zout naar smaak toe. Roer er eerst 100 ml water door. Laat 10 minuten staan. Roer door en voeg water toe tot je de juiste substantie* hebt. Maak er een bal van.
  • Wrijf de deegbal tussen twee vellen bakpapier met platte handen naar de randen. Even narollen met een deegroller tot een dunne vlakke plak. Haal het bovenste vel er af. Maak de randen recht door het bakvel terug te vouwen. Snijd er crackers van**. 
  • Bak de crackers 15 minuten, draai ze om, rasp er wat kaas over en bak ze nog eens 15 minuten of tot ze droog en krokant zijn.
  • *De hoeveelheid water die je toevoegt hangt onder andere af van welke ingrediënten je precies hebt gebruikt. Begin altijd gematigd met water toevoegen, er kan altijd wat water bij. Laat het deeg daarom ook altijd even rusten en voeg dan zo nodig nog wat water toe. Het is de bedoeling dat je een stevig, niet meer vloeiend, crackerdeeg krijgt.
    **Maak verschillende handige formaten, kleine vierkante crackertjes om te snacken en rechthoekig voor lunch en ontbijt, langwerpige om te eten als soepstengel etc.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top