Koolraap, knolraap, koolrabi of knolselderij? – INFO

Tegenwoordig maken veel mensen “friet” van andere groenten dan aardappels. Koolhydraatarme enigszins harde groenten courgette, pompoen, wortel, biet, wortelpeterselie, koolplakken, groene asperges etc., zijn allemaal heel geschikt om te roosteren of grillen in de oven. Groente op die manier bereid heeft een heerlijke volle diepe smaak. Maak de groente schoon, snijd in stukken repen, plakken of wat je maar wilt. Wrijf in met olie en kruiden of rol ze door een beetje geraspte kaas (deze asperges!). De harde knollen zoals koolraap, knolraap, koolrabi of knolselderij zijn het meest geschikt voor “friet”. Dat wil zeggen je kunt ze in dunne reepjes snijden en dan bakken in een koekenpan, Airfryer of frituren.

Advertentie

Bekijk ook vooral ons recept voor verrukkelijke groentefriet!

Verschillen en overeenkomsten van koolraap, knolraap, koolrabi en knolselderij

knollen-vkKoolraap

Koolraap behoort tot de familie van de kool. Deze dikbuikige knol groeit, in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond. De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Koolraap wordt dan ook vaak verward met knolraap, maar het zijn twee verschillende plantenwortels. Koolraap heeft een ruwe groengele schil en wordt vaak gekookt, gestoofd en tegenwoordig ook als friet gegeten. Het gele, geurige vlees heeft een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak. Koolraap doet het goed bij kaas en kaasgerechten. Het is rijk aan vitamine, net zoals diverse andere koolsoorten. Tegenwoordig kant-en-klaar schoongemaakt en in staafjes gesneden te koop bij de supermarkt. Koolraap bevat per 100 g: calorieën 13 kcal, koolhydraten 2 g, eiwitten 1 g, vetten 0 g, vezels 0.7 g. 

Knolraap of meiraap

De knolraap wordt ook wel meiraap of meiknolletje genoemd. De knolraap en de koolraap worden vaak met elkaar verward. Fris, sappig en pittig, dat is de smaak rauwe meiraap. Maak je ‘m warm, dan wordt de scherpe smaak zachter. Je kunt er heerlijke soep van maken. Maar ook rauw is knolraap bijzonder lekker. Gewoon in plakjes op je koolhydraatarme broodje. Het malse, jonge blad van de meiraap, is ook heerlijk om te eten. We kennen het als raapstelen! Meiraap wordt aan het einde van de lente en in de zomer geoogst. De knolraap groeit net als de koolraap onder de grond. Meiraap bevat per 100 g: calorieën 28 kcal, koolhydraten 4.2 g, eiwitten 0.9 g, vetten 0 g, vezels 1.8 g. 

Koolrabi

Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur. Onder de schil zijn beide wit-geel van kleur. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is wat pittiger. Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig. De koolrabi schillen, wassen en dan in blokjes of reepjes snijden of raspen. Koolrabi heeft vele toepassingen, je kunt het koken, stoven als groente, in soep gebruiken, rauw in salades en rauwkost-schotels. Koken ongeveer 15 -20 minuten. Koolrabi heeft een laag energetische waarde, is rijk aan vitamine C en vezels en is bovendien een bron van kalium. Koolrabi komt onder andere uit Nederland. Bevat per 100 g: calorieën 27 kcal, koolhydraten 2.6 g, eiwitten 1.7 g, vetten 0.1 g, vezels 3.6 g.

Knolselderij

Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Knolselderij kan gekookt, gebakken of rauw in salades worden gebruikt. Zelf ben ik dol op een de smaak van knolselderij! Knolselderij bevat per 100 gram: Calorieën 38 kcal, Koolhydraten 5 g, Eiwitten 2.0 g, Vetten 0 g, Vezels 4.9 g (rauw gewogen NEVO).


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:



13 gedachten over “Koolraap, knolraap, koolrabi of knolselderij? – INFO”

  1. Ik heb een recept met koolrabi, maar deze is nergens te koop op dit moment.
    In dit recept moet de koolrabi in blokjes gesneden worden, even aanbakken in de pan en daarna 10-12 minuten smoren.
    Kan ik een alternatief gebruiken??

  2. Erg verwarrend allemaal. Ik wil graag de puree maken van knolselderij en koolraap maar alle grote supermarkten verkopen koolraap als knolraap en andersom. Welke ik ook bij de zoekopdrachten invoer, krijg iedere keer de raap met paarse kleur te zien. Dus volgens mij heb ik nu gewoon de verkeerde gekocht 🙁 Jouw info is wel erg handig. Nu weet ik in ieder geval het verschil. Zal de supermarkten hier er op wijzen….;-)

  3. Hoi hoi,
    Ik heb een recept voor een salade met koolraap. Nou is die op dit moment nergens te verkrijgen, dus wat kan ik dan als plaatsvervanger nemen?

    1. Nou euh… iets wat lekker knapperig is, ligt natuurlijk aan de andere ingrediënten en aan je eigen smaak. Wortel, bleekselderij, koolrabi, rettich, koolsoorten enzo kan allemaal lekker zijn.

  4. Deze avond kijk ik naar een film ( nooit tijd voor … )

    Daarbij hoort iets om te ” smoefelen ” zoals wij zeggen …

    Nu zitten er koolrabi frietjes in de oven, zal heerlijk zijn!

    Dank je wel.

    Morganne

     

  5. Ik heb en keer frites gemaakt van knolselderij in de airfryer. Ik vond het maar uitgedroogde patatjes. Moet je ze eerst voorkoken?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven