heksenkaas koolhydraatarme kaasspread

Heksenkaas® zelf maken, Koolhydraatarme kaasspread

Het is niet de vraag óf je dit gaat maken… maar wanneer. Want deze prijken niet voor niets op de voorkant van ons 1e kookboek! Het is echt kinderlijk eenvoudig en een heel stuk goedkoper* om even je eigen koolhydraatarme kaasspread te maken. Heksenkaas® dus maar dan met een berg minder koolhydraten!  Voor de broodnodige variatie is zo’n smeerbare dip bomvol smaak fantastisch. Want tja, dan heb je van die verse broodjes of crackers gebakken maar wat erop? Persoonlijk maak ik smeerbaar beleg veel liever zelf vers, zonder de ongewenste toevoegingen zoals suiker, veel te veel zout en onnodige conserveermiddelen. Ook kan je de heksenkaas® qua smaak helemaal je eigen draai geven, want niets zo persoonlijk als smaak toch? En deze zelfgemaakte kaasspread past met 3 gram koolhydraten per 100 gram (voor de basisspread) uitstekend in je koolhydraatarm eetpatroon. Heerlijk genieten zonder schuldgevoel!

Advertentie

Basis, je eigen smaak toevoegen

De basis voor koolhydraatarme heksenkaas® is altijd roomkaas, Griekse Yoghurt, mayonaise en (optioneel) een beetje mosterd. Verder ga je eindeloos variëren met smaken die jij zelf het lekkerst vindt. Ik geef je hieronder alvast zes suggesties die de meeste mensen wel lekker vinden. Je eigen smaaksuggesties kan je kwijt in de reacties onderaan. Doe ermee wat je wilt.

Smeren, dippen, vullen of oprollen

Deze heksenkaas® of koolhydraatarme kaasspread is qua dikte uitstekend smeerbaar én goed te dippen. Smeer het eenvoudig op een lekker poffertje zelfgebakken broodje, crackertjes, plakje komkommer of courgette. Of vul er een stengel bleekselderij mee die je weer in ‘schuitjes’ snijdt. Smeer het op een tortilla, wrap of omelet, bestrooi met extra kruiden en rol ‘m op.

Maar ook dippen kan op een koolhydraatarme manier: dip je rauwkost erin, snijd wel even mooie staafjes of dunne reepjes van komkommer, bleekselderij, wortel of paprika. Zet je rauwkost in een glaasje of bouw er een geinig torentje van, leg er wat nootjes bij en dippen maar! Voor zover mijn ideetjes, hopelijk krijg je zelf ook wat fantasieën over hoe jij het zelf leuk en lekker vindt. Laat je het even weten in de reacties? Smul ze!

* Kant en klaar Heksenkaas® kost rond €15,00 per kilo. Deze zelfgemaakte koolhydraatarme kaasspread kost met mijn ingrediënten maar € 4,75 per kilo.  En deze bevat veel minder koolhydraten! (200 gr. roomkaas € 0,69 + mayo €0,14  +GY € 0,08 + mosterd € 0,02 = € 0,93 voor de basis= 280 gram + ong. €0, 40 toevoegingen)


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

heksenkaas koolhydraatarme kaasspread

Zo maak je koolhydraatarme kaasspread of heksenkaas®

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


heksenkaas koolhydraatarme kaasspread

Heksenkaas® zelf maken, Koolhydraatarme kaasspread

Het is echt kinderlijk eenvoudig en een heel stuk goedkoper om even je eigen koolhydraatarme kaasspread (heksenkaas®) te maken.
4.95 van 19 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten

Voedingswaarde

Per gram (= 3 gram khd per 100 gram basisspread)
kcal 2.74 koolhydraten 0.03 geiwitten 0.04 gvetten 0.27 gvezels 0.01 g
Hoeveelheid (aan te passen)275 gram basisspread

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Basis kaasspread

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Basis kaasspread

  • Meng voor de basiskaasspread roomkaas, Griekse yoghurt, mayonaise en mosterd door elkaar. Zo al lekker, maar voor meer smaak, kies dan de extra ingrediënten hieronder.

1 KRUIDEN KNOFLOOK

  • Basis kaasspread zoals boven PLUS
  • 30 gram prei (of bosui) – 1 teentje knoflook – handje platte peterselie – handje verse bieslook – citroensap – peper en zout
  • Snijd prei en kruiden grof en meng alles met de basis mooi glad met een staafmixer of keukenmachine. Proef en breng op smaak met citroensap, peper en zout.

2 MOSTERD DILLE GEITENKAAS

  • Basis kaasspread zoals boven PLUS
  • 50 g zachte geitenkaas – 1 el mosterd – handje verse dille – verse tijm, alleen de blaadjes
  • Snijd de kruiden fijn en roer samen met de kaas, mosterd en basis glad. Proef en breng op smaak met peper, zout en een drupje zoetstof (of honing optioneel).

3 TOMAAT RUCOLA

  • Basis kaasspread zoals boven PLUS
  • 40 g gedroogde tomaatjes – 20 g rucola – lepel tomatenpuree
  • Snijd alles fijn en pureer kort met de staafmixer, proef en breng op smaak met peper.

4 PITTIG OOSTERS

  • Basis kaasspread zoals boven PLUS
  • stukje rode peper (naar smaak) – 5 g korianderblad – 25 g bleekselderij – naar smaak gemalen kokos
  • Snijd groenten en kruiden grof en meng met staafmixer of keukenmachine glad. Proef en breng op smaak met zout en en een drupje zoetstof (optioneel).

5 ITALIAANS

  • Basis kaasspread zoals boven PLUS
  • 40 g gedroogde tomaatjes – 3 olijven – handje verse basilicum – platte peterselie
  • Hak alles heel fijn en meng door elkaar, proef en breng op smaak met peper en zout en eventueel wat geraspte Parmezaan en/of pijnboompitjes.

6 BLAUWE KAAS WALNOOT

  • Basis kaasspread zoals boven PLUS
  • 75-100 g pittige blauwe kaas – handje walnoten – stukje appel of peer (of in plaats daarvan 'n druppel zoetstof)
  • Maak alles fijn en meng goed door elkaar. proef en breng op smaak.

7 Niçoise – met dank aan Zita!

  • Basis kaasspread zoals boven PLUS- 1 kleingesneden ansjovis, 3 olijven, 30 g tonijn en wat komkommer.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



50 gedachten over “Heksenkaas® zelf maken, Koolhydraatarme kaasspread”

  1. Basisrecept, alleen Griekse yoghurt vervangen door dikke magere kwark en mayonaise door magere slasaus (op mayonaise-basis) Drie zongedroogde tomaatjes (Aldi) erdoor gedraaid met keukenmachine. Scheutje limoensap, twee handjes verse blaadjes winterpostelein, lente-uitje, gedroogde bieslook (Aldi), roomkaas (light) (Aldi), twee kleine plakjes gerookte zalm, snufje suiker, knoflookpoeder, twee theelepels geraspte Parmezaanse kaas (Aldi) en wat viskruiden (Aldi). Lekker!

  2. 2 of 3 plakjes gerookt ontbijtspek helemaal krokant bakken en uit laten lekken op keukenpapier. Dan verbrokkelen en met kerrie en lekker veel dille erdoor roeren! 😛

  3. Veelzijdig: bv dip, vlees, groente, hartige hapjes
    1 bolletje knoflook
    1 el gember
    1 tl kurkuma
    1 tl gerookte paprika
    1 kleine rode ui of bosui
    zout / peper naar smaak

  4. Net de variant met kruiden en knoflook gemaakt, maar zonder rauwe knoflook want daar houd ik niet zo van. Wel knoflookmosterd gebruikt, dus dat compenseert het weer. Alleen het basismengsel vind ik al heerlijk, likte letterlijk mijn vingers er bij af! Vanavond samen met man en dochter deze èn de eiersalade uitproberen op je sesamcrackers van tahin, sesamzaad en sesamolie, die staan nu in de oven. Zal vast lekker smaken, nu al zin in!

  5. Ik heb de basis met oude kaas erin gemaakt een normale en pittige variant met ook een pepertje erbij echt heerlijk
    Bij de basis
    50gr oude kaas (mag ook meer )
    Beetje peterselie

    Voor de pittige variant.
    50gr oude kaas
    Beetje peterselie
    Rode pepertje

  6. Wat heerlijk!
    Wat ik gedaan heb is het volgende, het basisrecept (1x) gemaakt, in twee bakjes verdeeld. Dit om te voorkomen dat ik er te veel van zou eten… Vervolgens in beide bakjes een half eetlepeltje kruidenmix. (Bruchetta en kruidenboterkruiden) Helaas bleek het te lekker te zijn zodat ik de helft aan mijn partner kwijt was en hij doet niet eens mee met het dieet.

  7. Niçoise: Doe er 1 kleingesneden ansjovis door, 3 olijven, 30 gram tonijn en wat komkommer. Lekka lekka!

  8. Mjummie, heerlijk. Vandaag gemaakt, lekker bij de lunch zitten dippen met rauwkost en een vezelbroodje erin gedipt. Ook dit houden we er in.

  9. Vandaag de kruidenkaas gemaakt: wat ongelooflijk lekker! Nooit meer kant en klare heksenkaas voor mij. Dank voor het recept!

  10. Marjan breuring

    Het is wonderbaarlijk lekker. Daar kan de heksenkaas in de winkel niet tegenop. In 1 woord geweldig!!
    Wanneer komt je tweede boek uit? Haha ik ben helemaal verknocht aan je recepten.

  11. Zonnestraaltje

    Heerlijk, ik heb er wat boursin en wat sambal Oelek doorheen gedaan.
    Zo onwijs lekker op een cracker of met bleekselderij ….hmmmmm !

  12. Lekker, heb basisrecept genomen en wat mierikswortel en oregano toegevoegd
    Dank voor deze site, pas ontdekt.

  13. Welke variatie lijkt t meest op de “originele” (kant en klaar )versie ?

    Alvast bedankt !

      1. Zou ik graag willen doen, ware ’t niet dat ik niet in NL woon en ze het hier niet verkopen. Mischien heeft iemand t antwoord voor me.

        alvast bedankt !

  14. Afgelopen week gestart met dieet ivm zwangerschapsdiabetes. Op zoek naar koolhydraatarme recepten kwam ik op uw website terecht. Gisteravond voor bezoek de kruidenheksenkaas en de Italiaanse gemaakt met rauwkost dippers… zoooooo lekker!!!!!!

    En heb nu het courgettebrood in de oven staan, heel benieuwd. Super blij met deze site, dank voor de recepten!

    1. Welkom! Wat goed dat je begonnen bent. Inderdaad is het wel zo fijn als je zelf niet op een houtje hoeft te bijten als je bezoek krijgt. Anders ga je het nooit goed volhouden. Een goede zwangerschap gewenst verder! Groetje, Anna-Karina.

      1. Het courgettebrood is ook al zo lekker 🙂 Mijn man doet op deze manier ook wel graag mee aan het dieet haha. Nogmaals dank.

  15. Hier moet een waarschuwing achter vermeld worden met maken op eigen risico 😉 wat is dit lekker bakje was zo leeg!

  16. Klinkt erg lekker allemaal! Wat ik me afvraag is hoe lang houdt je zoiets goed in de koelkast?

    1. Maak niet teveel tegelijk om te voorkomen dat je teveel ervan gaat eten. Als je een restje over hebt kan je dat 3-5 dagen koel bewaren (er zitten geen bewaarmiddelen in uiteraard). Hangt natuurlijk ook af van of het eerst op kamertemperatuur is geweest of welke ingrediënten er verder inzitten.

  17. mia de bruijn

    Ook weer een heerlijk recept heb het met blauwe kaas gemaakt en er stukjes komkommer mee gevuld.

  18. Ik ben flieft… wat is deze lekker zeg…
    De basis al op een oopsie gedaan, en daarna ’s avonds de knoflook en de blauwe kaas variant gemaakt.
    Heerlijk gedipt met paprika, komkommer, worteltjes en oopsie.
    Vanavond weer maken voor het weekend.

  19. Afgelopen weekend de tomaat-rucola variant gemaakt voor bij een lunch met m’n liefdadigheidsgroepje en het was een succes! Jij krijgt er waarschijnlijk weer wat volgers bij.  Bedankt voor de steeds weer verrassende recepten én de leuke manier waarop je ze brengt!

  20. Zo. De variant mosterd, dille geit staat klaar voor de lunch. Ik heb al even geproefd en… mmmmm. Lekker! Die andere varianten ga ik ook maken, maar niet vandaag!

    Heerlijk recept weer Anna-Karina. Bedankt.

  21. Heerlijke ideeën!

    Ik ben groot fan hiervan en varieer al tijden met verschillende ingrediënten om “heksenkaas” te maken.

    Als basis gebruik ik ipv van roomkaas eigenlijk altijd  kruidenkaas ( Val Frais, Val Blanc (Aldi) € 0,65 of Oké kruidenroomkaas (emte) € 0,55)

    Dan is de basis meteen een stuk kruidiger en nog steeds een stuk minder KH en goedkoper dan de “echte” heksenkaas.

    Voor de roomkaas heb ik vorige week trouwens een nog goedkopere variant ontdekt bij Jumbo, het heet Viking classic, 49 cent en 3,3 kh /100 gram.

  22. Hoi, ik heb het nog niet gemaakt, heb het meeste wel in huis om te beginnen. het ziet er in ieder geval heerlijk uit.

     

    groetjes Trees

  23. Kristin Grossouw

    Zeer goede recepten!! Leuk. Ikzelf gebruik ook witlof om te vullen of te dippen. Of voor de lunch fijngesneden met noten en ham en deze spread als dressing. mmmmm. Kristin

  24. Ohhhhh lekker voor een “borrel”avondje zeg! Ga er dan ook een kan (bubbel)mineraalwater bij maken met gember/citroen/gekneusde kardemonpeultje(s) (optioneel verse munt, maar die sla ik voor een borrelavond over) Jammie jammie jammie

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven