Vandaag 3x zelfgemaakte koolhydraatarme crackers op basis van lijnzaad, zaden, pitten en noten zijn zo leuk om te maken. Ontzettend handig om in te zetten bij het ontbijt of bij de lunch. Beleg ze als tussendoortje of avondsnack met Franse kaas. Neem ze mee naar een feestje of op vakantie! Je kunt kant-en-klaar lijnzaadcrackers kopen (merk RAW bijvoorbeeld), maar die zijn behoorlijk prijzig. Je betaalt al snel tegen de € 4,00 voor 10 crackers. Zelf maken is echt leuk en zeker niet moeilijk, als je onze gouden tips ter harte neemt. Je hebt dan veel goedkopere koolhydraatarme crackers, die je helemaal naar eigen wens kunt samenstellen.
3 recepten voor koolhydraatarme crackers
Hieronder staan de 3 crackerrecepten afzonderlijk uitgewerkt. De eerste is een lijnzaad hazelnootcracker (koolhydraten 0.66 g per stuk), die zijn heel geschikt voor elke dag. De tweede is een omegacracker met zeewier (koolhydraten 0.8 g per stuk), de omegacrackers zijn uitstekend onder een lekker Frans kaasje, of drie… En als laatste zie je Mexicaanse lijnzaadcrackers (koolhydraten 0.5 g per stuk), die zijn -door o.a. de kaas- zo al lekker als hartige snack en hoeven eigenlijk niet eens belegd te worden. Elk crackerrecept hieronder is voldoende voor een bakplaat van 44 x 35 cm met ongeveer 20 crackers. Als je zelf gaat experimenteren met deze recepten ga dan uit van zo’n 230 gram pitten, zaden en notenmix.
Algemene tips voor de perfecte cracker
- Je maalt voor goed samenhangende koolhydraatarme crackers een deel van de droge ingrediënten fijn. Dat kan met een koffiemolen, handmolentje met trekkoord, een keukenmachine of met een goede staafmixer.
- De hoeveelheid water die je toevoegt hangt onder andere af van welke ingrediënten je gebruikt. Lijnzaad neemt bijvoorbeeld veel meer vocht op dan sesamzaad. Begin altijd gematigd met water toevoegen, er kan altijd wat water bij. Laat het deeg 10 minuten rusten en voeg dan zo nodig nog wat water toe. Het is de bedoeling dat je een stevig, niet meer vloeiend, crackerdeeg krijgt.
- Wrijf het deeg tussen twee vellen bakpapier met platte handen uit naar de randen. Even narollen met een deegroller tot een dunne vlakke plak. Haal het bovenste vel er af. Repareer (plamuur) eventuele gaten met een pannenkoekmes. Maak de randen recht door het onderste bakvel even terug te vouwen langs elke rand. Snijd er vervolgens crackers van.
- Maak verschillende formaten koolhydraatarme crackers. Kleine vierkante crackertjes zijn leuk om mee te snacken en rechthoekige zijn makkelijk om te beleggen voor lunch en ontbijt en maak smalle en langwerpige om te eten als soepstengel etc.
- De exacte baktijd van de koolhydraatarme crackers is onder andere afhankelijk van de vochtigheid van je deeg, de dikte van je cracker en je persoonlijke voorkeur. Wij geven onze persoonlijke baktijden in de recepten aan met onze 4D heteluchtoven. Dat is een goede richtlijn, maar bedenk: geen oven is hetzelfde. Liever wat langer drogen op lage temperatuur dan een taaie cracker!
Bewaren
Je bewaart de koolhydraatarme crackers het best donker en afgesloten buiten de koelkast. Zelf heb ik daarvoor een glazen pot met deksel. In een keukenkastje is prima. Mits goed droog gebakken blijven de crackers zo echt wekenlang knapperig. Zo niet, droog ze dan nogmaals in een matig warme oven.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je 3 x koolhydraatarme crackers
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Lijnzaad hazelnootcrackers
Ook gebruikt
- Bakplaat
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 155 °C.
- Maal de hazelnoten en de zonnebloempitten fijn tot meel. Meng dat meel met het lijnzaad, sesamzaad, kaneel, kardemom en zout. Voeg eerst 100 ml water toe, roer goed door en laat 10 minuten staan. Roer even door en voeg zoveel water toe tot je de juiste substantie* hebt. Maak er een bal van.
- Wrijf de deegbal tussen twee vellen bakpapier met platte handen naar de randen. Even narollen met een deegroller tot een dunne vlakke plak. Haal het bovenste vel er af. Maak de randen recht door het bakvel terug te vouwen. Snijd er crackers van**. Bak deze crackers 20 minuten, draai ze om en bak nog eens 15 minuten of tot ze droog en krokant zijn.
- *De hoeveelheid water die je toevoegt hangt onder andere af van welke ingrediënten je precies hebt gebruikt. Begin altijd gematigd met water toevoegen, er kan altijd wat water bij. Laat het deeg daarom ook altijd even rusten en voeg dan zo nodig nog wat water toe. Het is de bedoeling dat je een stevig, niet meer vloeiend, crackerdeeg krijgt.
- **Maak verschillende handige formaten, kleine vierkante crackertjes om te snacken en rechthoekig voor lunch en ontbijt, langwerpige om te eten als soepstengel etc.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Omegacrackers met zeewier
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 230 g omega zadenmix, kocht ik bij De Notenshop.nl (#nospon)
- 2 norivel
- snufje zout
- 300 ml water, ongeveer
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 155 °C.
- Maal 80 gram van de omegamix met de norivellen en het zout fijn. Voeg eerst 200 ml water toe, roer goed door. Laat 10 minuten staan. Roer door en voeg water toe tot je de juiste substantie* hebt. Maak er een bal van. Wrijf de deegbal tussen twee vellen bakpapier met platte handen naar de randen. Even narollen met een deegroller tot een dunne vlakke plak. Haal het bovenste vel er af. Maak de randen recht door het bakvel terug te vouwen. Snijd er crackers van**.
- Bak deze crackers 30 minuten, draai ze om en bak nog eens 20-30 minuten of tot ze droog en krokant zijn.
- Zoals je ziet gaat hier behoorlijk wat water in en zullen de crackers langer dan gemiddeld moeten bakken.
- *De hoeveelheid water die je toevoegt hangt onder andere af van welke ingrediënten je precies hebt gebruikt. Begin altijd gematigd met water toevoegen, er kan altijd wat water bij. Laat het deeg daarom ook altijd even rusten en voeg dan zo nodig nog wat water toe. Het is de bedoeling dat je een stevig, niet meer vloeiend, crackerdeeg krijgt.**Maak verschillende handige formaten, kleine vierkante crackertjes om te snacken en rechthoekig voor lunch en ontbijt, langwerpige om te eten als soepstengel etc.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Mexicaanse lijnzaadcrackers met kaas
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 50 g pompoenpitten
- 50 g zonnebloempitten
- 10 g maanzaad
- 70 g lijnzaad
- 1 tl tacokruiden
- zout
- 125 ml water, ongeveer
- geraspte kaas
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 155°C.
- Maal de pompoen- en zonnebloempitten tot meel. Meng het meel met het maanzaad en lijnzaad, voeg de tacokruiden en zout naar smaak toe. Roer er eerst 100 ml water door. Laat 10 minuten staan. Roer door en voeg water toe tot je de juiste substantie* hebt. Maak er een bal van.
- Wrijf de deegbal tussen twee vellen bakpapier met platte handen naar de randen. Even narollen met een deegroller tot een dunne vlakke plak. Haal het bovenste vel er af. Maak de randen recht door het bakvel terug te vouwen. Snijd er crackers van**.
- Bak de crackers 15 minuten, draai ze om, rasp er wat kaas over en bak ze nog eens 15 minuten of tot ze droog en krokant zijn.
- *De hoeveelheid water die je toevoegt hangt onder andere af van welke ingrediënten je precies hebt gebruikt. Begin altijd gematigd met water toevoegen, er kan altijd wat water bij. Laat het deeg daarom ook altijd even rusten en voeg dan zo nodig nog wat water toe. Het is de bedoeling dat je een stevig, niet meer vloeiend, crackerdeeg krijgt.**Maak verschillende handige formaten, kleine vierkante crackertjes om te snacken en rechthoekig voor lunch en ontbijt, langwerpige om te eten als soepstengel etc.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
4 gedachten over “3 x koolhydraatarme crackers”
Reacties zijn gesloten.
Wat doen we met de kaas? En hoeveel?
Dat staat in het derde recept: “Bak de crackers 15 minuten, draai ze om, rasp er wat kaas over en bak ze nog eens 15 minuten of tot ze droog en krokant zijn.”
De Mexicaanse lijnzaadcrackers met kaas lijken me heerlijk…. maar hoe heet moet de heteluchtoven???Groet,
Wilma
Hetzelfde als bij de andere 155 graden. (dank voor het melden, was inderdaad weggevallen)