eieren

Eieren, welke kies je? – INFO

Eieren zitten boordevol nuttige voedingsstoffen en zijn om die reden een van de beste voedingsmiddelen die je kunt eten, zeker als je koolhydraatarm eet. Eieren houden je bloedsuikerspiegel mooi in evenwicht omdat ze nauwelijks koolhydraten bevatten. De eierdooier bevat veel (gezonde) vetten die ervoor zorgen dat je vetverbranding optimaal gereguleerd wordt. 

Advertentie

Verzadigend
En verder geven eieren je een goed verzadigd gevoel, dat komt vooral door de voedingsstoffen in de eidooier. Er zijn witte en bruine eieren, die hebben verder dezelfde voedingswaarde. Bruine eieren komen alleen van een ander kippenras dan de witte eieren. Een eidooier (het eigeel) kan wel van kleur verschillen, dat heeft te maken met het soort voer wat de kippen krijgen.

Diervriendelijke eieren

Nederlandse kippen produceren bij elkaar zo’n 10 miljard eieren per jaar, een bijzonder indrukwekkend aantal! Hoe die kipjes dat voor ons doen verschilt echter nogal. Graag informeer ik je over hoe je zelf een keuze kunt kunt maken voor een diervriendelijk ei.

code-biologisch-ei

Op de doosjes van eieren staan namen, zoals ‘biologisch’, ‘vrije-uitloop’ en ‘scharrel’ . Deze aanduidingen zijn wettelijk geregeld en gaan gepaard met een stempel op de eieren: de eicode. De eicodes geven aan hoe een kip geleefd heeft. Binnen één code kunnen er wel verschillen zijn. Bijvoorbeeld onder code 2 vallen scharreleieren en rondeeleieren. Deze hebben andere regels voor dierenwelzijn. Daarom is ook de naam op de verpakking belangrijk en de eventuele keurmerken die op een eierdoos staan.

Begincijfer 0 t/m 3 huisvesting

  • 0= biologisch ei, eicode begint met 0
  • 1= vrije-uitloopei of grasei, eicode begint met 1
  • 2= scharreleieren, eicode begint met 2
  • 3= kolonie- of kooi-eieren, eicode begint met 3 (sinds 2012 verboden)
europese-eicode

Biologische eieren (0) zijn de diervriendelijkste. Deze kippen krijgen veel ruimte, een uitloop naar buiten en biologisch voer.

Vrije-uitloopei (1), de kippen leven in een ruime stal en ze kunnen in een uitloop naar buiten wanneer ze willen.

Scharrelei (2), deze kippen komen helaas echt nooit buiten. Ze leven in een dichte grote stal met duizenden soortgenoten. Er is één ei met code 2 dat wel diervriendelijk is: het Rondeel ei, deze kippen komen wel buiten.

Kooi-ei (3) Traditionele legbatterijen zijn sinds 2012 in Europa verboden, maar legbatterijen met verrijkte kooien worden nog wel gebruikt. In Nederland zijn kooieieren zelden te koop in een winkel, maar ze worden wel verwerkt in koekjes en dergelijke, opletten dus. (Bron: Wakker Dier)

Controle van eieren
De Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) controleert op de eicodes. Dit is een dienst van Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) en is belast met het toezicht in de eieren- en pluimveevlees sector in Nederland. 
Meer info: Voedingscentrum en Wakker Dier

Maten
De maten van een ei worden bepaald op basis van het totale gewicht, dus met de eierschaal. In Europa onderscheiden we 4 maten:

  • S, Small of klein < 53 gram
  • M,  Medium of gemiddeld, 53-63 gram
  • L, Large of groot, 63-73 gram
  • XL, Extra large of extra groot, > 73 gram

Een gemiddeld ei bestaat voor 60% uit eiwit, 30% uit dooier en voor 10% uit eischaal.  Een ei bevat fosfor, kalium, natrium, calcium, magnesium, zink en ijzer en de vitamines: A, B1, B2, B6, , B11, B12, E, D en biotine (vitamine H of ook wel vitamine B8).

En… heb je al zin gekregen in zo’n voedzaam eitje? Eiergerechten staan er voldoende op de website!

8 gedachten over “Eieren, welke kies je? – INFO”

  1. Toch nog een beetje kort door de bocht, ik mis hierin dat het van belang is wat de kippen aan biologisch voer krijgen. Meestal zit daar dus soja door en dat is een hormoonverstoorder, dus die eieren hoef ik niet.

  2. Marijke nobel

    Hebben zelf 6 kippen, vandaag ons 1e ei gevonden dus met een beetje geluk niks meer uit de winkel!

  3. Thanks weer, Anna-Karina,  voor de heldere informatie. Nu weet ik eindelijk ook hoe ik dat perfecte eitje kan koken: met het eigeel nog zacht en het eiwit hard. Ik neem gelijk de proef op de som. Wel gelijk in kokend water, anders moet ik er echt bij blijven staan.

    Weet je misschien ook hoeveel kh het eiwit en hoeveel kh het eigeel bevat? Daar zijn de meningen her en der nogal over verdeeld. 🙂

    Omdat het bijna Valentijnsdag is, is dit misschien leuk voor een vleugje romantiek bij het ontbijt :)http://weethetsnel.nl/instructie/1271-Valentijnsdag-Hoe-maak-je-van-een-ei-een-hartvormig-ei

     

     

  4. Onze eieren zijn biologisch van de Blije Kip (Gebroeders van Beek) (JUMBO) – maat M.
    Zacht kook ik ze zo: in heet water uit de kraan in waterkoker leggen (met juslepel), aan de kook brengen, stroom uitschakelen, rond 4e minuut weer aan de kook brengen en meteen weer uitzetten, na 5e  minuut uit het water halen en onder koude kraan spoelen.
    Hard koken: zelfde werkwijze, maar nog 3 tot 4 minuten in het hete water laten.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven