koolsalade met kerriedressing

Koolsalade met kerriedressing

Deze buitengewoon lekkere, knapperige, licht zoete koolsalade is nog hartstikke gezond voor je ook! Eet vooral het hele jaar rond verschillende soorten koolsalade. Vorig jaar postte ik twee verschillende rodekool salades, eentje met kumquat en mosterddressing en een met een bijzondere sesamdressing. Vreemd eigenlijk dat ik deze gezonde witte koolsalade nog helemaal niet op mijn website had staan. Ik denk omdat we deze zo regelmatig eten dat ik ‘m glad vergeten ben uit te werken?! Dat ga ik maar eens snel goedmaken! Als bijgerecht bevat de salade 2.2 gram koolhydraten per portie. Als lunch neem je een dubbele portie.

Advertentie

Diverse soorten koolsalade

De meeste traditionele recepten voor koolsalade gebruiken als hoofdmoot rauwe fijngesneden of geschaafde witte kool en een dressing op basis van een mayonaise of karnemelk met azijn en kruiden. Verder worden geraspte wortelen, rozijnen en appel veelvuldig toegevoegd als ingrediënten. Inderdaad heel erg lekker, maar de rozijnen en appel zijn nou niet echt koolhydraatarm. Om toch de zoete ervaring te krijgen gebruik ik in dit recept kerrie, gember en een drupje zoetstof, dat geeft precies de juiste smaakbalans!

Kool is enorm gezond

We kennen behoorlijk veel soorten kool: rode kool, savooiekool, groene kool, witte kool, spruitjes, bloemkool, broccoli, boerenkool en Chinese kool. Er is nogal wat onderzoek gedaan naar het consumeren van kool ter voorkoming en genezing van kanker. Daarbij zijn drie redenen gevonden waarom kolen goed tegen kanker zouden zijn. Het is niet alleen ontstekingsremmend, maar ook rijk aan antioxidanten en glucosinolaten. Niet alleen vitamine A en C uit kolen hebben antioxidantwerking. Ook de polyfenolen die in kolen zitten. Naast het kanker bestrijdende vermogen, verlaagt kool het ‘slechte’ LDL-cholesterol en is een goede bron van vezels. Kool is zeer rijk aan vitamine C en vitamine K en daarnaast bevat het vitamine A, vitamine B6, calcium, kalium, mangaan en foliumzuur. 

Kool snijden

De Wageningen Universiteit heeft ook ontdekt dat de hoeveelheid glucosinolaten toeneemt als de kool eerst wordt gesneden. In gekookte vorm komt slechts 10% van die gezonde stoffen in ons bloed terecht. In een rauwe vorm is dit wel 60%. Al met al voldoende info om zeer regelmatig een koolsalade te serveren (en op te eten). Neem gerust 1 of 2 x per week een grotere koollunch of kleine koolsalade als bijgerecht bij je hoofdmaaltijd.  Maar je mag zo’n koolsalade ook gewoon eten omdat het zo ongelooflijk lekker is!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
uitsluitend via Boekdelen!

ISBN 9789082659870

BIJNA uitverkocht!

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolsalade met kerriedressing
koolsalade met kerriedressing

Zo maak je deze knapperige koolsalade

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


koolsalade met kerriedressing

Koolsalade met kerriedressing

Buitengewoon lekkere, licht zoete koolsalade met kerriedressing is hartstikke gezond! Om een zoete ervaring te krijgen gebruik ik in dit recept kerrie, gember en een drupje zoetstof. Dat geeft precies de juiste smaakbalans!
4.50 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten

Voedingswaarde

Per bijgerecht portie, indien lunch dubbel
kcal 45.7 koolhydraten 2.02 geiwitten 0.93 gvetten 3.48 gvezels 1.22 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Kerriedressing

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Schaaf de kool en de wortel. Snijd de bleekselderij in elleboogjes. En snijd de kaas in piepkleine blokjes. Meng alles door elkaar.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing in een apart kommetje. Proef of het zoet genoeg is. Meng een deel van de dressing door de salade. proef en voeg meer toe als je wilt.

