koolhydraatarme sushi

Koolhydraatarme sushi rijst

Zelf sushi maken is een heel feestelijk klusje, niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. De beloning is niet mis, als ultiem hoogtepunt mag je die prachtige zelfgemaakte koolhydraatarme sushi opeten! Bij deze heerlijke koolhydraatarme sushi vervang je de sushirijst door speciale plakkerige bloemkool sushirijst, bekijk het recept voor de basis koolhydraatarme sushirijst hieronder. Die koolhydraatarme sushirijst van bloemkool kan je van tevoren al maken. Alle ingrediënten snijden voor in de sushi, dat kan je ook eerder op de dag al doen. Dan rol je de koolhydraatarme sushi voor het serveren en werkt ‘m af vlak voor consumptie.

Advertentie

Japans

Sushi is oorspronkelijk een Japans gerecht en het betekent vrij vertaald zure rijst.  Het hoofdbestanddeel van sushi is namelijk aangezuurde rijst, vroeger gebruikt tegen visbederf. Bij sushi wordt rijst gecombineerd met groenten en eventueel (rauwe) vis. Meestal in een rol met een velletje zeewier (nori) in plakken gesneden zo krijg je prachtige decoratieve hapjes. Je eet de sushi hapjes met sojasaus, wasabi en gari. Wassabi is zeer scherpe mosterdachtige groene pasta, ik hou er echt niet van… en gari zijn ingelegde plakjes gember, daar hou ik juist heel erg van!

Soorten sushi

Alle sushi heeft zich inmiddels aangepast aan de westerse smaak en hier zijn ook andere varianten ontstaan.
De bekendste soorten sushi zijn:

  • Nigiri, geknepen bolletje rijst afgedekt met vis, groente of omelet
  • Hosomaki, dunne sushirol meestal met 1 ingrediënt
  • Futomaki, dikke sushirol met meer ingrediënten
  • Uramaki, binneste-buiten sushirol
  • Gunkanmaki of slagschip, ovale rol met bovenop vulling
  • Temaki, handgerold hoorntje

Zo rol je koolhydraatarme sushi

Je kunt een heel uitgebreide sushimaaltijd maken, zoals ik deed. Je kunt met een paar ingrediënten ook één of twee rollen maken, bij wijze van borrelhapje. Ook koolhydraatarme sushi rol je met behulp van een speciaal sushimatje, te koop voor  weinig bij de toko. De norivellen vind je in het ‘oosterse schap’ bij de supermarkt of toko. Verder heb je nodig de speciale plakkerige bloemkool sushirijst, diverse groenten, wat vis en garnering. 

Werkwijze sushi rollen met een matje

Als je het nog nooit gedaan hebt is het de eerste keer misschien even prutsen, maar bij de tweede rol gaat alles al een stuk soepeler! Geduld en een beetje oefening. Hup en weer een kunstje bijgeleerd, leuk toch? Het schijnt trouwens dat steeds een nieuw kunstje leren heel goed is tegen o.a. dementie, gewoon doen dus!

  • Volg het recept hieronder voor het maken van de enigszins plakkerige koolhydraatarme sushirijst
  • Snijd de groenten en vis in fijne rechte repen en zet de overige ingrediënten klaar: bloemkoolrijst, groenten, surumi, mayonaise en sesamzaad
  • Houd een bakje schoon water en een natte handdoek bij de hand
  • Bekleed een sushimatje met huishoudfolie en leg er een norivel op met de gladde kant naar onder
  • Vervolgens een laagje bloemkoolrijst op het norive, daarna de vulling op een rij, ongeveer op een derde van je rijst en smeer er een dun laagje mayonaise op.
  • Met behulp van je matje rol je nu de plak op. Eerst 1 slag dicht, dus tot de onderste rand van het norivel over de rol sluit. Houd bij die 1e slag ondertussen met je vingers de vulling een beetje op z’n plaats. Rol dan onder lichte druk het matje helemaal door tot de bovenrand (die 2 cm) vastplakt aan de inmiddels een beetje vochtig geworden rol, gebruik eventueel een natte vinger als het niet vanzelf plakt.
  • Maak het sushimatje voorzichtig los en plaats het matje  los over de rol en druk dan nog even stevig maar voorzichtig aan.
  • Voor een uramaki (binnenste-buitenrol) bedek je een half vel helemaal met een laag rijst, bestrooi met wat sesam en keer dan de hele plak voorzichtig om, de nori ligt nu dus boven, daarop komt nu de vulling, zoals eerder beschreven.
  • SNIJDEN: Gebruik hiervoor een superscherp vleesmes!  Met botte messen scheur je de sushi kapot.
  • Variaties en combinaties zijn eindeloos, net als hoe je alles opdient etc. Doe niet teveel sushi’s op 1 schaal, leef je uit, maar hou het smaakvol. Eet en geniet met volle teugen! Reken ongeveer 2 rollen (12-16 hapjes) per persoon, hangt er ook vanaf wat je er verder bij eet.

Feestelijke sushi

We hadden een uitgebreid feestmaal! Op de foto’s zie je naast diverse sushihapjes ook een knapperige zeewiersalade, gebakken blokjes tonijn bestrooid met sesam en bosui en gewokte ultradun gesneden wortel, courgette, pietsje paprika en bosui. Ik drink er het liefst groene- of jasmijnthee bij, allemaal zeer verantwoord en koolhydraatarm. Genieten zonder schuldgevoel in het kwadraat!

Koolhydraten tellen

De sushirijst komt per portie uit op 5.3 gram koolhydraten, dat is exclusief de vulling. Wat je als vulling gaat gebruiken tel je er zelf bij, maar dat zal reuze meevallen, zalm, tonijn en mayonaise bevatten 0 gram koolhydraten en van de groenten gebruik je maar heel weinig, een paar reepjes per rol is al voldoende namelijk.

De foto’s zijn van een volledige maaltijd en wat losse sushi hapjes.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Klik voor vergrotingen!

Zo maak je koolhydraatarme sushi

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

Koolhydraatarme sushi

Koolhydraatarme sushi maken is een heel feestelijk klusje, je moet er wel even de tijd voor nemen. Met een ultieme beloning, ongelooflijk lekker! Nomnomnom.
4.84 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 5 minuten
Koelen 3 uur
Totale tijd 4 uur 5 minuten

Voedingswaarde

Per portie, de basis exclusief de gekozen vulling
kcal 83.45 koolhydraten 5.3 geiwitten 2.95 gvetten 4.9 gvezels 3.4 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties (à 2-3 rollen pp)

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Met dit recept maak je de basis: koolhydraatarme sushi rijst. Die basis gebruik je vervolgens voor de diverse soorten sushi, zie boven voor het hele verhaal.
  • Roer het johannesbroodpitmeel door het water en laat wat dikker worden. Zoek even naar de juiste dikte, het moet nog zo vloeibaar zijn straks dat je het makkelijk door de bloemkool kan scheppen.
  • Wok in wat olie ondertussen de bloemkoolrijst met azijn op redelijk hoog vuur. Maximaal 2 minuten of tot het flink begint te stomen, blijf de omscheppen.
  • Meng het bindmiddel door de bloemkool rijst, tot je merkt dat het gaat plakken. Blijf scheppen om het vocht te laten verdampen en de rijst te laten afkoelen. Bewaar de sushirijst (3 uur) afgedekt in de koelkast.
  • Zie voor het sushi rollen de stapsgewijze beschrijving hierboven (op https://www.koolhydraatarmrecept.nl/koolhydraatarme-sushi/)
  • Veel plezier en eet smakelijk!

IN DE VULLING VERWERK JE…

    Vis en zeevruchten

    • Zalm, tonijn, zeebaars, makreel, forel (rauw, gekookt, gerookt, gebakken of gegrild), mossel, garnalen, rivierkreeftjes, surimi (krabsticks) inktvis etc. De rauwe vis haal je natuurlijk vers bij een goede viswinkel, vraag om sashimi kwaliteit dan is het extreem vers.

    Vlees of vega

    • Kipstuckjes, biefstukreepjes, tofu etc.

    Omelet

    • Japanse omelet (tamago) is een beetje zoet en opgebouwd uit laagjes. Ik bak een redelijk dikke omelet met een beetje kokosmeel en een druppel zoetstof erin. Dat vind ik goed genoeg.

    Groenten gewokt of rauw

    • Komkommer, wortel, bleekselderij, bimi, avocado, asperge, courgette, paprika, ijsbergsla, bosui, rettich.

    Mayonaise enzo…

    • Besmeer de sushivulling naar smaak met: wasabi, mayonaise, roomkaas en/of zachte geitenkaas

    Garneren

    • Kaviaar, zalmeitjes, sesamzaad (blond, zwart, groen), walnoot, mooie verse kruiden als dille, bieslook, ijsbergsla, zalm, pittige rucola- en tuinkers of kleine zee beestjes.

    © Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



    10 gedachten over “Koolhydraatarme sushi rijst”

    1. Ik heb ze gemaakt en psyliumvezels gebruikt. Daarvan had ik iets meer moeten gebruiken of langer moeten laten opstijven. Ze vielen uit elkaar namelijk. De smaak was er niet minder om. Heerlijk!!

    2. Ga het maken voor tapas eerste kerstdag 🙂
      Kun je die rijst ook een dag van te voren maken?

    3. Hoi, ik heb het Johannesbrood pitmeel vervangen door psylliumvezel. Een eetlepel vezel met water aangemaakt en toen door de bloemkoolrijst geroerd. Hoeveelheid op de gok gedaan.

    4. Beste Anna-Karina,
      Hoeveel sushirollen kan ik halen uit de genoemde hoeveelheden in bovenstaand recept? Verder wil ik je graag hartelijk bedanken voor je prachtige site met de vele heerlijke recepten, waar ik er al menigeen van gemaakt heb.
      hartelijke groet Xandra Diender

      1. Hoi Xandra,
        Het recept is voor 2 porties (staat in het recept) dus voor 2 personen. Je maakt dan zo’n 2-3 rollen per persoon; ligt er ook aan hoe dik je de rollen maakt en wat je er allemaal instopt 😉
        Je kan makkelijk ‘smokkelen’ met de dikte van de rollen als het iets meer moet zijn. Ik snijd wel 8 stukjes uit een rol, sommige mensen houden van een grotere hap en snijden er 6 uit.

    Reacties zijn gesloten.

    Scroll naar boven