zeekraal met venkel

2 x Zeekraal met venkel

Zeekraal is zo al heerlijk om te eten, maar ik zag een mooie venkel liggen… Vandaag dus 2 recepten van zeekraal met venkel: de ene is een warm wokgerecht en  de andere is een pittige salade. Ze zijn allebei heel makkelijk te maken en super snel klaar, dus misschien allebei maar eens proberen? De smaken van zeekraal en venkel vullen elkaar fantastisch aan, daar hou ik van!

Zeekraal

Sommige mensen zijn bang voor een jodiumtekort omdat ze geen brood meer eten. Ik niet. Ik eet regelmatig dingen uit de zee, zeekraal bijvoorbeeld! Zeekraal is een eetbaar, zout smakend plantje boordevol mineralen, o.a. jodium dus.

Nog nooit gegeten? Proef maar eens een mooi groen vers stukje rauw, je proeft eerst de zoute smaak. Je moet daar bij de verwerking ervan wel rekening mee houden, meestal betekent dat geen extra zout meer aan je gerecht toevoegen!

Venkel

Venkel heeft een anijsachtige smaak en wordt al sinds de oudheid gezien als medicijn tegen bv. oogziekten (glaucoom). De vezels uit venkel voorkomen verstopping en bevorderen een regelmatige en gezonde stoelgang. In het algemeen staan vezels erom bekend dat ze afvalstoffen binden, een verzadigd gevoel geven en hongergevoel verminderen.

RECEPT 1 Warme zeekraal met venkel
Deze variant smaakt voortreffelijk met een eenvoudig (op de huid gebakken) stukje kabeljauw of andere witvis.
Snijd daarvoor de venkelknol doormidden en vervolgens in repen. Verwijder de harde, meestal iets bruine, stukjes van de zeekraal. Wok de venkelrepen 1 minuut in wat olie.  Doe vervolgens de zeekraal erbij en wok samen nog eens 2 à 3 minuten tot het zachter is maar nog wel  knapperig. Bestrooi eventueel nog met wat sesamzaadjes.

RECEPT 2, zie onder
De pittige zeekraal met venkel is grandioos lekker als lunchsalade of met de sappige viskoekjes als compleet hoofdgerecht! (zie foto 4)

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de Zeekraal met venkel en mosterddressing

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

2 x Zeekraal met venkel


zeekraal met venkel

Door Anna-Karina Geplaatst februari 9, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 2,5 gr. pp (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 2 minuten
  • Klaar in: 12 minuten

De pittige zeekraal met venkel is grandioos lekker als lunchsalade of met de sappige viskoekjes als compleet hoofdgerecht!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwijder de harde en bruine stukjes van de zeekraal en kook de zeekraal 2 minuten. Spoel gelijk koud af onder stromend water om het kookproces te stoppen.
  2. Snijd de uitsteeksels van de venkel en schaaf de knol dun met de mandoline. (oh die geur!) Meng venkel en zeekraal door elkaar.
  3. DRESSING
    Klop mosterd, olijfolie en citroensap goed door elkaar breng nog op smaak met peper uit de molen.
  4. Leg op elk bord twee Romaine blaadjes sla en vul die met de zeekraal-venkelsalade. Druppel de dressing erover. Als lunch vind ik twee gevulde blaadjes meer dan voldoende, als je het als hoofdgerecht wilt, neem dan een stel viskoekjes erbij. Echt een aanrader!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Bewaren

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “2 x Zeekraal met venkel”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

156 Shares
Share53
Pin103
Tweet