Bewaren of meenemen?

  • Kan! Een koolsalade kun je prima vooraf maken en koel bewaren. Dan blijft het zeker twee lekker. De gezondheidswaarde zal wel iets achteruit gaan. Ook geschikt om mee te nemen.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



19 gedachten over “Koolsalade met kerriedressing”

  1. Wat was het weer lekker met Chinese kool meiraap rucola en geitenkaas en de kerrie dressing zo lekker

  2. Ik gebruikte spitskool in plaats van witte kool (vind ik zachter van smaak) en deed er reepjes gerookte kip doorheen. Vier porties is dan een zomerse hoofdmaaltijd. Gesmuld!

  3. Had geen wortel in huis, maar wel venkel. Prima recept en heerlijke salade om de maaltijd te beginnen. Sinds kort heb ik witte kool in huis, zit in een groentepakket en ik wist niet wat ik ermee kon doen.

  4. Ook wij hebben de kool met genoegen gegeten. Lekker voor het choppen klaargemaakt want inderdaad dat doe ik bij voorkeur met al de koolsalades; trekt lekker de marinade (vinegrette) wat ook erin. Later wat stukjes katenspek gebakken en IPV kaas erdoor gedaan, dan is dat restje ook weer op!! Gisteren de pompoen-zuurkoolschotel gemaakt ook dat was zo heerlijk. Ik leg er plakjes kaas op IPV geraspte vind ik makkelijker en dat wordt zo’n lekker knapperig korstje. Mijn man is er dol op. Ga zo een Ciabatta broodje bakken voor bij de fondue, mag best na de kool van vanmiddag. Lekker tomaat en bleekselderij dopen en dat brood zal weer smullen worden.

    Bedankt voor al het lekkers en fijn weekend samen, kan niet wachten tot morgen dan denk ik de knolselderij met kaas en champignons zo lekkeeeeer!!!😋😋😋

  5. Oe ! Dat was lekker! Lekker fris, knapperig en buitengewoon smakelijk. Heb er nog een theelepel mosterd bijgedaan, maar ik ben toevallig dol op mosterd.

  6. Hoi Anna-Karina en Hans,
    Vandaag voor de lunch de koolsalade gemaakt.
    Verrassend lekkker en vooral heel snel klaar. Wat een rijkdom om zo elke dag met behulp van jullie recepten een zááálige lunch klaar te maken. ( ook ’s avonds hoor. Vanavond de paksoi curry. Ook een topper bij ons)
    Vooral zo doorgaan. Jullie kookboek heb ik ook. De extra recepten die ik in de mailbox vind zitten nu in een ordner. Gesorteerd op ontbijt, lunch en diner.
    Groetjes, Hanny

  7. Lekkere Recepten! Alleen jammer dat jullie de kcal er niet bij vermelden!! Wij moeten namelijk erg op de calorieën letten .

    1. Het is heel erg veel werk om dat allemaal uit te rekenen en als er iets verandert mag ik alles weer (handmatig) aanpassen en opnieuw berekenen? Als je zelf een ander merk gebruikt klopt het ook niet, al met al voor mij goede redenen om het bij de KHD indicatie te houden! Dank voor je begrip.

  8. Is het ook goed om er spitskool voor te gebruiken ? Als ik dan de spitskool over heb van de geroosterde spitskool met mosterd,is de rest voor de salade

  9. De kool nog niet gegeten. Ik wil je graag zeggen dat ik het heel erg waardeer dat je met zoveel inzet en zorg
    voor gezond leven je tijd en energie geeft om het met ons te delen.
    Vaak heb je extra info en een leuke en spontane schrijfstijl.
    Vanuit mijn hart Dank hiervoor .
    Ik wens je nog veel inspiratie en mooie feestdagen toe.

  10. Hele lekkere salade, ook zo klaar. Maak hem ook wel met rul gebakken gehakt.
    Ideaal om restjes groente in te verwerken topper die bij ons regelmatig op tafel staat.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven