prei met geitenkaas en tijm

Prei met geitenkaas en tijm

Voor deze prei met geitenkaas heb ik de prei niet in ringen gesneden maar in wat langere pijpjes van zo’n 3-4 cm. De lengte is ook afhankelijk van je ovenschaal. Want de pijpjes prei gaan namelijk rechtop in de ovenschaal, vandaar. De combinatie van prei met geitenkaas en tijm is op zich al heel succesvol, maar nóg lekkerder met klein beetje suikervrije ‘honing’ erover.  Hou je minder van geitenkaas? Neem dan een mildere kaassoort, gewone roomkaas of feta is wel geschikt. Voedingswaarden: calorieën 172.53 kcal ⋆ koolhydraten 7 g ⋆ eiwitten 7.6 g ⋆ vetten 11.57 g ⋆ vezels 4.87 g per portie.

Advertentie

Prei in soorten en maten

De witte en lichtgroene stukken van de prei zijn het meest mals.  Die gebruiken we dus voor deze prei met geitenkaas. Maar gooi het (groenste) afsnijsel niet weg.  Gebruik het als smaakmaker in een soep of saus, immers het groene deel bevat de meeste mineralen en vitamines. Even blancheren en invriezen voor later gebruik kan ook. Prei behoort tot de lookfamilie net als ui, bieslook en knoflook. En ja, dat ruik je! Prei is het hele jaar door goed verkrijgbaar. Er is winter-, herfst en zomerprei. Winterprei is wat dikker en steviger en heeft een grijsgroene tot blauwgroene kleur. Zomer- en herfstprei heeft een lange, dunnere schacht en heeft geelgroen blad en een fijnere structuur. Zomerprei is minder lang houdbaar dan winterprei. De schacht van de prei is gebleekt door tijdens de groei de voren steeds met aarde aan te vullen… wist je dat?

Prei met geitenkaas en tijm

Prei met geitenkaas smaakt heerlijk bij vegetarische worstjes (chipolata hmm)  of een stukje vis. Wij hadden een prachtige moot zalm erbij. Maar met een vispakketje is het ook heel smakelijk! Maak die pakketjes (bij voorkeur in bakpapier) met bijvoorbeeld kabeljauw en een plakje tomaat. De pakketjes kun je gewoon samen met de prei in de oven garen.  Wij aten er nog een simpele komkommer-wortelsalade bij. Plakjes komkommer, geraspte wortel, citroensap, olie en wat sesamzaadjes. Hè bah, wat was dat lekkerrrrrrr…!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

	prei met geitenkaas en tijm
prei

Zo maak je de prei met geitenkaas

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


prei met geitenkaas en tijm

Prei met geitenkaas en tijm

Prei met geitenkaas smaakt heerlijk bij vegetarische worstjes of gegrilde vis. Bijvoorbeeld een prachtige moot zalm of bij een makkelijk vispakketje uit de oven!
4.25 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 172.53 koolhydraten 7 geiwitten 7.6 gvetten 11.57 gvezels 4.87 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

OPTIONEEL

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de malse lichte delen in stukken van 3 à 4 cm. Spoel goed af onder stromend water en laat de stukken rechtop uitlekken.
  • Snipper de ui en bak deze in een koekenpan in olie glazig. Pers de knoflook erboven uit en roer om. Schenk de bouillon erbij en voeg de gedroogde tijm toe. Leg de pijpjes prei in de bouillon en breng tegen de kook aan. Laat 10 minuten heel zachtjes tegen de kook aan.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en set een passende ovenschaal klaar. De prei moet rechtop staan.
  • Zet de stukken prei stevig en strak naast elkaar in de ovenschaal, rechtop dus. Giet er een bodempje bouillon bij en besprenkel de prei met een beetje citroensap. Verkruimel de geitenkaas erover (en optioneel de suikervrije honing). Bak 15 minuten in de oven of tot de kaas lichtbruin begint te kleuren.
  • Serveer de prei met geitenkaas met een stukje gebakken vis (of vispakketjes) en een beetje geraspte wortel met citroen en sesamzaadjes.
  • Smakelijk eten!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


5 gedachten over “Prei met geitenkaas en tijm”

  1. Hoi Anna-Karina,
    Wat een leuk recept heb je ons weer voorgeschoteld! Ik heb het gisteravond gemaakt voor mijn zoon en mij. Ik vond de prei nog wel wat stevig op het bord, maar de smaakt combineert prima met de zachte geitenkaas en tijm.
    Ik had er vegetarische worstjes bij gebakken en wat coleslaw en komkommer erbij geserveerd. Ik had de prei niet precies afgewogen, dus hield wel wat over. Kan dat mooi in zo’n klein ovenschaaltje om vandaag of morgen nog weer even opnieuw in de oven te schuiven.
    Ik heb mezelf met kerst ook jouw kookboek cadeau gedaan, maar natuurlijk kijk ik ook nog regelmatig op je website voor inspiratie en nieuwe recepten.
    Ik zou soms alleen wat meer tijd willen hebben om dingen klaar te maken, want diverse recepten vereisen toch wel wat meer voorbereidingstijd. Maar het resultaat is eigenlijk altijd smakelijk en verrassend.

  2. Sinds ik elke dag 2 maaltijden eet van op deze site vliegen de kilootjes eraf!
    Heerlijk, ik kan er veel van eten ( ben gulzig en eet-graag ) het is gezond, en altijd iets anders!
    Welbedankt!
    Morganne

  3. Karin Brekelmans

    Hoi Anna – Karina,
    Vispakketje met kabeljauw (haasje) gemaakt.  In bakpapier en in ovenschotel. (hete-lucht magnetron) Zeker 15 min. langer (en op laatst hoger) dan in recept. Nog niet gaar. Moest het vispakketje soms zónder ovenschaal???
    Toch nog even in koekenpan gedaan. Maar dan valt de vis natuurlijk uit elkaar.  Was verder best lekker met paksoi-recept. Bijna hele familie eet en volgt nu je recepten. Altijd lekker gegeten!  Thanks!

    1. Hoi Karin,
      Hè, wat jammer!
      Dat is gek, ik zal eens met je meedenken… was de vis nog bevroren of erg koud? Misschien had je een extra dikke moot? Ik neem aan dat je de oven goed had voorverwarmd? Ik doe er meestal wel een tomaatje op, misschien dat dat ook van invloed is op het vochtgehalte in het pakketje. Dat zijn allemaal factoren die meespelen en de gaartijd kunnen verlengen. Ik zet ze zelf ook in een schaaltje omdat ik 1x heb gehad dat er een gaatje in m’n pakketje zat 😉
      Ik vind die vispakketjes juist zo ideaal omdat ze maar zo kort hoeven.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven