hartige kaassticks

Veelzijdige hartige kaassticks

Deze brosse hartige kaassticks zijn heel goed gelukt! We kennen natuurlijk het fenomeen kaas in de magnetron al van de rookkaascrackers, die zijn echt heerlijk maar die rooklucht… Ik wilde iets zónder dat de keuken dagenlang naar rook zou stinken. Met 30+ kaas was een tip, ik gebruik eigenlijk nooit 30+ kaas. Ik hou niet zo erg van ‘dieetproducten met minder vet’, vaak zit daar allerlei rommel in. De rookkaascrackers moeten even wachten tot het voorjaar als het raam weer wagenwijd open kan! Kaas bevat geen koolhydraten dus je telt alleen eventuele toevoegingen als zaden/pitten enzo.

Advertentie

Bros, brosser

Deze kaassticks zijn een beetje schuimig, ontzettend bros en knapperig, dat maakt ze natuurlijk onweerstaanbaar lekker. Daarnaast zijn ze enorm veelzijdig en multi inzetbaar. Dus je kunt ze op elk gewenst moment tevoorschijn toveren. Immers je past ze eenvoudig aan qua smaak, zie daarvoor ook de tips bij het recept. Ze zijn niet alleen lekker als tussendoortje, als snelle avondsnack, maar ook bijvoorbeeld bij  een lekkere soep. In de magnetron zijn ze binnen 2,5 minuut klaar. In de oven duurt het iets langer, die moet ook voorverwarmen. Maar in de tijd van een reclameblok bak jij deze heerlijke hartige kaassnacks zelf.

Magnetron of de gewone oven?

In het recept beschrijf ik 2 methodes. Want naar aanleiding van de vele vragen of de kaassticks ook in de gewone oven kunnen i.p.v. in de magnetron, heb ik zelf toch even een test gedaan. Als je de kaassticks net uit de oven haalt zijn ze een klein beetje zacht/taai, maar laat ze goed uitdampen/afkoelen dan worden ze lekker knapperig. Bak ze in geen geval te lang, dat wordt namelijk heel snel te bitter! Heerlijk met sesamzaadjes. Wij aten ze zelf bij deze superromige bloemkoolcappuccino.

Bewaren

Mits goed droog gebakken, bewaar je de kaassticks tot een week. Dat doe je het best in een afgesloten trommel.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

hartige kaassticks

Zo maak je de kaassticks

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

hartige kaassticks

Veelzijdige hartige kaassticks

Kaassticks als tussendoortje, avondsnack, bij de soep of borrel. Handig: in de tijd van een reclameblok bak jij deze heerlijke kaassticks met of zonder extraatje.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 3 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Oventijd voorverwarmen en bakken 15 minuten
Totale tijd 5 minuten

Voedingswaarde

Per stick (tel je eigen toevoegingen erbij)
kcal 16 eiwitten 1 gvetten 1.31 g
Hoeveelheid (aan te passen)14 sticks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

  • 2 plakken kaas, 30+ of naar keuze

EXTRA (zelf bijtellen wat je gebruikt)

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd 1 plak kaas in repen van ongeveer 1 à 2 cm breed. Leg met 3 cm tussenruimte op bakpapier, bestrooi de kaassticks naar wens met je eigen extraatje.
  • Het gaat spetteren in de magnetron. Immers het water in de kaas gaat verdampen, dus daar hoef je niet van te schrikken. Na het bakken de kaassticks gelijk van de bakmat halen en omgekeerd laten 'uitdampen' voor een nog brosser resultaat.

Extra

  • Voeg toe wat je lekker lijkt. Bij Italiaanse gerechten strooi je er bijvoorbeeld Italiaanse kruiden op, bij meer oosterse gerechten strooi je wat kummel en korianderpoeder op je kaassticks! Experimenteer zelf met peper, paprika- of chilipoeder, komijn, kummel, sesamzaad, maanzaad, kerrie, etc.

Met kruiden en specerijen?

  • Bak deze in de magnetron op 1000 W, 2 x 1 minuut, tussendoor omdraaien. Zo bakte ik 1 plak (7 sticks) tegelijk.

Met noten en zaden?

  • Bak deze in de magnetron op 1000 W, 1 minuut en 30 seconden. In 1x bakken, die verbranden sneller. Zo bakte ik 13 uitgestoken vormpjes tegelijk.

Gewone oven

  • Bak de kaassticks met noten, kruiden etc. 5 minuten in voorverwarmde heteluchtoven op 200 °C. Draai ze voorzichtig om en bak nog eens 3 minuten. Laat ze beslist niet bruin worden dan worden ze bitter. Als je ze eruit haalt zijn ze een klein beetje zacht/taai, maar laat ze goed uitdampen/afkoelen dan worden ze mooi knapperig.

Let op

  • Deze combinaties van tijden en vermogens zijn voor mijn eigen magnetron en heteluchtoven met de merken en hoeveelheden die ik gebruikte. Altijd zelf de baktijd van de kaassticks in de gaten houden. Elke oven werkt nu eenmaal anders.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



10 gedachten over “Veelzijdige hartige kaassticks”

    1. Je kunt het precies zien op de uitgebreide fotoserie Belle. Ze worden iets luchtiger omdat ze gaan bubbelen en je ze in die toestand laat afkoelen/uitharden. Maar het blijven gewoon platte sticks.

  1. Een tussendoortje dat niet alleen snel gemaakt is, maar bovendien heerlijk!

    Dank je wel,

    Morganne

  2. Heb ze uitgeprobeerd, maar had ik beter niet kunnen doen. Ze zijn verrukkelijk!! Denk dat het lastig wordt om me te weerhouden om ze niet elke dag te eten.

  3. Lijkt me heerlijk! Maar ik heb geen magnetron. Zou het eventueel ook in de oven kunnen? Ik heb 2 verschillende combiovens (zowel gewoon, als grill als hetelucht). Hoor het graag!!

  4. Ik wil de magnetron niet meer gebruiken, zou dit ook werken in de oven?
    Heb de rookkaascrackers overigens vaak gemaakt in de magnetron, maar nooit in de oven….

    1. Gewoon proberen, ik heb het weleens gedaan, kaaskletskoppen op een stokje.
      Het ging eerst een paar x mis voordat ik de juiste tijd/temperatuur gevonden had en dat verschilt zo enorm per oven en kaassoort. Begin met 10 minuten op 180 graden. Laat ze langer bakken en op een hogere temperatuur als ze te slap blijven. Het zal zeker lastiger zijn om ze echt (blijvend) krokant te krijgen in de gewone oven.
      Het is eigenlijk niet te doen om daar een duidelijk recept voor te geven, helaas… Echt een kwestie van zelf experimenteren dus met jouw oven.
      Leg een een beetje geraspte kaas op een bakpapiertje en probeer het! Kaaskletskoppen.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven